soort idealist

Welk soort idealist ben jij?

Adrienne van den Bos hoogbegaafdheid 6 Comments

Kenmerkend voor hoogbegaafden is het idealisme. En idealisme vind ik iets moois. Mensen die werken en leven vanuit een ideaal, die kunnen zien hoe de wereld kan zijn. Het zijn vooral de idealisten die beweging creëren in de wereld. Idealisme komt in verschillende vormen. Er zijn ook verschillende soorten idealisten te onderscheiden. En niet alle varianten dragen bij aan een gelukkig en succesvol leven waarin je plezier en voldoening ervaart. Sommige idealisten ervaren zelfs het tegenovergestelde.

De afgelopen jaren heb ik gezien dat er in hoofdlijnen drie soorten idealisten zijn, namelijk de volgende:

 • De idealist die niet gelooft
 • De idealist die blijft geven
 • De slimme idealist

De ongelovige idealist

Idealisten zien vaak wat kan zijn, hoe een betere wereld eruitziet. Maar kunnen ook de pijn voelen van dat het er nog niet is. Hoe groter het ideaal, hoe meer er voor nodig is, des te groter ook het ongeloof kan zijn. Ongeloof dat er iets kan veranderen in de wereld. Ongeloof dat jij de verandering teweeg kan brengen. Een ongelovige idealist kan te maken krijgen met een existentiële depressie; wat is het nut, wat heeft het voor zin? Ik raad in dat geval vaak het boek ‘Searching for Meaning’ aan van James Webb. Hij beschrijft prachtig de rol van idealisme in deze depressie. In de komende blogs van dit thema, ga ik daar nog wat meer op in.

De idealist die blijft geven

Ik ben zelf enorm idealistisch ingesteld. Ik heb lang voor kleine bedrijven gewerkt die met hun diensten bijdragen aan een betere wereld. Met veel plezier en voldoening. Maar naar verloop van tijd begon er altijd iets te wringen. Het begon oneerlijk te voelen. Ik gaf en ik gaf en ik zorgde niet goed voor mezelf. Daar was geen tijd voor. Ik dacht dat dit een onderdeel was van goede dingen doen. Dat je eerst voor een ander zorgt en zelf als laatste aan de beurt bent. Ik dacht dat goed zijn betekent dat je krijgt wat overblijft als iedereen heeft gehad en gepakt. Ik werkte ook veel met mensen die onzelfzuchtig gaven en dat voorbeeld volgde ik.

Maar ik begon ook steeds meer te zien dat dit geen duurzame strategie was. Ik zag de mensen naar wie ik opkeek onbaatzuchtig geven. En zelf langzaam ten onder gaan. Moe worden, ziek worden, financiële problemen hebben. Dat was niet wat ik wilde. Ik wilde niet voor mijn eigen overleving moeten blijven vechten. Ik genas van de overtuiging dat je alleen goed bent als je meer geeft dan neemt. Ik zag dat alleen als geven en nemen in balans is, dat je duurzaam iets kunt betekenen voor de wereld.

De “slimme” idealist

Een idealist is iemand die de wereld beter wil maken. Een slimme idealist is iemand die er zelf ook beter van wordt. Dat klinkt misschien een beetje dubbel of egoïstisch. Maar je mag best egoïstisch zijn. Want egoïsme heeft een hele negatieve lading terwijl het juist voorwaarde is om op een duurzame manier een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om je heen. Want als jij goed voor jezelf kunt zorgen, dan kun je ook meer voor anderen betekenen. Als jij jezelf steeds op de tweede plek zet, dan loop je uiteindelijk leeg en dan kun je voor niemand meer iets zijn.

Alleen als geven en nemen in balans is, kun je waarde blijven toevoegen aan de wereld. De slimme idealist begrijpt dit. Er is ook niets ergs aan verdienen met jouw ideaal. Je mag beloond worden voor het goeds dat je doet. Onthoud ook dat hoe meer jij hebt, des te meer je kan geven zonder uit balans te raken. Het is dus een win-win als jij als idealist meer gaat ontvangen.

Wat kun je doen?

 • Bekijk deze video. Derek Sivers vertelt in deze TEDtalk over hoe je als individu een beweging kunt starten. Realiseer je dat er iemand is die moet beginnen. Die persoon kun jij zijn.
 • Kijk of jouw geven en nemen in balans is. En zo niet, wat kun je er aan veranderen?
 • Durf jezelf op nummer 1 te zetten. Door voor jezelf te zorgen, kun je voor een ander zorgen. Dat is de enige duurzame manier van de wereld verbeteren.

Ik ben benieuwd, in welke soort idealist herken jij jezelf het meeste? Laat je het me onder de blog weten?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 6

 1. Ik herken me mezelf vooral als ongelovige en gevende idealist. Hoe ik ‘slim’ kan worden, weet ik niet. Ik kamp al jaren met moeilijke ervaringen en weet niet of ik me er overheen kan zetten.
  Ik moest geen “dure” woorden gebruiken en mijn “gekke” ideeën waren té maf en onrealistisch. Ik vond ze vanzelfsprekend, maar heb alles laten wegzakken omdat ik er niet toe deed (dacht ik). Maar als 10-jarige snap je niet wat men wil. Tot mijn 21ste heb ik onderhand geïsoleerd geleefd vanwege het er ‘niet toe doen’ met mijn ideeën.

 2. Ik herken me compleet in de slimme idealist.

  De vraag die ik hierbij stel is: hoe verkrijg je meer of andere inkomsten wanneer je in staat bent om binnen de muren van je werkgever, maar ook daar buiten in staat bent om bewegingen op gang te brengen.

  Met andere woorden: hoe krijg ik meer inkomsten?

  1. Hoi Sandy, dat is een goede vraag, maar niet een vraag die je 1-2-3 kunt beantwoorden. Daarvoor is meer nodig. Weet in ieder geval dat er veel manieren zijn om inkomsten te halen uit wat je het liefste doet.

 3. Bedankt Adrienne, voor deze zeer toepasselijk HB-update voor mij haha. Nee echt toepasselijk is dat, zat er van de week nog over na te denken, ik ben zeker een gever en zal dat ook altijd wel zijn hoor. Dat zit in mijn karakter.

  Maar laatst dacht ik, ja nu is het afgelopen met geven en ik hou zelf niks over. Zeker een ander op de 1ste plaatst te zetten, waarom ik dat doe dat weet ik niet, want dat gaat puur automatisch bij mij waarschijnlijk.
  Maar ik pak het terug, en zeker na je interessante HB-update over idealisme. Het moet bij mij zeker in balans worden en zijn, want ikzelf ben steeds de dupe ervan en dat kan echt niet!!!

  Daarom Adrienne, heel heel erg bedankt voor deze informatie en advies, zodat ik het kan toepassen. Toepassen om de wereld beter te maken, maar mezelf eerst op de 1ste plaats te zetten, om de wereld beter te maken met mijn gave en energie..

  Hartelijke groeten uit Rotjeknor….

 4. Herkenbaar, herkenbaar! Ik ben type 1 en 2 tegelijk, vrees ik. Ik zou graag een type 3 willen zijn.

 5. Ik ben van type 2 afgezakt (of gestegen, het is maar hoe je het ziet) naar type 1. Ik ben nu onderweg naar type 3: voorkomen dat ik me leeg laat zuigen door mijn omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *