Toen ik in aanraking kwam met hoogbegaafdheid ging er een wereld voor mij open. Tegelijkertijd voelde ik ook teleurstelling. Hoezo had niemand dit eerder gezien? Hoezo had ik hier nooit ergens iets over gelezen? Het had mij een heleboel energie en verdriet gescheeld als ik niet al die tijd had hoeven proberen om in een systeem te passen waar ik niet in thuis hoor terwijl ik steeds meer aan mezelf begon te twijfelen.
Ik begreep ook totaal niet waarom er zo weinig over hoogbegaafdheid beschikbaar was. Voor mij voelde het eerder toeval dat ik in aanraking kwam met hoogbegaafdheid dan logisch. Ik vond het eigenlijk onacceptabel dat er zo weinig over bekend was. En ik voelde dat ik hier iets in wilde doen.
Vanuit daar kwam dan ook mijn missie voort. Ik wilde de wereld laten weten wat hoogbegaafdheid is, zodat hoogbegaafden zichzelf sneller kunnen herkennen in HB en niet aan zichzelf gaan zitten twijfelen, zich eindeloos blijven aanpassen of vastlopen in school of werk. En ik wilde dat hoogbegaafdheid gewoon iets “normaals” wordt. Iets waar we het met elkaar over kunnen hebben zonder dat er allerlei gedachten bij komen over beter of arrogant zijn of alles in goud laten veranderen.
Vanuit mijn missie ontstonden twee paden. Het pad van afbreken en het pad van opbouwen. En hier zie ik veel hoogbegaafden een keuze maken die leidt tot frustratie en energielekken. Had ik gekozen voor het pad van afbreken, dan was ik bijvoorbeeld mijn aandacht gaan richten op de huidige systemen en wat daar niet goed gaat. Ik had de afgelopen tien jaar kunnen proberen om die systemen te laten inzien waar het niet goed gaat en dan tien jaar later kunnen zien dat we een millimeter voortgang hadden geboekt. Al had ik het, eerlijk gezegd, geen tien jaar volgehouden. Ik was na twee jaar denk ik al afgedropen.
Het pad dat ik heb gekozen is het pad van iets nieuws opbouwen. Iets wat naast de systemen kan bestaan. Iets wat zich richt op de mensen die hiervoor openstaan en wat daardoor in korte tijd veel meer teweeg kan brengen. Ik heb ervoor gekozen om Gifted People op te richten, omdat ontwikkelen en vernieuwen helemaal in lijn is met mijn blauwdruk en mij daarom energie geeft. En inmiddels bereiken wij elke week zo’n 50.000 mensen die op hun beurt weer het verschil kunnen maken voor hun omgeving.
Als je mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ hebt gelezen en je herkent jezelf in het profiel van de strijder, dan is het heel verleidelijk om energie te stoppen in het rechtzetten wat scheef staat, in het aanwijzen van wat er niet klopt en of proberen om dat op te lossen. En hoewel het zeker belangrijk is dat er ook mensen in de systemen zijn die daar het verschil willen maken, is de kans groot dat jij daar enorm veel energie op gaat verliezen omdat jij wel kunt zien hoe het zou kunnen zijn, maar te maken hebt met systemen die niet op jouw snelheid gaan en met mensen die nog niet zien wat jij al ziet of dat nog te spannend vinden.
Daarnaast is de energie van ergens tegen opboksen of iets proberen af te breken een energie die naar beneden trekt. De energie van iets opbouwen is een positieve energie die leidt tot creatie. Vraag jezelf daarom altijd af: ben iets aan het afbouwen of aan het opzetten? Ben ik ergens voor of ben ik ergens tegen? En waar kan ik met mijn gaven passend bij mijn blauwdruk mezelf het beste voor inzetten?
Als je bij jezelf herkent dat jij het meteen ziet en voelt als er iets ergens niet in de haak is, als je veel waarde hecht aan rechtvaardigheid en intense emoties hebt rondom onrecht en oneerlijkheid, is het in ieder geval interessant om meer te gaan ontdekken over het profiel van de Strijder. In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer werkplezier en voldoening in je huidige of nieuwe werk gaat ervaren. En je ontdekt meer over de andere profielen; het profiel van de Vormer, de Onderzoeker en de Voorspeller.Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden