Te snel weer verveeld

Te snel weer verveeld

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Sneller zijn 72 Comments

Een onderdeel van hoogbegaafdheid is dat je een bovengemiddeld verlangen hebt naar intellectuele prikkeling. Het is nodig dat je voldoende wordt uitgedaagd, zowel in je werk als in de relaties die je hebt.  

Tegelijkertijd heb je vaak dingen snel in de vingers waardoor je vervolgens de uitdaging verliest in wat je doet. Als jij bijvoorbeeld in je werk vooral terugkerende werkzaamheden onderneemt, zul je weinig geprikkeld worden. Er missen dan ook groeimogelijkheden waardoor je op een bepaald moment in de achteruit-stand komt.  

Met niet-gelijkgestemden ben je daarnaast snel uitgepraat als ze niet jouw gewenste niveau van diepgang kunnen behalen. Als het enkel gaat over koetjes en kalfjes, haak jij al snel mentaal af. Dit geldt dan vooral als het gaat over iets wat voor jou niet zo relevant is en je verder niet het nut ziet van het gesprek. 

Als een werkomgeving of sociale omgeving niet genoeg uitdaging meebrengt, ontstaat er al snel verveling. Dat kan dus zowel in je werk als in de relaties met je partner of vrienden gebeuren. Kun je dan niet voor jezelf een volgende uitdaging creëren? Dan kan deze verveling ervoor zorgen dat je terecht komt in een bore-out. 

Hoe kom je uit een bore-out? 

Aangezien de bore-out gezien kan worden als een staat van langdurige onderprikkeling, is de manier om uit een bore-out te komen: op zoek gaan naar de juiste intellectuele prikkels. Dat wil zeggen dat je op zoek gaat naar wat jou inspireert, wat jou een bepaalde diepgang brengt, naar activiteiten die je uitdagen, naar mensen die jou interesseren. 

Het lastige van een bore-out is wel dat je een bepaalde vermoeidheid ervaart en daardoor weinig zin hebt om iets te doen. Dit is precies tegenstrijdig aan wat je nodig hebt. Wat je daarom kunt doen is jezelf laagdrempelig weer gaan prikkelen. Lees een interessant boek, bekijk een korte videocursus, onderzoek wat je graag wilt weten en leren. Zoek andere omgevingen op waar je mensen treft waarmee je op niveau een gesprek kunt voeren. Mensen met een soortgelijke interesse of mensen die op eenzelfde frequentie denken en voelen; mensen die zich herkennen in hoogbegaafdheid. 

Vind overal de uitdaging in 

Voordat je trouwens de conclusie trekt dat je ander werk nodig hebt en anderen vrienden, kijk altijd eerst hoe je een bepaalde mate van uitdaging weer terug kunt brengen. Onderneem bijvoorbeeld iets nieuws met een bepaalde vriend. Vind uitdaging in de activiteiten die je onderneemt. En wees oprecht nieuwsgierig naar de ander, de ander heeft ongetwijfeld interessante verhalen die jij nog niet kende.  

Kijk in je werk naar waar je meer complexiteit kunt vinden. Wat vind je interessant en waar wil jij je verder in vastgrijpen? Wat is voor jou een volgende stap in je functie? Waar kun je meer verantwoordelijkheid nemen, waar kun je jezelf meer inhoudelijk versterken? 

Uitdaging is overal om je heen. Soms is het alleen nodig dat je er iets meer naar op zoek gaat. 

Wat kun je doen?  

Als je merkt dat je inspiratie mist, een bepaalde verveling ervaart, onderzoek dan waar dit vooral vandaan komt. Is het op gebied van werk, wonen of relaties? Waar word je nu niet genoeg geprikkeld. Maak vervolgens een development plan, een plan waarin je beschrijft waar jij je verder in wilt verdiepen, waar je meer uitdaging in wilt vinden en hoe en waar je voor jezelf meer de intellectuele prikkeling gaat opzoeken.   

Ben je vooral op zoek naar meer uitdaging in je werk? Lees dan het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’. Daarin ontdek je meer over het opzoeken van de complexiteit. Bekijk en bestel het hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Raak je snel verveeld? Hoe ga je daarmee om? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 72

 1. Ik zit volgens mij midden in een bore-out, ik ben wel moe, mijn lichaam is echt een ren paard om mij maar niet te hoeven vervelen in mijn hoofd. Op mijn werk is er niks wat mij mentaal uitdaagd. Thuis blijf je wel gewoon bezig. Op het werk streep ik de die af die ik moet doen en dan is dat klaar. Ik heb met slapen dan gaan mijn hersenen niet eens uit. Ze blijven gewoon doorgaan en dat maakt het inslaap vallen erg moeilijk. Hebben jullie tips hoe ik mij mentaal kan uitdagen?

 2. Ik zit volgens mij midden in een bore-out, ik ben wel moe, mijn lichaam is echt een ren paard om mij maar niet te hoeven vervelen in mijn hoofd. Op mijn werk is er niks wat mij mentaal uitdaagd. Thuis blijf je wel gewoon bezig. Op het werk streep ik de die af die ik moet doen en dan is dat klaar. Ik heb met slapen dan gaan mijn hersenen niet eens uit. Ze blijven gewoon doorgaan en dat maakt het inslaap vallen erg moeilijk. Hebben jullie tips hoe ik mij mentaal kan uitdagen?

 3. Hallo Adrienne,
  Veel dank voor je wijze woorden en antwoorden op de vele reacties van mensen.
  Ik herken mijzelf enorm in de kenmerken van HB maar heb dit nog niet eerder vast laten stellen. Hoe of waar adviseer jij dit te laten doen?

  Dank, groeten,
  Thomas
  32

 4. Heel herkenbaar, en confronterend om toe te moeten geven dat ik wel erg diep in die put zit na 11 jaar bij dezelfde baas. Bij iedere vergadering, gesprek met collega, afspraken onderling, weet je bij voorbaat al hoe de afloopt gaat zijn. Ik heb een comfortabele positie op het werk maar ben gesloopt aan het einde van de dag door het pushen van mezelf in dingen doen die me niet boeien. Nu dat helder is wil ik graag wat anders maar ik blijf maar denken, wat dan? Want ik vind heel veel interessant, en het is een hele hechte club en vertrouwde omgeving. De sprong in het diepe is de juiste term vermoed ik..

 5. Zeer herkenbaar weer!
  Eigenlijk vooral al die reacties (dat is bijna het eerste waar ik steeds naar toe ga!)

  Ik ben al meerdere keren tegen een dikke bore-out aangelopen, wat vervolgens vaak weer resulteert in een (bijna) burn-out omdat ik ga overcompenseren.

  Ik denk alleen dat verveling niet helemaal het juiste woord is.
  Ik denk eerder dat het te maken heeft met dingen (of mensen) doelloos vinden.
  Je mist zeg maar de connectie en “purpose in life” .

  Ik kan mezelf prima bezighouden en ondanks dat ik (helaas) geen baan heb op dit moment, ben ik drukker dan ooit te voren.
  Wat het ook weer frustrerend maakt, omdat ik weet dat ik werk doe voor tien.
  Ik doe letterlijk meer dan betaald werk dat ik hiervoor gedaan heb, niet alleen qua uren, maar ook qua moeilijkheidsgraad.

  Toch voel ik me vaak “verveeld”.
  Een beetje dingen thuis zelf uitzoeken is leuk, maar het heeft ook niet echt een doel.
  Uiteraard heeft de financiële situatie daar ook mee te maken.

  1. Post
   Author
 6. Wat een mooie en accurate beschrijving van een herkenbaar fenomeen. Creativiteit biedt een oplossing voor algehele verveling in mijn geval. De intellectuele verveling wordt daarentegen niet verminderd door creatieve projecten. Ik herken mij in hetgeen Paul schetst in zijn comment.
  De herkenbaarheid ervaar ik als prettig om te lezen.
  Dank!

  1. Post
   Author
 7. Jammere van sommige mensen is dat jou iets willen uitleggen over hoe jij je werk doet en moet doen, en bij de eerste woorden heb je al door welke kant het opgaat. wat je ook zegt, je komt steeds op hetzelfde antwoord uit.. zinloos gesprek dus..

  Dan denk je achteraf, oeh jij bent echt een simpel persoon, met je stempels daar zittend op je pluche.. hoeveel mensen zou hij al genaaid hebben om op die positie te komen? Dat vind ik persoonlijk echt zonde van deze wereld, dat dat soort mensen altijd op plekken terecht komen, waar ze machtspelletjes kunnen uitvoeren…. brrr..

  Maar dan weet je ook hoe laat het is. Time to go.. hoe ga je met narcisten om?? simpel…niet… kameleon is maar tot zover, tot je jezelf verliest…
  Ben te oud om slaaf te spelen

  1. Post
   Author
  2. Yes, ik heb ook steeds meer het idee dat hoogbegaafden vaak lichtwerkers zijn en ook energiewerk nodig hebben en helemaal in deze tijd is dat echt best een ding. God didn’t give us the easiest job of all 😉

   1. Ik herken dit wat je zegt…. en lichtwerkers vibreren op een andere frequenties en voeden zich dan ook met andere prikkels…

 8. ‘Het lastige van een bore-out is wel dat je een bepaalde vermoeidheid ervaart en daardoor weinig zin hebt om iets te doen.’ Ja, ja, ja! Precies dat. Op dit moment doe ik het vooral af als een powernap, maar als ik het een beetje onderzoek komt dit geciteerde veel meer in de buurt. Het zoeken van uitdagingen heeft alleen nog wat ontwikkeling nodig, die prikkel is nog niet sterker dan de bepaalde vermoeidheid.

  1. Post
   Author
 9. Dank je wel voor je artikel Adrienne! Heel herkenbaar en ook herkenbaar wat de anderen schrijven.
  Ik ben zo’n twintig jaar geleden voor mezelf begonnen en dat bevalt uitstekend. Op deze manier kan ik korte, interessante projecten doen (o.a. lesgeven, exposities organiseren) waardoor het fris en uitdagend blijft. Door eigen baas te zijn en een grote mate van vrijheid te hebben en ja/nee te kunnen zeggen tegen projecten, ben ik niet meer “afhankelijk” van collega’s of een directeur die boven mij staat.
  Daarnaast heb ik een eigen atelier waar ik in kan werken als het mij uitkomt en heb ik diverse vrienden/vriendinnen waar ik verschillende leuke, gezellige (ook belangrijk!) of interessante dingen mee kan doen. Het heeft me jaren gekost om een balans te vinden tussen energie en rust, spanning en ontspanning en ook te accepteren dat dat betekent dat ik soms vijf projecten tegelijk heb en soms een paar weken weinig te doen heb. Deze periodes gebruik ik om bij te tanken en/of leuke dingen te doen.
  Uiteindelijk is het heel belangrijk dat je leert wat voor jou werkt en dat je voor jezelf kan kiezen, mits dat financieel kan. En zelfs daar zijn oplossingen voor. ?

  1. Post
   Author
 10. Vervelen? Neen nooit……want er is zoveel aanbod in creativiteit,zinnigheid,uitdagingen in allerlei vormen.
  Ondanks mijn veelzijdigheid werd ik in deze toch bijzondere rare tijd geprikkeld om nieuwe dingen uit te proberen maar ook om vergeten hobby’s uit de kast te halen.
  Alles behalve in een bore out geraken leek mijn brein met te zeggen. Genieten van de rust is en blijft moeilijk voor ons.
  Een hele cursus die ik met anderen wil delen schreef ik uit. Ik wacht nu op een vrijer leven en opheffing van de regels en wetten zodat ik van start kan gaan .
  Er waren momenten dat ik in overdrive dacht ,waar ben ik in godsnaam mee bezig. Wat moet ik ermee ?
  En toch was het voor een hele periode fijn maar nu mis ik de mensen en daardoor mijn inspiratie te creëeren enorm .
  Je voelt dat samen zijn ,samen dingen doen kracht en verbinding brengt.
  Wat zou dat heerlijk zijn.

  1. Post
   Author
 11. Vervelen is eigenlijk niet het goede woord, tenminste voor mijzelf. Ik heb regelmatig het gevoel dat ik stil sta. Vooral in relatie met andere mensen krijg ik het gevoel anders te zijn, mijn denkbeelden en ideeën wijken te veel af van de gangbare norm. Ik heb zelf niet het gevoel hoogbegaafd te zijn, al herken ik wel heel veel in de blogs en kan dat op mezelf betrekken.

  1. Post
   Author

   Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Heb je herkenning gevonden in bepaalde kenmerken? Verdiep jezelf dan meer in hoogbegaafdheid. Ga er meer over lezen en leren. Wees nieuwsgierig en ga ontdekken wat klopt met wie jij bent. Onderzoek vervolgens wat hoogbegaafdheid dan precies voor jou betekent. Weet ook dat het uiteindelijk niet zozeer om het labeltje gaat en dat je aan niemand iets hoeft te bewijzen. Het gaat erom dat jij jezelf beter leert kennen. Dat je begrijpt hoe jij bedraad bent, wat jij nodig hebt en wat jouw unieke gaven zijn. Dat is waar de grootste waarde voor jou ligt. Vanuit daar kun je jouw plek in deze wereld beter gaan vinden of creëren zodat jouw gaven ook het meest tot hun recht komen. Wanneer je besluit om je te laten testen, zorg er dan in ieder geval voor dat je dat laat doen bij een specialist op gebied van hoogbegaafdheid.

   Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 12. Ik lees weinig reacties over creativiteit/kunst, terwijl juist dát telkens weer mijn redding blijkt te zijn.

  1. Ik ben zelfstandig kunsteducator en kunstenaar. Enorm dankbaar dat ik daar, ondanks chronische beperkingen, mijn ei in kwijt kan. Ik hou ook van de beschouwelijke kant van kunst. Zo schrijf ik sinds enkele maanden wekelijks een korte kunstblog op Instagram. Dat is ook een vorm van creativiteit.

 13. Erg herkenbaar, snel verveeld zijn, ook nogal is bij mensen.
  Kan niet lang geïnteresseerd over koetjes en kalfjes praten, eventjes oke maar niet een hele avond ?
  Heb in mijn werk op zich niet heel veel uitdaging maar heb wel veel contact met verschillende mensen wat ik wel weer leuk vind, meestal dan, soms is het ook afzien ?
  Zit soms wel te denken om het roer volledig om te gooien maar ik vind leren/studeren verschrikkelijk, de dingen die me niet interesseren dan, dus ik zie me zo niet een hbo-studie afronden.
  En aan de andere kant, ik kan nu een goede boterham verdienen en ga meestal met plezier naar m’n werk.
  Dan in m’n vrije tijd maar meer uitdaging zoeken wat meestal aardig goed lukt ?

  1. Post
   Author
 14. Vervelen vind ik juist prima, even niet weten wat te doen, zet mijn denken even stop er komt ruimte voro nieuwe ideeën.
  Vervelen op het werk is natuurlijk iets heel anders. Ik was een tijdje ambtenaar op het gemeentehuis waar ik me zo erg verveelde dat ik wel ontslag moest nemen. Ook dat gaf opluchting!

  1. Post
   Author
 15. Belangrijk artikel Adrienne!

  Dank je wel voor delen. Ik herken de verveling maar heb nu wat projecten waar ik mezelf in kan prikkelen. Voor mijn gevoel kunnen ze een verschil gaan maken, en dat maakt me blij.

  Als ik niet aan zo’n project werk dan voel ik me “nutteloos” op aarde. Dat klinkt best heftig maar zo belangrijk is het voor mij om iets te kunnen betekenen.

  Hoort dat bij een HBer of is dat iets wat toevallig bij hoort?

  Jolanda

  1. Post
   Author

   HB heeft verschillende kernmerken en valkuilen, maar het belangrijkste is dat je ontdekt wat voor jou belangrijk is. Dat je begrijpt hoe jij bedraad bent, wat jij nodig hebt en wat jouw unieke gaven zijn. Dat is waar de grootste waarde voor jou ligt. Vanuit daar kun je jouw plek in deze wereld beter gaan vinden of creëren zodat jouw gaven ook het meest tot hun recht komen.

 16. Vervelen is denk ik niet het goede woord. Het is inderdaad niet uitgedaagd worden, routine, elke dag hetzelfde. Boring inderdaad. Het is zoeken naar een balans in energie en uitdaging.

 17. Ik was vroeger vaak verveeld op school en werd een dagdromer en daardoor presteerde ik matig op school. Alleen als het snel moest had ik hoge cijfers. In het werk ook snel verveeld en daardoor veel banen gehad. Ik had vroeger wel een goede vriend die hoogintelligent was, maar niet hoogbegaafd. Meer autistisch dan hoogbegaafden. Maar verder wel een goede gesprekspartner. Ik las laatst in een mailing van het IHBV dat veel hoogintelligenten “ingezet en gebruikt worden” bij de overheid, maar ik denk dat hoogbegaafden dat niet zouden willen i.v.m. de hierarchische ambtelijke restricties bij de overheid waarmee ze te maken te krijgen en dus ongelukkig zullen worden… (Autistische) hoogintelligenten zullen dat misschien wel fijn vinden, omdat ze meer met strakke regeltjes te maken zullen krijgen. In elk geval is het waar dat hoogbegaafden zich snel zullen vervelen als ze te weinig uitdaging en creativiteit vinden in communicatie, op werk of op school. Ik weet dat ook… Soms raak ik ontmoedigd en heb ik nergens meer zin in en ligt de bore-out op de loer… Het is lastig om in deze paradox toch initiatief te nemen, maar als ik dat doe heb ik meestal geen spijt…

  1. Ik denk bijvoorbeeld ook dat Adolf Hiltler en Heinrich Himmler autistisch & hoogintelligent waren, vandaar dat ze zo gewetenloos konden zijn.
   Ik vermoed ook dat veel officieren van justitie en politieagenten gewetenloos zijn, waarschijnlijk zelfs psychopatisch… Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom ze het fijn vinden mensen te bestraffen… Veel politieagenten zijn in hun jeugd gepest en daardoor psychisch beschadigd. Door bij de politie of justitie te gaan kunnen ze macht uitoefenen op andere mensen, voornamelijk kwetsbaren…

   1. Jootjes Vincent, wat heb jij voor dingen meegemaakt in jouw leven met agenten en andere personen binnen justitie, dat jij dit soort uitspraken doet?! Of ben jij gewoon snel met generaliseren: als jij 1-2x iets herkent bij een persoon in functie, dat jij dat op heel de groep toepast? Lieverd, wil je alsjeblieft terughoudend zijn met dit soort gedachten? Ze doen geen recht aan de vele personen die binnen de politie en justitie werken.
    Als politie-agent en vele andere beroepen is het wel onderdeel van je professionaliteit dat je rationeel blijft onder omstandigheden die zeer veel gevoelens en emoties oproepen. Hoe lang houdt je het vol om rechercheur te zijn bij de afdeling zedendelicten als je steeds overvallen wordt door een grote mate van afschuw bij het zien van seksueel misbruik van kinderen? Hoe zorg je dat je het vol houdt als je zaken moet onderzoeken waar mensen tot de dood toe zijn gemarteld en daarna in stukken zijn gesneden? Hoe zorg je dat je in je rol blijft als de alcoholverslaafde vader moet aanspreken op het mishandelen van zijn vrouw en kinderen?
    Ik associeer mensen van politie en justitie niet als ‘gewetensloos.’ Wel als professionals die hun best doen om emotionele en complexe zaken nauwkeurig te blijven onderzoeken waar andere mensen, door afschuw vervuld, zich zo snel mogelijk van afmaken.
    En als jij je als kwetsbare persoon, onheus bejegend voelt door mensen van politie en justitie, schroom dan niet om hen dit te laten weten. Eventueel via een vertrouwenspersoon. Want politie en justitie is er om jou te beschermen, juist omdat jij dat als kwetsbare niet zou kunnen.

   2. Volgens Dabrowski blijven psychopaten steken in wat hij “primitieve integratie” noemt. Dat zou samen kunnen gaan met een hoge intelligentie, maar niet met hoogbegaafdheid. Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door sterke overprikkelbaarheden (overexcitabilities, door Aron “hoogsensitiviteit” genoemd), die in de theorie van Dabrowski onvermijdelijk leiden tot ‘hogere’ persoonlijkheidsontwikkeling via een proces van “positieve desintegratie”. Ik kan daarover meepraten, zoals vermoedelijk iedereen hier, en ik raad het werk van Dabrowski van harte aan. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Positive_disintegration

    Aan Hitler wordt van alles toegeschreven, maar hoge intelligentie niet.

  2. Dag Vincent, weet niet wat er aan de hand is, maar lees met verbazing je conclusies over andere mensen.
   Dat hoogbegaafd zijn meer is dan alleen een hoog IQ hebben, wil nog niet zeggen dat wie alleen een hoog IQ heeft dan weggezet kan worden als autist. Ze zitten waarschijnlijk wel, qua persoonlijkheid, precies in jouw zwakker ontwikkelde kenmerken. Dit heeft dan voor beiden het nadeel dat je wat meer moeite moet doen om elkaar te volgen.
   Jij laat zien dat je helemaal in de creatieve hoek zit, veel op gevoel, en veel menselijke interactie nodig om een goede dag te hebben. Zij sterk in rationaliteit, en beperkte menselijke interactie nodig om een goede dag te hebben. Het hoge IQ zou toch moeten zorgen dat beiden elkaars behoeften begrijpen, zonder het soort beschreven frustratie.
   Een beetje zuinig zijn op intelligente sparringspartners kan geen kwaad, de wereld loopt er niet van over.
   In mijn beleving wordt bij de overheid vooral het niet commerciële garnizoen ingezet. Wie er toch bij blijkt te behoren, krijgt vroeg of laat een prachtige functie in het bedrijfsleven aangeboden. Hoogbegaafden zitten overal, tot buschauffeur aan toe. Want zelf (h)erkennen dat verveling de reden is dat je het slecht doet is één, dit bij een ieder die over jouw toekomst beslist helder krijgen is twee. En zelfs als het aardig lukt om werk wat te vinden wat past. Je zult samen moeten werken met die andere 98-99% van de mensen. Dus wat je ook doet, je zult vaak een paar versnellingen terug moeten schakelen.
   Je kunt het zo zien, wat de goegemeente momenteel ervaart dankzij corona, het leven kabbelt voort, je wilt wel anders maar het kan niet. Dat is het leven van veel hoogbegaafden per definitie. Jij kunt wel sneller, maar aangezien je samen altijd verder komt, lukt het zelden om tempo te maken.

   1. Voor hoogbegaafden komen hoogintelligenten autistisch over, omdat hun gevoelsleven, sociale vaardigheden en creativiteit zwakker ontwikkeld zijn. In dat opzicht zijn ze dus zwakker ontwikkeld, maar ze kunnen wel door de overheid en het bedrijfsleven ingezet worden voor hun doelen, bijvoorbeeld autoriteit (overheid) of winstoogmerk (bedrijfsleven).

 18. Adrienne, nog voordat ik het artikel heb gelezen wil ik tegen je zeggen: the world would be in a less better place without you. Jouw bijdrage is zo groot. Dankjewel, dankjewel voor je wekelijkse blogs en mails en voor de kennis die je in de wereld brengt! Dankjewel voor jou! Dankjewel voor Team Gifted People!

  1. Post
   Author
 19. Ik heb enorm lang aan jobhoppen gedaan. Na enkele weken had ik alles onder de knie en was de fun eraf. Waar ik in het begin super enthousiast was over mijn nieuwe job sloeg dat snel om in teleurstelling en frustratie. Jarenlang heb ik gedacht dat er iets mis was met mij. Vorig jaar heb ik veel aan mezelf gewerkt en is er ook vastgesteld dat ik hoogbegaafd ben. Sindsdien weet/leer ik wat mijn werkpunten zijn en gaat het veel beter. Naast mijn job ben ik bezig zelf een project te lanceren en dat doet me deugd.

  1. Hoi Valerie, heel herkenbaar 😉

   Ook ik werk aan een eigen project, ik ben benieuwd wat jij doet ?

   Lieve groet, Jolanda

  2. Post
   Author
 20. Het woord “vervelen” ken ik ook niet, er is altijd wel iets te ontdekken of te ondernemen en als je niet een gelijkgestemde kunt vinden, doe ik het alleen, ook heerlijk!!

  1. Post
   Author
 21. Als HSP ben ik snel overprikkeld, dat nog wordt versterkt door chronische beperkingen, waaronder een verminderde concentratie. Voor deze omstandigheden moet ik een balans zoeken met de enorme behoefte om me verder te ontwikkelen. Zo schrijf ik nu artikelen zonder strenge deadline, zodat ik het kan inpassen in mijn ritme, maar wel kan genieten van het doen van research en het ontwerpen van het stuk. Ik geniet van de intellectuele en creatieve uitdaging. Nu met mijn eigen, kleine bedrijf, kan ik mijn projecten net zoveel uitdiepen als ik zelf wil.

  Waar ik inderdaad moeite mee heb is om alleen maar over koetjes en kalfjes te praten. Oprecht geinteresseerd zijn in de ander helpt zeker en kan leiden tot veel diepgaander gesprekken. Ik ben benieuwd in wat de mens beweegt, en gesprekken daarover kunnen ook met mensen die op een ander level zitten. Waar ik helemaal niet tegen kan is als mensen niet in beweging te krijgen zijn en zich met hun (vaak zwartwitte) mening hebben ingegraven. Ik zoek altijd de nuance, het tegenbeeld, de andere kant van het verhaal, het brede spectrum.

  Door mijn verminderde concentratie kan ik niet veel lezen. Ik doe het in stukjes en dat lukt als iets me echt interesseert. Graag draag ik bij aan verschillende werkgroepen, om mede projecten te ontwikkelen. Ik houd van het spel van gedachtenexperimenten. En dan vervolgens mooie dingen maken. Maar wanneer de uitwerking uitloopt in verplichte nummers, kan de verveling toeslaan.

  1. Hi Grady,

   Zo herkenbaar wat je schrijft. Ik kamp ook met chronische beperkingen en verminderde concentratie. Desondanks lukt het me om mijzelf intellectueel uit te dagen. Jammer genoeg raak ik nog te vaak uit balans omdat ik te gretig ben. Zou graag in contact met jou willen komen om van ideeën uit te wisselen. Sta je ervoor open?

   1. Ja, daar sta ik zeker voor open. Als je op mijn naam klikt kom je op mijn website. Daar vind je mijn e-mailadres en kun je me ook meteen beter leren kennen.

  2. Voor mij heel herkenbaar wat je zegt, Grady, over het tegenbeeld zoeken.
   Ik was vroeger altijd verbaasd en wat onzeker over dat mensen zo’n felle mening vóór of tégen iets hadden. Ik zag altijd de keerzijde van de medaille ook en ging dan in de contramine. verzachten. Uitleggen. Maar vond dan geen gehoor. En ging weer aan mezelf twijfelen. Mensen dachten zo vaak zwart of wit inderdaad. Wat fijn dat ik nu weet dat het niet aan mij lag…
   Ik leer nog steeds over mezelf. Heb op mijn 15de een lyme infectie opgelopen. Dat was toen nog niet bekend: lyme. Heb de ring zien groeien en wegebben over mijn hele lichaam.
   Dacht daarna, toen ik erachter kwam (40 jaar later! Mijn huisarts viel bijna van zijn stoel!) van die lyme, dat mijn conentratieproblemen en geheugen problemen dáárvan kwamen….
   Maar nu zie ik dat óók weer anders. Het “volle hoofd”van een hoogbegaafde en tevens HSP-er kan daar ook heel goed mee te maken hebben.
   En ik heb alles gevolgd en gelezen van Gifted People, inclusief de heerlijk herkenbare verhalen van Adrienne (hulde hulde Adrienne!)…raad eens wat? Mijn hoofd is helder geworden!!
   Ik heb mezelf leren begrijpen en kennen en ga nu beter met mezelf om!

 22. Goede middag allemaal, dank zij Adrienne ben ik ook tot de ontdekking gekomen dat ik enige vorm van hoogbegaafdheid heb. Ook mensen waarmee ik in opleiding ben geweest hebben mij daar geregeld op gewezen zelfs mijn persoonlijke coach was daarvan overtuigt. Op mijn leeftijd ik word dit jaar 60,
  is het natuurlijk niet meer zo evident, wanneer je door economische omstandigheden of zoals door een pandemie om nog een baan te vinden. Maar ik heb wel mijn bezigheden zoals, Lezen (psychologie, economie en politiek, wetgevingen op nationaal en Europees niveau) Nieuwe technologieën zoals, robotica, autonome voertuigen. Verder ben ik bezig met Europese politiek en ben lid van een politieke partij waar backstage samen met nog enkele collega’s meewerk voor het opmaken van voorstellen en het organiseren van andere activiteiten. Ook wil ik bepaalde dingen ontwikkelen in de richting van vervoer.

  1. Iets voor jou om aan te sluiten bij bijzondere breinen? Vaak kan je meedenken aan echte problematiek, bijvoorbeeld maatschappelijk of vervoer.

  2. Post
   Author
 23. Hi Adrienne,

  Zo correct! Ik zeg ook altijd dat ik het veel belangrijker vind om mentaal gestimuleerd te worden, dan fysiek. (Dat kan ik zelf wel ahem)
  Ik heb een online relatie van 14 jaar gehad met een Engelsman. 3 tot 5 x in de week 3 uur lang praten. Al die jaren. En nooit uitgepraat. Anderen begrepen daar niets van. Dat was niet mijn probleem. Ik was gelukkig. Helaas is die relatie over gegaan.
  Toen 2 jaar een Amerikaan die ook mijn golflengte zat. Zo belangrijk. Anders investeer ik er al niet eens in.
  Ik zeg ze ook van te voren: “I dont NEED a man. I might WANT one”. Maar dat is een ander verhaal.

  Maar vervelen? Nee. Ik kan me altijd prima vermaken. I always say “Being bored, is for boring people”.
  Ik geef mezelf (haalbare) projecten over een interessant onderwerp. En kan daar helemaal op los gaan.
  Daarbij moet ik wel toegeven, dat als ik mijn lieve huisdieren niet had gehad, dat het een stuk slechter met me zou gaan… heel veel slechter.
  Dus wederom iets om dankbaar voor te zijn.

  Goed weekend iedereen!

  1. Post
   Author
   1. Hi Adrienne,

    Sorry dat ik zo laat reageer. Het is jammer dat je geen email krijgt als er op je comment wordt geantwoord. Misschien is dat iets wat in de toekomst zou kunnen??

    Ik kan eigenlijk iedereen aanraden die zich vaak onbegrepen voelt door mensen om een dier te adopteren. Dieren zijn puur en hebben een goede ziel. Ik heb de beste gesprekken met die mij hahaha. Ik 6 rescue katten, allen met een ‘rugzakje’ aan mentale trauma’s. Maar omdat ik me in dieren kan verplaatsen, heb ik alle geduld en begrip voor ze. Het mooiste is als ik hun vertrouwen heb verdiend. Anyway….

    Fijn weekend wederom!

    Groetjes, Liena

 24. Als mensen aangeven zich te vervelen wil dat zeggen dat ze geen interesses hebben.
  Er is namelijk gigantisch veel te doen met je vrije tijd. Van talloze sporten tot wandelen, koken, muziek leren, schilderen, een computer programmeren. En Nederland biedt de geïnteresseerde fantastisch veel mogelijkheden. Van snel internet tot bibliotheek tot praatgroepen en verenigingen en clubs.

  1. Post
   Author
 25. Verveling? Dat woord ken ik niet! Er valt namelijk in deze interessante wereld meer dan genoeg te ontdekken of te leren. Zoek eens op YouTube naar een leuke, uitdagende cursus. Daar is van alles te vinden, variërend van “hoe bak ik een brood” tot “inleiding in de quantummechanica. ” Het leven en de hersens die je hebt gekregen zijn veel te kostbaar om die te verknoeien door je je te vervelen…

  1. Post
   Author
 26. Ik raak super snel verveeld. Dan raak ik ‘verlamd’ Dat maakt het lastig.
  straks weer nieuwe baan proberen. Inmiddels wat nieuwe hobbies en mensen ontmoet. Ik las net een stukje over zwijgen en assertiviteit- laat de ander uitpraten was de tip. Blijf geïnteresseerd luisteren- dat is het lastigst als je het vervolg 9 van de 10 keer kan invullen- ook hier haak ik dan af. Nog tips om deze verveling tegen te gaan?

  1. Heel precies luisteren wat ze zeggen en met prikkelende vragen of stellingen kijken of je samen de aannames onder de beweringen kunt onderzoeken, dat werkt bij mij vaak op borrels en zo.

   Als ik het als een spel/gedachten experiment opvat vinden mensen het vaak wel leuk: blijft het luchtig.

  2. Hoi Mo,
   Misschien een groter doel vinden of aangaan? Iets wat een verschil kan gaan maken? Als ik werk doe dat niet echt prikkelt bij mijn gevoel en ik heb geen groter doel waar ik zelf aan werk wat me dus wel prikkelt, dan voel ik de depri opkomen. Ik merk dan dat ik geboren ben voor een groter doel en niet voor bepaald soort werk. Maar soms ontkom je er niet aan en heb je nu eenmaal dat werk om de kosten te kunnen betalen.

   Ik heb voor mezelf verschillende individuele projectjes (hobby’s) waarbij ik mezelf geprikkeld hou. Het geeft mezelf een soort van zekerheid tijdens mijn andere werkzaamheden omdat ik weet dat ik eenvoudig werk niet meer mijn hele leven hoeft te doen, daar word ik blij van!

   Toen ik jong was. wist ik niet wat mijn doelen waren en voelde me rot. Toen ik in contact kwam met een groter doel, voelde ik de donkere wolken verdwijnen.

   Als je geen groter of doel kan bedenken, vraag maar aan Adrienne of je met mij in contact mag komen.

   Succes!

  3. Post
   Author
 27. Voorheen was voor mij jobhoppen mijn “oplossing” inmiddels werk ik 5 jaar voor dezelfde werkgever en zoek ik de raakvlakken tussen de afdelingen om steeds meer overzicht te krijgen. Binnen onze hiërarchische organisatie moesten ze daar erg aan wennen, nu vragen ze me elke maand iets meer om mee te denken. Iets wat ik nooit verwacht had bij dit bedrijf en ik geniet met volle teugen

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *