Tegenwoordig is er gelukkig steeds meer aandacht voor hoogbegaafdheid. Steeds meer hoogbegaafden herkennen zich en dat maakt het mogelijk om jezelf als HB’er beter te leren kennen. Een voorwaarde om meer uit jezelf en het leven te kunnen halen.
In de masterclasses die we aanbieden ontvangen we nog weleens de vraag: ‘Hoe kun je zeker weten dat er sprake is van hoogbegaafdheid? Want het is wel een erg positieve gedachte dat er niets mis is met me, maar dat ik gewoon hoogbegaafd ben.’
Ik snap die gedachte wel. Maar uiteindelijk gaat het er in mijn ogen niet om waar we ons in willen herkennen, maar om datgene waar we onszelf in herkennen dan voor ons betekent. En of je dat nou onder label A of B schaart, dat maakt dan niet eens zozeer uit. In alle eerlijkheid heb ik liever dat mensen het positieve uitgangspunt nemen (ik ben HB) dan een negatief uitgangspunt (er is iets mis met mij). Je komt er vanzelf achter als iets het toch niet is voor jou. Je komt hoogbegaafden tegen en daar vind je bijvoorbeeld geen aansluiting mee. Het kan geen kwaad om jezelf onder iets te scharen vanuit een onderzoek oogpunt. Dat maakt het mogelijk om te gaan verkennen en om vanuit daar weer dichterbij jouw oplossingen te komen.
Niet iedereen wil hoogbegaafd zijn
Daarnaast ben ik ook nog geen mensen tegengekomen die per se hoogbegaafd willen zijn. Mensen zijn vooral opzoek naar een verklaring en naar oplossingen. En juist door je ergens in te verdiepen, ontdek je wat iets betekent voor jou. Dat brengt je altijd verder.
Bij Gifted People helpen we ook mensen die erachter komen dat er geen sprake is van hoogbegaafdheid, maar wel van hoogsensitiviteit. Deze twee liggen immers dichtbij elkaar. En ongeacht waar je herkenning in vindt, de oplossing begint altijd met het jezelf beter leren kennen.
Wie wil dat nou niet; een hoogbegaafd kind?
In het verlengde hiervan zien we ook regelmatig dat school niet meegaat in de mogelijke hoogbegaafdheid van een kind. Vanwege de misvattingen over hoogbegaafdheid verwachten veel docenten dat hoogbegaafdheid zich laat zien in bovengemiddelde resultaten. Bij een ouder met een kind dat gemiddeld scoort maar wel de kenmerken van hoogbegaafdheid vertoond wordt dan al snel gedacht: weer zo’n ouder die zijn of haar kind speciaal vindt.
Het lastige hiervan is dat de hoogbegaafdheid dan niet serieus genomen wordt en het kind niet passend ondersteund wordt. Het zal dan ook nooit op school de potentie laten zien die het in zich draagt. En het risico op vastlopen wordt een stuk groter.
Als ouder is het daarom belangrijk om niet zomaar te accepteren dat school niet meegaat in de mogelijke hoogbegaafdheid. Soms wordt er door school gevraagd om een IQ test. Dit kan uitsluitsel geven, maar weet dat hoogbegaafdheid niet altijd op een IQ test tot uiting komt (lees ook dit artikel: de voor- en nadelen van hoogbegaafdheid testen bij je kind).
Wat kun je doen?
Als je onderzoekend bent in je mogelijke eigen hoogbegaafdheid, ga dan vooral ontdekken waar je herkenning in vindt en wat dat voor jou betekent. Je zult merken dat wanneer er geen sprake is van hoogbegaafdheid, je ook gaat ontdekken wat er dan wel speelt. Het is dus niet erg als je dit nu als uitgangspunt neemt en daarna in iets anders je onderzoek verder beloopt. Je gaat er geen verkeerde oplossingen door vinden of verkeerde stappen door zetten. Het zijn allemaal puzzelstukjes die jou gaan helpen in je zelfonderzoek.
Heb je een (mogelijk) hoogbegaafd kind? Weet dan dat het als ouder soms nodig is dat je docenten helpt in het begrip over hoogbegaafdheid. Laat hen bijvoorbeeld ons gratis e-book over hoogbegaafdheid lezen (gratis e-book: HB, hoe herken je dat). Of creëer een lijstje met punten die een indicatie geven van hoogbegaafdheid. Leg jezelf er in ieder geval niet bij neer dat docenten iets anders zien dan jij. Als er geen passende ondersteuning mogelijk is op school, durf dan ook te onderzoeken welke scholen passender zijn.
—
Zit de gedachte ‘iedereen wil HB zijn’ jou in de weg? Laat je het weten onder deze blog?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.