Gifted People

Hoogbegaafdheid: hoe herken je dat?

Wat is hoogbegaafdheid?

Ongeveer 2.5% van de bevolking is hoogbegaafd. Wat hoogbegaafdheid precies is, hangt af van de definitie die wordt gebruikt. Er zijn namelijk verschillende manieren om hoogbegaafdheid te omschrijven en te definiëren.

Een bovengemiddelde intelligentie is in ieder geval een belangrijk onderdeel van hoogbegaafdheid. Dat betekent een IQ score van 130+. Maar hoogintelligentie zijn, is nog niet alles. Onderdeel van hoogbegaafdheid zijn namelijk ook specifieke zijnskenmerken. Daarnaast speelt de omgeving een rol in de mate waarin bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid opvallen en ontwikkeld kunnen worden.

Bij Gifted People gebruiken we het AIS-model om hoogbegaafdheid te definiëren. Wij zien hoogbegaafdheid als een optelling van de kenmerken ‘Anders’, ‘Intens’ en ‘Snel’. Meer daarover lees je in dit artikel: ‘Hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben?’

Herken jij je in het volgende?

N

Je hebt dingen snel in de vingers en maakt het je na een paar keer oefenen eigen.

N

Je hebt moeite met sterke autoriteit en de zin “omdat ik het zeg” of “doe het nou maar gewoon”.

N

Je bent nieuwsgierig, stelt veel vragen en veel ter discussie. Je wilt graag weten hoe het zit, tot de kern komen en echt de diepte in gaan.

N

Je hebt een hoog rechtvaardigheidsgevoel en hecht veel waarde aan eerlijkheid en gelijkwaardigheid.

N

Je hebt complexe gedachtes en gevoelens en waardoor je regelmatig wordt overprikkeld.

N

Je wordt vaak ’te’ genoemd; te gevoelig, te intens, te kritisch, te moeilijk, te druk…

N

Je hebt een ongewoon goed geheugen.

N

Je liep voor in je ontwikkeling en kon al eerder lezen/lopen/praten dan leeftijdsgenoten.

N

Je hebt veel uiteenlopende interesses, je bent veelzijdig en hebt op meerdere gebieden (potentieel) talent. Hierdoor ervaar je ook vaak een gebrek aan focus en richting.

N

Je kunt vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken bekijken en je bent graag bezig met complexe en uitdagende problemen.

N

Je verwacht van jezelf een hoge mate van kwaliteit, je bent kritisch op jezelf, je legt de lat hoog en bent niet snel tevreden met je prestaties (want het kan altijd beter).

N

Routinematige taken houd je niet lang vol want zodra je iets onder de knie hebt wil je graag door met iets nieuws. Als je te lang werk doet dat je niet uitdaagt, verlies je veel energie en wordt het steeds moeilijker om je werk te blijven doen (bore-out).

Heb je herkenning gevonden in de kenmerken, maar twijfel je nog?
Vraag onze hoogbegaafdheid test aan

Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Welke gegevens wij verwerken en voor welk doeleinde, kun je lezen in het Privacy Statement. We sturen je vanaf nu ook de gratis HB updates toe. Je kunt je hier op elk moment van afmelden als je deze niet meer wilt ontvangen.

Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerkend voor hoogbegaafdheid is dat het de veranderaars, vernieuwers en verbeteraars zijn. Ze zien al snel waar het beter of sneller kan. Sommige hoogbegaafden herkennen zich meer in de vorm van de klassieke intelligentie waarbij de juistheid van dingen belangrijk wordt gevonden. Andere hoogbegaafden herkennen zich eerder in het creatieve waarbij het experimenteren belangrijk wordt gevonden. Deze laatste groep valt minder snel op als hoogbegaafd.

Als hoogbegaafde heb je regelmatig een andere zienswijze en loop je voor op anderen waardoor je in een omgeving met weinig gelijkgestemden aan jezelf kunt gaan twijfelen. Omdat je anders bedraad bent, intenser voelt en sneller denkt, zul je regelmatig ervaren dat jouw weg en wijze van handelen anders is dan wat er van jou verwacht wordt. Wanneer je hierdoor meegaat in de verwachtingen van anderen in plaats van je eigen intuïtie en sturingsmechanisme te volgen, raak je van je eigen weg af waardoor je depressies, burn-outs en bore-outs kunt ervaren.

Een groot gedeelte van de hoogbegaafden draagt een nieuw beroep in zich en heeft moeite zich te conformeren aan de status quo. Dat verklaart waarom sommige hoogbegaafden uitvallen in het huidige onderwijssysteem en moeite hebben met het vasthouden van een (normale) werk. Ze worden te weinig erkend voor hun unieke gaven en behoeften met betrekking tot zelfsturing en worden bewust of onbewust gevraagd zich aan te passen. Emoties als boosheid, teleurstelling, eenzaamheid en oververmoeidheid zijn belangrijke signalen die aangeven dat de omgeving haaks staat op de persoonlijke drijfveren en wensen.

Aangezien de groep hoogbegaafden een relatief kleine groep is, ervaren veel hoogbegaafden regelmatig dat ze een diepere connectie met andere mensen missen. Ook lijkt wat zij het allerliefste willen niet geaccepteerd te worden door de “normale samenleving” en als onrealistisch bestempeld te worden. Als gevolg worden dan de eigen verlangens onderdrukt en geprobeerd iets vol te houden wat niet past bij de unieke gaven die je als hoogbegaafde hebt.

Wil je meer weten over HOOGBEGAAFDHEID?

Download dan gratis het e-book

Hoogbegaafdheid bij volwassenen

Wanneer je herkenning vindt in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, is het belangrijk om jezelf er meer in te gaan verdiepen. Ook als je nog twijfelt aan het intelligentiecomponent. Want hoewel het hebben van een bovengemiddelde intelligentie en potentie een kenmerk is van hoogbegaafdheid, komt dit niet per definitie tot uiting en wordt het niet altijd als zodanig bestempeld.  

Omdat je als hoogbegaafde je anders voelt, intenser en sneller bent, is het belangrijk dat je gaat onderzoeken wat het is dat jou anders, intens en snel maakt. Dat je jezelf beter leert kennen aan de hand van zelfonderzoek zodat je gaat zien wat hoogbegaafdheid voor jou meebrengt. Pas wanneer jij begrijpt hoe je bedraad bent en wat jij nodig hebt, kun je namelijk jouw unieke gaven gaan benutten. Ook als je nog niet weet wat jouw unieke gaven zijn.  

Lees hier verder over hoogbegaafdheid bij volwassenen

 

Hoogbegaafdheid bij kinderen

Ben je op zoek naar info over hoogbegaafdheid bij kinderen? Wil je weten welke eigenschappen en gedragingen daarbij horen en hoe je jouw kind als hoogbegaafd kunt herkennen? 

Lees dan verder over hoogbegaafdheid bij kinderen

 

Heb je herkenning gevonden in de kenmerken, maar twijfel je nog?
Vraag dan onze hoogbegaafdheid test aan

Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Welke gegevens wij verwerken en voor welk doeleinde, kun je lezen in het Privacy Statement. We sturen je vanaf nu ook de gratis HB updates toe. Je kunt je hier op elk moment van afmelden als je deze niet meer wilt ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden