Het kiezen van een studie was vast niet makkelijk voor je. Want jij vindt heel veel leuk. En wist jij veel wat je moest “worden”, welk beroep het helemaal moest zijn voor jou. Hoe kon je dat nu al weten? Of misschien was je na de middelbare school eigenlijk al helemaal klaar met alles wat met school te maken heeft? Je had hele andere interesses en je was liever bezig met het opzoeken en uitvinden van dingen die je wel leuk vond, die wel nuttig waren.

De andere weg die jij beloopt

Sommige mensen schijnen van jongs af aan al precies te weten wat ze willen en werken daar gedurende hun school carrière naartoe. Voor hun is een bepaalde studie een logische keus. Ze zien duidelijk ook de meerwaarde van de studie. Ook al is het soms hard werken en zwaar, ze weten waarom ze het doen.

Maar als je een andere weg te belopen hebt, dan ben jij je vaker niet dan wel bewust van wat voor jou de bedoeling is. Je weet niet wat je wilt worden als je “groot” bent. Daarnaast heb je het grootste gedeelte van je leven gedaan wat van je verwacht werd. Jouw persoonlijke interesses werden door jouw omgeving niet gezien als de weg naar een succesvolle carrière, maar als hobby’s, iets wat je doet als het “echte” werk klaar is. Daarmee werd meteen de weg afgesloten om te doen wat je het allerliefste wilt doen.

In onze samenleving kunnen we verschillende groepen herkennen die allemaal een eigen mate van begaafdheid hebben. In dit artikel over de introductie van hoogbegaafdheid leg ik je daar meer over uit. Voor nu is het belangrijk om te weten dat als je hoogbegaafd bent, dat je dan een andere route beloopt dan mensen met normale/gemiddelde begaafdheden. Hoogbegaafdheid heeft namelijk een grote impact op de manier waarop je jouw school en studie periode doorloopt.

In onderstaande tabel vind je een versimpelde weergave van de reguliere route en de route van een hoogbegaafde op gebied van onderwijs*:

Route Normale Samenleving Route Hoogbegaafden
Weet welke beroepen aanspreken en wat zij interessant vinden, hebben vaak een eenduidig en aansluitend pakket aan interesses Heeft geen duidelijk beroep in gedachten, kan zich niet herkennen in de beschikbare beroepen,  heeft uiteenlopende interesses die niet altijd op elkaar (lijken te) passen
Kiest een opleiding passend bij het gewenste beroep Kan geen opleiding vinden die voldoende prikkelt en interessant is
Volgt een opleiding in de wetenschap welk beroep ze daarmee willen gaan uitoefenen (helder doel) Volgt een opleiding die enigszins interessant lijkt vanwege de overtuiging dat het belangrijk is om een opleiding te doen, zelfs als deze niet interessant is of niet past bij wat ze het liefste doen
Studeert af Haakt tussentijds af, of maakt met veel pijn & moeite de opleiding af, maar weet daarna niet hoe nu verder
Vindt een baan Blijft zoekende, neemt willekeurig werk aan, voelt zich vaak een mislukking, of rolt toch in enigszins passende functies, ook al sluit het net niet aan

* Er zijn natuurlijk en gelukkig ook uitzonderingen.  Sommige HB’ers vinden gemakkelijker hun weg en komen daardoor sneller op de juiste (werk)plekken. HB zijn betekent ook niet dat je gedoemd bent om je plek niet te vinden, het is alleen wel nodig dat je daar de ruimte voor neemt en krijgt. 

Waarom jij een andere weg beloopt

Hoogbegaafden zijn innovators, veranderaars; de change-makers. Het zijn de mensen die de samenleving met hun anders-denken en anders-zien verder kan brengen. Dit betekent natuurlijk niet dat je als hoogbegaafde niet gebaat bent bij onderwijs, maar het betekent wel dat het volgen van een bestaande studie niet per definitie de manier is om te komen waar je moet zijn. Een reden hiervoor is dat het huidige onderwijssysteem niet of te weinig aansluit op jouw andere leer- en ontwikkelbehoeften waardoor je vaak onder je niveau moet presteren wat ook verveling en frustratie veroorzaakt.

Een tweede reden is dat je als hoogbegaafde plezier hebt in het bekijken van vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken. Daarbij wil je dan verschillende theorieën samenvoegen om problemen op te kunnen lossen en jouw interesses samenpakken om hier iets nieuws van te maken. Je bent daarom liever overstijgend bezig, de materie van slechts 1 opleiding voelt beperkend. Maar je wordt helaas steeds terugverwezen naar het kader waarin je moet blijven. Dit is ook een reden dat veel hoogbegaafden hun enthousiasme en leergierigheid kwijt raken en zelfs school- of leertrauma’s ontwikkelen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je als hoogbegaafde iets te doen hebt wat nog niet bestaat. Dat maakt het moeilijker om te zien waar je naar op weg bent en wilt zijn en om te zien welke stappen daar naartoe gaan leiden.

Hoe kom je er dan achter welke weg jij te belopen hebt?

Ook al is het nog onduidelijk waar je naar op weg, de basis heb je in je. Één van de grootste belemmerende factoren is helaas dat veel hoogbegaafden opgroeien met de gedachte dat wat zij willen niet de bedoeling is. Dat wat zij het liefste willen geen optie is. Het wordt of niet geaccepteerd; ‘daar kan toch geen geld mee verdiend worden’, of er wordt gezegd dat het onmogelijk is of ‘doe nou maar gewoon’. En dat is precies niet de bedoeling voor jou, het is juist jouw rol om niet te doen wat de rest doet, maar om vernieuwing en verandering te brengen.

Als hoogbegaafde heb je de gave om verder te kijken dan wat er al is, om te zien hoe de wereld zou kunnen zijn. Je bent in staat om iets nieuws te creëren wat op het eerste gezicht misschien onmogelijk lijkt, maar wat zeker niet onmogelijk is. Want als je het kunt bedenken, verbeelden en als je er in gelooft, dan kun je het realiseren.

In de beroemde Apple reclame werd het al gezegd: ‘the ones who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do’. De waarheid is dat we onmogelijk kunnen weten wat de toekomst gaat brengen en wat wel of niet gaat aanslaan. We kunnen nog niet eens voorspellen hoe morgen er uit ziet. We kunnen alleen het ‘nu’ ervaren en terugkijken op het verleden. Het is belangrijk om te plannen voor een wenselijke toekomst en om flexibel genoeg te blijven om te kunnen inspelen op wat het leven ons biedt.

De wereld heeft mensen nodig die lef hebben, die hun ideeën realiseren, zelfs al lijken deze onrealistisch, want de toekomst is per definitie onrealistisch. Alleen het verleden is realistisch, maar daar zijn we niet naar op weg. Degene die geloven in zichzelf en hun ideeën en bereid zijn om hiervoor te werken, leveren een cruciale en waardevolle bijdrage aan de gehele samenleving. Wat we denken dat realistisch is mag nooit het kader zijn waarbinnen we dromen en een nieuwe toekomst verbeelden.

De vraag is niet: ‘is het mogelijk?’ maar ‘word jij er zo enthousiast van dat je niets liever wilt dan dit bereiken?’ Want als dat zo is, dan vind je wel een weg!


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden