In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ licht ik vier profielen uit van HB’ers op werk. Eén daarvan is de voorspeller. En de voorspeller heeft de bijzondere gave van het vooruitzien.

Als voorspeller zie je vaak als eerste dat er iets mis dreigt te gaan. Je bent de eerste die ziet dat het bedrijf waar je werkt bij wijze van spreken op een ijsberg af aan het gaan is. En je ziet als eerste waar er kansen en mogelijkheden liggen.

Als voorspeller bedenk je soms ook concepten en ideeën die de tijd ruim vooruit zijn. Ik hoor regelmatig verhalen van hoogbegaafden die vijf of tien jaar geleden al iets bedacht hadden, wat nu pas op de markt komt. Gevolgd door de opmerking: ‘Had ik toen mijn plan/idee maar doorgezet, ook al vonden anderen het onrealistisch’.

Het lastige is dat je als hoogbegaafde voorspeller onderdeel bent van een minderheid die anders in de wereld staat, anders ziet, anders denkt en anders doet.

Daarom lijkt het soms alsof je de enige bent die ziet wat er beter kan en welke problemen eraan komen. De enige die vooruitstrevende plannen en ideeën heeft. De enige die kan zien hoe de wereld zou kunnen zijn.

Dat maakt het lastig om mensen ervan te overtuigen dat iets nodig, belangrijk of waardevol gaat zijn. Als voorspeller kun jij je daarom onbegrepen voelen en gedemotiveerd raken om je plannen ten uitvoer te brengen. En dat is zonde, want je hebt je ideeën, plannen en zienswijze niet voor niets. Juist daarmee kun je waarde toevoegen aan de wereld en er zelf ook veel plezier van hebben.

Om jouw unieke gaven als voorspeller te kunnen benutten, is het daarbij nodig dat je dit gaat erkennen als gave. Want misschien ervaar jij het nog vooral als een vloek, omdat je bijvoorbeeld veel ziet en bedenkt en daar niet naar handelt of kunt handelen. In dit geval zal je vooral proberen om je ervan af te sluiten en het te onderdrukken. En dat kost enorm veel energie en levert vooral frustratie op.

Wat nodig is om deze gave te benutten, is dat je je ontwikkelt in het aan anderen duidelijk maken waarom iets belangrijk is.

Soms gaan we er onterecht van uit dat anderen ook zien wat wij zien en kunnen wat wij kunnen. Of dat anderen wel zullen begrijpen wat we bedoelen. Maar wat er vaak gebeurt is dat mensen niet met je mee kunnen, je niet kunnen steunen, soms zelfs in de weerstand schieten of je vertellen dat het allemaal niet nodig is.

Onderzoek daarom wat anderen van jou nodig hebben om jouw plan, oplossing of idee voldoende te kunnen begrijpen.

En als laatste is het ook belangrijk dat je gelijkgestemden om je heen hebt. Andere voorspellers die weten hoe het voelt om je tijd vooruit te zijn. Met gelijkgestemden in je leven wordt het gemakkelijker om in jezelf te geloven en om trouw te kunnen blijven aan jouw ideeën en zienswijze.

In het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je meer over de voorspeller en hoe je de bijbehorende gaven kunt benutten. Je ontdekt ook meer over de andere drie profielen: de vormer, de onderzoeker en de strijder en je ontdekt hoe je jouw werkende leven nog passender kunt inrichten.

Je kunt het boek hier bestellen: ‘Nooit meer ruzie met je baas’.

P.S. Herken je dat je nog vooral de lasten van je hoogbegaafdheid ervaart? Dan is de masterclass Van Last naar Gave zeker de moeite waard om te bekijken. Ik heb hier een tijdelijke replay voor je online gezet. De replay staat een paar dagen online.

In de masterclass ontdek je de drie hoofdredenen waardoor je last gaat krijgen van je hoogbegaafdheid en de vier ingrediënten waardoor je juist de mooie kanten van je hoogbegaafdheid kunt ervaren.

Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Het programma ‘De valkuilen van hoogbegaafdheid’
  3. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden