Soms bedenk ik me ineens een baan of een project wat ik ooit ook nog eens heb gedaan. Daar ben ik dan een keer ingerold en vervolgens ben ik weer snel doorgevlogen naar iets anders. Ik wist toen ook nog helemaal niet wat ik eigenlijk wilde en nam maar gewoon aan wat op mijn pad kwam. Omdat het dan nieuw was, vond ik het wel interessant, maar nooit voor heel lang. Ik ging bovendien alle kanten op. Totaal geen rode draad in de dingen die ik deed. Daardoor was het meeste wat ik deed ook eerder gewoon een afleiding in plaats van dat het mij dichterbij mijn pad en missie bracht. 

Hoewel ik er veel van heb geleerd, zou ik mezelf met terugwerkende kracht een belangrijke tip hebben gegeven: maak eerst helder wat klopt voor jou en wie je bent zodat je in het verlengde daarvan keuzes kunt gaan maken. Kies vervolgens dan ook specifiek voor wat je wilt in plaats van aan te grijpen wat er op je pad komt. Er komen namelijk de hele tijd dingen op je pad, maar niet alles is de bedoeling voor jou. Als je dat onderscheid niet goed kunt maken, is de kans groot dat je vooral als een ongeleid projectiel je eigen staart achterna zit. 

Bewuste keuzes maken 

In de blog van vorige week hadden we het erover dat je als hoogbegaafde bovengemiddeld snel ergens uitgeleerd en uitgekeken kunt raken. Wanneer dat het geval is en je een volgende stap te zetten hebt op werkgebied, is het belangrijk om daarin bewuste keuzes te maken. Omdat je als hoogbegaafde veel interesses hebt en relatief snel jezelf dingen eigen kunt maken, is het namelijk net iets te makkelijk om ergens in te rollen.   

Ik spreek regelmatig hoogbegaafden die zich midden in hun leven realiseren dat ze eigenlijk nooit echt ergens voor hebben gekozen. Eigenlijk helemaal niet weten wat ze willen en wat hun unieke gaven zijn. Dan wordt het nog lastiger om daarachter te komen. Met iedere stap die je hebt gezet, ben je dan namelijk meer en meer van jouw pad afgeraakt. Je hebt als het ware steeds een schepje zand gegooid over je eigen verlangens en hoe langer je dat gedaan hebt, des te moeilijker het is om daar weer bij te komen. Het enige wat je dan kunt doen, is alsnog dat proces van zelfonderzoek ingaan. Helder maken wat klopt voor jou en wat jij leuk vindt. Ongeacht hoeveel dat is of hoe onmogelijk of onrealistisch het lijkt. 

Het filterproces ingaan 

Nadat je de tijd hebt genomen om helder te maken wat jij leuk vindt en graag doet, ontstaan er opties. Kenmerkend voor hoogbegaafden is alleen wel dat je er dan achter komt dat je heel veel leuk vindt. Dat gecombineerd met het hebben van veel mogelijkheden, brengt een grotere hoeveelheid opties mee. Maar niet alle opties zijn goede opties voor jou. Een groot deel van wat je leuk vindt, is eigenlijk vooral afleiding. Veel van de dingen die je wel leuk vindt en die je wel kunt, zijn namelijk niet meer dan dat; wel leuk en wel te doen. Als je kijkt naar het echte werkplezier en het halen van voldoening uit je werk, dan is er meer nodig dan iets doen wat wel leuk is. 

Daarom is het nodig dat je een filter gaat aanbrengen. Je gaat opzoek naar de kern van wat klopt voor jou. Doordat proces van zelfonderzoek in te gaan en te blijven doorlopen, kun je ook steeds een laag dieper gaan. Meer tot jouw eigen essentie komen en zien wat past in de overkoepelende visie van jouw leven. Je kunt meer gaan ontdekken over jouw unieke gaven en de rol van hoogbegaafdheid daarin. Daardoor kun je sneller het onderscheid gaan zien tussen wat wel leuk is, en wat echt past bij jou en bij wat jij wilt. 

Het aanbrengen van een filter betekent ook dat er opties gaan afvallen. Opties die jou in de weg staan van wat de bedoeling is voor jou. Omdat je weet wat je wilt ga je ook nee moeten zeggen tegen wat niet klopt voor jou. En dat is eng. Sowieso enger dan gewoon iets aannemen wat op jouw pad komt. Het brengt bovendien mee dat je moet durven geloven in wat jij denkt dat goed is voor jou en dat je vast moet houden aan jouw ideale plaatje, ook al kun je nog niet helemaal zien hoe je dat precies gaat realiseren. Dat hoe hoef je nu ook nog niet te weten. 

Wat kun je doen? 

Jouw leven is een optelling van alle keuzes die je maakt en de acties die je onderneemt. Als je merkt dat je niet de dingen aan het doen bent die echt kloppen bij jou, maak dan de beslissing om helder te gaan maken wat dan wel klopt. Ga niet zomaar dingen aan omdat ze op jouw pad komen. Als je op zoek bent naar nieuw werk, vraag dan niet ‘Wie wil mij hebben?’, maar ‘Waar wil ik zijn?’ en ‘Wat wil ik betekenen?’.  

Handel vervolgens op wat je ontdekt over jezelf. Zeg nee tegen leuke dingen die niet meer zijn dan dat: ‘wel leuk’. Leer te vertrouwen op jouw eigen weg en dat jij het in je hebt om precies te komen waar jij hoort te zijn. Heb geduld en wees bereid om waar nodig te volharden en in jezelf te investeren. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat je vindt wat je zoekt. 

Uiteraard is het een ander verhaal als je nu iets aan moet nemen uit financieel oogpunt, als je de tijd moet overbruggen tussen nu en waar je wilt zijn. Maar zorg er dan voor dat je gefocust blijft op helder maken wat je wel wilt, zodat je op een later moment alsnog een volgende stap kunt gaan zetten die past bij jou. 

Heb jij bewust gekozen voor wat je nu doet, of ben je er een beetje ingerold? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden