Als ik iedere week iets anders zou mogen doen, zou ik dat fantastisch vinden. Althans, daar ben ik heel lang van overtuigd geweest. Ik kon me niet voorstellen dat ik iets zou kunnen vinden wat ik langer dan een paar jaar leuk zou vinden. Ik had al zo vaak de ervaring dat ik iets in het begin interessant vond, maar dat ik er dan al relatief snel weer klaar mee was. En heel eerlijk, het was bijna verslavend om dan in iets anders te duiken wat helemaal nieuw was en waar ik me dan weer helemaal in kon vastgrijpen. 

Maar, ik werd er ook onrustig van. Steeds als ik iets had opgebouwd, raakte ik uitgekeken en ging ik weer wat anders doen. Ik bouwde daarmee vrij snel een CV van tien kantjes op. En ik bleef ook steeds op een soort plateau hangen terwijl ik ondertussen dacht: “Waarom ziet toch niemand wat ik allemaal kan?”. 

Nu snap ik wel waarom dat was. Ik bleef namelijk nooit ergens lang genoeg om er naam in te maken. Om er echt in te kunnen uitblinken. 

Inmiddels heb ik heel duidelijk voor een pad gekozen. Ik leef mijn missie. Ik werk in het verlengde van mijn missie. Al jaren met superveel plezier en voldoende uitdaging. Want, in al die jaren ben ik steeds dieper gegaan. Steeds specifieker geworden, steeds meer mezelf gaan vastgrijpen en daardoor steeds beter geworden in wat ik doe. Als gevolg ben ik meer uitdaging gaan vinden in wat ik doe en kan ik er steeds meer van mezelf in kwijt. Wat overigens totaal het tegenovergestelde is van wat ik dacht dat er ging gebeuren als ik me zou gaan richten op minder verschillende dingen.  

Misschien herken je dat je jezelf snel dingen eigen kunt maken en dat je veel verschillende dingen leuk vindt. Dat maakt de verleiding groot om veel verschillende dingen te gaan doen. Dat je gaat verbreden. Het starten van iets nieuws geeft ook even een plezierpiek. Alleen neemt die piek snel weer af omdat het nieuwe al snel niet meer nieuw is, waarna je op zoek gaat naar een volgend nieuw iets. Dat staat jouw werksucces en het plezier op de lange termijn vooral in de weg, omdat je niets aan het opbouwen bent.  

Als je nu merkt dat je niet echt ergens voor gekozen hebt, maar vooral ergens inrolt, is het slim om de overstap te gaan maken naar verdiepen in plaats van verbreden. Als hoogbegaafde heb je namelijk ook een bepaalde mate van intellectuele prikkeling nodig en dat vind je pas in werkomgevingen die complexer zijn. Die complexiteit vind je als je meer gaat verdiepen.   

Datzelfde geldt als je niet zo van het jobhoppen bent, maar vooral te lang blijft zitten. Dan ga je ook merken dat je steeds meer een mentale vermoeidheid opbouwt omdat je niet voldoende intellectueel geprikkeld wordt. In dat geval is het belangrijk dat je gaat nadenken over wat in jouw huidige werk een verdieping kan zijn.   

Om te weten waar voor jou de verdieping ligt, is het nodig dat je weet wat jouw overkoepelende levensmissies zijn. Deze missies zijn een onderdeel van jouw blauwdruk. Jouw levensmissies kunnen klein of groot zijn en hebben betrekking op wat jij voelt dat jij te doen hebt. Vanuit daar kun je gaan bepalen welke stappen je kunt zetten in het verlengde hiervan.  

Je blauwdruk ontdek je met het Insight programma. Op dit moment is er een wachtlijst, maar als jij je daarvoor aanmeldt, hoor je als eerste wanneer je kunt instappen. In de tussentijd kun je mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ lezen. Daarin ontdek je meer over hoe je jouw werkende leven beter kunt inrichten op jouw voorwaarden. Het boek bestel je hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden