Ik weet dat ik zonder een liefdesrelatie intens gelukkig kan zijn. Tegelijkertijd weet ik dat het samenzijn weer een nieuw geluksniveau kan brengen. Beide ervaringen heb ik.

Uit ervaring weet ik bovendien hoe groot de impact op je leven is als je een slechte relatie hebt. Een ervaring die ik gelukkig al heel lang niet meer heb gehad, maar die ik nog wel vaak om me heen zie. Relaties met andere mensen spelen namelijk een bovengemiddeld grote rol in de mate waarin je geluk kunt ervaren in je leven. Het speelt een rol in de mate waarin je jouw weg kunt belopen, jezelf kunt zijn en jezelf verder kunt ontwikkelen.

Een goede relatie met een ander kan jou dat beetje extra geven. Terwijl een slechte relatie jou kleiner kan maken dan je bent. Je belemmeren in wat je wilt, kunt en doet. 

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de relatie die je nu hebt, en de relatie die je voor jezelf wenst, zodat je kunt kijken in hoeverre deze overeenkomen. En het is belangrijk om je bewust te zijn wat jij nu doet en welke invloed dat heeft op jouw relatie met de ander. 

De twee bewegingen in een relatie 

In een relatie ben je altijd of aan het werken aan je relatie, of je bent aan het werken tegen je relatie. Je bent of naar elkaar toe aan het bewegen, of je bent bezig met het uit elkaar bewegen, met afscheid nemen. Bij beide bewegingen horen bepaalde acties en reacties die bepalen hoe jouw relatie erin de toekomst uitziet. Of hoe de relatie tot een einde komt.  

Als je kijkt naar de afgelopen week, kijk dan eens eerlijk naar de mate waarin je geïnvesteerd hebt in je relatie met de ander. Heb je tijd voor elkaar gemaakt? Oprechte aandacht voor elkaar gehad? Met elkaar gelachen? De connectie met elkaar opgezocht en gevoeld? Heb je iets gedaan voor de ander waarvan je weet dat hij of zij dat heel fijn vindt?  

Kijk ook eerlijk naar wat je hebt gedaan wat de relatie onder druk kan zetten. Heb je veel met een half oor geluisterd? Je frustratie op de ander geuit? Ben je boos geworden omdat die ander iets wel of niet deed wat voor jou vanzelfsprekend of logisch is? Heb je vaak gezegd dat je even geen tijd/zin/energie hebt omdat je het zo druk hebt? 

Wat je dagelijks doet, juist de kleine dingen, maken uiteindelijk de grote verschillen. Wees oplettend in hoe jij in de relatie staat en of je wel doet wat je wenst voor jullie relatie in de toekomst. Zo niet, stuur dan bij, maak het bespreekbaar. Durf het gesprek aan te gaan. 

Bijven communiceren is basis 

In de vorige blog hadden we het er al over dat de stabiele basis voor een relatie zelfkennis en zelfliefde is. Jij moet weten hoe je bedraad bent, wat je wilt en nodig hebt. Jij moet weten hoe jij je geliefd voelt. Vanuit daar kun je namelijk gaan communiceren naar jouw partner.

Je kunt niet van een ander verwachten dat hij of zij intuïtief weet wat jij nodig hebt of wat jij denkt en voelt. Jij moet de ander helpen een goede partner voor jou te zijn. En jij mag de ander vragen hoe jij een goede partner kunt zijn voor hem of haar. 

Het is belangrijk dat je blijft communiceren met elkaar. Want wanneer je stopt met communiceren, stop je eigenlijk ook met je relatie. Zonder communicatie gaan we van dingen uit. We gaan ervan uit dat die ander wel weet dat je van hem of haar houdt. Daardoor vergeten we het te zeggen of het te laten merken. We gaan ervan uit dat die ander wel weet wat jij nodig hebt zonder het te benoemen, en we nemen het de ander vervolgens kwalijk als ze daar geen rekening mee houden.  

Zonder communicatie groeien kleine ergernissen door tot grote ruzies die jouw relatie stukje voor stukje afbreken. Investeer daarom tijd in de communicatie met elkaar. Blijf met elkaar praten. Over kleine dingen en grote dingen. Benoem wat je fijn vindt en wat je waardeert aan de ander. Leer herkennen wat jullie individuele communicatiestijlen zijn en hoe je elkaar daarin kunt vinden. Want zeker als de één zich meer in hoogbegaafdheid herkent dan de ander, kan dit een struikelblok zijn. 

Kun je een relatie hebben/houden met een niet-hoogbegaafde?  

Regelmatig krijgen we bij Gifted People de vraag of een relatie met een niet-hoogbegaafde partner mogelijk is. En daar is niet één antwoord op te geven. Een aantal factoren spelen daarin mee. Zo is het, zoals vaker aan bod komt in de blogs, afhankelijk van de mate waarin jij jezelf kent. Hoe beter jij jezelf kent, des te makkelijker je kunt zien waarin jij en de ander verschillen en hoe je dan alsnog tot elkaar kunt komen.  

Daarnaast kan het zijn dat jouw partner niet hoogbegaafd is, maar wel hoogsensitief. Dan vind je daarin met elkaar al veel raakvlakken waar je op kunt verbinden en waardoor je wel beter van elkaar begrijpt hoe je in elkaar zit. 

Een laatste factor is hoe jij zelf en hoe de ander in het leven staat. Als jij niet lekker in je vel zit, of de ander niet, dan beïnvloedt dat de omgang met elkaar. Op momenten dat het minder met je gaat, ga je terug naar jouw eigen kern en als jullie kernen ver van elkaar afliggen, wordt het moeilijk om de connectie met elkaar in stand te houden.  

Kort gezegd kun je dus een relatie onderhouden met een niet-hoogbegaafde, maar je zult op bepaalde vlakken wel extra je best moeten doen.  

Hoe voorkom je dat je uitgekeken raakt op jouw partner? 

Als laatst in deze blog, stippen we nog even het vraagstuk rondom verveling aan. Want net zoals je dat met werk kunt ervaren, kun je ook binnen relaties ervaren dat je bovengemiddeld snel uitgekeken raakt.

Als hoogbegaafde heb je het nodig om een bepaalde intellectuele prikkeling te vinden bij de mensen om je heen. Je hebt een bepaalde afwisseling en spanning nodig om jouw interesse te behouden. Wanneer dit ontbreekt zul je in het begin erg enthousiast zijn over iemand, maar na een paar maanden je interesse verliezen. 

Om dat te voorkomen is het allereerst belangrijk dat je een partner kiest die aan jou gewaagd is. Iemand die jou tegenwicht kan bieden op intellectueel niveau en met wie je ook een bepaald niveau van diepgang kan bereiken. Een groot intellectueel verschil kan nog steeds goed werken, maar zorgt wel voor meer aanpassingsvermogen. 

Als je al een partner hebt, is het goed om te gaan onderzoeken hoe je een bepaalde afwisseling en spanning behoudt. Blijf daarbij steeds nieuwsgierig naar de ander. Wanneer je al veel met elkaar hebt meegemaakt, kun je de illusie krijgen dat je alles al over die ander weet. Maar dat laat geen ruimte meer over voor verwondering. Juist dat wat je nog niet weet over die ander is extra interessant. 

Onderneem daarnaast regelmatig samen nieuwe dingen, ga samen op avontuur. Daag elkaar een beetje uit en creëer samen mooie verhalen waar je weer samen met plezier op kunt terugkijken.  

Zie ook elk moment waarop je merkt dat jouw interesse wat afneemt als een signaal om jezelf af te vragen: ‘Wat heb ik nu nodig om mijn interesse te behouden?’ ‘Welke activiteiten kunnen we nog samen ondernemen?’, of ‘Welke gesprekken zouden we meer kunnen voeren?’ Vanuit daar kun je steeds meer de diepgang in jullie relatie opzoeken en daar liggen weer nieuwe levels van uitdaging en plezier. 

Hoogbegaafdheid en liefdesrelaties: Wat kun je doen? 

Start met het heel duidelijk maken van wie jij bent, wat jij wilt en nodig hebt (jouw blauwdruk) en neem die ander daarin mee. Communiceer over wat je fijn vindt en toon waardering voor de ander.  

Kies bewust voor het ondernemen van acties die bijdragen aan het werken aan je relatie en evalueer regelmatig samen hoe je ervoor staat. Hoe jullie beiden vinden dat de relatie is en gaat. Wacht niet tot er iets ‘stuk’ is. 

Blijf nieuwsgierig naar de ander. Wat is er nog over hem of haar te ontdekken? Welke kanten, verhalen en eigenschappen ken je nog niet? En denk na over de activiteiten die je met elkaar kunt ondernemen om de relatie meer diepgang te geven en te versterken. Lees hier meer over hoogbegaafdheid en liefdesrelaties

— 

Wat doe jij om de relatie met jou en jouw partner goed te houden? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat ebook! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden