Wat je over jezelf hebt geleerd dit jaar

Wat je over jezelf hebt geleerd dit jaar

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 15 Comments

De kwaliteiten die je als hoogbegaafde hebt kunnen ontzettend veel waarde toevoegen aan jouw leven en aan de levens van de mensen om je heen. Voorwaarde is wel dat je goed genoeg weet hoe jij in elkaar steekt. Dat je begrijpt hoe hoogbegaafdheid een rol speelt in jouw leven. Dan kun je namelijk ontdekken wat klopt voor jou en in welke omgeving jij op je best bent. 

Het afgelopen jaar heb je via Gifted People veel kunnen ontdekken over hoogbegaafdheid en over jezelf. Misschien heeft dit je ogen geopend en zijn er veel puzzelstukjes op hun plek gevallen. Misschien wist je al langer dat je hoogbegaafd bent en hebben de Gifted People artikelen je geholpen meer inzicht te krijgen.  

Naast wat wij je bij Gifted People aanbieden, heb je ongetwijfeld nog meer gevolgd, gezien en gelezen om jezelf beter te leren kennen. En hoe mooi is het om dat voor jezelf eens op een rijtje te zetten. Je zult merken dat het bijdraagt aan jouw gevoel van groei en succes.  

De opdracht: wat je hebt geleerd over jezelf 

Aangezien Corona nog wat roet in het eten gooide als het gaat om activiteiten in het eerste deel van het jaar, heb je mooi extra tijd gehad voor het proces van zelfkennis. De vraag is: in hoeverre heb je daar gebruik van gemaakt? In welke mate heb je tijd, energie en geld geïnvesteerd in het jezelf beter leren kennen? En net zo belangrijk: wat heeft dit je opgeleverd? 

Een jaar gaat soms zo voorbij. En als je niet even bewust de tijd neemt om dit soort vragen aan jezelf te stellen, vergeet je gewoon hoeveel je over jezelf geleerd hebt. Misschien is je eerste reactie dat het wel meevalt. Maar als je er even voor gaat zitten, ontdek je dat er eigenlijk best veel dingen zijn die je vorig jaar nog niet over jezelf wist en nu wel. Ook al zijn het kleine dingen of nuances. Alles helpt om steeds beter te begrijpen hoe jij werkt en wat werkt voor jou. 

Plan daarom voor jezelf een middag in om aan de slag te gaan met de volgende vragen: 

 1. Wat weet je nu over jezelf dat je vorig jaar nog niet wist? 
 2. Wat is het mooiste inzicht dat je afgelopen jaar over jezelf hebt opgedaan?
 3. Waar heb je persoonlijke groei gezien? 

Dit zijn best grote vragen. Daarom is de kans groot dat je, zodra je ermee aan de slag gaat, eerst denkt: ‘Dat weet ik niet’. Of je schrijft even snel wat op. Neem jezelf daarom voor om minimaal 20 minuten de tijd te nemen om met deze vragen bezig te gaan. Zonder jezelf af. Zet alle afleiding uit. Dan merk je dat de antwoorden ook echt naar boven gaan komen. 

Wat kun je doen?  

Neem gedurende het jaar ook regelmatig de tijd om reflectiemomenten in te bouwen. Je zult merken dat je daardoor het jaar veel bewuster meemaakt en dat het makkelijker wordt om deze vragen te beantwoorden. 

Realiseer je dat je in een jaar echt veel over jezelf kunt leren en ontdekken als je er actief mee bezig gaat. Je gaat dan ook merken dat je leven steeds makkelijker en lichter wordt. Want zelfkennis is de bron van keuzes maken die bij jou passen. Wat je wilt en nodig hebt vloeit voort uit wie je bent. 

 

Wat heb jij geleerd over jezelf dit jaar? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 15

 1. Ik heb geleerd dat ik niet voor alle wereldproblemen een oplossing hoef te bedenken. Hoewel ik wel grotendeels begrijp waarom er zoveel vluchtelingen zijn, waarom we zoveel milieuproblemen hebben, waarom de mensen zo verrechtst zijn (dwz zichzelf centraler stellen dan de wereld om hen heen) of waarom de politek bijvoorbeel ten aanzien van Covid zulke tegenstrijdige maatregelen treft, weet ik er geen oplossingen voor.
  Het zou goed zijn om kinderen op school al vroeg te leren filosoferen. Ze hoeven niet Plato, Kant of Nietsche te kennen, maar leren inzien dat veel gedrag van mensen hypocriet is omdat het leven in basis paradoxaal is en we alles niet met het redelijk verstand kunnen bevatten. Het leven draait om heel andere dingen. De spiritualiteit is verdwenen en met de voortschrijdende digitalisering en overgebruik van het elektriciteitsnet maken we de toekomst nog grimmiger. Het lijkt onstopbaar indien we niet zelf veranderen. Het is onmogelijk als individueel de milieuvervuiling tegen te gaan; De meeste mensen weten immers niet hoe ze precies hun afval moeten scheiden, omdat sommige producten zowel in de ene als de andere bak horen. Chrysanten zijn zo bespoten dat ze bijvoorbeeld beter in de bak met chemisch afval thuishoren dan in de biobak!!! Het begint bij producenten en de overheid kan er iets aan doen, maar die hebben ook een been in de economische belangen. En daar gaat het dus mis!
  Wat ik zeker dit jaar geleerd heb, dat wij als mensheid een andere benadering moeten krijgen van wat het leven is, en dat kunnen we wel individueel beïnvloeden. 2000 jaar christendom, kapitalisme hebben ons heel materialistisch gemaakt. We beleven het leven vanuit ons eigen ik, onze prestaties, onze status, ons geld enzovoort. Het spirituele leven is hooguit een ondersteuning, maar bidden tot God helpt niet. Mede door een bijna dood ervaring en zelfstudie heb ik ingezien dat het spirituele leven de basis is van het materiele leven en niet andersom.
  Ik geloof dat juist hoogbegaafden het in zich hebben de weg naar binnen te zoeken, zelfkennis op te doen. WIe zichzelf kent en in de diepste krochten van het ik durft af te dalen en de monsters die daar huizen te bevechten is in staat bergen te verzetten, de eigen levenskwaliteit te verbeteren en daarmee invloed te hebben op de directe omgeving.
  Ik hoop dat ik met deze reactie een positieve bijdrage heb geleverd, al zal die ook nog zo gering zijn…

  1. Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke en openhartige ervaring. Mooi ook wat je schrijft over zelfkennis. Ik hoop ook dat je het komende jaar nog meer over jezelf mag leren en je daardoor nog dieper kunt verbinden met wie jij in de kern bent.

 2. Het eBook van Adrienne heeft me zo geraakt – dat ik in tranen uitbrak toen ik erin las en na een paar pagina’s niet meer verder kon lezen omdat hier alles over MEZELF stond. Het was even too much voor me! Ik liet dat eBook 2 weken liggen – moest eerst alles verwerken – dan las ik het in een keer door en ja werkelijk alles sloeg om mij.
  Het is een zegen maar ook een last om HB/HSP te zijn. Soms denk ik: WAAROM MOET IK ZO VEEL LEREN? ZO VEEL ERVARINGEN MAKEN?
  Ik heb momenteel een juridische zaak lopen (sinds 3 jaar!!) omdat ik niet tegen onrecht kan dat me is aangedaan door foute behandeling van mijn oude mondhygieniste. Hierdoor verlies ik een implantaat en heb ik straks een brug nodig. Doordat ze de tandvlees ontsteking (door niet nauwkeurig te sonderen) niet diagnostiseerde – ging die doorontsteker maa de kaak – en voorbakte daar botoplossing bij mijn implantaat. Bij Kaakbotoplossing staat het element niet meer stevig in de kaak omdat het bot eromheen door de ontsteking oplost. Het mijn moet daarom getrokken worden. Had de MH de pocketontsteking van het tandvlees gezien – hadden we die kunnen behandelen en had het niet tot een kaakbotonsteking moeten komen,

  Helaas veel stomme juristen en advocaten of gewoon een soort van middelmatige ongepassioneerde mensen die een soort van ambtenaars-job doen. Het is helaas zo. Zou zo graag de echt goeden willen hebben – die zijn er namelijk ook.
  Hoe vind je die? Heeft iemand een tip? Wat kan doen om de besten te vinden?

  Natuurlijk heb ik al met alle instanties gesproken die over tandheelkunde gaan.

  Ik heb een hele goede, ervaren, kundige gepassioneerde letselschade- advocaat of jurist nodig die gespecialiseerd is in tandheelkunde die eer heeft van zijn vak.
  Mits iemand een echt goede weet – graag! Ik sta hier met voor- en toenaam. Mijn mondhygieniste heeft haar fout gelijk toegegeven – het zijn de verzekeringen die al 3 jaar bezig zijn met niets (onkunde & moe willen maken). Mijn laatste jurist stond me geen enkele keer bij, heeft geen idee van tandheelkunde noch de WET BIG – en intimideerde me zelfs massief! Heb een klacht ingediend. Ik ben tegen burn out aan maar ook een vechter die niet opgeeft. Dat er zo veel onrecht maar ook zo veel nonchalance en onkunde is – frustreert me.

  Dank voor het meedenken – als iemand een tip of idee heeft!

  En dank Adrienne voor je prachtige boek en deze prachtige blog. Ik lees hem altijd met groot interesse en plezier.
  Mag wat mij betreft iets verder gaan kwa interactie tussen de HB-lezers – vandaar ik mezelf met mijn hele naam heb ingeschreven.
  Ideeën zijn welkom!
  Hartelijk dank alvast!
  I r i s

  1. Beste Iris,

   Een juridische strijd die al drie jaar duurt. Je zult nog wel meer tanden en kiezen verliezen. Stop met strijden en geniet van het leven! Procedures voeren kost alleen maar heel veel energie en geld. En voor je gevoel zul je nooit winnen. Het leven gaat niet om winnen en verliezen. Iris probeer te genieten. Hier is je leven veel te kort voor!

   1. Dag Alma,
    Dit heeft Iris ook allemaal al gedacht, denk ik. Het gaat om verlies van een deel van haarzelf door fouten van een ander. Het winnen van zo’n rechtzaak geeft erkenning en rechtvaardigheid voor het verlies. Maar het risico dat ze dat ook verliest is erg groot en voelt waarschijnlijk als dubbel onrecht.
    Ik denk dat ze meer behoefte heeft aan meeleven en begrip dan een goed bedoeld maar gemakkelijk gezegd advies. Het is namelijk helemaal niet makkelijk om zulks los te laten, zeker als er ook een kans is op slagen.

    1. Hi Sjaak, ik dacht dat ik al op je reageerde, maar zie mijn eerdere boodschap aan je niet staan. Jij spreekt me uit de ziel!

     Scherp en echt inlevend! Dank!
     Ik denk ook positief en weet dat ik iets kan veranderen aan misstanden – en dat is ook goed voor mijn oude mondhygieniste…..in de hoop dat ze voortaan haar job beter en nauwkeuriger doet en dat we met goed vertrouwen in haar stoel kunnen zitten zonder dat ze ons gebit gaat ruïneren.

     Weet jij toevallig een goede letselschadeadvocaat die verstand heeft van tandheelkunde?

     Fijn weekend!
     I r i s

   2. Hi Alma,
    Het gaat mij niet om winnen of verliezen. Het gaat mij om recht gerechtigheid ethiek.
    Dat is toch wel iets heel anders dan jij ervan maakt.
    Het is bekend dat het hij de karaktereigenschappen van HB hoort dat we veel voor recht gerechtigheid en ethiek voelen.
    Dat je zo bent – kost idd veel energie. Maar ik heb ook veel energie.
    Ik breng dit tot een eind op de best mogelijke manier. Verzekeringen zijn legale mafia – dat weten we .
    Dank voor je advies maar ik zit anders in elkaar en dat wat jij zegt is me wel bekend – maar ik hoor meer bij de mensen die niet gauw opgeven. De out of the box denkers en strijders.
    ❤️?

  2. Beste Iris, Ik heb ook veel onrecht meegemaakt en geleerd dat recht hebben iets anders is dan recht krijgen. Ik heb daardoor geleerd dat je soms gewoon op moet houden met vechten, dat je je energie beter op iets anders kunt richten. Het onrecht wordt er niet mee opgelost, maar je krijgt het toch de wereld niet uit. ALs je blijft vechten zonder te winnen, blijf je een verliezer. Weeg je kansen af, bereken je mentale kosten en beslis of het echt de moeite waard is te blijven vechten. een gevecht opgeven is niet bij voorbaat verliezen. Steek je energie in iets goeds en wees in elk geval blij dat demondhygiëniste heeft toegegeven dat ze een fout heeft gemaakt. Ieder mens maakt fouten, het is moedig dat toe te geven. Vergeef het haar en je zult je een stuk beter voelen!

   1. Beste Sytzke,
    De fouten van de MH hebben helaas zeer grote consequenties. Ik hoor dat zonder de case te kennen kun je niet oude jongens krentenbrood achtig praten. Met mijn 67 jaar ben ik als creatieve zakenvrouw heel wat gewend – en hetgeen je me verteld is me meer dan bekend.
    Ik wil een stap verder met mijn oproep daar vroeg ik ook duidelijk om.

    Toch bedankt dat je probeerde er iets aantoe te voegen . ??

  3. Dankjewel Iris voor je reactie. Fijn om te lezen dat je zoveel herkenning hebt gevonden in het e-book. Heb je de gratis online masterclass ook al gevolgd? Zo niet, dan kun je jezelf hier aanmelden. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Heel veel sterkte met de zaak waar je momenteel mee bezig bent en we wensen jou vanuit Gifted People dan ook het aller beste voor het komende jaar. Dat je jezelf steeds beter leert kennen maar ook wat hoogbegaafdheid voor jou echt betekenen kan. En hoe je jouw unieke gave die HB ook meebrengt kunt inzetten.

   1. Thanks Demelza! Zeer gewaardeerd!
    Jouw en jullie ook een fijne kerst!
    Ja de masterclass deed ik al. Vroeg me af waarom ie ‘Masterclass’ heet.
    Weet jij het? Dank 4 je info.
    X Iris

 3. Tjonge…t is een hoop. Maar vooral een bepaald besef. Dat besef laat me zien wat ik kan, maar vooral ook waar ik minder goed in ben. Ik heb heel bewust bepaalde “rollen” gespeeld om te kijken of ik iets kan. Gek genoeg ontstond hieruit weer iets totaal nieuws, zo ben ik nu onbewust aan het delegeren(op een mooie manier) iets wat ik vroeger moeilijk vond. Ik weet wat ik nodig heb: een duidelijk doel/richting. Maar ook waar ik aan moet werken.
  En ik zie de plussen en de minnen nu ook snel bij andere. Alsof de wereld meer helder is.
  Opmerkelijk dat ik dit geleerd heb in de meest slechte omgeving/situatie mogelijk in mijn geval. Maw…de sky is the limit.

  1. Mooi Joost dat je geleerd hebt over jezelf waar je aan moet werken, wat je nodig hebt. Ik hoop dat je dit verder kunt gaan uitdiepen de komende tijd en daardoor een omgeving kunt ontwikkelen waar jij jezelf bent en doet wat je het liefste doet. Soms inderdaad leer je jezelf helaas nog beter kennen doordat je in een hele moeilijke situatie zit.

 4. Hi Adrienne,

  Ik wil je in ieder geval bedanken voor de herkenning die ik heb kunnen vinden in je e-book en je wekelijkse blogs ?

  Ik ben mij alleen maar bewuster geworden van het feit dat ik anders denk en dingen heel anders zie en voel dan anderen.
  De tijd waar we op dit moment in leven is vreselijk. En het feit dat mensen de dots niet connecten, zorgen ervoor dat ik bijna de haren uit mijn hoofd trek! Het kan gewoon niet zo zijn dat ik de enige ben die het zo ziet …
  Bovendien heb ik naast HB en HSP ook nog psychische klachten en meerdere persoonlijkheids stoornissen, chronische depressie etc. en lichamelijke problemen. Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.
  Maar ik ben een vechter en ik kom er wel. Al is het het kruipend en jankend op m’n knieën.

  Ik ben geen frequente commenter, dus ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om jou en alle commenters alvast een hele gezellige en warme Kerst toe te wensen, en een Gezond 2022!!

  Lieve groet, Liena
  (P.S. Ik weet niet of dit dubbel geplaatst wordt, want de eerste x verdween m’n gehele tekst zomaar …)

  1. Dankjewel Liena voor je reactie en je vriendelijke woorden. Wat heftig om daar een weg te vinden, dat moet niet makkelijk zijn geweest. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat bij jou past. Ben je trouwens ook op de hoogte van onze Instagram en FB pagina? Op FB worden er 2x per dag posts geplaatst om je te inspireren en waar je natuurlijk ook op kunt reageren. Je bent altijd welkom om eens te komen kijken 🙂 Oh en heb je al eens een gratis online masterclass gevolgd? Je kunt jezelf via deze link aanmelden. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *