Een tijdje geleden sprak ik met een vriendin over haar werk en ze vertelde mij dat ze daar eigenlijk weg wilde. Ze had er van alles kunnen doen en opzetten en nu was er niet zoveel meer over waar ze nog zin in had, plezier van kreeg en in uitgedaagd kon worden.

Tegelijkertijd wist ze dat wat zij nu deed belangrijk was voor de organisatie en dat het misschien niet zo gemakkelijk was om iemand anders daarvoor te vinden. Dus had ze bedacht om toch nog maar even te blijven.

Uit ervaring weet ik wat er gaat gebeuren als je in deze situatie zit. Het gaat eerst steeds meer energie kosten. Dan ga je met steeds meer met tegenzin naar je werk. Daarna voel je je steeds vaker gefrustreerd over dingen en neemt je bereidheid af om iets extra’s te doen voor je leidinggevende of collega’s. Vervolgens gaat de samenwerking steeds moeizamer verlopen tot het voor jou of de mensen met wie je werkt niet meer werkbaar is. In het ergste geval ga je dan op een niet zo fijne manier alsnog weg. En ondertussen ben je thuis ook niet meer de gezelligste.

Dit gevolg zie ik regelmatig gebeuren bij hoogbegaafden die ergens blijven ook al is wat ik noem, hun houdbaarheidsdatum verstreken. En zo’n datum hebben we allemaal. Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, kan het zo zijn dat jouw houdbaarheidsdatum korter is dan bij niet-hoogbegaafden.

Als die houdbaarheidsdatum aan het verstrijken is of al verstreken is, dan zie ik dat hoogbegaafden vaak toch blijven vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid en loyaliteit.

Maar al zijn loyaliteit en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben waardevolle kwaliteiten, uiteindelijk doe je niemand een plezier met blijven als het jouw tijd is om te gaan.

Bovendien geloof ik dat ergens weggaan na het verstrijken van jouw houdbaarheidsdatum juist de juiste inzet van loyaliteit is. Want dan ben je loyaal aan jezelf, omdat je het jezelf gunt werk te doen waar je blij van wordt.

Je bent loyaal aan je collega’s en je leidinggevende, omdat je hen de beste versie van jezelf gunt, maar die je niet kunt zijn als je eigenlijk weg wilt.

En je bent ook loyaal aan de persoon die na jou deze functie gaat vervullen. Deze persoon wil namelijk maar al te graag op de stoel zitten die jij nu nog bezet houdt.

Ik geloof dat op tijd weggaan ontzettend belangrijk is voor jou en voor het bedrijf waar je werkt. In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je daarom hoe je tijdig kunt herkennen wanneer jouw houdbaarheidsdatum is verstreken en dat het daardoor tijd is om te gaan.

Je ontdekt ook hoe je herkent dat er eerst nog andere dingen mogelijk zijn in je werk om te voorkomen dat je juist te vroeg weggaat. Want soms heb je ergens nog iets moois te leren, te doen of te ontdekken. Je kunt het boek hier bestellen.

Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Het programma ‘De valkuilen van hoogbegaafdheid’
  3. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  4. Het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden