Veel hoogbegaafden herkennen zichzelf wel in het profiel van een idealist. Idealisten zijn namelijk de mensen die beweging creëren in de wereld. Idealisten kunnen zien hoe de wereld kan zijn en hebben de kwaliteiten en drijfveren om bij te dragen aan de creatie van deze ideale wereld. Het zijn in die zin echte wereldverbeteraars.
Wanneer ben je idealistisch?
Iemand die idealistisch is, heeft voor zichzelf duidelijk wat zijn of haar idealen zijn en probeert deze te bereiken. Idealistische mensen zijn veelal bezig met maatregelen en ideeën om de wereld te verbeteren. Idealisme komt echter wel in verschillende vormen tot uiting. We kunnen dan ook verschillende soorten idealisten onderscheiden. En niet alle idealisten hebben een gelukkig en succesvol leven waarin ze plezier en voldoening ervaren. Sommige idealisten ervaren zelfs het tegenovergestelde.
De afgelopen jaren hebben we bij Gifted People gezien dat er in hoofdlijnen drie soorten idealisten zijn, namelijk de volgende:
- De ongelovige idealist
- De gevende idealist
- De slimme idealist
De ongelovige idealist
Als idealist kun je aan de ene kant zien wat kan zijn, maar aan de andere kant ook de pijn voelen van dat het er nog niet is. Daarnaast is het zo dat hoe groter het ideaal en hoe meer er voor nodig is, des te groter ook jouw ongeloof kan zijn. Dit ongeloof gaat dan over de mate waarin er volgens jou iets kan veranderen in de wereld en over de mate waarin je gelooft dat jij een verandering teweeg kunt brengen.
Een ongelovige idealist kan daarom te maken krijgen met een existentiële depressie. Hierbij staan vragen centraal als: ‘Wat is het nut van wat ik doe?’, ‘Wat voor zin heeft wat ik doe aangezien ik maar één persoon ben?’ Hierdoor kun je als ongelovige idealist dusdanig gedemotiveerd raken dat je jouw kwaliteiten niet inzet om bij te dragen aan jouw ideaalbeeld waardoor er ook geen verandering ontstaat. De pijn van wat er had kunnen zijn, wordt dan ook steeds groter.
Als je hier herkenning in vindt, lees dan om te beginnen het boek ‘Searching for Meaning’ van James Webb. Hij beschrijft prachtig de rol van idealisme in de existentiële depressie. Bekijk daarnaast deze korte video waarin Derek Sivers vertelt over hoe je als individu een beweging kunt starten. Realiseer je dat er iemand is die moet beginnen. Die persoon kun jij zijn. En onderschat nooit de impact die één iemand kan hebben. Alles is ooit met één persoon begonnen.
De gevende idealist
Als idealist zit het geven voor een hoger doel in je. Als je voor een bedrijf werkt dat bijdraagt aan een betere wereld, zul je daar veel plezier en voldoening uithalen. Je zult bovendien merken dat je gemakkelijk dingen doet die gedaan moeten worden, ook als ze buiten werktijden zijn of buiten jouw functie liggen. Het is immers voor een hoger doel.
Dat is op zichzelf geen probleem. Sterker nog, het siert je juist als je bereid bent om soms waar nodig wat extra’s te doen. Maar er moet wel sprake zijn van een bepaalde balans. In sommige bedrijven is het iets extra’s doen namelijk de norm en zul je je als idealist daarin kunnen verliezen. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je betaald wordt voor 40 uur, maar eigenlijk minimaal 60 uur draait. Op een bepaald moment gaat dat wringen. Het gaat oneerlijk voelen. En je gaat merken dat je zoveel aan het geven bent, dat er steeds minder overblijft voor en van jou.
Veel idealisten geloven dat dit een onderdeel is van goede dingen doen. Dat je eerst voor een ander zorgt en zelf als laatste aan de beurt bent in de hoop dat er nog wat overblijft als iedereen heeft gehad en gepakt. Wanneer je vooral werkt met mensen die onbaatzuchtig geven, zul je ook sneller dat voorbeeld volgen. Maar naar verloop van tijd gaan een aantal dingen opvallen omdat dit helemaal geen duurzame strategie is. Je zult bijvoorbeeld zien dat de onbaatzuchtige mensen waar je naar opkijkt zelf langzaam ten ondergaan. Ze worden moe, ziek, of er ontstaan financiële problemen omdat geld geen drijfveer was en ze daarom genoegen namen met te weinig.
Als je herkenning vindt in de gevende idealist, dan is het belangrijk om te onderzoeken welke overtuigingen er bij jou aanwezig zijn. Bijvoorbeeld dat geld niet gelukkig maakt, of dat je alleen goed bent als je meer geeft dan neemt. Realiseer je dat pas als er ook goed voor jou gezorgd is, je duurzaam voor anderen kunt zorgen. Alleen maar geven zorgt er enkel voor dat jouw voorraad geld, tijd en energie opraakt. En wie kun je waar dan nog mee helpen?
De “slimme” idealist
Daar waar een idealist iemand is die de wereld beter wil maken, is een slimme idealist iemand die zichzelf toestaat er zelf ook beter van te worden.
Dat klinkt misschien een beetje dubbel of egoïstisch. Maar je mag best egoïstisch zijn. Want egoïsme heeft een negatieve klank terwijl het juist voorwaarde is om op een duurzame manier een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om je heen. Want als jij goed voor jezelf zorgt, als geven en ontvangen in balans is, dan blijft jouw voorraad geld, tijd en energie positief en kun je daaruit blijven geven.
De slimme idealist begrijpt dit. De slimme idealist weet ook dat er niets ergs is aan verdienen met je ideaal. Je mag beloond worden voor het goeds dat je doet. Bovendien stelt het je instaat om meer te geven omdat jij ook meer hebt. Het is dus een win-win als jij als idealist naast geven ook goed kunt ontvangen.
Herken jij je in de slimme idealist? Dan is het goed om je steeds bewust te blijven van de balans. Klopt deze nog? Of heb je ergens bij te sturen? Zo zorg je ervoor dat je met jouw unieke gaven en kwaliteiten de wereld elke dag een beetje mooier kunt maken terwijl je zelf ook van het leven geniet.
Welke idealist ben jij?
Het is waardevol om te weten in welke idealist jij jezelf herkent. Hierdoor kun je namelijk ook zien wat er voor jou nodig is om de mooie kanten van jouw kenmerkende idealisme in te zetten.
Vind je herkenning in de ongelovige idealist? Ga dan werken aan je geloof. Zoek verhalen op van mensen die iets moois hebben toegevoegd aan de wereld. Je zult merken dat bij de meeste verhalen er vanuit één persoon iets is ontstaan. Één persoon met een missie, een droom en een ideaal die één ander persoon heeft geïnspireerd. En zo ontstond uiteindelijk het snowball effect.
Vind je herkenning in de gevende idealist? Denk dan na over wat jij wilt ontvangen voor wat je doet, en ook wat de grenzen zijn waarbinnen jij kunt en wilt geven. Leer jezelf aan niet zomaar belangeloos te geven. Natuurlijk is het geen probleem om dit soms te doen, als het maar niet altijd is. Houd de balans in de gaten.
Vind je herkenning in de slimme idealist? Laat dan aan de mensen om je heen zien dat je iets moois kunt toevoegen aan de wereld terwijl jij zelf ook een mooi leven kunt leven. Wees daarin vooral een voorbeeld en een rolmodel.
In welke soort idealist herken jij jezelf het meeste? Laat je het onder de blog weten?
Heb jij het E-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Die kun je hier gratis aanvragen!