Jezelf durven zijn en bewust kiezen voor de persoon die je bent, zijn belangrijke voorwaarden om te kunnen doen wat jij te doen hebt. En om hechte relaties op te bouwen met anderen. De volgende stap is dat je daarvoor gaat staan. Dat je voor jezelf gaat staan.  

Op dit punt kom je erachter dat er veel onuitgesproken verwachtingen zijn als het gaat om de manier waarop je in bepaalde omgevingen functioneert. Daar ga je nu even tegen aanlopen. Want als je eerst altijd zei: ‘Ja is goed’, en ‘Wat jij wilt’, dan gebeurt er iets met de dynamiek als je ineens zegt: ‘Ik ga liever ergens anders heen of iets anders doen’.  

Als jij verandert, verandert alles met je mee 

Hoewel jij ‘overnight’ kunt besluiten je maskers thuis te laten, functioneer je natuurlijk wel in een omgeving die gehecht is geraakt aan jouw masker. Als er bij jou iets verandert, verandert er bij de mensen om je heen ook iets. Iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Je verandert eenzijdig de spelregels van een relatie. Dat kan voor de ander oncomfortabel zijn.  

Het gevolg daarvan is weerstand. Mensen begrijpen het niet. Er ontstaat onrust, een soort kortsluiting bij anderen, want je zei en deed altijd ‘A’, en nu doe je ineens ‘B’. Dat maakt het verleidelijk om terug te vallen in oude (rol)patronen. Want dan is er weer rust in de tent. 

Je maskers afzetten is een kwetsbaar proces 

Jezelf beter leren kennen, dichter tot jezelf komen en vervolgens jezelf laten zien zoals je wilt zijn, is een kwetsbaar proces. Daarom werkt het goed om een tijdje ook ruimtelijk afstand te nemen door bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf in te plannen. In deze tijd maak je dan ruimte om aandacht te geven aan het proces van zelfkennis. Om aan de slag te gaan met vragen die jou helpen de verdieping in jezelf op te zoeken. 

Ook naar het buitenland gaan helpt. Dan kom je namelijk in een nieuwe omgeving waar niemand bepaalde verwachtingen van je heeft. In een nieuwe omgeving is het een stuk makkelijker om jezelf weer te hervinden en te re-branden. 

Wat kun je doen? 

Neem tijdelijk meer afstand van je omgeving om jezelf weer opnieuw te leren kennen en gewend te raken aan de persoon die jij bent en die je wilt laten zien. Als het mogelijk is, ga dan een tijdje naar het buitenland. Of zoek andere omgevingen op waarin jij jezelf kunt laten zien zoals jij jezelf wilt laten zien. 

Neem wel je meest dierbaren mee in dit proces zodat zij weten wat er speelt. En weet dat een stukje (liefdevolle) weerstand erbij hoort. Ook van de mensen waar je het misschien niet van verwacht, omdat zij je altijd overal in steunen.  

Onthoud dat als jij iets verandert, er ook iets verandert voor de mensen om je heen en daar moeten zij hun eigen weg in vinden. Zie de weerstand, soms gecombineerd met een stukje onbegrip, daarom ook niet als iets om je op jouw plek te houden, maar meer als onderdeel van het veranderingsproces waarna je samen weer een rustpunt vindt. Geef mensen de kans om jou opnieuw te leren kennen.

Herken je dit? Wat ga je doen om meer jezelf te kunnen zijn? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden