MISVATTING #5: HOOGBEGAAFDHEID IS ALLEEN EEN BOVENGEMIDDELDE INTELLIGENTIE

bovengemiddelde intelligentie

Is hoogbegaafdheid hetzelfde als slim zijn? En zijn alle mensen met een hoge intelligentie hoogbegaafd?

Vaak wordt gedacht van wel. Een belangrijk kenmerk van hoogbegaafdheid is ook de bovengemiddelde intelligentie. Maar dit is wel slechts een onderdeel van wat hoogbegaafdheid is. Zo heeft hoogbegaafdheid ook betrekking op de manier waarop je denkt, voelt, communiceert en bedraad bent.

Alleen een bovengemiddelde intelligentie maakt dus nog niet hoogbegaafd, wel hoogintelligent. In dat opzicht is hoogintelligent niet hetzelfde als hoogbegaafd aangezien hoogbegaafdheid een samenspel is tussen intelligentie en zijnskenmerken.Een meergaafd IQ(tussen 122-129) of lager kan nog steeds betekenen dat je hoogbegaafd bent.

WAT KENMERKT HOOGBEGAAFDHEID NAAST DE INTELLIGENTIE?

Als hoogbegaafde zit je fundamenteel anders in elkaar. Daardoor begrijpt niet iedereen jouw gevoel voor humor, of waarom jij je ‘zo druk maakt’ over wereldse problemen of intens kunt reageren op onrechtvaardigheid. Niet iedereen begrijpt dat je sneller overprikkeld raakt en complexere en intense emoties hebt.

Niet iedereen ziet ook wat jij ziet. Het is soms alsof je met een vergrootglas rondloopt; jou valt alles op. Wanneer je ook kritisch bent op en eerlijk over wat je ziet, maak je jezelf niet altijd geliefd bij anderen. Zij kunnen jou dan nog wel eens als lastig bestempelen, of een beetje ‘te’ noemen. Denk aan te druk, te aanwezig, te gevoelig, te emotioneel, te betweterig of te perfectionistisch.

Daarnaast is kenmerkend dat je voorliep in jouw ontwikkeling, en dat je nu vaak tien denkstappen voorloopt op de mensen om je heen. Daardoor sta jij vaak al bij de finish terwijl de rest nog z’n schoenen staat aan te trekken. En jij ziet problemen al aankomen terwijl de rest daar nog geen benul van heeft. Dit kan ook conflicten met collega’s en leidinggevenden meebrengen omdat zij niet kunnen en niet zien wat voor jou zo logisch en vanzelfsprekend is.

Hoogbegaafdheid brengt naast de bovengemiddelde intelligentie veel verschillende kenmerken en kenmerkende uitingen daarvan mee. Maar je hoeft jezelf niet in alle deelkenmerken te herkennen om hoogbegaafd te kunnen zijn. Er zijn wel een aantal hoofdkenmerken waar jij je als hoogbegaafde in zult herkennen. In dit artikel lees je daar meer over.

WAT KUN JE DOEN?

Wanneer je merkt dat je jezelf herkent in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, is het belangrijk dat je dit voor jezelf verder gaat uitzoeken. Kijk naar de kenmerken waar jij je in herkent en wat dat voor jou betekent en jouw weg. Dat is uiteindelijk waar het om gaat, dat je het ziet als iets wat je kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Dan kun je ook gaan ontdekken welke inzichten je over jezelf nodig hebt en nog mist die jou in de weg staan van het kunnen inzetten van jouw gaven.

Laat dus even los aan het vraagstuk of je wel slim genoeg bent. Wees nieuwsgierig naar de antwoorden die je gaat vinden over jezelf als jij je verder verdiept in hoogbegaafdheid.

ONTDEK MEER OVER HOOGBEGAAFDHEID: GRATIS MASTERCLASS

In de gratis online masterclass vertel ik je graag meer over hoogbegaafdheid, wat het inhoudt, wat de hoofdkenmerken zijn, hoe je het kunt herkennen. Je ontdekt ook hoe je voorkomt dat je vastloopt, hoe je juist de gaven van hoogbegaafdheid kunt gaan benutten en hoe Gifted People jou verder kan helpen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden