Wat je nog te leren hebt

In de vorige blog ging het over wat je afgelopen jaar over jezelf geleerd hebt. Als je de tijd neemt om hierbij stil te staan en de vragen uit de vorige blog te beantwoorden, ga je zien hoeveel je in een jaar over jezelf kunt leren. Een grote succesfactor daarin is de mate waarin je dat met intentie doet.  

Elke dag leer je namelijk wel iets over jezelf. Alleen is het soms zo klein dat het je daarna weer ontglipt. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je het fijn vindt als je collega jou om hulp vraagt. Maar je registreert het niet en daarom leg je nog niet de link naar een onderliggende drijfveer van jou: namelijk dat je graag mensen helpt.  

Daarnaast brengt de herkenning in hoogbegaafdheid met zich mee dat je actiever op zoek mag gaan naar puzzelstukjes over jezelf. We ontdekken en ontwikkelen onszelf namelijk aan de hand van gelijkgestemden, en die heb je niet altijd om je heen. Daarom is het goed om omgevingen op te zoeken die jou helpen met het meer leren over jezelf. 

Om het komende jaar goed in te gaan, daarom een opdracht voor jou. Ga aan de slag met de volgende vragen: 

 1. Wat wil ik graag over mezelf leren het komende jaar?
 2. Hoe ga ik dit leren over mezelf? Welke investeringen ga ik in mezelf doen?
 3. Welke omgevingen helpen mij om deze zelfkennis op te doen? 

Als je deze vragen hebt beantwoord voor jezelf, denk dan na over de bijbehorende acties. Heb je bijvoorbeeld neergezet dat je graag wilt leren hoe je beter omgaat met niet-hoogbegaafde collega’s? Bepaal dan een actie die jou hierbij helpt. Bijvoorbeeld dat je investeert in een programma dat jou meer inzichten biedt in wie jij bent en hoe je vanuit daar de connectie maakt met een ander. Of misschien wil je graag beter tot je recht komen in je werk of in je relatie? Denk dan na over welke inzichten je over jezelf nodig hebt en hoe je aan deze inzichten komt.   

Ons Insight programma kan jou bij deze vraagstukken helpen. Bovendien krijg je daarmee ook exclusieve toegang tot een netwerk aan gelijkgestemden. Je zult merken dat de herkenning die je daar vindt je ook heel veel zelfinzicht biedt. 

Wat kun je doen?  

Start het komende jaar met de intentie om jezelf beter te leren kennen en maak daar een plan voor. Je gaat merken dat je daardoor veel meer kansen herkent om zelfinzicht op te doen en dat je de inzichten die je opdoet veel beter registreert en onthoudt. Dit helpt je bij het steeds meer vormgeven van een leven dat helemaal klopt bij jou en waarbij je vanuit jouw drijfveren je unieke gaven kunt benutten. 

P.s. als jij je voor 31 december aanmeldt voor het Insight programma, kun je gebruik maken van deze code: 2022METPLEZIERENVOLDOENING. Krijg je nog een mooi extra voordeel! 

 

Wat wil jij over jezelf leren volgend jaar? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

8 Reacties

 1. Carine

  Ik heb het momenteel weer moeilijk (werk gerelateerd) en alsmaar razend druk op het werk (gezondheidssector) waardoor te weinig tijd vooral voor mijn vrienden, voor mijn gezin ook maar net genoeg…. laat staan voor mezelf…. ik krijg momenteel zelfs stress bij het idee dat ik niet vooruit kom in mijn modules. Dus deze bijkomende opdrachten zijn momenteel ook niet aan mij besteed. Ik heb het gevoel dat ik een lange time-out zou moeten inlassen om hiertoe te komen. Fijne week iedereen!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Wat vervelend Carine om te lezen.. Helaas lijkt het er ook nog niet op dat het binnenkort beter gaat in de gezondheidssector.. Ik wens je heel veel sterkte en ik wil je ook graag bedanken voor je harde werk. Maar ik hoop ook voor je dat er snel een tijd aanbreekt waarin je weer tot jezelf kunt komen en even de tijd kunt nemen om een pas op de plaats te maken. Probeer wel waar dat kan te kijken of je buiten je werk even wat rust kunt inbouwen. Anders hou je het niet vol. Dankjewel voor je reactie ondanks je drukke schema.

   Antwoord
   • Carine

    dankjewel Demelza voor je appreciatie .
    Ik probeer wel in de weinige vrije tijd bewust in het moment te leven en vooral mijn naasten intens te ontmoeten. Ook hier weer heb ik altijd tijd tekort want ook in de privé zijn er zoveel leuke dingen die ik op een vrije dag wil doen, bovenop mijn huishoudelijke taken, zoals mensen, vrienden om me heen waar ik al lang naartoe wil gaan, opzoeken, zeker nu weer in de kerstperiode. Lieve, warme mensen ontmoeten geeft me levensvreugde. Is ook wel een tijdsinvestering waardoor ik mijn opdrachten (oa insight) voor me op schuif…;-)…uitstelgedrag…
    groetjes, dankje voor je reply en houd het gezond!

    Antwoord
    • Demelza | Gifted People

     Dat kan ook heel lastig zijn. Tijd is een kostbaar iets.. Je vast een goed schema gemaakt, maar heb je ook al de tijd kunnen nemen om te kijken wat er misschien nog anders kan? Ik weet natuurlijk niet hoe je financiële situatieruimte geeft, maar zou misschien huishoudelijke hulp een optie kunnen zijn of een robotzuiger of taken binnen het gezin nog eens herverdelen waardoor je misschien toch iets meer rust kunt krijgen?

     Antwoord
 2. Paul

  Wat weinig reacties deze week, zou er een technisch probleem zijn?

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Bedankt voor je reactie Paul. Inderdaad heel anders dan we gewend zijn :). We gaan er achteraan, bedankt voor het laten weten!

   Antwoord
 3. Liena

  GiftedPeople …. ik probeer te posten om iemand een hart onder de riem te steken en NIETS wordt geplaatst!!!!! (kijken of DIT wel doorkomt)

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel Liena voor het laten weten. Wat jammer. Ik vond ook al dat er zo weinig reacties waren.. Dankjewel.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden