Gifted People
Hoogbegaafdheid: hoe herken je dat?
Wat is hoogbegaafdheid?
Ongeveer 2.5% van de bevolking is hoogbegaafd. Wat hoogbegaafdheid precies is, hangt af van de definitie die wordt gebruikt. Er zijn namelijk verschillende manieren om hoogbegaafdheid te omschrijven en te definiëren.
Een bovengemiddelde intelligentie is in ieder geval een belangrijk onderdeel van hoogbegaafdheid, wat zich vertaalt naar een IQ-score van 130+. Maar hoogintelligent zijn, is nog niet alles. Hoogbegaafdheid omvat ook specifieke zijnskenmerken. Daarnaast speelt de omgeving een rol in de mate waarin bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid opvallen en ontwikkeld kunnen worden.
Bij Gifted People gebruiken we het AIS-model om hoogbegaafdheid te definiëren. Wij zien hoogbegaafdheid als een optelling van de kenmerken ‘Anders’, ‘Intens’ en ‘Snel’. Meer daarover lees je in dit artikel: ‘Hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben?’
Herken jij je in het volgende?
Je hebt dingen snel in de vingers als het je interesse heeft.
Je hebt moeite met sterke autoriteit en opmerkingen als “omdat ik het zeg” of “doe het nou maar gewoon”.
Je bent nieuwsgierig, stelt veel vragen en veel ter discussie. Je wilt graag weten hoe het zit, tot de kern komen en echt de diepte in gaan.
Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en je hecht veel waarde aan eerlijkheid en gelijkwaardigheid.
Je hebt complexe gedachten en sterke gevoelens waardoor je soms overprikkeld of overweldigd kunt raken.
Je wordt vaak een beetje ’te’ genoemd; te gevoelig, te intens, te kritisch, te moeilijk, te druk…
Je hebt een ongewoon goed geheugen.
Je liep voor in je ontwikkeling en kon al eerder lezen/lopen/praten dan leeftijdsgenoten, of later maar dan meteen ‘foutloos’.
Je hebt uiteenlopende interesses, je bent veelzijdig en hebt op meerdere gebieden (potentieel) talent. Hierdoor kun je een gebrek aan focus en richting ervaren.
Je kunt vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken bekijken en je bent graag bezig met complexe en uitdagende problemen.
Je verwacht van jezelf een hoge mate van kwaliteit, je bent kritisch op jezelf, je legt de lat hoog en je bent niet snel tevreden met je prestaties (want het kan altijd beter).
Routinematige taken houd je niet lang vol want zodra je iets onder de knie hebt wil je graag door met iets nieuws. Als je werk doet dat jou niet uitdaagt, kost dat veel energie en wordt het steeds moeilijker om je werk te blijven doen. Je loopt dan risico op een bore-out.
Twijfel je over jouw mogelijke hoogbegaafdheid? Doe dan gratis de HB test.
Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafdheid
Hoogbegaafden zijn vaak de veranderaars, vernieuwers en verbeteraars. Ze zien snel waar dingen beter of sneller kunnen en waar problemen kunnen ontstaan.
Sommige hoogbegaafden herkennen zich vooral in de klassieke intelligentie. Dit uit zich bijvoorbeeld in hoge cijfers op school of in het uitblinken in functies die een beroep doen op hun intellectuele capaciteiten. Voor deze groep is de juistheid van dingen vaak erg belangrijk.
Andere hoogbegaafden herkennen zich eerder in creatieve intelligentie. Hoewel zij ook tot bovengemiddelde prestaties kunnen komen, vallen ze minder snel op als hoogbegaafd.
Als hoogbegaafde heb je regelmatig een andere zienswijze of loop je voor op anderen waardoor je in een omgeving met weinig gelijkgestemden aan jezelf kunt gaan twijfelen.
Omdat je als hoogbegaafde anders bedraad bent, intenser voelt en sneller denkt, zul je ook regelmatig ervaren dat jouw weg en wijze van handelen anders is dan wat er van jou verwacht wordt.
Wanneer je hierdoor meegaat in de verwachtingen van anderen in plaats van je eigen intuïtie te volgen, raak je van je eigen pad af waardoor je last kunt krijgen van een depressie, burn-outs en/of bore-outs.
Daarnaast draagt een gedeelte van de hoogbegaafden een nieuw beroep in zich waardoor ze moeite hebben zich te conformeren aan de status quo. Dit verklaart waarom sommige hoogbegaafden uitvallen in het huidige onderwijssysteem en moeite hebben om vast te houden aan een conventionele baan.
Deze hoogbegaafden worden te weinig erkend in hun unieke gaven en behoeften met betrekking tot zelfsturing en worden bewust of onbewust gevraagd zich aan te passen. Emoties als boosheid, teleurstelling, eenzaamheid en oververmoeidheid zijn dan belangrijke signalen die aangeven dat een school- en/of werkomgeving niet aansluit bij persoonlijke drijfveren en wensen.
Ten slotte, omdat hoogbegaafden een relatief kleine groep vormen, ervaren velen van hen regelmatig een gemis aan diepere connectie met anderen. Wat zij het allerliefste willen, wordt niet altijd begrepen of geaccepteerd door de “normale samenleving” of als onrealistisch bestempeld. Hierdoor onderdrukken ze hun eigen verlangens en proberen ze vast te houden aan iets dat niet past bij hun unieke gaven als hoogbegaafde.
Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf gaat ontdekken in welke mate hoogbegaafdheid op jou van toepassing is, zodat jij kunt gaan doen wat klopt voor jou. Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid ben je niet voor niets anders, intens en snel. Juist in het verlengde van wie jij bent, ligt wat jij te doen hebt en wat jou plezier en voldoening geeft.
Wil je meer weten over HOOGBEGAAFDHEID?
Download dan gratis het e-book over hoogbegaafdheid.
Hoogbegaafdheid bij volwassenen
Als je je herkent in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, is het belangrijk om je er verder in te verdiepen, zelfs als je twijfelt aan het intelligentieaspect.
Hoewel een bovengemiddelde intelligentie en potentie kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid, komt dit niet altijd duidelijk naar voren en wordt het niet altijd als zodanig herkend.
Omdat je als hoogbegaafde je anders voelt, intenser en sneller bent, is het belangrijk dat je gaat onderzoeken wat het nu precies is dat jou anders, intens en snel maakt.
Zorg dat je jezelf beter leert kennen en ontdek hoe hoogbegaafdheid in jouw leven tot uiting komt. Pas wanneer jij begrijpt hoe je bedraad bent en wat jij nodig hebt, kun je jouw unieke gaven gaan benutten, zelfs als je nog niet weet wát jouw unieke gaven dan precies zijn.
Lees hier verder over hoogbegaafdheid bij volwassenen
Hoogbegaafdheid bij kinderen
Ben je op zoek naar info over hoogbegaafdheid bij kinderen? Wil je weten welke eigenschappen en gedragingen daarbij horen en hoe je jouw kind als hoogbegaafd kunt herkennen?
Lees dan verder over hoogbegaafdheid bij kinderen
Heb je herkenning gevonden in de kenmerken, maar twijfel je nog?
Doe dan onze gratis hoogbegaafdheid test.
Contact
Heb je vragen over onze e-books, online masterclasses of ons programma aanbod? Neem dan contact op via info@giftedpeople.eu. Iemand van Team Gifted People neemt jouw bericht dan zo snel mogelijk in behandeling.
Heb je inhoudelijke vragen over hoogbegaafdheid? Meld je dan aan voor de Live Online Vragensessie met Adrienne.
Meer ontdekken over hoogbegaafdheid? Bezoek dan onze Kennisbank.