Wat heb je over jezelf geleerd dit jaar?

Wat heb je over jezelf geleerd dit jaar?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Reflecteren 3 Comments

Dit jaar heb ik zelf een record aan investeringen gedaan in coaching, ontwikkeling en ook in business mentorships en masterminds. En wow, wat heb ik dit jaar veel geleerd en ontdekt over mezelf. De grap is overigens dat ik vaak dacht dat ik specifiek iets ging doen of leren, maar er dan onderweg achter kwam dat ik iets heel anders te leren had. Een quote waar ik daarom de laatste tijd veel aan moet denken is: “The reason why you think you’re here, might not be the reason why you’re here”. Soms denken we dat we iets nodig hebben, maar blijkt het iets heel anders te zijn. 

Het afgelopen jaar heb ik via Gifted People veel gedeeld over hoogbegaafdheid, en ik wens je toe dat je daar voor jezelf veel uit hebt gehaald. Misschien heb jij ook wel dingen ontdekt die je niet verwacht had te ontdekken. Misschien ben je op het pad van hoogbegaafdheid gekomen, of hebben de Gifted People artikelen je geholpen meer inzicht te krijgen in jouw hoogbegaafdheid. Naast wat wij je bij Gifted People aanbieden, heb je ongetwijfeld nog meer gevolgd, gezien en gelezen om jezelf beter te leren kennen. En hoe mooi is het om dat voor jezelf eens op een rijtje te zetten.  

Daarom ook voor deze week weer een kleine opdracht: schrijf voor jezelf eens op wat je hebt geleerd over jezelf dit jaar.  

Je kunt daar ook deze vragen bij gebruiken: 

 1. Wat weet je nu over jezelf dat je vorig jaar nog niet wist? 
 2. Wat is het mooiste inzicht dat je afgelopen jaar over jezelf hebt opgedaan? 
 3. Waar heb je in geïnvesteerd waardoor je dit inzicht hebt kunnen opdoen? 

Een jaar gaat soms zo voorbij, en als je niet even bewust de tijd neemt om dit soort vragen aan jezelf te stellen, vergeet je gewoon hoeveel je over jezelf ontdekt hebt. Misschien is je eerste reactie dat het wel meevalt. Maar als je er even voor gaat zitten, ontdek je dat er eigenlijk best veel dingen zijn die je vorig jaar nog niet wist over jezelf en nu wel. Ook al zijn het kleine dingen of nuances. Alles helpt om steeds beter te begrijpen hoe jij werkt en wat werkt voor jou. 

Realiseer je dat je in een jaar echt veel over jezelf kunt leren en ontdekken als je er actief mee bezig gaat. Je gaat dan ook merken dat je leven steeds makkelijker en lichter wordt. Want zelfkennis is de bron van keuzes maken die bij jou passen. Wat je wilt en nodig hebt vloeit voort uit wie je bent, uit je blauwdruk. Binnenkort opent Insight voor de laatste keer dit jaar en het zou super zijn als je dan meedoet. Je zult merken hoeveel je nog over jezelf kunt leren en hoeveel makkelijker je leven wordt als je jouw blauwdruk kent. Meld je aan voor de wachtlijst en je hoort als eerste wanneer Insight weer opent, zodat jij verzekerd bent van jouw plek. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 3

 1. Ik weet niet of ik het mag zeggen !?
  Dit daar men zegt eigen roem stinkt!
  Natuurlijk heb ik geleerd. Maar ik heb vooral geleerd dat anderen veel meer leren van mij. Leren dat wat nodig om hun ziel te verrijken en te laten groeien.
  Ik zie hun bevrijding.
  En ik heb geleerd dat het pad naar het voelen van onvoorwaardelijke liefde het zwaarste is om te ondergaan. Maar het geeft dan uiteindelijk ook het grootste kadootje.

  Ik vergeet maar weinig. Kijk dwars door mensen heen. Zie hun ware ik.
  De wereld is een groot toneel.

  Wat heb ik geleerd !?
  Dat ik bijna ben uitgeleerd.
  En massa’s anderen nog onderweg.

  Succes met leren.

  1. Mijn wijze van verwoorden heeft natuurlijk een redenen.
   Is een trigger voor sommigen.
   Wakker worden.
   Ook heb ik geleerd dat sommigen met gemak 30 jaar lang over hoogbegaafdheid en gerelateerd kunnen blijven schrijven. Zijn wij dan toch zo dom dat er nooit het kwartje valt.
   Iets begrepen wordt. Wij onszelf nooit leren begrijpen.
   Of we lezen gewoon graag dat wat een ander graag schrijft. Een lezer verslaafd aan lezen en een schrijver verslaafd aan schrijven.
   Beide hebben elkaar nodig om te kunnen zijn.

  2. Hm, ik lees wel iets tussen de regels.
   Maar oppassen om zelf niet de fout te maken die men veroordeelt.
   Wel merk ik dat het niet zo eenvoudig is om gelijkgestemden te vinden op dezelfde golflengte.
   Maar misschien is dat niet zo erg, want ook kleine verschillen kunnen leiden tot resonantie van een deel van het golfpatroon.
   En op die manier leer je zelfs te resoneren, of je tenminste te verhouden, tot ook de grote verschillen.
   Elk op zijn tijd.
   En als je zoekt naar de overeenkomsten in de golfpatronen kan je meer genieten van de aanwezige resonantie.
   Eerder dan je blind te staren op de te grote verschillen.
   Vermindert ook de eenzaamheid :-).
   Misschien ontdek je wel de geneugten van interferentie :-D.

   Misschien heb ik ook iets anders geleerd dan ik had verwacht.
   Er met dankbaarheid terug op kijken levert mij in elk geval meer op dan de verbittering die zich blind staart op wat niet gerealiseerd is.
   Een moeilijke leeropdracht, in de eerste plaats vanuit mijn eigen ervaring.

   Wat heb ik geleerd?
   Verder oefenen in geduld, dankbaarheid en grenzen stellen.
   Ego niet verwaarlozen, bij tijden de valse bescheidenheid vervangen door oprechte trots :-).
   En dat iedereen bij kan leren en dat het nog fijn kan zijn ook.
   Het leven :-p.
   Allez, soms toch :-).

   Hou jullie taai,
   Koenraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *