MISVATTING #1: ER IS MAAR EEN TYPE HOOGBEGAAFDE

1 type hoogbegaafde

Wat is in jouw ogen het stereotype hoogbegaafde? Wat maakt iemand volgens jou hoogbegaafd? En herken jij jezelf daarin? Zo niet, dan vraag jij je misschien af of je dan wel hoogbegaafd kunt zijn.

Misschien heb je hoogbegaafden in jouw omgeving, misschien zelfs wel heel dichtbij zoals een broer of zus, en vind je jezelf daar helemaal niet op lijken. Misschien behalen zij bijzondere resultaten op school of in hun werk, vind je hen veel slimmer dan jezelf, zijn zij succesvol in wat ze doen, terwijl jij jouw eigen weg maar niet kunt vinden en het moeilijk vindt om te zien waar jij eigenlijk goed in bent. Ook dan kun je gaan twijfelen aan jouw eigen hoogbegaafdheid.

KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN VAN HOOGBEGAAFDHEID

Hoogbegaafdheid brengt kenmerkende eigenschappen mee (lees daarover meer in dit artikel) waardoor je kunt herkennen dat er sprake is van hoogbegaafdheid. Maar het komt ook verschillend tot uiting bij verschillende mensen. Dit is onder andere afhankelijk van welke kenmerken dominant zijn bij jou en van de omgeving waarin jij bent opgegroeid en nu in functioneert. Ook de mate waarin deze wel of niet bij jou aansluit en bij wat jij nodig hebt, speelt hierin een rol.

Er is dus zeker niet maar één type hoogbegaafden. Er is ook niet maar één manier waarop je hoogbegaafd kunt zijn. Je kunt daarom niet aan andere mensen afmeten of jij wel of niet hoogbegaafd bent. Schuif het dus niet te snel aan de kant als je niet voldoet aan het “stereotype” van hoogbegaafdheid.

Weet in ieder geval dat je als hoogbegaafde fundamenteel anders bent in de manier waarop je in het leven staat, de wijze van denken, voelen en doen. Je merkt dingen op die anderen niet schijnen te zien en je vraagt jezelf regelmatig af ‘waarom ze dat nou zo hebben gedaan’. Omdat het veel makkelijker, beter of mooier had gekund. Je ervaart en voelt intenser, je hebt een diepere prikkelverwerking en je loopt vaak tien stappen voor op de meeste mensen om je heen. Maar ook hierbij geldt dat de uiting ervan bij iedere hoogbegaafde weer net iets anders kan zijn. En dat niet alles duidelijk tot uiting hoeft te zijn gekomen.

WAT KUN JE DOEN?

Wanneer je merkt dat je jezelf herkent in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, is het belangrijk dat je dit voor jezelf verder gaat uitzoeken. Want hoogbegaafdheid heeft invloed op alle onderdelen van jouw leven. Het beïnvloedt de mate waarin je tot jouw recht komt in jouw werk en jouw unieke gaven kunt benutten. Het kan conflicten in de hand werken en de relaties met anderen in gevaar brengen. Pas wanneer je dat begrijpt en weet hoe jij bedraad bent, kun je jouw eigen weg gaan vinden en doen wat past bij jou.

Verdiep jezelf in hoogbegaafdheid, ook als je nog twijfelt. Wees nieuwsgierig naar de antwoorden die het jou kan gaan brengen. WWil je meer weten over hoogbegaafdheid? Vraag dan het ebook aan en doe mee aan de online masterclass.

ONTDEK MEER OVER HOOGBEGAAFDHEID: GRATIS MASTERCLASS

In de gratis online masterclass vertel ik je graag meer over hoogbegaafdheid, wat het inhoudt, wat de hoofdkenmerken zijn, hoe je het kunt herkennen. Je ontdekt ook hoe je voorkomt dat je vastloopt, hoe je juist de gaven van hoogbegaafdheid kunt gaan benutten en hoe Gifted People jou verder kan helpen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden