Zijn jouw slechte punten eigenlijk jouw sterke punten?

Zijn jouw slechte punten eigenlijk jouw sterke punten?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 9 Comments

Misschien ken je wel de video van Ken Robinson: ‘Why schools kill creativity’. Deze tijdloze video bevat het verhaal van Gillian Lynne. Omdat Gillian op school maar niet stil kon zitten en zich niet kon concentreren, werd haar moeder verteld dat Gillian waarschijnlijk een leerbelemmering zou hebben. Haar moeder nam haar daarom mee naar een specialist en vertelde daar alle problemen die Gillian op school had. De specialist luisterde en hoorde dat aandachtig aan en zei vervolgens tegen Gillian dat hij haar moeder even privé wilde spreken op de gang. Vlak voordat ze de kamer verlieten, zette de specialist nog even de radio aan.  

Op de gang zei de specialist tegen de moeder van Gillian ‘Kijk maar even wat ze doet’. Het moment dat Gillian alleen werd gelaten met de muziek, begon ze te dansen. Na een paar minuten dit te aanschouwen draaide de specialist zich om naar haar moeder en zei vervolgens: ‘Er is niets mis met jouw dochter, ze is een danseres. Stuur haar naar een dansschool’. Had die specialist dat niet gezegd, dan was Gillian misschien niet de beroemde choreograaf geworden die ze is geweest. Zoek haar maar eens op. 

Ik werk al sinds 2014 met hoogbegaafden en wat mij in al die jaren blijft opvallen is dat je als hoogbegaafde vaak het gevoel krijgt dat je in veel dingen niet goed kunt functioneren. Er wordt ook vooral gekeken naar waar je niet goed in bent. En binnen de kaders van school en werk kan dat best wel wat zijn. Als hoogbegaafde ben je simpelweg anders bedraad, heb je andere gaven en interesses. En als dat niet wordt aangesproken, kun je niet laten zien waar je wél goed in bent. Dan ga je vanzelf geloven in wat je allemaal niet kunt.  

Het lastige is ook dat je als hoogbegaafde soms juist moeite hebt met de simpele dingen en uitblinkt in de complexe dingen. In onze samenleving hebben we bedacht dat je eerst de simpele dingen moet kunnen, voordat je de complexe dingen aankunt. Dan kom je als hoogbegaafde niet echt gemakkelijk uit de verf. Dan gaan jouw sterke punten, jouw gaven, vooral in de weg zitten. 

In de laatste module van ‘Insight in hoogbegaafdheid’ (onderdeel van het Insight programma) deel ik mijn kennis over hoe je door middel van het herkennen van jouw lasten, oftewel dat waar je nu tegenaan loopt, juist ook kunt herkennen wat jouw unieke gaven zijn. Jouw sterke punten in de verkeerde omgeving voelen namelijk als een last. Jouw unieke gaven in de verkeerde omgeving worden een probleem. De veroorzaker daarvan is dus niet hoogbegaafdheid, maar een gebrek aan inzicht over jouw blauwdruk en daarmee inzicht in welke omgevingen jij wel past. Het zou zonde zijn als je daardoor blijft denken dat je geen sterke punten hebt, of dat je er altijd problemen van krijgt. Ik ken namelijk ook genoeg hoogbegaafden die vooral veel plezier hebben van hun unieke gaven, en dat gun ik jou ook.  

Eind deze maand openen we weer even de deuren van Insight. Als je voelt dat je nu niet op je plek zit, als je voelt dat je nog bepaalde dingen van jezelf niet begrijpt, dan hoop ik dat je daarmee aan de slag gaat en ik help je daar graag bij. Meld je even aan voor de Insight wachtlijst en dan hoor je als eerste wanneer Insight opent. Je ontvangt dan ook meteen het Insight magazine waarin je precies kunt zien wat je allemaal in Insight gaat ontdekken. Aanmelden kan hier: Insight wachtlijst. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 9

 1. Ik heb bijvoorbeeld met simpele dingen dat ik er teveel over nadenk en dan een stuk langzamer word.
  Met complexe zaken ben ik juist een stuk sneller.

 2. Zo herkenbaar! Vooral in relatie tot school. Wat ik daarin zelf vroeger meemaakte, zie ik nu gebeuren bij mijn kinderen.
  Je ziet simpelweg geen enkel voordeel van het HB zijn omdat school dingen van je vraagt waar je niet goed in bent, en geen gaven aanspreekt waar je wel goed in bent. Dus die leer je niet kennen.
  En probeer dan maar eens de motivatie te zoeken waardoor een kind dat wel laat zien, of überhaupt op zoek gaat naar die gaven.
  Dus er volgt weer een gesprek op school, ik hoop dat we mijn oudste in beweging krijgen want vooralsnog heeft hij meer negatieve ervaringen met zijn hb dan positieve. Bijv. Het aan het werk gaan, niet afgeleid zijn, automatiseren, instructies volgen, voorbeelden van die simpele dingen die je dus niet kunt. Kon ik ook niet.
  Als er iemand tips heeft, graag !

  1. Beste Katie,

   Wat vervelend om te horen.
   Zoiets kan een enorme uitdaging zijn, ik spreek uit eigen ervaring.
   Zeker in het hogere onderwijs echt bepaalde donkere periodes hierdoor gehad.

   Wat mij altijd goed hielp is zelf dan maar leuke en fascinerende voorbeelden te zoeken bij de saaie onderwerpen en les. Daarnaast is goede en leuke afleiding naast het saaie ook een must naar mijn mening.

   Ik denk dat je als ouder eventueel ook kan proberen duidelijk te maken dat het belangrijk is om even door de zure appel heen te bijten. In de tussentijd ook proberen andere leuke dingen te zoeken.
   Ook vooral goed te luisteren wat zij nu ECHT willen.

 3. Dit is een typische vraag dat je eigenlijk altijd wel bij een sollicitatie gesprek oid ziet.
  Er wordt dan gevraagd wat dan je zwakke en goede punten zijn.

  Mijn antwoord is altijd dat ik daar absoluut niet in geloof.
  Het is maar net van welk perspectief je dat bekijkt en hoe je het weet te benutten.

  Een (veel te) simpel voorbeeld is bv iemand met ADHD.
  Waarbij het soms een uitdaging kan zijn om zo’n iemand gefocust te krijgen.
  Echter hebben deze mensen doorgaans een stuk meer energie.
  Dus als je dat goed weet te benutten, kunnen ze vaak ook veel meer werk verrichten.

  Het is echter zo ongelooflijk zonde dat heel veel talent zoals in het voorbeeld van Adrienne niet wordt benut.
  Dat bedoel ik dan niet eens op persoonlijk en emotioneel niveau, maar ook in de bigger picture.
  Helaas komt het in de praktijk er op neer dat je maar net de juiste mensen moet treffen.

  1. Dat is absoluut waar wat je schrijft, dat het zo zonde is van al dat talent wat we om ons heen hebben. Dankjewel voor je reactie P. Muis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *