Het verschil tussen kiezen en er inrollen

Het verschil tussen kiezen en er inrollen

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Sneller zijn 34 Comments

Soms bedenk ik me ineens een baan of een project wat ik ooit ook nog eens heb gedaan. Daar ben ik dan een keer ingerold en vervolgens ben ik weer snel doorgevlogen naar iets anders. Ik wist toen ook nog helemaal niet wat ik eigenlijk wilde en nam maar gewoon aan wat op mijn pad kwam. Omdat het dan nieuw was, vond ik het wel interessant, maar nooit voor heel lang. Ik ging bovendien alle kanten op. Totaal geen rode draad in de dingen die ik deed. Daardoor was het meeste wat ik deed ook eerder gewoon een afleiding in plaats van dat het mij dichterbij mijn pad en missie bracht. 

Hoewel ik er veel van heb geleerd, zou ik mezelf met terugwerkende kracht een belangrijke tip hebben gegeven: maak eerst helder wat klopt voor jou en wie je bent zodat je in het verlengde daarvan keuzes kunt gaan maken. Kies vervolgens dan ook specifiek voor wat je wilt in plaats van aan te grijpen wat er op je pad komt. Er komen namelijk de hele tijd dingen op je pad, maar niet alles is de bedoeling voor jou. Als je dat onderscheid niet goed kunt maken, is de kans groot dat je vooral als een ongeleid projectiel je eigen staart achterna zit. 

Bewuste keuzes maken 

In de blog van vorige week hadden we het erover dat je als hoogbegaafde bovengemiddeld snel ergens uitgeleerd en uitgekeken kunt raken. Wanneer dat het geval is en je een volgende stap te zetten hebt op werkgebied, is het belangrijk om daarin bewuste keuzes te maken. Omdat je als hoogbegaafde veel interesses hebt en relatief snel jezelf dingen eigen kunt maken, is het namelijk net iets te makkelijk om ergens in te rollen.   

Ik spreek regelmatig hoogbegaafden die zich midden in hun leven realiseren dat ze eigenlijk nooit echt ergens voor hebben gekozen. Eigenlijk helemaal niet weten wat ze willen en wat hun unieke gaven zijn. Dan wordt het nog lastiger om daarachter te komen. Met iedere stap die je hebt gezet, ben je dan namelijk meer en meer van jouw pad afgeraakt. Je hebt als het ware steeds een schepje zand gegooid over je eigen verlangens en hoe langer je dat gedaan hebt, des te moeilijker het is om daar weer bij te komen. Het enige wat je dan kunt doen, is alsnog dat proces van zelfonderzoek ingaan. Helder maken wat klopt voor jou en wat jij leuk vindt. Ongeacht hoeveel dat is of hoe onmogelijk of onrealistisch het lijkt. 

Het filterproces ingaan 

Nadat je de tijd hebt genomen om helder te maken wat jij leuk vindt en graag doet, ontstaan er opties. Kenmerkend voor hoogbegaafden is alleen wel dat je er dan achter komt dat je heel veel leuk vindt. Dat gecombineerd met het hebben van veel mogelijkheden, brengt een grotere hoeveelheid opties mee. Maar niet alle opties zijn goede opties voor jou. Een groot deel van wat je leuk vindt, is eigenlijk vooral afleiding. Veel van de dingen die je wel leuk vindt en die je wel kunt, zijn namelijk niet meer dan dat; wel leuk en wel te doen. Als je kijkt naar het echte werkplezier en het halen van voldoening uit je werk, dan is er meer nodig dan iets doen wat wel leuk is. 

Daarom is het nodig dat je een filter gaat aanbrengen. Je gaat opzoek naar de kern van wat klopt voor jou. Doordat proces van zelfonderzoek in te gaan en te blijven doorlopen, kun je ook steeds een laag dieper gaan. Meer tot jouw eigen essentie komen en zien wat past in de overkoepelende visie van jouw leven. Je kunt meer gaan ontdekken over jouw unieke gaven en de rol van hoogbegaafdheid daarin. Daardoor kun je sneller het onderscheid gaan zien tussen wat wel leuk is, en wat echt past bij jou en bij wat jij wilt. 

Het aanbrengen van een filter betekent ook dat er opties gaan afvallen. Opties die jou in de weg staan van wat de bedoeling is voor jou. Omdat je weet wat je wilt ga je ook nee moeten zeggen tegen wat niet klopt voor jou. En dat is eng. Sowieso enger dan gewoon iets aannemen wat op jouw pad komt. Het brengt bovendien mee dat je moet durven geloven in wat jij denkt dat goed is voor jou en dat je vast moet houden aan jouw ideale plaatje, ook al kun je nog niet helemaal zien hoe je dat precies gaat realiseren. Dat hoe hoef je nu ook nog niet te weten. 

Wat kun je doen? 

Jouw leven is een optelling van alle keuzes die je maakt en de acties die je onderneemt. Als je merkt dat je niet de dingen aan het doen bent die echt kloppen bij jou, maak dan de beslissing om helder te gaan maken wat dan wel klopt. Ga niet zomaar dingen aan omdat ze op jouw pad komen. Als je op zoek bent naar nieuw werk, vraag dan niet ‘Wie wil mij hebben?’, maar ‘Waar wil ik zijn?’ en ‘Wat wil ik betekenen?’.  

Handel vervolgens op wat je ontdekt over jezelf. Zeg nee tegen leuke dingen die niet meer zijn dan dat: ‘wel leuk’. Leer te vertrouwen op jouw eigen weg en dat jij het in je hebt om precies te komen waar jij hoort te zijn. Heb geduld en wees bereid om waar nodig te volharden en in jezelf te investeren. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat je vindt wat je zoekt. 

Uiteraard is het een ander verhaal als je nu iets aan moet nemen uit financieel oogpunt, als je de tijd moet overbruggen tussen nu en waar je wilt zijn. Maar zorg er dan voor dat je gefocust blijft op helder maken wat je wel wilt, zodat je op een later moment alsnog een volgende stap kunt gaan zetten die past bij jou. 

Heb jij bewust gekozen voor wat je nu doet, of ben je er een beetje ingerold? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 34

 1. Dag Adrienne,

  Is er een verschil tussen hoogbegaafdheid, en hoogbegaafd ASS?
  Ikzelf ben gediagnosticeerd als HB ASS. Bij alles wat ik bij jou lees, herken ik al ook mijn ASS-trekjes.
  Of is er op het terrein onvoldoende kennis over HB, zodat men ons sneller de stempel ASS toekent?

  groetjes
  Koen

  1. Post
   Author

   Hallo Koen, bedant voor je reactie. Zou je jouw vraag op de mail willen zetten? Dan kunnen we iets persoonlijker reageren 🙂 Wil je meer weten over hoogbegaafdheid zelf en begrijpen wat het echt is en meebrengt. Zou ik je willen aanraden om het e-book eens te lezen. Mocht je dat natuurlijk nog niet gedaan hebben :), je kunt hem gratis downloaden op de site.

 2. Door mijn zoon (waarbij ze het vermoeden hadden pas na 6 jaar strijd op school. Dat is een ander verhaal ☺️) en veel lezen, dacht ik wat herken ik mezelf hierin. Ook in wat jij beschrijft constant zoekend, en vele baantjes gehad. School niet afgemaakt? .

  Ik dacht op mijn 16e ga werken/leren in een richting wat ik op dat moment leuk vond maar na een half jaar niks meer in zag. Zo ook wel vaak opleiding begonnen maar vervolgens gestopt.

  Tot ik de zorg in ging opleiding van 3 jaar in anderhalf jaar afgerond. Bleef te lang hangen maar door een tijdelijke time out (psychische klachten) roer opgepakt en gaan solliciteren ggz verpleegkunde! Ik heb hier de uitdaging maar wil wel meer kunnen betekenen.
  Wat ik wel heb is dat je altijd bij alle schoolopdrachten die ik maakte “ oh wat moeilijk! Waardoor ik dus vroeger stopte en interesse verloor. Nu weet ik wat ik doe.
  Ik leg de lat hoog! ik maak alles zoveel moeilijker toen ik daar bewust van werd dat mijn hoofd alles zo veel moeilijker maakt en “zover” denkt gaat alles veel beter… beter niet makkelijker want van mijzelf moet het goed en direct.
  Ik ben niet getest en weet het niet of ik hierin pas. Ergens denk ik vaak nee! Ik durf niet…. maar hier kan ik mezelf zo in terug vinden ☺️

  1. Post
   Author

   Wanneer je echter het gevoel hebt dat je vastzit, dan ervaar je ook weinig ruimte en mogelijkheden. Bovendien is het altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 3. Ook ik ben een schoolvoorbeeld van ‘ergens inrollen’. Door een turbulent huwelijk met een autistische man, van wie ik inmiddels gescheiden ben, maar die ‘het’ ook nergens kon vinden, ben ik van hot naar her verhuisd, met alle baantjesgevolgen van dien. Na een faillissement ben ik van het ene baantje naar het andere gehobbeld. Van postbezorger en schoonmaakster naar management assistent en callcentermedewerker. Op dit moment heb ik een baan die me voldoening schenkt, maar of ik dit de rest van mijn werkend leven ( en dat is niet heel lang meer) wil blijven doen? Ik weet wat ik wel wil. Helaas heb ik een baan nodig om voor mezelf te kunnen zorgen, maar het liefst zou ik mijn brood verdienen met het schrijven van boeken. Het derde staat in de steigers, maar (wat haat ik dat woord en de implicaties die daarachter schuilen) ik heb nu nog teveel aan mijn hoofd om het af te maken. Ik moet alleen nog even ontdekt worden als bestsellerauteur?

  1. Post
   Author
   1. Uiteraard kan ik enkel voor mijzelf spreken, maar voor mij persoonlijk is het lastig om de stap te nemen die eigenlijk genomen moet worden, doordat de financiële situatie het niet toelaat.

    Hierdoor ben ik helaas toch weer gedwongen om de nodige energie te steken in dingen (werk) die mij teveel energie kosten, waardoor er geen/weinig energie en inspiratie overblijft.

  2. Hallo Wilma,
   Zelf ben ik helemaal geen schrijver maar onlangs heb ik een summit gehoord met Geert Kimpen. Hij geeft schrijfretraites. Hieruit zijn verschillende bestsellerauteurs voort gekomen…..
   Voor verdere info zou je op zijn site kunnen kijken.
   Hartelijke groet,
   Mirnada

 4. Hoi Adrienne,

  Het een sluit het ander niet uit. Ik ben ook op veel plekken ergens ingerold. Dan bleek de omgeving wel te kloppen maar de richting niet.

  Mijn school carrière was MAVO, MBO HBO. Halverwege mijn MBO-studie ontdekte ik dat het niet paste. Ik kon het makkelijk aan, maar ik voorzag dat mijn toekomst ergens anders lag. Ik ging toen al kijken wat ik wel passend vond. Ik vond gelukkig een HBO-studie die passend bleek te zijn. Na de opleiding ging ik aan het werk. Maar ik raakte toch weer uit koers. Ik was zoekende en dolende. Ik wist zelf ook niet zo goed welke koers ik nu wilde volgen. Door een reorganisatie kreeg ik een kans aangeboden, waarbij ik intuïtief aanvoelde dat het ging passen. Ik wist nog niet van het bestaan van een blauwdruk. Ik was daar niet mee bezig. Maar ik wist dat deze kans aansloot bij de waarden die ten grondslag lagen voor de keuze van de HBO-studie, die ik al weer jaren geleden had afgerond. Het voelde bij mij als een soort thuiskomen.

  1. Post
   Author
 5. Ik heb een aantal jaren geleden dienen te stoppen met wat ik bezig was. Crisismanager op financieel strategisch vlak. Was altijd heel leuk om te starten maar na een paar maanden heb je door wat er schort in organisatie en wat de remedies zijn. Het ontdekken, onderzoeken, strategieën ontwikkelen, mensen trainen, op hoger niveau brengen was heel vervullend maar dan werd ook gevraagd om het allemaal nog eens te implementeren en daar haakte ik op den duur op af.
  Ik ben nu bezig na lange periode van bezinning om bedrijf op te starten. Van waaruit ik voel waar organisaties dienen naartoe te transformeren vanuit mijn eigen verlangen:
  Geluk als nieuwe organisatievorm.

  Het is heel spannend op alle vlakken
  Het zou makkelijker zijn om terug crisisprojecten te doen maar ik voel dat ik wat nu ga dien me vervult en ik ook dienstbaar ben naar een groter geheel.
  Toevallig ( bestaat toch niet echt) brengt net nu het coronavirus een beweging op gang waarin ik ook voorzie met het concept. Hoe mooi is dat. Teken voor mij dat wereld er klaar voor is of ontvankelijker allezins
  Maar ook voor mij heeft het jaren geduurd voor ik hier ben gekomen. Echt op nul herbegonnen op alle vlakken.
  Ik maak nu die keuze. Met alle gevoelens die daar bij horen.
  Ik onderschrijf wat Adrienne zegt: kies maar oh zo lastig.

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je reactie Bruno. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 6. Ik heb er deze keer bewust voor gekozen: ik hoorde het woord vrijheid en part-time en vanuit die interesse ben ik verder gegaan.

  Het bleek ook nog eens aan te sluiten op een grote interesse van mij. Ik verdien nu absoluut niet wat ik verdien. De eerste baan die ik had in 2012 betaalde beter als de baan die ik nu heb. Maar ik doe dit nu vanuit mij, vanuit mijn waarden en idd, ik ga groeien en vanuit daar verder.

  Het eerste moment dat ik me ga vervelen, plan ik een volgende stap.

  En Adrienne, dankjewel voor je lieve woorden onderaan in de mail. Een vriendin van me en ik zouden 13 febr. naar Gorinchem komen (geld is nog niet teruggestort?) maar we komen zeker de volgende keer! Als dit voorbij is .. en ja, we gaan hier allemaal slimmer, meer reflecterend en met een betere attitude uitkomen!

  1. Post
   Author
 7. Zo herkenbaar!
  Na mijn eerste studie in verschillende onderwijsbanen tegelijk gerold. Met het idee er na een paar jaar weer weg te gaan en mijn dromen te realiseren. Zoals straatartiest worden, of bij de TV gaan werken. Maar ik bleef in het onderwijs hangen, ik had gewoon geen energie om verder te kijken en ik had geen enkele financiele ruimte. Heb wel hier en daar wat gesolliciteerd. Uiteindelijk lukte het om weer een studie te gaan doen en kon ik mijn vleugels uitslaan. Althans, dat was de bedoeling, maar ik werd ziek. En ik werd afgekeurd.

  Toch zijn echt niet alle wegen afgesneden om te doen wat mij me past. Ik kan dan wel niet in een leuke baan als kunsteducator aan de slag, maar ik heb mijn eigen bedrijfje opgericht en geef nu o.a. workshops en cultuurtrainingen. ALs ik maar heel veel rust heb tussendoor en geen stress. Toen ik mijn eerste workshop ontwierp, koos ik iets dat heel dicht bij me lag. En dat ben ik verder gaan uitbouwen. Nu geven deze workshops me plezier, energie en voldoening. En de reacties van de deelnemers zijn steevast super positief. Ik blijf eea verder ontwikkelen en om me heen kijken, dat past bij me. Er valt nog zoveel in te kleuren in het leven!

  1. Post
   Author

   Dankjewel Grady voor je reactie. Is het ondanks je ziekte nog mogelijk om in mindere mate een aantal van je dromen te volgen? Bijvoorbeeld straatartiest worden? Geweldig om te lezen dat je zoveel voldoening haalt uit de workshops.

 8. Inderdaad, al 30 jaar van het ene in het andere baantje gerold. Leek nooit een lijn in te zitten, zwalkend van commercieel naar creatief naar strategisch, uiteindelijk wel in de reclamewereld blijven hangen. Hoewel altijd grote moeite gehad met oppervlakkigheid en onechte relaties met klanten. Grote bureaus, kleine bureaus, zelfstandig geprobeerd als marketingadviseur. Tot ik mijn zakelijk compagnon tegenkwam, die mij accepteert zoals ik ben en mij als volwaardig partner helpt met organiseren en structureren. Nu mag ik alles zijn binnen ons eigen bedrijf wat bij mij hoort en past: conceptdenker, creatief strateeg, cijfermatig analist, ontwerper, tekstschrijver, etc etc. Ik krijg elke dag een andere uitdaging en mag mijn eigen intuitie volgen, niet afgeremd door structuren en verwachtingen waar ik vroeger altijd op leeg liep. Ik weet een ding heel zeker: er is niet een baan die bij mij past, en loopbaanbegeleiding zou hopeloos verloren zijn aan mij.

  1. Ja precies Sonja, dit is heel herkenbaar voor mij, ik had iets soortgelijks zelf geschreven kunnen hebben.

  2. Post
   Author
  1. Post
   Author
 9. Heel bewust heb ik eind vorig jaar gekozen om mijn huis te verlopen. Heel bewust heb ik gepland dat ik na de verkoop naar vrienden ga in Frankrijk, dan nog een paar weken terug ga naar familie voor een belangrijke vreugdevolle gebeurtenis. Heel bewust gezegd dan ga ik begin mei naar vrienden in Spanje, ik gun mezelf een jaar om een project uit te voeren, die al zo heel lang roept, maar steeds weer door de waan van de dag en de druk van het geld moeten verdienen, niet van de grond kwam.
  Alles gepland, huis werd heel snel verkocht voor de best mogelijke prijs. De wereld lag voor mij open.

  Een week voor mijn vertrek naar Frankrijk ging Frankrijk op slot. Alles zo zorgvuldig uitgedacht is nu op alle vlakken onzeker. Niemand weet hoe de wereld er morgen uitziet, over een week , over een half jaar.

  Op dit moment zit ik in een vakantiehuisje, ik weet niet hoelang ik hier kan blijven en waar ik dan naar toe ga. Werk is afgerond, het project wat ik wilde gaan uitvlooien…ik weet het nu even niet…

  Soms is het leven wat het is, gebeuren er dingen terwijl je andere plannen maakt. Het gaat hier goed, ik accepteer dat ik nu hier alleen in een vakantiehuisje zit in plaats van bij gelijkgestemde vrienden, waar ik o zo welkom was. Waar rust, ruime en stilte is, katharengebied, mooie wandelingen….
  Vanmorgen een wandeling gemaakt, groepen mensen versperren het hele pad, waardoor ik om de 1,5 meter in acht te nemen een eind het gras en de modder in moet…

  Het komt goed….ooit zal ik vertrekken en zal ik terugkijken en zien wat dit gebracht heeft, dat het ook zijn nut heeft gehad.

  Het leert om controle los te laten, om te beseffen dat je zo alles kunt regelen en uitdenken en dat het maar zo anders kan zijn.

  1. ”Een eik volgroeit door weer en wind;
   een mens door tegenslagen die hij overwint.”

   Kapel v.d. Heilige Eik in Oirschot

  2. Post
   Author
 10. Hey, Spijker op de kop. Zit nu ‘door financiële situatie’ in een baantje wat me in de schoot is geworpen. Ik vermaak me prima en ben er ook wel goed in. Typisch hoe erg ik me weer herken in het verhaal. Het is voor mij echt een bemoediging om te lezen. Dat het niet gek is dat ik er 32 jaar over doe om daadwerkelijk bij mijn bestemming te komen terwijl al mijn vrienden al huisje boompje beestje hebben bereikt.

  1. Post
   Author
  2. Bedankt voor je bericht. Je bent echt niet de enige die er lang over doet te ontdekken wie je bent. Ik ben nog volop bezig.

 11. Hi Adrienne, Ik heb een paar jaar geleden voor dit dilemma gestaan, na een scheiding en ontslag. Na een aantal roerige en werkloze jaren was ik het zat dat iedereen vanalles met en van mij wilde, maar het mij steeds ipv verder bracht juist verder liet afdrijven. Uiteindelijk heb ik een groot risico genomen: bij mijn vrijwilligerswerk werd een nieuw project gestart waar ik superenthousiast over was. Met het gevaar mijn bijstandsuitkering te verliezen ben ik daar toch als vrijwilligster bij gaan helpen met de opstart. 3 maanden nadat de groep gestart was, kreeg ik het aanbod er de activiteitenbegeleidster te worden!! Wat was ik blij: ik wilde hier werken en zij wilden mij! En intussen werk ik op meerdere groepen en heb een vast contract. Het werken op meerdere groepen geeft mij voldoening in zowel mijn HB als HSP en ik neem niet langer mijn werk als last mee naar huis, zoals ik bij vorige banen wel deed. Ik heb zelfs na 20 jaar mijn wekelijkse vrijwilligerswerk stilgelegd, hoewel mij dat juist altijd dat beetje positieve energie gaf. Dat krijg ik dus nu uit mijn werk! Maar, door deze stap leer ik zoveel over mezelf dat ik ook over een aantal andere beroepskeuzes nadenk. Gelijkend op wat ik doe, maar in net even iets specifiekere of andere vorm. Ik kijk langzaam naar wat bij mij past, ik zit immers nog goed nu. Bij jezelf blijven is zo’n groot goed! Je eigen keuzes maken maakt je uiteindelijk gelukkiger! Mij in ieder geval wel 😉

  1. Post
   Author
 12. Hoi,

  Ik ben het allermooiste voorbeeld van overal ‘inrollen’. Nog steeds.
  Ik zou heel graag uitzoeken waar mijn ‘ding’ dan ligt. Heb je tips hoe je aan dat zelfonderzoek kan beginnen? Want zelfs na vele malen loopbaanbegeleiding lijk ik nog geen stap verder.

  1. Ik heb dezelfde vraag als Tine, hoe kom je er dan achter wat wél bij je past? Als je door al het rollen geen idee meer hebt waar je het moet zoeken, hoe begin je dan?

  2. Hetzelfde geldt voor mij. Al meer dan eens loopbaanbegeleiding gekregen, wat dan telkens wel een aantal ‘indicaties’ oplevert over welke richting uit, maar dat dan vertalen naar een concreet jobdoelwit lijkt een onmogelijke opgave. Een job zoeken gebeurt dus nog steeds een beetje in het wilde weg.

  3. Post
   Author

   Bedankt voor je reactie Tine. Volg je Gifted People ook op Instagram of Facebook? Hier worden namelijk bij FB (dagelijks) en Instagram (3x per week) qoutes gedeeld met het doel om jou te inspireren. Het proces van naar op jezelf op zoek gaan kan inderdaad lastig zijn, de vragen onderaan de blogs zijn daar ook een begin van, duidelijk maken wat jij wilt en naar toe wilt. Juist omdat het lastig is, is dat ook een belangrijk onderdeel van de Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *