Een mindset waarin alles kan

Een mindset waarin alles kan

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 21 Comments

Hoogbegaafden zijn vaak idealisten. Dat brengt mee dat je voor je kunt zien wat er zou kunnen zijn. Dat kan een heel onrealistisch of onmogelijk lijkend scenario zijn. Als je vooral realisten om je heen hebt, zul je vaak opmerkingen krijgen die impliceren dat je er maar beter geen moeite in kunt stoppen, omdat het toch niet kan.  

Realisten zijn uiteindelijk niet de mensen die de wereld veranderen. Dat zijn de idealisten. Als idealist kun je de wereld een stapje verder brengen, de wereld een beetje mooier maken. Daarom is het belangrijk dat je jouw visie en zienswijze serieus neemt. Eerst nog even los van de vraag of het kan.  

Het is nodig dat je een mindset aanneemt waarbij alles kan. Dat je doet alsof niets jou in de weg staat van wat jij voor je ziet. Alsof het niet meer dan logisch is dat je jouw ideaalplaatje gaat realiseren. Dit betekent overigens niet dat alles kan. Het gaat erom dat je door het aannemen van deze mindset de kans vergroot dat je iets mogelijk gaat maken. Als je namelijk bij voorbaat al denkt dat iets niet kan, ga je er ook nooit de moeite en energie in stoppen die wel nodig is om het te kunnen bereiken. Dan creëer je een self fulfilling prophecy. Maar ga je ervanuit dat iets wel kan, stop je er toch net iets meer focus en aandacht in. Dat maakt uiteindelijk dat je iets mogelijk kunt maken. 

Alles heeft een prijs 

Een minset waarin alles kan, is ook een mindset waarin je eerlijk bent over de prijs die je ergens voor moet betalen. Collega Tibor Olgers heeft als passende slogan: ‘Alles kan, alles heeft een prijs’. Dat alles kan, betekent namelijk niet dat het vanzelf gaat. Je zult dingen moeten doen of juist laten.  

Daarom is het belangrijk dat je weet wat de prijs is die je moet betalen om te kunnen bereiken wat jij voor jezelf wenst. Als jij bijvoorbeeld wilt afvallen, dan zul je dingen niet meer moeten eten die je wel lekker vindt. Je zult meer moeten bewegen. Tijd moeten vrijmaken om te werken aan een lifestyle die jouw doel ondersteunt.  

Als je deze prijs te hoog vindt, is de vraag of jouw wens wel belangrijk genoeg is voor je en of je hiervoor wel voldoende urgentie ervaart. Misschien wil je wel afvallen, maar vind je jezelf nog niet echt te zwaar omdat je maar 1kg boven je streefgewicht zit. Als je 10kg te zwaar bent, wordt de urgentie ineens een stuk groter en wordt ook jouw wens om af te vallen groter. Je zult merken dat je dan gemakkelijker dingen kunt doen en laten. 

Wat kun je doen? 

Laat in eerste instantie de vraag los of iets kan. Ga ervan uit dat het kan. Beoefen de juiste mindset door dagelijks te herhalen: ‘Alles wat ik wil is mogelijk, het is slechts een kwestie van tijd’. Ga daarnaast op zoek naar het hoe. Hoe maak je mogelijk wat je wenst? Wat is er nodig? Welke prijs zit daar dan aan vast? En ben je bereid die prijs te betalen? Daarna komt pas actie.  

Sterk jezelf in het geloof dat wat jij wilt kan. Ook al weet je nog niet hoe. Voorkom dat je vanuit de angst of de twijfel over, of het wel of niet kan juist net niet gaat doen wat nodig is. Dan weet je namelijk vrijwel zeker dat het niet kan. Beoefen bij jezelf de mindset die ervoor zorgt dat je al jouw plannen en wensen het voordeel van de twijfel geeft.  

Ga op onderzoek uit naar mensen die bepaalde dingen bereikt hebben die onmogelijk leken. Ga daarnaast steeds voor je zien hoe het is en voelt als je bereikt hebt wat jij voor ogen hebt. Hierdoor went jouw brein eraan dat het mogelijk is wat jij wilt. Dat motiveert en strekt jou in het proces van het realiseren van jouw plannen en wensen. 

— 

Heb jij een mindset waarin alles kan, of waarin juist te weinig kan? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 21

 1. Het klinkt allemaal hier een beetje ‘new age’. Dit bedoel ik niet denigrerend, integendeel. Vaak is het erg zweverig waardoor men dit niet serieus gaat nemen. Positief denken, daarvan is de wetenschap inmiddels van overtuigd heeft zeker een positieve invloed op de lichamelijk en geestelijke gezondheid. Niet iedereen kan dat, mijn partner is een pessimist, het is zijn karakter. Soms kijken we beide naar hetzelfde maar zien we heel wat anders. Ik ben een sterke beelddenker en heb gemerkt dat dingen voor mij pas goed gaan werken wanneer ik een duidelijk beeld voor ogen heb. Dan slaag ik wel. Maar wanneer ik niet een afgerond beeld heb, dan kan ik afdwalen en ineens met een ander project beginnen. Dat was altijd het nadeel van ‘new age’ het werd te gemakkelijk voorgeschoteld, het is voortdurend werken en bewust bezig blijven, je eigen weg volgen en accepteren dat ke kunt en mag falen omdat dat een leerproces is.
  Marieke Zwervende Eik spreekt over wonderen. Het leven is zeer wonderlijk. Zelf heb ik paranormale vermogens. Ik weet veel dingen zonder dat ik ze kan weten. Het is nog verklaarbaar dat ik de geschiedenis van een oud pand kan zien, dat kan door de ervaring en kennis van architectuur, maar als ik zeg, het staat niet lang meer en twee weken later is het afgebrand dan is dat onverklaarbaar. Ik maak zulke dingen met grote regelmaat mee. Het heeft me wel eens verward omdat dit soort van zaken niet in mijn opvoeding past en evenmin in de wereld waarin ik leef. Toch is het een realiteit en door vele ervaringen ben ik heel anders naar de wereld gaan kijken. Wat we zien is maar een deel, wetenschappelijk onderzoek kan veel aan het licht brengen, maar overziet nooit alles. Wetenschap sluit het creationisme bijvoorbeeld helemaal uit. Daarbij gaat ze voorbij aan een ander axioma dat niets uit niets kan ontstaan. The big bang is een explosie van ‘niets’. Hoe kan iets wat niets is ontploffen? Het leven houdt met de dood niet op, reïncarnatie is een feit. Voor mij.
  En in dat geheel past het zeker dat een ongeremde mindset een wereld opent.
  Ik zou graag willen horen van andere HB-ers welke ervaringen zij hebben met het extra vermogen dat men doorgaans paranormaal noemt. ik geloof dat wij door die andere bedrading vaak veel meer waarnemen dan anderen, maar te bang zijn om niet serieus genomen te worden en zwijgen. Ik denk dat we dat niet meer moeten doen. Willen we de wereld om ons heen een betere plek maken dan zullen we hem in de eerste plaats moeten begrijpen. Niet als een wetenschapper binnen zijn eigen vakgebied proefjes doen, maar een holistische benadering. Zodat je beseft dat bepaalde uitvindingen misschien wel werken, maar tegelijk ook veel schade kan aanrichten.

 2. En hoe voorkom je dan dat je je droom niet bereikt doordat er onderweg andere interesses en dromen je in beslag gaan nemen?

  1. Post
   Author
 3. Nee, niet alles kan. Ik heb chronische gezondheidsbeperkingen. Maar daarbinnen…. tja, heb ik de mindset dat ik realiseer wat ik kan dromen en ontwerpen. Dat zijn in mijn geval workshops, kunst, het schrijven van artikelen, kunstprojecten organiseren samen met anderen etc. Toen ik werd afgekeurd voelde ik me een geknakt boompje ipv een bloeiende struik. Nu na een aantal jaar, waarin ik toch “gewoon” aan de slag ben gegaan met het realiseren van verschillende dromen, voel ik me eerder een exotische bloem die een speciale behandeling nodig heeft, dan een kasplantje. Ik ben nog steeds benieuwd wat er verder nog achter de horizon ligt.

  Zo ben ik in de coronatijd begonnen met een fotoproject. Toen de terrasjes en alles nog dicht waren, ging ik naar een bankje in mijn winkelcentrum om even onder de mensen te zijn. Ik nam dan vaak een grote beker cappuccino mee van de snackbar vlakbij. Op het bankje ontmoette ik allerlei mensen. Zowel bekende als onbekende. Mooie gesprekken. Toen kreeg ik het idee om de handen van mensen te fotograferen waarmee zij dan uitdrukten hoe zij de coronacrisis ervaren. Ik begon met mensen die ik kende. Maar later sprak ik ook mensen aan die stonden te wachten, of op het bankje naast mij zaten. De meeste mensen wilden meedoen en er kwamen soms hele mooi gesprekken uit. Thuis sneed ik de foto’s bij en zette ze in zwartwit. Ik plaats tot nu toe regelmatig zo’n foto op Facebook en Instagram met een stukje achtergrond. Het is anoniem, want je ziet alleen de handen. Ik zet er wel de naam bij en in een zinnetje de kern van wat ze hebben uitgedrukt. Ik ben bezig om hier een website van te maken. Inmiddels heeft mijn kerk het project opgepakt en zijn ca 20 grote prints van de foto’s te zien in de kerk. De reacties op mijn project zijn bijzonder positief. En zo komen er steeds weer nieuwe dingen op mijn pad. Maar wel doordat ik wat ik droom ook echt ga doen 🙂

  1. Mooi verhaal.
   Kijk wat je nu betekent voor jezelf maar ook voor anderen.
   Ik geniet ook van je verhaal en inspireert mij weer om mijn dromen te volgen.

  2. Post
   Author
 4. Mijn Mindset is al zo vaak onderuit gehaald dat me de moed in de schoenen was gezonken. Toch raap ik mezelf steeds weer bij elkaar En voel ik dat ik weldegelijk vooruitgang boek.. Haha.

  1. Post
   Author
 5. Wel, volgens mij heb ik die mindset, en die is gegroeid door het concept ‘roeping’, ‘je geroepen voelen’ te ciltiveren. Als idealist is dat al een stuk makkelijker. 🙂
  Zo heb ik in mijn eentje een pelgrimstocht gemaakt naar Assisi, terwijl ik al drie kleuters had rondlopen. Daar is een boek uit voortgekomen, “Gewoon op Tocht”.
  Zo ben ik nomadisch gaan leven toen de kinderen mijn zorg niet meer zo nodig hadden. Dat doe ik nu 16 jaar, en het is voor mij de meest natuurlijke levenswijze (ik hoop die nog een tijdje te kunnen leven).
  Zo ben ik aan een project begonnen dat niet ik heb uitgekozen, maar ‘het’ heeft mij ‘geroepen’, en het hele universum spant dan samen om het te doen slagen. Het heet Robur op Den Eik vzw (www.roburopdeneik.org).
  En weet je wat? Ik heb helemaal geen inkomen! “Dat kan niet!” zeggen ze dan – maar kijk, het gebeurt gewoon, onder onze ‘very eyes’…
  Het geheim? Vertrouwen, overgave en dankbaarheid voor al wat er is.

  En ja, daar komen zéker offers bij kijken! Zo heb ik materiële en emotionele zekerheid opgegeven door (als vrienden) uit elkaar te gaan en mijn gezin achter te laten toen de kinderen oud genoeg waren. De zwerfdrang werd te sterk.
  Zo gaat mijn gezondheid achteruit omdat ik een structureel slaaptekort heb opgebouwd door het project in m’n eentje te trekken en dag en nacht te werken, zonder weekends of vakanties. En zonder ervoor betaald te worden. (Hopelijk is dit wel het laatste jaar, vooral voor mijn lichaam. :-))

  En ik doe dat zonder er ooit bij stil te staan ‘of ik dit wel wil’. Die vraag stelt zich gewoon niet. Ik twijfel nooit aan wat ik doe (levenswijze + project), wél of ik het ‘beter’ zou kunnen doen. Ik doe wat ik voel dat ik te doen heb, en dat is de agenda van mijn ziel uitvoeren. Het leven gooit de situaties voor mijn voeten waarin ik dat kan doen. En als ik het niet begrepen heb, kan ik ervan op aan dat er (liefdevol dwingend) in m’n oor geroepen wordt. 🙂

  Ik heb echte ‘wonderen’ beleefd, en beleef die zowat elke dag. Ik denk dat dat komt omdat ik er aandacht voor heb, zodat ik ze kan ‘zien’. En omdat ik geloof in mooie dromen, ook al heb ook ik soms een vreselijke nachtmerrie. Da’s ’t leven dat zegt: hier klopt iets niet voor jou, dat moet je even van naderbij onderzoeken… Leef je je waarheid nog wel?

  1. En ik wou er nog aan toevoegen: nu hoop ik dat er nog mensen zijn die zich hierin herkennen, want da’s wel steunend! En anders hoop ik dat mijn kleine getuigenis voor anderen nét dat duwtje in de rug kan geven…

  2. Ha Marieke,
   Zo’n zelfde levensverhaal kan ik schrijven met nog wat weer verdikkingen. Ook mijn Gezondheid werd ernstig benadeeld. En dan is dat Geen Liefde meer voor mezelf, vind ik dan. Ja je zou kunnen denken dood is dood, maar daar denk ik toch iets anders over. Een waarschuwinkje in een droom …Tja.
   Het is wel een stuk saaier om een huisje boompje beestje verhaal te gaan leven. ..Het leert je wel Zelf verantwoordelijkheid te nemen. En dat voelt voor mij als een Grote V R I J H E I D.
   Het besef dat je aan een Project kunt gaan beginnen en dat je, met flinke doorzetting het ook af kan gaan maken. Dat voelt voor mij Ook Goed.

  3. Post
   Author
  4. Straf verhaal! Ben ook al gaan kijken op de website van Robur op den Eik. Mooi project! Ergens voel ik me ook geroepen tot het waar maken van zo’n droom. Ik wil nog de juiste mindset creëren en de oude loslaten… Ben ermee bezig…Ik kom van ver. Ik hoop ooit zo ver te komen als jij, Marieke!

 6. 1000 en 1 dingen – weten dat je het kan, de weg ernaar toe kennen, de weg al bewandeld, behandeld. ben toch een beetje een praktijkmens en probeer alles uit tot in detail probeer ik te doorgronden waar ik mee bezig ben, hoe het moet volgens de kenners, info vergaren, lijstjes maken, denktank spelen in je eentje.

  weten dat je het kunt, gedaan hebt, betekend voor mij niet dat ik mijn prio’s kan schikken omdat ik alles te gelijk doe. 50 projecten waar ik nog een beetje aan moet sleutelen en dan is het klaar. je zou kunnen zegen in 2 weken alles klaar, maar toch wil het universum dat ik mijn tijd en geld anders indeel. het enige wat scheelt is een schop onder mijn hol en schuldig voelen dat werkt voor mij motiverend..

  1. Post
   Author
 7. In mijn mindset, leer ik dingen het best door ze zelf te doen en/of uit te zoeken.
  Maar dan ook heel gedetailleerd, zodat ik weet waarom de andere oplossingen minder goed zijn.
  Heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn, lichte vorm van het, Autisme Spectrum Stoornis.
  Als anderen het uitleggen wil ik daarna toch onderzoeken waarom andere opties minder geschikt zijn.
  Ook heb ik de ervaring, dat wanneer ik het geleerde, na enige tijd, opnieuw moet toepassen, het beter is blijven ‘hangen’ als ik het zelf heb uitgezocht.

  1. Post
   Author
 8. Nou, ik heb de mindset dat ik alles zelf zou moeten kunnen. Dus je eigen auto repareren, huis verbouwen, software schrijven, alles. En dan het liefste zonder hulp te vragen.

  Ik kom er wel uit, maar omdat ik geen specialist ben en eigenlijk een theoretisch persoon ben, kost dit enorm veel tijd. Dat is wel een valkuil. Maar je leert alleen dingen als je dingen onderneemt.

  1. Post
   Author

   Dat is bijzonder knap dat het ook allemaal lukt, maar inderdaad de valkuil dat het veel tijd kost. Tijd die je misschien liever ook anders had willen besteden. Als je het ook leuk vindt om het zelf te doen, als je daar plezier in hebt 🙂

 9. Ja, weer zo’n herkenbaar stukje! Dank Ardrienne 🙂
  Alles kan! Ja, maar zeker in combinatie met dat ik zoveel verschillende dingen wíl doen, geeft het mij vaak de mindset dat ik niet alles kan…. Voor mij was ook het boek ‘Refuse to choose’ van Barbara Sher hierin een leuke steun in de rug.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *