Een aantal jaar geleden kwam uit het rapport van het IHBV naar voren dat veel hoogbegaafden tegen issues aanlopen in loondienst. De meeste problemen ontstaan als het niveau van uitdaging te laag is of als het werk niet zinvol genoeg is. Ook gebrek aan begrip en kennis over hoogbegaafdheid in een organisatie leidt vaak tot een onwenselijke omgang met leidinggevenden en/of  collega’s en kan zelfs tot conflicten leiden. Het spreekt voor zich dat dit een grote impact heeft op het werkplezier.

Niet meer voor een baas werken en je eigen richting bepalen

Kenmerkend voor hoogbegaafden is o.a. het zelfsturend vermogen, de creatieve inzichten en andere wijze van (samen)werken, communiceren en algeheel functioneren. In een organisatie waar deze kenmerken gewaardeerd en gerespecteerd worden, kun je als hoogbegaafde je weg vaak wel vinden. Als de mate waarin jij zelf jouw werkzaamheden kunt inrichten echter beperkt is, en je een enigszins autoritaire baas hebt, moet je veel van jezelf inleveren. De aanpassingen die je moet maken om te kunnen blijven doen wat er van je verwacht wordt, houdt op de lange termijn daarom ook geen stand. Je voelt je steeds meer klemgezet, beperkt in je handelen en uiteindelijk wordt de natuurlijke drang naar ‘vrijheid’ zo groot dat je het niet meer kunt opbrengen om voor deze baas te werken.

Veel hoogbegaafden hebben daarnaast vanuit het kenmerkende idealisme sterk de wil om iets te betekenen voor de wereld om zich heen. Wellicht loop je al een tijd rond met een mooi idee, een concept, een plan wat je graag wilt gaan realiseren. Je wilt misschien voorkomen dat anderen tegen dezelfde problemen aanlopen als waar jij tegenaan bent gelopen, of hen ondersteunen in het oplossen van deze problemen. Vaak weet je wel wat je het allerliefste zou willen, en dat is niet altijd hetzelfde als het werk wat je nu aan het doen bent (of waar je net mee gestopt bent).

Het ondernemerschap kent behoorlijk wat voordelen: eigen baas zijn, je eigen richting bepalen, jouw eigen missie in het leven vorm geven en realiseren. Maar het kent ook een nadeel: het kan een best eenzaam bestaan zijn.

Zoek de samenwerking op; leer van elkaar, en inspireer elkaar

Als je hoogbegaafd en ondernemer bent, is het vaak nog net iets lastiger om gelijkgestemden te vinden waar je van kunt leren en/of mee kunt samenwerken en sparren. Maar het is wel belangrijk om te zorgen dat jij je begeeft in kringen waar ook andere hoogbegaafde ondernemers zijn; gelijkgestemden die weten hoe het is om eigen ondernemer te zijn en wat de invloed is van hoogbegaafdheid op het ondernemen (perfectionisme, idealisme, hoge verwachtingen, etc.). Ga actief op zoek naar omgevingen waar mensen zijn die al hebben gedaan wat jij aan het doen bent, ga samenwerkingen aan met andere ondernemers en zorg dat jij je regelmatig in sociale omgevingen bevindt. Zo houd je het voor jezelf ook interessant en kun je veel meer gebruik maken van alle kennis en ervaring die er al is. Je hoeft het niet alleen te doen, en je hoeft ook niet opnieuw het wiel uit te vinden!

Tijd voor die volgende ondernemersstap?

Kijk dan even hier: Gifted Business. 


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden