In mijn kantoor staat een grote mosterdgele Ikea stoel. Een stoel die ik ooit heb gekocht toen ik in mijn appartement in Nijmegen ging wonen.
In dat appartement ben ik begonnen met Gifted People en deze mosterdgele Ikea stoel heeft in die tijd gefungeerd als mijn denkstoel.
In die denkstoel heb ik soms uren gezeten, nadenkend over hoe ik Gifted People wilde gaan vormgeven, over mogelijke verbeterpunten op basis van de dingen die ik had uitgeprobeerd en over de nieuwe dingen die ik wilde gaan uitproberen. Soms met pen en papier in de hand. Soms gewoon voor me uit starend.
Het is dat onzichtbare werk dat het zichtbare werk dat daarna kwam mogelijk heeft gemaakt en enorm heeft bijgedragen aan het succes van Gifted People. Het heeft ook grote missers voorkomen doordat ik mezelf de tijd gaf iets echt goed door te denken voordat ik actie ondernam.
Daarom weet ik hoe belangrijk het is om het onzichtbare werk op waarde te schatten en ruimte te geven.
Helaas zie ik vaak dat we in deze huidige maatschappij veel focus leggen op het zichtbare werk en op ‘productief zijn’. We zijn onterecht het onzichtbare werk steeds meer als niet nuttig of als een vertraging gaan ervaren.
Dit is voor niemand handig, maar als je herkenning vindt in het profiel van de Onderzoeker, zoals ik beschrijf in mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’, zul je ook nog eens enorm beperkt worden in het kunnen inzetten van jouw gaven.
In mijn boek schrijf ik namelijk het volgende over de Onderzoeker en misschien herken je dit bij jezelf:
“De onderzoeker is nieuwsgierig en bloeit op bij complexe vraagstukken. Je houdt van een crisis waarin snel moet worden gehandeld en van problemen waar anderen niet uitkomen. Als onderzoeker kom je het meest tot je recht door te onderzoeken hoe iets werkt of in elkaar zit. Je bedenkt oplossingen en ideeën en vindt soms geheel nieuwe zaken uit.
Je hebt daarnaast een verlangen om dingen te begrijpen: Waarom is dit zo? Hoe werkt dit? Hierdoor kun je als onderzoeker processen doorzien en verbeteringen aandragen die voor andere mensen niet te bedenken zijn.
Als onderzoeker kun je jezelf daarnaast helemaal verliezen in het proces van iets willen begrijpen of bedenken. Je sluit jezelf dan af van je omgeving om te voorkomen dat je uit je eigen flow raakt. Het is daardoor niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld wat je als onderzoeker aan het doen bent.
Als het afsluiten niet gezien wordt als kwaliteit en je hierop beoordeeld of afgerekend wordt, ontstaat de valkuil dat je steeds zichtbaar productief wilt zijn. Je wilt dan aan anderen laten zien dat je druk bent.
Binnen werktijd pak je dan de taken op die productief voelen, zoals mails beantwoorden en overleggen. Het nodige denkwerk en voorbereidend werk doe je buiten de kantoormuren en -tijden. Daardoor worden je periodes van herstel te kort en kun je een burn-out krijgen.
Daarnaast kun je jouw aanwezige potentieel niet tot uiting brengen waardoor je geen of weinig zingeving en voldoening haalt uit je werk en daardoor kun je juist onderprikkeld raken en in een bore-out terechtkomen.”
Als je herkenning vindt in het profiel van de Onderzoeker, weet dan dat je echt aandacht mag hebben voor het onzichtbare proces. En ook al voelen de momenten van denktijd niet altijd productief, dat zijn ze wel. Je zult ook merken dat ze juist tijd en energie gaan besparen, omdat je jouw acties veel gerichter kunt inzetten.
Wil je meer ontdekken over het profiel van de Onderzoeker en hoe je de gaven daarvan kunt benutten? Bestel dan hier het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’. Je ontdekt in het boek ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer werkplezier en voldoening kunt ervaren door meer te gaan werken op jouw voorwaarden en meer over de profielen van de Vormer, de Voorspeller en de Strijder.
–
PS.: In april openen de deuren van ‘Ja krijgen op je idee’. In dit programma ontdek je hoe je anderen meeneemt in jouw ideeën en oplossingen, zodat de kans op een ‘ja’ zo groot mogelijk wordt. Ontdek hier meer over het programma en meld je aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer het programma start en je kunt je aanmelden voor de early bird prijs.
–
Wil je reageren op deze HB update of heb je een vraag? Dan ben je heel welkom om ons te mailen. Iemand van Team Gifted People reageert met liefde en plezier op jouw mail. Wil je geen e-mails meer van ons ontvangen? Meld je dan onderaan af voor alle mails.