MISVATTING #3: HOOGBEGAAFDHEID KOMT ALTIJD TOT UITING OP EEN IQ TEST

komt hoogbegaafdheid naar voren in een iq test

Stel je doet een IQ test en je scoort 129 terwijl 130 de norm is voor hoogbegaafdheid. Ben je dan niet hoogbegaafd? En kun je lager scoren op een IQ-test dan jouw intelligentie daadwerkelijk is?

Eén van de misvattingen van hoogbegaafdheid is dat het zich altijd laat zien in de vorm van een bovengemiddelde resultaten op een IQ-test. Dit zijn overigens twee verschillende dingen. De uitslag van de IQ-test is niet verwisselbaar met de hoogte van jouw intelligentie. Een IQ-test is namelijk een middel om jouw intelligentie in kaart te brengen.

Het lastige van een IQ-test is dat er een aantal factoren meespelen die ervoor kunnen zorgen dat de uitslag een verkeerd beeld weergeeft. Zo kan intelligentie op de eerste plaats al op diverse manieren tot uiting komen. Howard Gardner stelt in zijn theorie van ‘Meervoudige Intelligentie’ dat er zelfs negen verschillende soorten intelligentie zijn. En deze komen niet allemaal aan bod in een IQ test (lees meer in dit artikel). Dit betekent ook dat de kenmerkende bovengemiddelde intelligentie niet altijd zichtbaar wordt in de uitslag van een IQ-test.

Een IQ-test is een momentopname

Een andere belangrijke factor die meespeelt is dat de IQ-test een momentopname is. Dat is belangrijk om te onthouden. Want als je op het moment dat de IQ-test wordt afgenomen niet in staat bent om een goede prestatie te leveren, bijvoorbeeld door spanning of slaapgebrek, dan zul je dat zien in de score die uit de IQ-test rolt.

Veel hoogbegaafden scoren bovendien lager op IQ-testen omdat ze de vragen anders interpreteren of er ‘te moeilijk over nadenken’. Daardoor worden bijvoorbeeld vooral fouten gemaakt in de makkelijkere onderdelen. Omdat je als hoogbegaafde gevoelig bent voor sfeer en de emoties van anderen, kan ook de persoon die de IQ-test afneemt invloed hebben op jouw score.

De zienswijze van Gifted People is daarom ook dat een IQ-test hoogbegaafdheid wel kan bevestigen, maar niet ontkrachten. Met een IQ score van onder de 130 kun je dus alsnog hoogbegaafd zijn en een bovengemiddelde intelligentie bezitten. Schuif het dus niet meteen aan de kant. Staar je niet blind op alleen de uitslag van een IQ-test.

Hoogbegaafdheid is meer dan intelligentie

Als laatste is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat een bovengemiddelde intelligentie slechts één van de kenmerken van hoogbegaafdheid is. Er spelen namelijk ook andere factoren mee in het hoogbegaafd zijn (lees daarover meer in dit artikel).

Weet dat het uiteindelijk gaat om de kenmerken waar jij je in herkent en wat dat voor jou betekent. Het ‘label’ is veel minder interessant. Het gaat er om dat jij jezelf beter leert begrijpen. Alleen dan kun je jouw eigen weg gaan ontdekken en jouw gaven gaan benutten. Investeer liever in zelfkennis dan in het zoeken naar externe bevestiging.

WAT KUN JE DOEN?

Wanneer je merkt dat je jezelf herkent in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, is het belangrijk dat je dit voor jezelf verder gaat uitzoeken. Want hoogbegaafdheid heeft invloed op alle onderdelen van jouw leven. Verdiep jezelf er daarom in, ontdek wat relevant is voor jou en wat het voor jou betekent.

Wees je ervan bewust dat een IQ-test niet noodzakelijk is, tenzij je het “officieel” wilt laten vaststellen. Als het voor jou fijn is, dan is het natuurlijk prima een IQ-test doen. Maar laat de test dan wel afnemen door iemand met ervaring op gebied van hoogbegaafdheid. Die kan dan ook rekening houden met de factoren die hoogbegaafdheid meebrengen.

ONTDEK MEER OVER HOOGBEGAAFDHEID: GRATIS MASTERCLASS

In de gratis online masterclass vertel ik je graag meer over hoogbegaafdheid, wat het inhoudt, wat de hoofdkenmerken zijn, hoe je het kunt herkennen. Je ontdekt ook hoe je voorkomt dat je vastloopt, hoe je juist de gaven van hoogbegaafdheid kunt gaan benutten en hoe Gifted People jou verder kan helpen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden