Hoogbegaafden zijn vaak idealisten. Dat brengt mee dat je voor je kunt zien wat er zou kunnen zijn. Dat kan een heel onrealistisch of onmogelijk lijkend scenario zijn. Als je vooral realisten om je heen hebt, zul je vaak opmerkingen krijgen die impliceren dat je er maar beter geen moeite in kunt stoppen, omdat het toch niet kan.  

Realisten zijn uiteindelijk niet de mensen die de wereld veranderen. Dat zijn de idealisten. Als idealist kun je de wereld een stapje verder brengen, de wereld een beetje mooier maken. Daarom is het belangrijk dat je jouw visie en zienswijze serieus neemt. Eerst nog even los van de vraag of het kan.  

Het is nodig dat je een mindset aanneemt waarbij alles kan. Dat je doet alsof niets jou in de weg staat van wat jij voor je ziet. Alsof het niet meer dan logisch is dat je jouw ideaalplaatje gaat realiseren. Dit betekent overigens niet dat alles kan. Het gaat erom dat je door het aannemen van deze mindset de kans vergroot dat je iets mogelijk gaat maken. Als je namelijk bij voorbaat al denkt dat iets niet kan, ga je er ook nooit de moeite en energie in stoppen die wel nodig is om het te kunnen bereiken. Dan creëer je een self fulfilling prophecy. Maar ga je ervanuit dat iets wel kan, stop je er toch net iets meer focus en aandacht in. Dat maakt uiteindelijk dat je iets mogelijk kunt maken. 

Alles heeft een prijs 

Een minset waarin alles kan, is ook een mindset waarin je eerlijk bent over de prijs die je ergens voor moet betalen. Collega Tibor Olgers heeft als passende slogan: ‘Alles kan, alles heeft een prijs’. Dat alles kan, betekent namelijk niet dat het vanzelf gaat. Je zult dingen moeten doen of juist laten.  

Daarom is het belangrijk dat je weet wat de prijs is die je moet betalen om te kunnen bereiken wat jij voor jezelf wenst. Als jij bijvoorbeeld wilt afvallen, dan zul je dingen niet meer moeten eten die je wel lekker vindt. Je zult meer moeten bewegen. Tijd moeten vrijmaken om te werken aan een lifestyle die jouw doel ondersteunt.  

Als je deze prijs te hoog vindt, is de vraag of jouw wens wel belangrijk genoeg is voor je en of je hiervoor wel voldoende urgentie ervaart. Misschien wil je wel afvallen, maar vind je jezelf nog niet echt te zwaar omdat je maar 1kg boven je streefgewicht zit. Als je 10kg te zwaar bent, wordt de urgentie ineens een stuk groter en wordt ook jouw wens om af te vallen groter. Je zult merken dat je dan gemakkelijker dingen kunt doen en laten. 

Wat kun je doen? 

Laat in eerste instantie de vraag los of iets kan. Ga ervan uit dat het kan. Beoefen de juiste mindset door dagelijks te herhalen: ‘Alles wat ik wil is mogelijk, het is slechts een kwestie van tijd’. Ga daarnaast op zoek naar het hoe. Hoe maak je mogelijk wat je wenst? Wat is er nodig? Welke prijs zit daar dan aan vast? En ben je bereid die prijs te betalen? Daarna komt pas actie.  

Sterk jezelf in het geloof dat wat jij wilt kan. Ook al weet je nog niet hoe. Voorkom dat je vanuit de angst of de twijfel over, of het wel of niet kan juist net niet gaat doen wat nodig is. Dan weet je namelijk vrijwel zeker dat het niet kan. Beoefen bij jezelf de mindset die ervoor zorgt dat je al jouw plannen en wensen het voordeel van de twijfel geeft.  

Ga op onderzoek uit naar mensen die bepaalde dingen bereikt hebben die onmogelijk leken. Ga daarnaast steeds voor je zien hoe het is en voelt als je bereikt hebt wat jij voor ogen hebt. Hierdoor went jouw brein eraan dat het mogelijk is wat jij wilt. Dat motiveert en strekt jou in het proces van het realiseren van jouw plannen en wensen. 

— 

Heb jij een mindset waarin alles kan, of waarin juist te weinig kan? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden