Wat zijn mogelijkheden binnen de beperkingen?

Als ik kijk naar waar ik nu sta, dan was een gedeelte van wat ik nu heb en doe twee jaar geleden voor mij niet mogelijk. Ik heb er naartoe gewerkt dat ik nu een fijn team heb dat mij verder helpt. Ik heb er naartoe gewerkt dat ik nu duizenden mensen per dag bereik. Ik heb er naartoe gewerkt dat ik mijn leven precies zo leef zoals het bij mij past. En dat heb ik gedaan door elke dag te kijken naar de mogelijkheden binnen de beperkingen. Door te kijken naar wat er nu al wel kan. En door elke dag een stap verder te zetten. Ook al vonden mensen het onrealistisch.  

Wat onrealistisch lijkt, is niet onmogelijk 

Deelnemers van Insight maken in het traject hun blauwdruk helder. Deze blauwdruk gaat over wie je bent, wat je nodig hebt en wat je wilt. Soms komen daar plannen en wensen uit die nu nog niet kunnen. Als hoogbegaafde bedenk je ook bovengemiddeld vaak iets wat er nog niet is. Dat lijkt dan eerst nog onrealistisch, soms zelfs onmogelijk, maar het is vooral een oproep aan jou om het te gaan maken. 

We vergeten vaak dat het eindplaatje nu onmogelijk of onrealistisch kan lijken, maar dat er in de weg er naartoe nu al stappen mogelijk zijn. Er is altijd een kleine stap die je nu al kunt zetten. En zodra je die hebt gezet, kun je weer een volgende stap zetten. Dat is hoe je voorbij de beperkingen komt. Dat is hoe je het schijnbaar onmogelijke mogelijk maakt. 

Creatief omgaan met beperkingen 

Tegelijkertijd zijn er ook dingen die (nog) niet kunnen. Er zijn naast mogelijkheden net zo goed beperkingen. Als jij graag marathonloper wilt worden, maar je mist een been, dan is dat een beperking. Als jij graag een superleuke baan wilt, maar je hebt daar nu nog te weinig energie voor, dan is dat een beperking. Als jij ergens in wilt investeren, maar je hebt geen geld, dan is dat een beperking.  

Het is belangrijk om daar eerlijk over te zijn. Zodra je daar eerlijk over bent, kun je namelijk gaan onderzoeken wat er dan wel kan. Beperkingen bieden ook kansen om te komen tot creatieve oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen marathon organiseren voor mensen met 1 been. Heb je weinig energie? Denk dan na over hoe je jouw wensen kunt uitvoeren binnen je eigen energieniveau. Heb je weinig geld? Onderzoek hoe je creatiever om kunt gaan met de middelen die je hebt. Hoe kun je meer doen met het geld dat je hebt? Waar kun je op besparen? Of waar kun je in investeren zodat je straks meer geld hebt. 

Dat er beperkingen zijn, betekent in ieder geval niet dat je jouw plannen en wensen dan maar moet laten varen. Stel steeds jezelf de vraag: Wat kan er dan wel? ‘Wat zijn de mogelijkheden binnen de beperkingen? Dat is waar je al mee kunt beginnen. Je kunt dan tot de ontdekking komen dat je vanuit datgene wat nu mogelijk is er naartoe kunt werken dat er straks meer mogelijk is.  

Wat kun je doen? 

Maak allereerst helder wat jouw plannen en wensen zijn. Denkna over wat de beperkingen zijn die jou in de weg staan of kunnen staan. Schrijf deze op en stel jezelf per beperking de vraag: ‘Wat kan er nu al wel?’ ‘Welke stap kan ik nu al wel zetten’. Zie de beperkingen die je ervaart als een kans om creatief te zijn.  

Beperkingen bieden bovendien ruimte om even stil te staan bij de vraag of je iets ook graag genoeg wilt. Je kunt namelijk tot de conclusie komen dat iets jou heel leuk lijkt, maar dat de lasten zwaarder wegen dan de lusten. Dan mag je ook de keuze maken om je aandacht op iets anders te richten. Maak daarin voor jezelf de juiste afweging. Uiteindelijk zul je in al je wensen en plannen beperkingen ervaren. Er is geen ‘quick fix’ of verkorte route. Je zult altijd lasten ervaren voordat je de lusten kunt ervaren. Maar je mag wel zelf bepalen welke lasten je gaat dragen, en welke lusten de lasten waard zijn. In de blog van volgende week gaan we verder in op de prijs die bij de wens hoort. 

— 

Welke beperkingen ervaar jij momenteel, en wat zijn daarbinnen dan de mogelijkheden? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden