Vorige maand was ik met mijn moeder bij de Huishoudbeurs, ons jaarlijkse uitje. En, dit is een omgeving die niet helemaal gemaakt is voor mij… 

Het is er best wel heel druk. Je wordt regelmatig omvergelopen door vrouwen met shoppingscarts waardoor je continu om je heen moet kijken of er niet linksachter iemand met een behoorlijke vaart op je af komt, terwijl jij net die kant op wilt uitwijken. En er zijn ontzettend veel geluiden die tegelijkertijd aandacht van je vragen.  

Voor mij was het jaren geleden daarom echt ondenkbaar dat ik naar de huishoudbeurs zou kunnen. Ik zou binnen tien minuten helemaal overprikkeld weer buiten staan.  

Maar inmiddels heb ik een aantal strategieën ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ik plezier heb om mijn moeder hier mee naar toe nemen én niet nog dagenlang moet bijkomen.  

Een voorbeeld daarvan is dat ik me voorbereid op deze dag door de dag ervoor even wat rustiger aan te doen, geen afspraken in te plannen en te focussen op voldoende slaap. Doe ik dat niet? Dan ga ik al met een ‘overprikkeld-emmertje’ dat al voor de helft vol zit en dan houd ik het ergens niet zo snel vol.  

Voor mij is het voorbereiden op zo’n dag noodzakelijk, maar ook fijn en leuk. Bovendien wil ik er op zo’n dag helemaal kunnen zijn en, omdat ik bedraad ben zoals ik bedraad ben, vraagt dat nou eenmaal wat meer voorbereiding bij dit soort events.  

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zal overprikkeling jou vast ook niet vreemd zijn. Je hebt als hoogbegaafde namelijk een diepere prikkelverwerking en je neemt bovengemiddeld veel waar. In bepaalde omgevingen kun je daardoor gemakkelijker overprikkeld raken.  

Dat je overprikkeld raakt is niet fijn, maar niet erg als je daarna tijd neemt voor ontprikkeling; dan is er niet zo veel aan de hand. Het wordt pas een probleem als je jezelf geen tijd gunt voor ontprikkeling. Dan ontstaat namelijk een langdurige staat van overprikkeling en dat is wél erg. Want die staat brengt met zich mee dat je vaak vermoeid bent of oververmoeid raakt en het zorgt ervoor dat je veel minder plezier kunt ervaren in het leven en van je intens-zijn.  

Als je herkent dat je veel overprikkeld bent, kan het zijn dat je gaat geloven dat je dan maar beter minder prikkels tot je kunt nemen, maar je hebt ook een bepaalde mate van prikkeling nodig. Het is eigenlijk steeds balanceren tussen onder- en overprikkeling. Daarom is het vooral belangrijk dat je weet wat jouw gevoeligheid en verlangens zijn voor bepaalde prikkels en dat je steeds bij jezelf kunt voelen of aan je verlangens wordt voldaan, of dat je juist iets te veel prikkels tot je hebt genomen.  

Binnenkort gaan de deuren open van het vernieuwde Valkuilen programma. In dit programma heb ik een hele module gewijd aan hoe je overprikkeling zoveel mogelijk kunt voorkomen, en hoe je overprikkeling het snelst weer oplost op een manier die bij jou past, zodat je wel intens kunt genieten zonder continu overprikkeld te raken. 

Dit programma is helemaal vernieuwd en ik heb de meest waardevolle lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd hieraan toegevoegd. Ik ben dan ook super excited om dit programma aan te bieden.   

Als je als eerste wilt weten wanneer de deuren opengaan en je voor een speciale welkomstprijs mee wilt kunnen doen, meld je dan hier aan voor de wachtlijst 

PS. Heb je ooit al het Valkuilen programma gekocht of doe je mee aan Insight? Dan hoef jij je niet aan te melden voor de wachtlijst, je ontvangt dan automatisch het vernieuwde Valkuilen programma.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden