In 2013 heb ik denk ik het allerlaagst gescoord op al mijn levensgebieden. Mijn relatie was net over. Ik had geen werk meer. Ik had geen huis meer. Ik had op twee koffers na geen spullen meer. En ik had ook even geen toekomstplan meer. Kortom: al mijn cijfers stonden in het rood. Ik had daarom maar één missie: alle levensgebieden waar ik onder de vijf scoorde, ging ik aanpakken.  

2014 werd daarmee een heel ander jaar. Halverwege het jaar creëerde ik superleuk werk wat helemaal paste bij wat ik wilde. Ik verhuisde naar Nijmegen en kocht de spulletjes die me een gevoel van thuis gaven. Ik bouwde vriendschappen op met mensen die passen bij wie ik ben, zonder de maskers die ik de jaren daarvoor altijd voor de zekerheid opzette. En aan het einde van 2014 stond ik er een heel stuk beter voor.  

Was het hard werken? Zeker. Maar niet op een vervelende manier. Ik had eindelijk het gevoel dat ik weer de touwtjes in handen had. Ik was vastberaden om mijn leven weer een positieve draai te geven en om daar hard voor te werken. In 2014 ondervond ik als geen ander hoeveel je in een jaar kunt bereiken als je de keuze maakt om ergens voor te gaan. 

Wat pak jij volgend jaar aan? 

Binnenkort loopt dit jaar af en start er een heel nieuw jaar voor jou. Een jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. De mate waarin je hier gebruik van kunt maken, is afhankelijk van de mate waarin je een plan maakt voor jezelf. Onderzoek daarom voor jezelf in welk onderdeel van je leven je nu het meest voelt dat er verandering nodig is. En dat hoeft niet groot te zijn. Het kan ook zijn dat je jouw werk net iets leuker wilt maken. Of dat je je relatie iets wilt versterken. Ga op zoek naar waar de groei ligt voor jou. 

Schrijf vervolgens voor jezelf 1 ding op dat je echt wilt verbeteren en wees daar specifiek in. Schrijf dus niet alleen op: ‘Ik wil werk waarin ik uitgedaagd word’. Wees specifiek. Waaraan moet je werk voldoen om je dat gevoel van uitdaging te geven? Welke acties zijn daarvoor nodig vanuit jouw kant? En wanneer ga je daarmee starten? 

Val niet in deze valkuil 

Heb je helder gemaakt wat jou het komende jaar te doen staat? Zorg er dan voor dat je dit niet na de eerste weken in januari alweer vergeten bent. Misschien herken je bij jezelf dat je altijd 1000 ideeën hebt en dat je overal enthousiast mee begint en het niet afmaakt. Misschien herken je bij jezelf dat je goed opstart, maar dat je inzet na verloop van tijd afzwakt. Misschien herken je bij jezelf dat je twijfelt of wat je wilt wel kan en of het wel gaat lukken.  

Al deze punten zijn een voedingsbodem voor deze valkuil: het uit het oog verliezen van wat belangrijk is. En dat is heel menselijk. Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid en je hebt wat moeite met discipline omdat je hier in je opgroeiende jaren te weinig mee geoefend hebt, zul je hier nog iets meer tegen aanlopen. Daarom is het dan nodig dat je jezelf ook hierin gaat ontwikkelen. Dat je gaat leren hoe je focus houdt, in plaats van dat je steeds wordt afgeleid door iets anders wat je interessant vindt. Het is belangrijk dat je een systeem creëert, zodat jouw doelen en verlangens niet steeds maar op de lange baan worden geschoven.  

Als je dit moeilijk vindt, zorg er dan voor dat je iets hebt wat jou daarbij kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan ons Insight programma. Insight helpt je namelijk om gewoontes te creëren en de juiste acties te blijven ondernemen. Maar het kan ook een vriend of vriendin zijn die jou scherp houdt en die zorgt dat je bij de les blijft. Uiteindelijk maakt het niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest wat ervoor zorgt dat je het niet helemaal alleen hoeft te doen. Alleen is het namelijk altijd veel moeilijker om iets vol te houden. 

Wat kun je doen?  

Maak voor jezelf de balans op. Hoe sta je ervoor op het gebied van werk en relaties? Welk cijfer geef je jouw leven nu? Waar kan het wel iets beter? Schrijf vervolgens op wat je daaraan gaat doen. Welke acties ga je ondernemen? Waar ga je in investeren om je daarbij te helpen? Maak een plan voor jezelf en zorg dat je duidelijk bent in wat je wilt en wat je gaat doen. Onduidelijkheid is de grootste oorzaak van een gebrek aan focus.  

Zorg ook voor een netwerk van gelijkgestemden die, net als jij, bezig zijn met het creëren van een leven dat op alle vlakken past. Samen is het veel makkelijker dan alleen. 

P.s. als jij je voor 31 december aanmeldt voor het Insight programma, kun je gebruik maken van deze code: 2022METPLEZIERENVOLDOENING. Krijg je nog een mooi extra voordeel! 

 

Wat staat jou komend jaar te doen? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden