Heb je jezelf weleens afgevraagd: "is mijn kind hoogbegaafd?" doordat je kenmerken van hoogbegaafdheid bij jouw kind ervaart? Hoogbegaafdheid bij kinderen geven kenmerken als perfectionisme, faalangst, intense emoties, het diepe nadenken, bezig zijn met volwassen vraagstukken en het vele vragen stellen? Dan is het belangrijk om te onderzoeken in hoeverre er inderdaad sprake is van hoogbegaafdheid. Door hier tijdig inzicht in te krijgen, kun je namelijk het risico op sociale, emotionele en cognitieve problemen aanzienlijk verkleinen. Denk hierbij aan eenzaamheid, (existentiële) depressies, emotionele uitbarstingen, onderpresteren en uitval op school. Hoogbegaafdheid bij kinderen kenmerkt zich op andere manieren als hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ook de manier waarop kinderen er mee om gaan is geheel anders.
Als ouder wil je ongetwijfeld dat jouw kind gelukkig is. Dat jouw kind zich kan ontwikkelen, aansluiting vindt bij andere kinderen en zijn of haar plek gaat vinden in de samenleving. Bij hoogbegaafde kinderen is dat alleen minder vanzelfsprekend. Voor jou als ouder is het daarom extra belangrijk dat jij begrijpt wat hoogbegaafdheid is en meebrengt. Alleen dan kun je passende begeleiding voor jouw kind mogelijk maken. In dit artikel vind je ter ondersteuning hiervan meer inzicht in hoogbegaafdheid en hoe het te herkennen is.
Hoewel een aantal eigenschappen en kenmerken van hoogbegaafdheid opvallen, is het overigens als ouder soms lastig om in te schatten of jouw kind hoogbegaafd is. Wanneer je weinig vergelijkingsmateriaal hebt, kan bijvoorbeeld de kenmerkende snelle ontwikkeling als normaal gezien worden. Heb je wel dat vergelijkingsmateriaal? Dan zul je eerder geneigd zijn om te denken dat andere kinderen achterlopen en langzamer zijn.
Wat ook niet meehelpt, is dat er nog steeds veel misvattingen in omloop zijn die in de weg staan van het kunnen herkennen en durven benoemen van hoogbegaafdheid. Zo denken veel mensen nog steeds dat hoogbegaafde kinderen altijd hoge resultaten halen op school. Wat zeker niet per se het geval is.
Het is overigens niet vreemd als je wat terughoudend bent in het gebruiken van de term hoogbegaafd, bijvoorbeeld vanuit de angst om opschepperig over te komen. Er wordt ook nog regelmatig geroepen dat ‘iedereen wel wilt dat z’n kind hoogbegaafd is’. Maar het opvoeden van een hoogbegaafd kind brengt best wat uitdagingen mee. En juist omdat de omgeving en school weerstand kan bieden aan de eventuele hoogbegaafdheid van jouw kind, is het extra noodzakelijk dat je als ouder voor jouw kind gaat staan wanneer jij signalen ziet die gerelateerd zijn aan hoogbegaafdheid. Ook als je daar nog over twijfelt. Ook als jij de enige bent die het ziet. Blijf jezelf er in dat geval in verdiepen zodat je steeds duidelijker kunt zien en aangeven welke ondersteuning gewenst is.
Hoogbegaafdheid bij kinderen kan al vrij vroeg herkend worden, als je weet waar je op moet letten. Naast de hiervoor genoemde kenmerken zijn er namelijk kenmerken die je specifiek bij baby’s, peuters en kleuters kunt signaleren.
Overigens spreek je bij peuters en kleuters officieel nog niet van hoogbegaafdheid maar van een ontwikkelingsvoorsprong. Omdat de ontwikkeling van kinderen niet lineair verloopt maar in sprongen, kan een ontwikkelingsvoorsprong op termijn verdwijnen. Toch is het wel nodig om hier aandacht aan te besteden. Zeker als er een vergrote kans op hoogbegaafdheid is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je als ouder ook herkenning vindt in hoogbegaafdheid of als hoogbegaafdheid in de familie zit.
Je kunt bij hoogbegaafde peuters, kleuters en baby’s naast de hiervoor genoemde kenmerken, ook de volgende kenmerken herkennen:
Hoogbegaafdheid heeft invloed op hoe jouw kind denkt, voelt en doet. Het brengt specifieke eigenschappen en kenmerken mee, al zal de uiting daarvan per hoogbegaafde verschillen. Dat betekent ook dat niet alle deelkenmerken die je hieronder vindt, zichtbaar tot uiting zijn gekomen of tot uiting gaan komen. Bij Gifted People gebruiken we daarom ook het AIS-model om hoogbegaafdheid te omschrijven. Daar waar de deelkenmerken verschillen per hoogbegaafde, zijn de drie hoofdkenmerken van het AIS-model; anders, intens en snel, namelijk wel altijd in de kern aanwezig.
Belangrijke deelkenmerken van hoogbegaafdheid die je bij hoogbegaafde kinderen kunt herkennen zijn in ieder geval de volgende:
Hoogbegaafdheid brengt bepaalde begaafdheden mee, maar ook zeker risico’s op sociaal en emotioneel vlak. Omdat hoogbegaafdheid voorkomt bij zo’n +/- 2.5% van de samenleving, is de kans groot dat je als hoogbegaafde weinig gelijkstemden om je heen hebt. Voor een hoogbegaafd kind brengt dat mee dat er geen of weinig ontwikkelingsgelijke zijn, wat de sociale en emotionele ontwikkeling in de weg staat.
We leren namelijk mens-zijn van en met andere mensen. Ook ontstaan gevoelens van eenzaamheid omdat er geen echte diepere connectie ervaren en gevonden wordt bij leeftijdsgenoten. Soms wordt deze connectie wel gevonden bij oudere kinderen. Hoogbegaafde kinderen trekken daarom vaak ook naar oudere kinderen en volwassenen toe.
Omdat hoogbegaafden voorlopen in hun ontwikkeling, een ander gevoel voor humor hebben en op een andere manier denken en de wereld ervaren, wordt soms onterecht gedacht dat er een sociale ontwikkelingsachterstand is. Bijvoorbeeld omdat de communicatie met klasgenoten moeilijk gaat. Het is alleen vaak juist de ontwikkelingsvoorsprong die de communicatie bemoeilijkt. Zo gebruiken hoogbegaafde kinderen moeilijkere woorden en begrippen en hebben ze andere interesses dan leeftijdsgenoten. Vanwege het voorlopen, hebben ze bovendien te hoge verwachtingen van vriendschappen en voelen ze zich vaak onbegrepen, waardoor ze teleurgesteld kunnen raken. Ze raken ook relatief snel verveeld van vriendjes, vriendinnetjes en spelletjes omdat ze zich sneller ontwikkelen in het spelen. Hoogbegaafde kinderen hebben meer intellectuele prikkels nodig en die kunnen leeftijdsgenoten vaak niet bieden. Samenspelen met leeftijdsgenoten, is daarom niet altijd een succes.
De sensitiviteit van een hoogbegaafd kind kan daarnaast in de thuissituatie meebrengen dat ze heel goed kunnen aanvoelen wat er van hen verwacht wordt of wat een ouder bijvoorbeeld nodig heeft. Wanneer een hoogbegaafd kind merkt dat een ouder emotioneel niet lekker in het leven staat, zal het instinctief een zorgende rol op zich nemen. Als gevolg komt het hoogbegaafde kind niet toe aan de eigen emotionele ontwikkeling en gaat het zichzelf wegcijferen om één of beide ouders te plezieren. Alice Miller schreef hier ook over in het boek ‘Het drama van het begaafde kind’.
Daarnaast kan de ontwikkelvoorsprong bij hoogbegaafde kinderen er voor zorgen dat de executieve functies niet volledig worden benut. Doordat kinderen in diverse situaties minder tijd nodig hebben om lesstof eigen te maken, kan dat ertoe leiden dat ze meer moeite hebben met het inbouwen van routines, prioriteiten stellen en het organiseren van werk. Dat kan op een later moment een negatieve impact hebben als je je executieve functies wel nodig hebt.
Hoogbegaafdheid is voor een deel erfelijk. Het is alleen moeilijk om te bepalen hoe groot het erfelijkheidscomponent precies is. Omgevingsfactoren zoals geboortecomplicaties, onderwijs en ziekte hebben daarnaast ook invloed op het intelligentieniveau en de mate waarin bepaalde kenmerken ontwikkeld worden en tot uiting komen.
Wanneer jij zelf herkenning vindt in hoogbegaafdheid, houd er dan rekening mee dat jouw kind ook hoogbegaafd kan zijn. Weet wel dat hoogbegaafdheid verschillend tot uiting kan komen en dat je daardoor best wat verschillen kan zien tussen jezelf, jouw kind en ook tussen broers en zussen onderling. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw dochter de klassieke intelligentie vertoont en daarom als ‘slim’ wordt aangemerkt op school, terwijl jouw zoon lage cijfers haalt, wangedrag vertoont en pas tot leven komt als hij aan het sporten is.
Vaak genoeg komen ouders er overigens via hun kinderen achter dat er bij henzelf ook sprake is van hoogbegaafdheid. Heb jij door jezelf te verdiepen in hoogbegaafdheid herkenning in de kenmerken gevonden? Onderzoek dan voor jezelf wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Ook als je nog twijfelt of denkt dat je daar niet ‘slim’ genoeg voor bent. Wees nieuwsgierig naar wat je er aan inzichten voor jezelf uit kunt halen. Zie het als een middel om jezelf beter te begrijpen, om jouw eigen unieke kwaliteiten verder te kunnen ontwikkelen en om jouw weg te kunnen belopen. Dat is net zo goed in het belang van jouw kind omdat jij het allerbelangrijkste rolmodel bent voor hem of haar.