De eerste weken van het nieuwe jaar zitten er alweer op. Januari voelt voor mij altijd als de start van een nieuw verhaal. Alsof alles weer mogelijk en te bereiken is. Ik kan daar heel enthousiast van worden. Ik kan dan ook heel enthousiast van alles gaan opstarten.  

Inmiddels ken ik mezelf goed genoeg om te weten dat hoe meer plannen ik heb, des te groter de kans dat ik een aantal niet ga afmaken. En ik ben daar oké mee. Niet alles wat je begint, is bedoeld om afgemaakt te worden; sommige dingen zijn leuk voor nu en niet meer zo leuk voor straks. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid en je vindt veel dingen leuk en interessant, is het ook belangrijk dat je je vrij voelt om dingen aan te gaan en te proberen. Daar word je door gevoed.  

Het lastige is echter dat er in onze samenleving nogal de gedachte leeft: wie ‘A’ zegt moet ‘B’ zeggen. Dat maakt de kans groot dat je van jongs af aan hebt meegekregen dat je alles waar je aan begint moet afmaken. Alleen niet alles waar je aan begint hoeft afgemaakt te worden. Soms had je het begin ergens van nodig om vervolgens weer door te kunnen met iets anders.  

Wanneer je jezelf steeds vastzet met het afmaken van iets waar je al op uitgeleerd bent, dan verlies je op een bepaald moment ook het plezier van ergens aan beginnen of ga je dat uiteindelijk zelfs uit de weg. En dan is het een kwestie van tijd voordat je onderprikkeld raakt en misschien zelfs de bore-out tegenkomt. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid ben je bovendien juist bedoeld voor het ontwikkelen en ontdekken. Voorkom dus dat je blijft hangen in iets afmaken dat niet afgemaakt hoeft te worden, of niet door jou afgemaakt hoeft te worden. 

Aan de andere kant is het soms juist belangrijk dat je dingen wel afmaakt. Bijvoorbeeld, omdat je graag iets wilt bereiken of realiseren voor jezelf.  

Maar als het gaat om de weg van beginnen naar afmaken, zie ik dat hier nog best wat misvattingen over zijn die je in de weg kunnen zitten van het afmaken.  

Eén van die misvattingen is bijvoorbeeld dat als je ergens enthousiast aan begint, dat het enthousiasme en je interesse vervolgens ook elke dag aanwezig moeten zijn. En dat het een soort van teken is als het enthousiasme of je interesse afneemt, of een voorbode dat je het weer niet gaat afmaken. Maar afhaken overkomt je niet ineens, het is een keuze die je maakt. De keuze om niet opnieuw aan te haken.  

Het is een mythe dat je elke dag, jaar in jaar uit, je interesse en enthousiasme even hoog kunt houden. Dat is helemaal niet nodig. Wat nodig is, is dat je de keus maakt om toch aangehaakt te blijven op de momenten dat je even minder geïnteresseerd of enthousiast bent. Dat betekent soms dat je juist even wat afstand neemt en dan de volgende dag weer verder gaat.  

Aan het begin van dit nieuwe jaar liggen de mogelijkheden voor het oprapen. Ik gun het je dat, als je gelooft iemand te zijn die niet goed is in afmaken, je met jezelf een commitment maakt om daar simpelweg meer mee te gaan oefenen. Het is namelijk een skill die je kunt beoefenen. 

Speciaal voor Insighters geef ik binnenkort een LIVE workshop ‘Enthousiast beginnen én enthousiast afmaken’. Hierin deel ik hoe je ervoor zorgt dat je de juiste dingen afmaakt zonder je eigen grenzen voorbij te gaan of eindeloze discipline nodig te hebben. En ik deel met je waarom je sommige dingen juist beter niet moet afmaken en hoe je passend kan afsluiten.  

Als jij je voor het einde van deze maand aanmeldt voor Insight, kun je ook meedoen met deze workshop. Doe je dat via deze link: www.giftedpeople.eu/ja, dan ontvang je ook nog een aantal mooie en waardevolle bonussen.

 PS. Wil je meer weten over Insight? Vraag dan hier gratis het Insight Magazine aan

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden