Waarom ziet niemand wat ik kan?

Als ik iedere week iets anders zou mogen doen, zou ik dat fantastisch vinden. Althans, daar ben ik heel lang van overtuigd geweest. Ik kon me niet voorstellen dat ik iets zou kunnen vinden wat ik langer dan een paar jaar leuk zou vinden. Ik had al zo vaak de ervaring dat ik iets in het begin interessant vond, maar dat ik er dan al relatief snel weer klaar mee was. En heel eerlijk, het was bijna verslavend om dan in iets anders te duiken wat helemaal nieuw was en waar ik me dan weer helemaal in kon vastgrijpen. 

Maar, ik werd er ook onrustig van. Steeds als ik iets had opgebouwd, raakte ik uitgekeken en ging ik weer wat anders doen. Ik bouwde daarmee vrij snel een CV van tien kantjes op. En ik bleef ook steeds op een soort plateau hangen terwijl ik ondertussen dacht: “Waarom ziet toch niemand wat ik allemaal kan?”. 

Nu snap ik wel waarom dat was. Ik bleef namelijk nooit ergens lang genoeg om er naam in te maken. Om er echt in te kunnen uitblinken. 

Inmiddels heb ik heel duidelijk voor een pad gekozen. Ik leef mijn missie. Ik werk in het verlengde van mijn missie. Al jaren met superveel plezier en voldoende uitdaging. Want, in al die jaren ben ik steeds dieper gegaan. Steeds specifieker geworden, steeds meer mezelf gaan vastgrijpen en daardoor steeds beter geworden in wat ik doe. Als gevolg ben ik meer uitdaging gaan vinden in wat ik doe en kan ik er steeds meer van mezelf in kwijt. Wat overigens totaal het tegenovergestelde is van wat ik dacht dat er ging gebeuren als ik me zou gaan richten op minder verschillende dingen.  

Misschien herken je dat je jezelf snel dingen eigen kunt maken en dat je veel verschillende dingen leuk vindt. Dat maakt de verleiding groot om veel verschillende dingen te gaan doen. Dat je gaat verbreden. Het starten van iets nieuws geeft ook even een plezierpiek. Alleen neemt die piek snel weer af omdat het nieuwe al snel niet meer nieuw is, waarna je op zoek gaat naar een volgend nieuw iets. Dat staat jouw werksucces en het plezier op de lange termijn vooral in de weg, omdat je niets aan het opbouwen bent.  

Als je nu merkt dat je niet echt ergens voor gekozen hebt, maar vooral ergens inrolt, is het slim om de overstap te gaan maken naar verdiepen in plaats van verbreden. Als hoogbegaafde heb je namelijk ook een bepaalde mate van intellectuele prikkeling nodig en dat vind je pas in werkomgevingen die complexer zijn. Die complexiteit vind je als je meer gaat verdiepen.   

Datzelfde geldt als je niet zo van het jobhoppen bent, maar vooral te lang blijft zitten. Dan ga je ook merken dat je steeds meer een mentale vermoeidheid opbouwt omdat je niet voldoende intellectueel geprikkeld wordt. In dat geval is het belangrijk dat je gaat nadenken over wat in jouw huidige werk een verdieping kan zijn.   

Om te weten waar voor jou de verdieping ligt, is het nodig dat je weet wat jouw overkoepelende levensmissies zijn. Deze missies zijn een onderdeel van jouw blauwdruk. Jouw levensmissies kunnen klein of groot zijn en hebben betrekking op wat jij voelt dat jij te doen hebt. Vanuit daar kun je gaan bepalen welke stappen je kunt zetten in het verlengde hiervan.  

Je blauwdruk ontdek je met het Insight programma. Op dit moment is er een wachtlijst, maar als jij je daarvoor aanmeldt, hoor je als eerste wanneer je kunt instappen. In de tussentijd kun je mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ lezen. Daarin ontdek je meer over hoe je jouw werkende leven beter kunt inrichten op jouw voorwaarden. Het boek bestel je hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

7 Reacties

 1. Roald Kleist

  Zeer herkenbaar. Ik ben erg snel uitgekeken op welke baan dan ook. In het begin was ik altijd erg enthousiast. Maar, nadat ik het trucje doorhad, verveelde ik mij. Je gaat daardoor aan jezelf twijfelen. Je vraagt je af waarom anderen wel voor een baas kunnen werken. Uiteindelijk ben ik ondernemer geworden. Ik geef trainingen aan ondernemingsraden. Nu kan ik zelf bepalen of ik mij in bepaalde stof wil verdiepen, of nieuwe stof aanleren. Voor mij de ideale oplossing. En geen gezeik meer met leidinggevenden die niet inzien wat je bedoeld.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Super dat je nu doet wat bij je past. Werken op je eigen voorwaarde is zo ontzettend waardevol, dat zorgt er voor dat je meer voldoening en plezier uit je werk kunt halen. Dankjewel voor het delen.

   Antwoord
 2. reginald walsmit

  Misschien heeft het juist ook te maken dat je zoekt wat voor jou is ? Ik denk ook van als je het weet verdiep je vanzelf wel ? Plus de vrijheid hebben je te kunnen verdiepen. In een werksituatie is dat vaak lastig.

  Ik zelf bijv ben geïnteresseerd in filosofie, biologie, psychologie, geschiedenis, cosmologie, natuurkunde,quantum, evolutie, evolutionaire filosofie, sociologie etc. Van alles maar gedeelten als het samenhangt met mijn nieuwsgierigheid wat betreft leren over hoe alles samenwerkt en invloed op elkaar heeft op meerdere velden waar ik mij altijd mee bezighoudt. Ga ik een studie beginnen in een van die richtingen ? Nee omdat het leren van voor mij niet belangrijke stof mij altijd tegenstaat. Kan ik dat beter wel doen en dus eigenlijk verdiepen ? Ja eigenlijk wel 😁. Niet voor werk etc maar meer omdat als je van alles een beetje weet je eigenlijk nog steeds niet echt weet. Zelfde geldt voor beroepskeuze als je wilt.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor deze mooie uitleg! Super dat je het wilde delen!

   Antwoord
 3. Maud

  Zeer herkenbaar, 1001 dingen gedaan. Ik ben nu aan het solliciteren en merk dat ik niet eens op gesprek wordt uitgenodigd omdat ik een overstap zie die een werkgever niet ziet (zitten). Dat is wel frustrerend, want dit is me nog nooit eerder gebeurd. Denk dat je gelijk hebt dat ik moet gaan kiezen voor verdieping. Toch roept dat altijd het gevoel op dat ik niet meer weg kan of dat ik voor eeuwig ergens aan vastzit, of (erger!) dat de ander hier uberhaupt geen waarde aan hecht.

  Wat ik trouwens hier aan toe wil voegen is het gemak waarmee je (ik) veel kan. Mensen zeggen dan: oh, je kan zo een eigen (bv) schilderbedrijf starten. Maar zij snappen niet dat mijn hoofd iets wil om op te knagen (en ik ook niet door vroeger dit soort aanmoedigingen serieus te nemen waardoor ik eigenlijk altijd onder mijn niveau gewerkt heb). Dat wat niet zichtbaar of moeilijk zichtbaar is, dat vind ik juist moeilijk om over de buhne te krijgen (en eerst te verwoorden), terwijl daar juist mijn kracht ligt.

  Frappant trouwens dat nog niemand gereageerd heeft op de blog. Niet herkenbaar voor anderen?

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Maud. Misschien helpt het om te bedenken dat iedere beslissing die we nemen tijdelijk is. Daarmee bedoel ik, dat je jouw beslissing kunt bijsturen of alsnog een andere kant op kunt gaan, als je keuze anders uitpakt dan dat je zou willen. Bedenk voor jezelf, waar je blij van wordt? Waar zou jij een expert in willen zijn en waarvoor zou je graag willen dat mensen bij jou komen voor advies?

   Het is inderdaad rustig met reacties op dit blog 🙂

   Antwoord
   • Maud

    Dank je wel Demelza, dat is een goeie om te onthouden ja, iedere keuze kan weer veranderd worden. Ik vergeet die altijd als ik keuzestress ervaar(zeker bij zoiets als een baan). En wat zou ik de wereld willen geven?, zou dan mijn vraag worden. Goed idee om vragen te stellen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden