MISVATTING #2: ALS HOOGBEGAAFDE BLINK JE ALTIJD UIT IN WAT JE DOET

Uitblinken als hoogbegaafde

In hoeverre zie jij jezelf als uitblinker? In hoeverre doe jij altijd alles goed? In hoeverre ben je succesvol in alles wat je doet en aanraakt? En in hoeverre geloof je dat dit het geval moet zijn om hoogbegaafd te kunnen zijn?

In de praktijk komen we bij Gifted People veel ‘undercover hoogbegaafden’ tegen; hoogbegaafden die zichzelf niet hoogbegaafd (durven) noemen, want daar zijn ze in hun eigen ogen:

  • niet slim genoeg voor
  • niet succesvol genoeg voor

Dus dan kun je niet hoogbegaafd zijn, of toch wel?

HOE KOMT HET DAT JE ALS HOOGBEGAAFDE NIET UITBLINKT?

Als hoogbegaafde heb je een bovengemiddelde potentie. In bepaalde dingen kun jij uitblinken. Maar wanneer je niet goed begrijpt wat hoogbegaafdheid voor jou betekent, is de kans groot dat je eerder het tegenovergestelde laat zien. Dat je niet succesvol bent in wat je doet. Dat je gemiddeld of zelfs ondermaats presteert. Dan voel je wel dat er meer in je zit, maar het komt er niet uit. Zeker als je vooral bezig bent met het vasthoud van een baan die je eigenlijk niet wilt omdat je er na de eerste maand al op was uitgekeken.

De kans is ook groot dat je bijvoorbeeld ruzie krijgt met jouw baas omdat hij of zij niet ziet wat in jouw ogen zo duidelijk is. Of omdat er problemen ontstaan die jij weken geleden al aan de kaak had gesteld; maar ja, toen wilde niemand luisteren. Je wordt vaak door anderen als lastig ervaren omdat je kritisch en perfectionistisch bent en omdat je mensen wijst op wat er niet klopt of goed gaat. Dan is het niet vreemd dat je aan jezelf gaat twijfelen, jezelf misschien zelfs dom gaat vinden.

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn zeker hoogbegaafden die hoge prestaties leveren en geroemd worden om hun snelle denken en creatieve oplossingen. Maar omdat hoogbegaafdheid zich kan uiten in verschillende vormen, is dat ook afhankelijk van de omgeving waar je in functioneert. Een omgeving die niet bij jou aansluit, maakt het onmogelijk om te kunnen doen wat voor jou klopt. Het staat jou in de weg van het kunnen benutten jouw unieke gaven en werkt vooral de valkuilen in de hand. 

BOVENGEMIDDELDE POTENTIE IS GEEN GARANTIE VOOR SUCCES

Dat je als hoogbegaafde een bovengemiddelde potentie hebt, unieke gaven bezit, betekent dus niet dat deze altijd tot uiting gaat komen. Het is nodig dat jij begrijpt wat hoogbegaafdheid voor jou betekent, hoe je bedraad bent en wat jij nodig hebt om tot jouw recht te komen. Het is nodig dat je jouw gaven kunt inzetten zodat je deze verder kunt ontwikkelen. Potentie heeft water nodig.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je weet dat je niet overal even goed in bent. Liggen jouw talenten op het creatieve vlak, ben je goed in visuele of uitvoerende kunsten? Dan is een administratieve baan niet aan jou besteed. Ben je dat wel aan het doen, dan merk je één: dat het voor jou ontzettend saai is, en twee: dat je er ook niet per se supergoed in bent. Dat betekent niet dat jij er niet slim genoeg voor bent, het betekent dat dit niet de bedoeling is voor jou.

Wat kun je doen?

Als hoogbegaafde blink je dus niet overal in uit, maar er zijn wel dingen waar jij in kunt uitblinken. Dat zijn ook de dingen waar je het meeste voldoening uit gaat halen. Ga daar dus naar op zoek.

Wanneer je merkt dat je jezelf herkent in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, is het daarnaast belangrijk dat je dit voor jezelf verder gaat uitzoeken. Want hoogbegaafdheid heeft invloed op alle onderdelen van jouw leven. Het beïnvloedt de mate waarin je tot jouw recht komt in jouw werk en jouw unieke gaven kunt benutten. Verdiep jezelf in hoogbegaafdheid, ook als je nog twijfelt. Wees nieuwsgierig naar de antwoorden die het jou kan gaan brengen. Wil je meer weten over hoogbegaafdheid? Vraag dan het ebook aan en doe mee aan de online masterclass.

ONTDEK MEER OVER HOOGBEGAAFDHEID: GRATIS MASTERCLASS

In de gratis online masterclass vertel ik je graag meer over hoogbegaafdheid, wat het inhoudt, wat de hoofdkenmerken zijn, hoe je het kunt herkennen. Je ontdekt ook hoe je voorkomt dat je vastloopt, hoe je juist de gaven van hoogbegaafdheid kunt gaan benutten en hoe Gifted People jou verder kan helpen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden