Eén van de activiteiten waarmee ik echt de tijd uit het oog verlies is schrijven. Als ik in een schrijfproces ben, kunnen er dagen voorbijgaan zonder dat ik het doorheb.  

Toen ik nog alleen woonde, sprak ik op die dagen alleen maar de kassamedewerkster van de Jumbo bij mij om de hoek. En dat gesprek bestond uit niet meer dan een ‘hoi’, ‘nee, ik hoef geen tasje’ en een ‘dank je wel’. Zodra ik dan het schrijfproces had afgerond, kwam ik weer even in de lucht bij familie en vrienden.  

Ik denk dat voor veel mensen die schrijfmodus van mij als een beetje obsessief bestempeld kan worden. Ik noem het zelf mijn ‘turbomodus’. Dit is de modus waarin ik superveel energie heb en dat kan omzetten naar iets maken of creëren.  

Aan de andere kant van deze turbomodus, staat de ‘filestand’. Als ik daarin zit, lukt het zelfs niet om de meest simpele dingen te doen. Of, misschien beter gezegd, júíst de simpele dingen lukken dan niet. Ik kan dan soms een klusje van vijf minuten eindeloos uitstellen.  

Wat ik op die momenten nodig heb, is tijd om even bij te komen, bij te tanken, te lanterfanteren en te bezinnen. Gun ik mezelf die tijd, dan kan ik er daarna weer helemaal tegenaan.  

Voor mij is dit een heel natuurlijk ritme waarop ik mijn dagelijks leven, en als ondernemer ook mijn werkende leven, heb kunnen inrichten. Dat heeft mijn leven in alle opzichten fijner en gemakkelijker gemaakt. Maar daarvóór heb ik een lange tijd gevoeld en gemerkt dat mijn natuurlijke ritme niet handig was en vaak niet mogelijk was binnen bedrijven.  

Als je bij jezelf deze uitersten en golfbewegingen herkent, zul je het waarschijnlijk ook moeilijk hebben in bedrijven die een strakke 9-tot-5-mentaliteit hanteren, omdat deze gewenste mentaliteit tegen jouw natuurlijke energieritme in gaat. 

Misschien heb je al eens het advies gekregen om te proberen je energie te middelen. Maar dat is niet altijd de oplossing.  

In beide opzichten naar het midden toe bewegen zou namelijk met zich meebrengen dat je continu aan het vechten bent tegen jouw natuurlijke energieritme. Dat komt erop neer dat je, wanneer je eigenlijk in de turbomodus zit, gas gaat geven met de rem erop en dat je in tijden van filestand juist gas gaat geven, terwijl je tank leeg is. Uiteindelijk blaas je op die manier je motor op. 

In het e-book ‘Nooit meer een burn-out’ ontdek je wat je dan beter wél kunt doen, hoe je jouw leven en werk zo goed mogelijk inricht op jouw energieritme, zodat je voorkomt dat je onnodig energie verliest aan het corrigeren van jouw natuurlijke energiecurve. 

Je ontdekt ook hoe je de burn-out voorgoed buiten de deur houdt, ook al heb je daar als HB’er wel een vergroot risico op. Waarom dat is, ontdek je ook in het e-book. Vraag ‘Nooit meer een burn-out’ hier gratis aan, zodat jij in plaats van te strijden tegen jouw natuurlijke energieritme deze juist kunt gaan benutten. 

Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  3. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden