Hoe vind je de liefde als hoogbegaafde?

Nadat mijn relatie in 2013 op de klippen liep, ben ik jarenlang alleen geweest. En heel eerlijk, dat had ik echt nodig. Ik had het nodig om mezelf te leren kennen. Ik had het nodig om voor mezelf een goed leven en een mooi bedrijf op te kunnen bouwen. Ik had het nodig om een ander niet nodig te hebben. Om genoeg te hebben aan mezelf.  

In de afgelopen jaren heb ik onderzocht wat het inhoudt om een goede relatie met een ander te hebben. En hoe ik mezelf kan voorbereiden op het moment dat ik iemand tegenkom waarvan ik weet: ‘dit is het voor mij’. Zodat ik weet wat ik dan wel en niet moet doen. Ik las boeken, volgde cursussen, bekeek video’s en las artikelen omdat ik als geen ander weet dat er overal ‘spelregels’ voor zijn. Hoe beter je begrijpt hoe dingen werken, hoe beter je de spelregels kent, des te makkelijker het wordt om succesvol te zijn.  

Zo geldt het net zo goed voor de liefde. Want liefde heeft een groot gevoelscomponent, maar er zitten ook mechanismes achter die liefde kunnen laten ontstaan, de ruimte geven om te groeien en te kunnen versterken. Die wilde ik weten. Want ik maakte me er geen zorgen over of ik wel iemand zou vinden waarmee ik vanuit mijn stabiele basis verder mee zou mogen doorbouwen aan een mooi leven. Dus daar ging ik mezelf alvast op voorbereiden. 

Liefde vinden begint bij begrip en de liefde voor jezelf 

In de afgelopen jaren heb ik veel deelnemers via het coachingstraject  Insight begeleid en steeds weer gezien dat liefde voor een ander begint bij jezelf. En dat is de stap die nog te vaak wordt overgeslagen. De stap van jezelf echt goed leren kennen en het oprecht liefhebben van jezelf.  

Als hoogbegaafde kun je extreem hard zijn voor jezelf, altijd het hoogst haalbare verwachten en jouw eigenwaarde verbinden aan wat je bereikt. Jezelf alleen zo goed vinden als jouw laatste prestatie. Jezelf fout vinden als je fouten maakt.  

Omdat je vaak anders tegen dingen aankijkt, denkt en voelt, kun je ook door jouw omgeving heel erg aan het twijfelen zijn geraakt over jezelf. En je kunt als hoogbegaafde te weinig hebben ervaren dat er mensen zijn die jou op waarde schatten. Al deze factoren hebben invloed op de manier waarop je naar jezelf kijkt en op de mate waarin je van jezelf kunt houden. Dat heeft invloed op de kwaliteit van de relaties die je aantrekt. Hoe lager jouw zelfwaarde, des te meer ongeschikte personen je gaat aantrekken. 

Heb je realistische verwachtingen naar de ander? 

Een ander punt wat ik vaak zie bij hoogbegaafden is dat ze naast het stellen van hoge verwachtingen ook hoge verwachtingen naar anderen stellen. Er zijn een aantal factoren die superbelangrijk zijn als het gaat om je toekomstig partner, maar dat is vooral in de vorm van gedeelde waarden en levensstijl. Bovendien is het goed om je te realiseren dat je niet alles wat je nodig hebt hoeft te vinden in één persoon. Misschien is jouw partner op alle vlakken een goede match, maar heeft hij een hekel aan tennissen, wat jouw passie is. Denk dan niet meteen dat deze persoon niet bij jou past, maar zoek iemand in jouw sociale kring om dat mee te gaan doen. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat je zelf bent wat je zoekt. Als jij iemand zoekt die heel fit is, bewust leeft en veel tijd en aandacht besteedt aan persoonlijke ontwikkeling, is het nodig dat jij dat ook doet. Soort trekt soort aan. Als jij bent wie jij zoekt, is de kans dat de ander zich tot jou aangetrokken voelt ook groter.  

Waar vind je de liefde als hoogbegaafde? 

Wanneer je voelt dat je klaar bent voor een liefdevolle relatie omdat je weet wat jouw blauwdruk is (wie je bent, wat je wilt en nodig hebt) en blij bent met wie je bent, dan kun je stappen gaan zetten om iemand te vinden die daarop aansluit. Daarvoor zul je wel naar de buitenwereld moeten treden. In eerste instantie niet eens per se met de intentie om iemand te vinden, maar vooral met de intentie om de dingen te doen die jou gelukkig maken. Welke activiteiten onderneem je graag? Waar zou je jezelf verder in willen verdiepen? Waar kun je jezelf verder in ontwikkelen, of in welke omgevingen komt persoonlijke ontwikkeling aan bod? De kans dat je daar mensen treft die matchen bij jou zijn groter omdat je al samen kunt delen in een interessegebied. 

Je kunt er daarnaast voor kiezen om datingapps te gaan gebruiken. Welke je gaat gebruiken is afhankelijk van wat past bij jou. Daarbij geef ik je wel het advies om, als je hier nieuw in bent, je te laten coaching in de ‘spelregels’. Door te begrijpen hoe je overkomt, hoe je wilt overkomen en hoe je kunt herkennen of iemand een serieuze partij voor jou kan zijn, vergroot je de kans dat je de mensen treft die ook jouw tijd en energie waard zijn. En je vergroot de kans dat mensen jou ook gaan zien als een serieuze optie. Vaak proberen we op dit soort dingen te besparen omdat we denken dat we het allemaal wel zelf kunnen en dat je door ‘gewoon jezelf te zijn’ er ook komt. Maar in de beginfase is het allemaal zo kwetsbaar. Er zijn zoveel factoren die in de weg kunnen staan, waardoor je iemand die heel goed bij jou zou kunnen passen, kunt afstoten omdat je iets net niet handig aanpakt. Vraag jezelf altijd af, wat is het mij waard om mijn ideale partner te vinden? Wees bereid om te investeren in wat jou verder helpt. Wat jouw weg vergemakkelijkt. Des te meer tijd je straks samen hebt met de mogelijke liefde van je leven.  

Vermeld je hoogbegaafdheid op je profiel of op een eerste date? 

Hoogbegaafdheid is een ontzettend belangrijk onderdeel van wie jij bent. Maar het is niet per se handig om dat meteen al te benoemen. Het kan mensen ook afschrikken. Niet iedereen is bekend met hoogbegaafdheid, wat het is en wat het meebrengt.  

Als het op tafel komt, wees er dan natuurlijk wel eerlijk over. Zoals vaker benoemd, hoogbegaafdheid is niets om je voor te schamen. Het is iets heel moois wat in veel opzichten kan bijdragen aan jouw leven.  

Neem het de ander overigens ook niet kwalijk als ze minder bekend zijn met hoogbegaafdheid. Zie het als een kans om uit te leggen wat het is, en vooral belangrijk, wat het voor jou betekent. Hoe het jouw leven en de relatie met anderen beïnvloedt. Dat is uiteindelijk de reden dat je wilt dat die ander weet dat je hoogbegaafd bent. 

Wat kun je doen? 

Bereid je voor op het vinden van iemand die bij jou past door tijd, geld en energie te investeren in het jezelf beter leren kennen en in het proces van onderzoeken wat jij voor jezelf wenst op gebied van de liefde. Hoe beter jij weet wat je nodig hebt en fijn vindt, des te makkelijker je het gaat herkennen als dat op jouw pad komt.  

Pas wanneer je blij bent met wie je bent, kun je een gelijkwaardige relatie met een ander gaan opbouwen. Als je afhankelijk bent van een ander voor jouw gevoel van waardigheid, ga je de ander beklemmen en daardoor uiteindelijk juist van je afduwen. Wanneer je de ander ziet als iemand waarmee het leven nóg leuker is, kun je veel vrijer in je relatie bewegen.  

Wees bereid om je open te stellen. Als hoogbegaafde kun je soms jezelf wat gaan afsluiten van de wereld. Dat komt voort uit een beschermingsmechanisme wat jou wil beschermen tegen de pijn van het niet begrepen worden of afgewezen worden vanwege het anders-zijn. Maar dat maakt de verbinding met de ander heel lastig. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Je gaat merken dat de relatie met de ander daardoor zoveel mooier is. 

Houd jouw verwachtingen naar de ander eerlijk. Bepaal een top 5 of een top 10 aan belangrijkste waarden die voor jou van levensbelang zijn. Selecteer vooral op dingen als levensstijl, denkwijze/zienswijze, humor en diepgang. Denk ook na over wat je nodig hebt om met iemand voor een langere termijn samen te kunnen zijn.  

In de volgende blog gaan we verder in op het onderhouden van een goede relatie met zowel een hoogbegaafde partner als een niet-hoogbegaafde partner 

— 

Waar loop jij tegenaan bij het vinden van een partner? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden