Er zijn een paar bedrijven geweest waar ik heb gewerkt, waar de Strijder in mij werd aangewakkerd. Het waren bedrijven die aan de ene kant mooie dingen deden waar ik helemaal achterstond maar aan de andere kant soms niet konden leveren wat ze wel hadden beloofd of niet met de kwaliteit die het behoorde te zijn.

Ik ging daar echt van stuiteren. Ik kon daar dan ook helemaal op inzoomen en mezelf in verliezen. Soms dusdanig dat ik uit het oog verloor welke mooie dingen we wél aan het doen waren en ook zonder erbij stil te staan dat ik mogelijk niet alle info had. Dit zijn valkuilen die passen bij het profiel van de Strijder die ik in mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ benoem.

Als Strijder ben je het geweten van de organisatie. Strijders zijn de moraalridders en de klokkenluiders. Ze zien en voelen het meteen als er iets niet in de haak is. Ze signaleren waar binnen het bedrijf ‘wat we doen’ niet in lijn is met ‘wat we zeggen’ en ze zien snel discrepanties en inconsistenties.

In mijn boek beschrijf ik dit over het profiel van de Strijder:

“Als strijder hecht je veel waarde aan rechtvaardigheid en heb je intense emoties rondom onrecht en oneerlijkheid. Dit kan ervoor zorgen dat je op je werk gaat disfunctioneren als je geconfronteerd wordt met iets waarvan je vindt dat het niet klopt.

De kritische houding die je als strijder hebt, maakt jou daarnaast niet altijd geliefd. Maar onder de kritische houding zit de intentie om het bedrijf beter te maken. Je kunt bedrijven op kwetsbaarheden wijzen en daarmee grote imagoschade of ontevredenheid bij klanten, aandeelhouders en andere medewerkers voorkomen.”

Als Strijder kun je helpen om recht te zetten wat scheef staat. Tegelijkertijd is het zo dat je als hoogbegaafde meer kunt overzien dan niet-hoogbegaafden en dat je daardoor het gevoel kunt hebben dat je alle informatie in beeld hebt. Op basis van de informatie die jij hebt, kan iets als totaal oneerlijk en onrechtvaardig voelen wat dan de Strijder in jou aanwakkert.

Het lastige is dat we niet weten wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om niet meteen te gaan handelen naar wat je denkt dat er speelt of aan het gebeuren is, maar dat je eerst de tijd neemt om dat te gaan bevragen bij bijvoorbeeld je leidinggevende.

Dat kan lastig zijn als je sterke emoties ervaart die getriggerd worden door het gevoel van oneerlijkheid en onrechtvaardigheid. Wat mij daarbij helpt is om niet meteen te gaan handelen als ik nog hoog in die emotie zit, maar om eerst even een moment voor mezelf te nemen.

In dat moment erken ik wat ik voel én stel ik mezelf de vraag: kan ik 100% zeker weten dat wat ik geloof de waarheid is? En meestal is het antwoord ‘nee’, want ik kan vrijwel nooit 100% zeker weten dat iets waar is.

Wanneer je kunt voelen dat je mogelijk niet alle info hebt, zul je merken dat er ruimte ontstaat, dat de heftigheid van de emoties afnemen en dat je dan vervolgens zonder de heftigheid van die emoties én met nieuwsgierigheid navraag kunt gaan doen. De kans is dan een heel stuk groter dat je antwoorden krijgt op je vragen en dat je kunt herkennen wat de werkelijke situatie is.

Natuurlijk kun je er in je onderzoek ook achter komen dat wat je dacht wel waar is en dan word je uitgenodigd om te bepalen wat je daarmee wilt doen. Dit mag uiteraard wel op een constructieve manier J. In mijn boek deel ik daar tips over. Je ontdekt in het boek ook meer over het profiel van de Strijder, de Voorspeller, de Onderzoeker en de Vormer.

Je kunt het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ hier bestellen.

PS. In april openen de deuren van ‘Ja krijgen op je idee’. In dit programma ontdek je hoe je anderen meeneemt in jouw ideeën en oplossingen, zodat de kans op een ‘ja’ zo groot mogelijk wordt. Ontdek hier meer over het programma en meld je aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer het programma start en je kunt je aanmelden voor de early bird prijs.

Wil je reageren op deze HB update of heb je een vraag? Dan ben je heel welkom om ons te mailen. Iemand van Team Gifted People reageert met liefde en plezier op jouw mail. Wil je geen e-mails meer van ons ontvangen? Meld je dan onderaan af voor alle mails.  

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden