Wat zijn mogelijkheden binnen de beperkingen?

Wat zijn mogelijkheden binnen de beperkingen?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Levensinvulling 16 Comments

Als ik kijk naar waar ik nu sta, dan was een gedeelte van wat ik nu heb en doe twee jaar geleden voor mij niet mogelijk. Ik heb er naartoe gewerkt dat ik nu een fijn team heb dat mij verder helpt. Ik heb er naartoe gewerkt dat ik nu duizenden mensen per dag bereik. Ik heb er naartoe gewerkt dat ik mijn leven precies zo leef zoals het bij mij past. En dat heb ik gedaan door elke dag te kijken naar de mogelijkheden binnen de beperkingen. Door te kijken naar wat er nu al wel kan. En door elke dag een stap verder te zetten. Ook al vonden mensen het onrealistisch.  

Wat onrealistisch lijkt, is niet onmogelijk 

Deelnemers van Insight maken in het traject hun blauwdruk helder. Deze blauwdruk gaat over wie je bent, wat je nodig hebt en wat je wilt. Soms komen daar plannen en wensen uit die nu nog niet kunnen. Als hoogbegaafde bedenk je ook bovengemiddeld vaak iets wat er nog niet is. Dat lijkt dan eerst nog onrealistisch, soms zelfs onmogelijk, maar het is vooral een oproep aan jou om het te gaan maken. 

We vergeten vaak dat het eindplaatje nu onmogelijk of onrealistisch kan lijken, maar dat er in de weg er naartoe nu al stappen mogelijk zijn. Er is altijd een kleine stap die je nu al kunt zetten. En zodra je die hebt gezet, kun je weer een volgende stap zetten. Dat is hoe je voorbij de beperkingen komt. Dat is hoe je het schijnbaar onmogelijke mogelijk maakt. 

Creatief omgaan met beperkingen 

Tegelijkertijd zijn er ook dingen die (nog) niet kunnen. Er zijn naast mogelijkheden net zo goed beperkingen. Als jij graag marathonloper wilt worden, maar je mist een been, dan is dat een beperking. Als jij graag een superleuke baan wilt, maar je hebt daar nu nog te weinig energie voor, dan is dat een beperking. Als jij ergens in wilt investeren, maar je hebt geen geld, dan is dat een beperking.  

Het is belangrijk om daar eerlijk over te zijn. Zodra je daar eerlijk over bent, kun je namelijk gaan onderzoeken wat er dan wel kan. Beperkingen bieden ook kansen om te komen tot creatieve oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen marathon organiseren voor mensen met 1 been. Heb je weinig energie? Denk dan na over hoe je jouw wensen kunt uitvoeren binnen je eigen energieniveau. Heb je weinig geld? Onderzoek hoe je creatiever om kunt gaan met de middelen die je hebt. Hoe kun je meer doen met het geld dat je hebt? Waar kun je op besparen? Of waar kun je in investeren zodat je straks meer geld hebt. 

Dat er beperkingen zijn, betekent in ieder geval niet dat je jouw plannen en wensen dan maar moet laten varen. Stel steeds jezelf de vraag: Wat kan er dan wel? ‘Wat zijn de mogelijkheden binnen de beperkingen? Dat is waar je al mee kunt beginnen. Je kunt dan tot de ontdekking komen dat je vanuit datgene wat nu mogelijk is er naartoe kunt werken dat er straks meer mogelijk is.  

Wat kun je doen? 

Maak allereerst helder wat jouw plannen en wensen zijn. Denkna over wat de beperkingen zijn die jou in de weg staan of kunnen staan. Schrijf deze op en stel jezelf per beperking de vraag: ‘Wat kan er nu al wel?’ ‘Welke stap kan ik nu al wel zetten’. Zie de beperkingen die je ervaart als een kans om creatief te zijn.  

Beperkingen bieden bovendien ruimte om even stil te staan bij de vraag of je iets ook graag genoeg wilt. Je kunt namelijk tot de conclusie komen dat iets jou heel leuk lijkt, maar dat de lasten zwaarder wegen dan de lusten. Dan mag je ook de keuze maken om je aandacht op iets anders te richten. Maak daarin voor jezelf de juiste afweging. Uiteindelijk zul je in al je wensen en plannen beperkingen ervaren. Er is geen ‘quick fix’ of verkorte route. Je zult altijd lasten ervaren voordat je de lusten kunt ervaren. Maar je mag wel zelf bepalen welke lasten je gaat dragen, en welke lusten de lasten waard zijn. In de blog van volgende week gaan we verder in op de prijs die bij de wens hoort. 

— 

Welke beperkingen ervaar jij momenteel, en wat zijn daarbinnen dan de mogelijkheden? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 16

 1. Mijn beperking is een hersenbeschadiging ,maar doordat ik daarbij hoogbegaafd ben ,is mijn beperking een kracht geworden . Ik ben creatief op alle gebied van geld tot wetenschappelijke studie’s waar ik gek op ben .ik heb zelfs studie’s gratis mogen doen , omdat het voor mij onmogelijk is dure studie’s te betalen . En mij dolgraag verder ontwikkel . Dit kan werkelijk op allerlei gebied, gratis masterclasses tot allerlei wetenschappelijk onderzoek wat er te vinden is op internet . Boeken van de kringloop .

  1. Post
   Author
 2. Mijn beperking is dat ik 3,5 jaar geleden volledig ben afgekeurd, na ziekte. Verminderde concentratie, emotioneel kwetsbaar, zeer prikkelgevoelig en het belangrijkste: ik mag geen stress. Kort voor ik werd afgekeurd ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Ik wilde een leuke parttime baan in de kunsteducatie en daarnaast als zzp-er mijn diensten aanbieden. Nou, die leuke baan zit er dus niet in. En ik heb er een paar jaar over gedaan voordat ik min of meer kon accepteren dat mijn leven er anders uit zou zien. Wat ik ben gaan doen, is kijken naar wat wel kan. Ik ben goed in mijn vak en bedacht dat ik met veel rustperioden best wel workshops kon gaan geven. En dat ben ik gaan doen. Ik heb het heel dicht bij mezelf gehouden en trek steeds meer mensen aan, ik ontwikkel een achterban. Ook ben ik cursussen gaan volgen. O.a. voor ICC-trainer. D.w.z. dat ik basisschooleraren mag opleiden tot Intern Cultuur Coördinator in school. Ik loop nu mee met een ervaren trainster en neem steeds vaker zelf een deel van de training op me, wat ik supergaaf vindt, maar zonder de stress van de eindverantwoordelijkheid. Ook ben ik als trainer gaan deelnemen aan de Leergemeenschap voor trainers, die nadenkt over de verdere professionalisering van de trainers, de training en de ontwikkeling van netwerkdagen. Dit gebeurt vanuit het LKCA, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Ik geniet er enorm van om dan op mijn niveau te sparren. Naast dit alles ben ik actief in verschillende landelijke werkgroepen op het gebied van kunst en kerk en schrijf ik artikelen op dit gebied.

  Ik wil me nog steeds verder ontwikkelen. Ik ben heel graag met mijn vak bezig. Ik heb vanwege mijn beperkingen maar een heel klein bedrijf, maar het heeft wel kwaliteit. Mijn keuringsarts juichte ook toe dat ik bezig zou zijn, maar dat kan dus niet meer op de arbeidsmarkt, mijn “loonwaarde” is te klein, zoals dat dan heet.

  Inmiddels ben ik een nieuwe identiteit aan het ontwikkelen. Ik ben een professional met een kwetsbaarheid, zoals mijn huisarts het omschreef. Maar wie ben ik dan? Dat is nog steeds een open vraag. Ik lever goed werk als vakspecialist, maar ik kan niet vol gas. Die rust is ook een belangrijk onderdeel van mijn identiteit. Voor mij is het super belangrijk om te kunnen blijven groeien. Als kunsteducator en als kunstenaar. Ik wil elke dag wakker worden en weten dat er weer wat nieuws achter de horizon ligt.

  1. Post
   Author

   Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Als je weet wie jij bent, wat jouw blauwdruk is, dan kun je aan jezelf gaan werken. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

  2. Wat een inspirerend verhaal Grady! Vergelijkbaar verhaal bij mij; ook afgekeurd en op zoek naar mijn nieuwe identiteit! Ook met de energiebeperkingen zoek ik nu naar wat ik wel kan en wat mij drijft enenergie geeft. Een van mijn manieren is om dingen zichtbaar te gaan maken voor mezelf op mijn eigen website, te schrijven, blogs te maken voor de school van mijn kinderen maar ook om ze aan te bieden voor publicatie. Het stimuleert om de creatie te laten zien!
   Heerlijk dan om jouw verhaal te lezen, dat motiveert en geeft moed! Heel erg mooi hoe je huisarts het omschrijft: een professional met een kwetsbaarheid. Dankjewel voor het delen!

 3. Mooie blog! lekker praktisch.
  Precies wat ik moet gaan doen! Daar kan ik mooi even op kauwen.
  Wat is een stapje dat wel kan?

  1. Hallo Wout Jan, ik kwam eerst niet verder door het niet hebben van diploma’s en dat is lastig als je kwaliteit daaraan afgemeten wordt. Ik heb loopbaanoriëntatie gedaan en modules bij de open universiteit.
   Verder aan collega’s gevraagd of ik mocht meelopen, dat mag vaak, mensen vertellen namelijk heel graag over wat ze doen en als je doorvraagt over hoe zij het aanpakken ontstaat vaak een leuk gesprek. En dat gebruik ik dan weer om zelf iets te proberen (of niet). Door eerst aan te sluiten op de gebruikelijke manier om iets te doen kun je na verloop van tijd je eigen kwaliteitsnorm benoemen en wordt het gezien als doorontwikkeling ipv bedreiging.

  2. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Dat klopt, het leven kan heel erg lastig zijn. Daarom is het ook zo belangrijk dat je jouw blauwdruk helder hebt. Dat je weet wie jij bent, waar jij voor staat. Vanuit daar kun je helderheid naar jouw omgeving brengen. Grenzen stellen en gelijkgestemden vinden. Ook op je werk helpt dat om een omgeving te creëren waarin jij het beste van jezelf naar boven haalt.

 4. Ik ben al ver gekomen door ‘jobcrafting’: binnen mijn baan nieuwe taken oppakken en dingen die ik niet meer wil doen eruit organiseren, voor zover mogelijk. Maar wel in mijn tempo, dus ik doe ook dingen waar ik na 7 jaar nog niet op uitgekeken ben. Daardoor heb ik expertise kunnen ontwikkelen waar collega’s mij steeds vaker voor benaderen. Als men je kwaliteit ziet en erkent en je je omgeving duidelijk maakt dat je open staat om nieuwe dingen te leren, dan is mijn ervaring dat mensen gaan meedenken, en daar ben ik dan ook oprecht blij mee.

  1. Post
   Author
 5. Ik heb veel creatieve ideeen, maar sta niet graag in de schijnwerpers. Dus eigenlijk heb ik een partner in crime nodig om die schijnwerpers op te vangen. Mijn eerste stap is nu, denk ik, mijn plannen goed uit te werken en zo concreter te maken waar deze partner dan benodigd is. Dan kan ik gerichter op zoek naar de juiste persoon. Of misschien komt er wel uit dat het allemaal wel mee valt 🙂

  1. Post
   Author

   Inderdaad, het is belangrijk dat je weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Vaak als je jouw blauwdruk helder maakt en het proces start om te onderzoeken wie jij bent, wat jij wilt en wat belangrijk voor jou is, komen er ook eigenschappen naar boven en bekwaamheden waarvan je versteld staat! Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/ (

 6. Dit klopt ik kom straks in de bewindvoering maar zie dit als een uitdaging geduldig leren zijn veel mediteren lezen

  Andere prikkels vinden thuis wat me raakt in mijn eigen tempo

  1. Post
   Author

   Naar dat je in deze situatie zit. Ik hoop dat de blogs je een beetje kunnen helpen om er straks sterker uit te komen! Je bent ook altijd welkom in de open facebook groep. Hier worden 2x per dag inspiratie qoutes gedeeld, het doel hiervan is andere HB’ers te motiveren om aan zich zelf te werken en te inspireren, maar ook om ervaringen te delen, voor degene die dit willen/durven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *