Te snel weer verveeld

Een onderdeel van hoogbegaafdheid is dat je een bovengemiddeld verlangen hebt naar intellectuele prikkeling. Het is nodig dat je voldoende wordt uitgedaagd, zowel in je werk als in de relaties die je hebt.  

Tegelijkertijd heb je vaak dingen snel in de vingers waardoor je vervolgens de uitdaging verliest in wat je doet. Als jij bijvoorbeeld in je werk vooral terugkerende werkzaamheden onderneemt, zul je weinig geprikkeld worden. Er missen dan ook groeimogelijkheden waardoor je op een bepaald moment in de achteruit-stand komt.  

Met niet-gelijkgestemden ben je daarnaast snel uitgepraat als ze niet jouw gewenste niveau van diepgang kunnen behalen. Als het enkel gaat over koetjes en kalfjes, haak jij al snel mentaal af. Dit geldt dan vooral als het gaat over iets wat voor jou niet zo relevant is en je verder niet het nut ziet van het gesprek. 

Als een werkomgeving of sociale omgeving niet genoeg uitdaging meebrengt, ontstaat er al snel verveling. Dat kan dus zowel in je werk als in de relaties met je partner of vrienden gebeuren. Kun je dan niet voor jezelf een volgende uitdaging creëren? Dan kan deze verveling ervoor zorgen dat je terecht komt in een bore-out. 

Hoe kom je uit een bore-out? 

Aangezien de bore-out gezien kan worden als een staat van langdurige onderprikkeling, is de manier om uit een bore-out te komen: op zoek gaan naar de juiste intellectuele prikkels. Dat wil zeggen dat je op zoek gaat naar wat jou inspireert, wat jou een bepaalde diepgang brengt, naar activiteiten die je uitdagen, naar mensen die jou interesseren. 

Het lastige van een bore-out is wel dat je een bepaalde vermoeidheid ervaart en daardoor weinig zin hebt om iets te doen. Dit is precies tegenstrijdig aan wat je nodig hebt. Wat je daarom kunt doen is jezelf laagdrempelig weer gaan prikkelen. Lees een interessant boek, bekijk een korte videocursus, onderzoek wat je graag wilt weten en leren. Zoek andere omgevingen op waar je mensen treft waarmee je op niveau een gesprek kunt voeren. Mensen met een soortgelijke interesse of mensen die op eenzelfde frequentie denken en voelen; mensen die zich herkennen in hoogbegaafdheid. 

Vind overal de uitdaging in 

Voordat je trouwens de conclusie trekt dat je ander werk nodig hebt en anderen vrienden, kijk altijd eerst hoe je een bepaalde mate van uitdaging weer terug kunt brengen. Onderneem bijvoorbeeld iets nieuws met een bepaalde vriend. Vind uitdaging in de activiteiten die je onderneemt. En wees oprecht nieuwsgierig naar de ander, de ander heeft ongetwijfeld interessante verhalen die jij nog niet kende.  

Kijk in je werk naar waar je meer complexiteit kunt vinden. Wat vind je interessant en waar wil jij je verder in vastgrijpen? Wat is voor jou een volgende stap in je functie? Waar kun je meer verantwoordelijkheid nemen, waar kun je jezelf meer inhoudelijk versterken? 

Uitdaging is overal om je heen. Soms is het alleen nodig dat je er iets meer naar op zoek gaat. 

Wat kun je doen?  

Als je merkt dat je inspiratie mist, een bepaalde verveling ervaart, onderzoek dan waar dit vooral vandaan komt. Is het op gebied van werk, wonen of relaties? Waar word je nu niet genoeg geprikkeld. Maak vervolgens een development plan, een plan waarin je beschrijft waar jij je verder in wilt verdiepen, waar je meer uitdaging in wilt vinden en hoe en waar je voor jezelf meer de intellectuele prikkeling gaat opzoeken.   

Ben je vooral op zoek naar meer uitdaging in je werk? Lees dan het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’. Daarin ontdek je meer over het opzoeken van de complexiteit. Bekijk en bestel het hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Raak je snel verveeld? Hoe ga je daarmee om? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden