Misschien ken je wel de video van Ken Robinson: ‘Why schools kill creativity’. Deze tijdloze video bevat het verhaal van Gillian Lynne. Omdat Gillian op school maar niet stil kon zitten en zich niet kon concentreren, werd haar moeder verteld dat Gillian waarschijnlijk een leerbelemmering zou hebben. Haar moeder nam haar daarom mee naar een specialist en vertelde daar alle problemen die Gillian op school had. De specialist luisterde en hoorde dat aandachtig aan en zei vervolgens tegen Gillian dat hij haar moeder even privé wilde spreken op de gang. Vlak voordat ze de kamer verlieten, zette de specialist nog even de radio aan.  

Op de gang zei de specialist tegen de moeder van Gillian ‘Kijk maar even wat ze doet’. Het moment dat Gillian alleen werd gelaten met de muziek, begon ze te dansen. Na een paar minuten dit te aanschouwen draaide de specialist zich om naar haar moeder en zei vervolgens: ‘Er is niets mis met jouw dochter, ze is een danseres. Stuur haar naar een dansschool’. Had die specialist dat niet gezegd, dan was Gillian misschien niet de beroemde choreograaf geworden die ze is geweest. Zoek haar maar eens op. 

Ik werk al sinds 2014 met hoogbegaafden en wat mij in al die jaren blijft opvallen is dat je als hoogbegaafde vaak het gevoel krijgt dat je in veel dingen niet goed kunt functioneren. Er wordt ook vooral gekeken naar waar je niet goed in bent. En binnen de kaders van school en werk kan dat best wel wat zijn. Als hoogbegaafde ben je simpelweg anders bedraad, heb je andere gaven en interesses. En als dat niet wordt aangesproken, kun je niet laten zien waar je wél goed in bent. Dan ga je vanzelf geloven in wat je allemaal niet kunt.  

Het lastige is ook dat je als hoogbegaafde soms juist moeite hebt met de simpele dingen en uitblinkt in de complexe dingen. In onze samenleving hebben we bedacht dat je eerst de simpele dingen moet kunnen, voordat je de complexe dingen aankunt. Dan kom je als hoogbegaafde niet echt gemakkelijk uit de verf. Dan gaan jouw sterke punten, jouw gaven, vooral in de weg zitten. 

In de laatste module van ‘Insight in hoogbegaafdheid’ (onderdeel van het Insight programma) deel ik mijn kennis over hoe je door middel van het herkennen van jouw lasten, oftewel dat waar je nu tegenaan loopt, juist ook kunt herkennen wat jouw unieke gaven zijn. Jouw sterke punten in de verkeerde omgeving voelen namelijk als een last. Jouw unieke gaven in de verkeerde omgeving worden een probleem. De veroorzaker daarvan is dus niet hoogbegaafdheid, maar een gebrek aan inzicht over jouw blauwdruk en daarmee inzicht in welke omgevingen jij wel past. Het zou zonde zijn als je daardoor blijft denken dat je geen sterke punten hebt, of dat je er altijd problemen van krijgt. Ik ken namelijk ook genoeg hoogbegaafden die vooral veel plezier hebben van hun unieke gaven, en dat gun ik jou ook.  

Eind deze maand openen we weer even de deuren van Insight. Als je voelt dat je nu niet op je plek zit, als je voelt dat je nog bepaalde dingen van jezelf niet begrijpt, dan hoop ik dat je daarmee aan de slag gaat en ik help je daar graag bij. Meld je even aan voor de Insight wachtlijst en dan hoor je als eerste wanneer Insight opent. Je ontvangt dan ook meteen het Insight magazine waarin je precies kunt zien wat je allemaal in Insight gaat ontdekken. Aanmelden kan hier: Insight wachtlijst. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden