Een tijd geleden gaf ik een workshop en aangekomen op de locatie vroeg ik aan iemand waar de zaal was waar ik moest zijn. Die persoon vertelde me dat dit heel simpel was; ik moest gewoon de kant op ‘waar die mensen vandaan kwamen’.
Dat vond ik nou een fijne routebeschrijving. Ik ga namelijk niet zo goed op routebeschrijvingen zoals: je moet de eerste links, dan de tweede deur rechts, een stukje rechtdoor en dan weer rechts. Na de eerste links (of was het toch rechts😉) ben ik dan de draad al kwijt.
Ik deed in ieder geval precies wat mij werd opgedragen en ging vol overtuiging de richting op ‘waar die mensen vandaan kwamen’. Al heel snel liep het daar echter dood en draaide ik in lichte verwarring om.
Wat de dame in kwestie niet in de gaten had gehad toen ze mij die routebeschrijving gaf, was dat zij, vanaf het punt waar zij stond, de mensen kon zien die vanuit de juiste richting kwamen.
Ik zag, vanaf het punt waar ik stond, mensen uit een andere richting komen, omdat mijn zicht werd geblokkeerd door een grote paal die tussen ons instond. Het gevolg was dat ik de verkeerde kant opliep en zij niet begreep waarom ik dáár nou heenliep.
Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, sta je vaak ook op ‘een ander punt’. In de vorige blog deelde ik dat je als het ware op de uitkijk staat en daarom als eerste ziet dat er iets aankomt waarnaar gehandeld mag worden.
Wat we geneigd zijn om te doen is dan meteen naar de ander communiceren wat er gedaan moet worden. Maar die ander is daar nog helemaal niet. Die zit beneden op het dek gewoon kaartspelletjes te spelen en te denken dat jij je altijd overal zo druk over maakt. Daarom landen onze ideeën en oplossingen niet.
Wat er van ons gevraagd wordt is om eerst te kijken waar, wat ik noem, ‘de ander uithangt’. Oftewel, dat je gaat ontdekken op welk punt die ander staat en wat de ander vanaf dat punt wel en niet kan zien.
Vanaf dat punt kun je dan iemand meenemen in de situatie en vervolgens in de benodigde ideeën en oplossingen. Dan is de kans dat de ander openstaat om naar je te luisteren een heel stuk groter.
Mocht je nu merken dat jouw ideeën of oplossingen te vaak niet gehoord worden of dat je steeds maar “nee-s” als antwoord krijgt, dan is het wellicht fijn om te weten dat eind april de deuren opengaan van het vernieuwde programma ‘Ja krijgen op je idee’.
Naast ‘ontdekken waar de ander uithangt’ ontvang je namelijk nog meer praktische handvatten en inzichten die jou gaan helpen om je ideeën en oplossingen op de juiste manier te laten landen.
Wat je ontdekt in het programma:
- Hoe je de mensen om je heen meeneemt in jouw idee of oplossing, zodat zij begrijpen wat je bedoelt en openstaan om naar je te luisteren in plaats van al meteen jouw idee of oplossing aan de kant te schuiven.
- Hoe je omgaat met weerstand en de bezwaren die er altijd zijn als je jouw ideeën of oplossingen deelt. Je ontdekt ook waarom dit zo is, en hoe je die weerstand en bezwaren op een zachte manier wegneemt, zodat anderen de zin inzien van jouw ideeën, zonder dat je moet gaan overtuigen.
- Hoe je er helemaal oké mee kunt zijn als je alles hebt gedaan binnen jouw mogelijkheden en je leidinggevende of collega toch ‘nee’ zeggen. Dat voorkomt namelijk dat jij dit dagen of weken met je meedraagt ten koste van jouw werk- en levensplezier.
Meld je hier meteen aan voor de wachtlijst en dan hoor je over een paar dagen wanneer de live online sessies gepland zijn. En hoe je je kunt aanmelden voor de speciale early-bird korting.