Van masker op naar masker af

Jezelf durven zijn en bewust kiezen voor de persoon die je bent, zijn belangrijke voorwaarden om te kunnen doen wat jij te doen hebt. En om hechte relaties op te bouwen met anderen. De volgende stap is dat je daarvoor gaat staan. Dat je voor jezelf gaat staan.  

Op dit punt kom je erachter dat er veel onuitgesproken verwachtingen zijn als het gaat om de manier waarop je in bepaalde omgevingen functioneert. Daar ga je nu even tegen aanlopen. Want als je eerst altijd zei: ‘Ja is goed’, en ‘Wat jij wilt’, dan gebeurt er iets met de dynamiek als je ineens zegt: ‘Ik ga liever ergens anders heen of iets anders doen’.  

Als jij verandert, verandert alles met je mee 

Hoewel jij ‘overnight’ kunt besluiten je maskers thuis te laten, functioneer je natuurlijk wel in een omgeving die gehecht is geraakt aan jouw masker. Als er bij jou iets verandert, verandert er bij de mensen om je heen ook iets. Iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Je verandert eenzijdig de spelregels van een relatie. Dat kan voor de ander oncomfortabel zijn.  

Het gevolg daarvan is weerstand. Mensen begrijpen het niet. Er ontstaat onrust, een soort kortsluiting bij anderen, want je zei en deed altijd ‘A’, en nu doe je ineens ‘B’. Dat maakt het verleidelijk om terug te vallen in oude (rol)patronen. Want dan is er weer rust in de tent. 

Je maskers afzetten is een kwetsbaar proces 

Jezelf beter leren kennen, dichter tot jezelf komen en vervolgens jezelf laten zien zoals je wilt zijn, is een kwetsbaar proces. Daarom werkt het goed om een tijdje ook ruimtelijk afstand te nemen door bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf in te plannen. In deze tijd maak je dan ruimte om aandacht te geven aan het proces van zelfkennis. Om aan de slag te gaan met vragen die jou helpen de verdieping in jezelf op te zoeken. 

Ook naar het buitenland gaan helpt. Dan kom je namelijk in een nieuwe omgeving waar niemand bepaalde verwachtingen van je heeft. In een nieuwe omgeving is het een stuk makkelijker om jezelf weer te hervinden en te re-branden. 

Wat kun je doen? 

Neem tijdelijk meer afstand van je omgeving om jezelf weer opnieuw te leren kennen en gewend te raken aan de persoon die jij bent en die je wilt laten zien. Als het mogelijk is, ga dan een tijdje naar het buitenland. Of zoek andere omgevingen op waarin jij jezelf kunt laten zien zoals jij jezelf wilt laten zien. 

Neem wel je meest dierbaren mee in dit proces zodat zij weten wat er speelt. En weet dat een stukje (liefdevolle) weerstand erbij hoort. Ook van de mensen waar je het misschien niet van verwacht, omdat zij je altijd overal in steunen.  

Onthoud dat als jij iets verandert, er ook iets verandert voor de mensen om je heen en daar moeten zij hun eigen weg in vinden. Zie de weerstand, soms gecombineerd met een stukje onbegrip, daarom ook niet als iets om je op jouw plek te houden, maar meer als onderdeel van het veranderingsproces waarna je samen weer een rustpunt vindt. Geef mensen de kans om jou opnieuw te leren kennen.

Herken je dit? Wat ga je doen om meer jezelf te kunnen zijn? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

30 Reacties

 1. Monique

  Op mijn werk hoef ik geen masker op omdat iedereen mij daar juist erg waardeert om mijn eigenzinnige, onderzoekende. En soms dwarse denkwijze. Maar in mijn relatie is dit anders. Daar geef ik te vaak toe omdat ik heel lang alleen geweest ben en het zo moeilijk is een partner te vinden. Als ik mijn masker van pleaser bij hem afzet, ben ik weer single…..

  Antwoord
  • Marja

   Lieve Monique, als je je masker van pleasen ophoudt, zet je een belangrijk deel van jezelf weg, in een donkere kast. Daarmee ben je dat deel van jezelf kwijt. Het is het overwegen waard, om te kijken wat erger is; je relatie verliezen die gestoeld is voor een deel op een onecht stuk. Of het deel van jezelf weg te moeten zetten, omdat hij wel vaart bij jouw aandacht die een vertekend beeld geeft van wie je werkelijk bent. En hou je dat vol op de lange duur?

   Antwoord
  • Piet Muijs

   Monique, ik ben juist erg benieuwd waar jij zult werk hebt kunnen vinden?

   Ik worstel namelijk al mijn hele leven met het feit dat juist op het werk je niet serieus wordt genomen.
   Zelfs in functies waar men geacht wordt kritisch en eigenwijs te zijn.

   Soms heb ik de hoop daarin al opgegeven. Hoewel mijn koppigheid mij dan (net) bovenwater houdt. Het is vooral heel erg vermoeiend.
   Ik heb al meerdere keren geprobeerd voor mijzelf te beginnen. Maar merk dat ik gewoon teveel tijd kwijt ben aan dingen waar ik niet gelukkig van wordt of niet goed in ben.

   Antwoord
  • Rob

   Herkenbaar, zou zou ik mezelf ook beschreven hebben. Na bijna 30 jaar het huwelijk beeindigd. Een moeilijke periode ook al wilde ik zelf mezelf kunnen zijn. Na n paar jaar gaan daten gewoon om verschillende mensen te leren kennen, kijken wat past, niet uit op genot of relatie. En opeens was ze daar. Nu al 5 jaar samen, en allebei heel gelukkig en ieder onszelf. Je moet de stap durven wagen. Pas als je hezelf bent vind je die mensen die bij je passen.

   Antwoord
 2. Wiebe Van Doorne

  Voor mijn gevoel nooit onbewust een masker gedragen en daardoor altijd een buitenbeentje geweest . Wel eens geprobeert maar nooit een goed gevoel bij gehad. Mensen vinden van alles van je als je buiten de lijntjes kleurt het zei zo.
  Juist die maskers, het zo graag erbij willen horen , niet op willen vallen zorgt ervoor dat de maatschapij zich ontwikkeld zoals die zich ontwikkeld.
  Ik ben benieuwd hoeveel HB ers wappie genoemd worden .

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Het is niet voor niets dat er verschillende soorten mensen zijn met verschillende soorten begaafdheden en verschillende soorten intensiteit. Jij bent precies zoals jij hoort te zijn om te kunnen doen wat jij te doen hebt. De vraag is daarom steeds wat je kunt doen om omgevingen te vinden waarin dat wie jij bent en wat jij kunt juist gewaardeerd wordt. Met de nadruk op waarderen in plaats van alleen maar tolereren. Om te weten welke omgevingen passen, blijft het nodig om je bezig te houden met het proces van zelfkennis zoals we in het vorige thema ook al zagen. Hoe beter jij weet wie jij bent, wat jouw blauwdruk is, des te beter jij gaat zien welke omgevingen daarbij aansluiten.

   Antwoord
  • reginald walsmit

   Goed gezegd Wiebe :),

   Ik zeg altijd zoiets van ”Al zou ik de meest heilige persoon zijn die alleen maar goed doet voor de wereld zijn er daardoor altijd wel mensen die me juist daardoor niks van mij moeten hebben.”.
   Zo zijn mensen nou eenmaal. Alles roept altijd reactie op.
   Het is belangrijk je te realiseren hoe mensen zijn en dus ook jijzelf bent want jij bent net zoals elk ander om je heen. Bijv. waar een ander kritisch is ben jij ook weer kritisch naar anderen etc. etc. etc. Jij doet precies het zelfde wat je misschien anderen kwalijk neemt.
   Je kunt dus al ontzettend veel leren over anderen door alleen maar naar jouzelf te kijken hoe jij met alles omgaat.
   Hoe iets een reactie oproept, waarom en wat daarvan de oorsprong is.

   Vaak is een reactie instinctief zonder dat je het je beseft.
   Je hersens verzinnen wel een goede reden voor je waarom je zo reageert maar in werkelijkheid is het jouw meest instinctieve vorm die reageert. Het dier in je.
   Zie je hersens als een schil bovenop je meest basale vorm, het dier, want je hersens zijn er slechts om je te laten functioneren, te sturen, te overleven, etc.. Je hersens vormen de wereld om je heen voor je en jouw plaats en beweging daarin.
   Wat jij dus denkt is niet perse de waarheid want je gedachten worden voor je gevormd.

   Wat dat betreft kun je veel beter op jezelf gaan letten dan op anderen. Als jij iets wilt veranderen zal je altijd bij jezelf moeten beginnen.
   Jij staat centraal in jouw wereld. Jij bepaalt jouw leven.
   Je zult de wereld niet veranderen want mensen zijn vaak niet wijzer en leren dus ook niet maar zorg in ieder geval dat jij wel wijzer bent en laat de wereld maar voor wat het is en kies je eigen pad.

   Antwoord
 3. Carlo

  Dit is overengens wel een plek waar alles voor mij buit b mij omgeving samen is g kunnen m n aan veel info

  Dabroyski en alles.

  Heel waardevol.
  .weet niet of dit nodig is maar dacht laat ik het toch maar benoemen.

  Zo goed neergezet.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Carlo, fijn dat je dat zo ervaart.

   Antwoord
 4. Carlo

  Ja het kan zijn dat is voor mij wel herkenning datvje m Est di rbare een struikelblok zijn zonde vdat ze het door hebben

  Antwoord
 5. Stefaan

  Ik herken dit enorm. De reacties zijn navenant.

  Antwoord
  • Carlo

   Navenant? Ken ik niet.

   Maar goed de reacties zijn allemaal gekoppeld aan het feit van herkennen ng

   Antwoord
  • Carlo

   Het is juist een enorm goed stuk

   Antwoord
  • Carlo

   Navenant, oke.

   Nee, zeuren over het zelfde is tijd verspilling.

   Is dat erg?

   Ga liever ook snel naar verdieping.
   Maar wacht even af

   Antwoord
  • Carlo

   Gaat het alleen om herkenning wat het betrouwbaar zou maken.

   Bij mij niet wanna be genoegvgezien

   Antwoord
 6. Carlo

  Dit is natuurlijk vanuit een gezonde situatie waarbinnen bijvoorbeeld de familierelatie niet onder druk zou staat het aller beste.

  Maar het is niet altijd een vast gegeven. Wij als hoog begaafde zijn juist de oneindige nuanceerders vind dit wel jammer dat er weinig diepgang in je v rhaal zit.

  Ik zou hier wel een persoonlijk gesprek over willen.

  Bestaat die mogelijkheid

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Ja hoor, als je hier persoonlijk over wilt praten dat kan, dan kun je het beste even een mail sturen naar info@giftedpeople.nl om te kijken of jullie een bel afspraak kunnen maken.

   Antwoord
 7. Roos

  Een masker heb ik nooit gedragen eerlijk gezegd, kost teveel energie. Ik kon / kan er altijd voor kiezen om rekening met anderen te houden, maar daarmee verschuil ik me niet achter een masker. Mensen die een masker “dragen” daar prik ik zo doorheen.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi Roos, natuurlijk rekening houden is iets wat we allemaal een beetje moeten doen, maar iets anders dan jouw hele persoonlijkheid aanpassen om geaccepteerd te worden 🙂 gelukkig heb je dit zelf niet ervaren 🙂

   Antwoord
 8. Willie Cornelis

  Als motorrijdende langharige hardrocker had ik maar weinig maskers op……………..met als gevolg dat ik als motorrijder, en als langharige man zeer regelmatig geweigerd werd op campings, hotels, in uitgaansgelegenheden bij sollicitaties en meer……………….
  Ik paste simpelweg niet in het conservatieve ideaal plaatje wat bij een groot deel nog steeds aanwezig is. ook nu als vaccinweigeraar wordt het je dus moeilijk gemaakt om “te zijn wie je bent”. Met als gevolg, uiterlijke maskers die niet overeenkomen met je innerlijk zijn.
  Door het niet dragen van een masker kom je vanzelf wel bij mensen die je wel waarderen voor wie je bent maar het kost je ook “vrienden” en soms afkeurende blikken van je familie en dierbaren.
  Ik kan mezelf niet veranderen in iemand die ik niet ben of wil zijn maar helaas zijn sociale aanpassingen vaak wel nodig.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Precies Willie, om te weten welke omgevingen passen, blijft het nodig om je bezig te houden met het proces van zelfkennis. Hoe beter jij weet wie jij bent, wat jouw blauwdruk is, des te beter jij gaat zien welke omgevingen daarbij aansluiten.

   Antwoord
 9. Hjalmar Snoep

  Maskers zijn nuttig en zelfs noodzakelijk. Dus “weg ermee” vind ik wat kort door de bocht.
  Ik identificeer me er nu niet al te sterk meer mee, anders wordt ademen na verloop van tijd lastiger.
  Dus niet: “ik ben beleefd”, maar: “ik kies nu voor beleefd.”
  Absurd hoeveel dat scheelt in de stress op de lange duur.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   In dit blog wordt er bedoeld dat je niet kunt zijn wie je bent, dat je jezelf altijd zo erg aanpast, dat je verliest wie je bent en je bijvoorbeeld je daardoor ook niet thuis voelt in je eigen huis. Dat je je altijd zo erg aanpast naar de persoon waarvan je denkt dat anderen die graag willen zien.

   Antwoord
 10. Embé

  Sinds een aantal jaren drink ik geen alcohol meer. Naast dat deze verandering al lastig was voor mijn omgeving, want na jaren van gezamenlijk alcoholmisbruik zijn er natuurlijk wel bepaalde sociale verwachtingen ontstaan, werd het contact ook steeds ongemakkelijker.
  Ik had de behoefte om meer bij mijn gevoel te blijven en niet eerst een aantal glazen bier achterover te moeten slaan om me op mijn gemak te kunnen voelen. Ik kwam erachter dat dat een strategie was om er beter tussen te passen.
  Dus nu ben ik op sociale gelegenheden stiller en observerender, minder in het moment en meer in m’n hoofd (mijn favoriete plek).
  Eerst probeerde ik op m’n allerhardst om losjes te doen en relaxed over te blijven komen, maar langzamerhand verdween ook die behoefte.
  Het blijft awkward, de gesprekken zijn minder boeiend en de onderwerpen oppervlakkig, dus ik kom minder vaak en ga eerder naar huis. Toch voel ik me hier veel beter bij, is iedereen het nu (redelijk) gewend en weet men beter wat ze aan me hebben.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je deze stap hebt genomen en ervaart dat dit voor jou ook prettiger is. Er is moed voor nodig om veranderingen aan te brengen.

   Antwoord
 11. Sabine

  Ik vraag me oprecht af, waarom je, je meest dierbare mee moet nemen in dit proces…

  Die zogenaamde meest dierbare bleken juist de grootste obstakels te zijn. En hoewel het niet altijd even gemakkelijk geweest is. Heeft het mij wel gevormd tot wie ik echt ben.

  Want daar waar er met al die maskers hooguit een glimlach vanaf kon. Zijn mensen in mijn omgeving tegenwoordig verbaast als ik een keer serieus kijk.

  Anyway…
  Los van Gifted People ben ik al een paar jaar bezig om uit die comfort zones, inner circles en zoveel meer te stappen. Dat ik oprecht kan beamen dat al die maskers afzetten om gewoon jezelf te zijn echt bevrijdend voelt.
  Maar als het me is toegestaan om een algemeen advies te geven?
  Verlaag jouw waarheid niet tot het niveau van hen die jou toch niet begrijpen!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi dat je deze stappen allemaal neemt Sabine. Als je de dierbaren graag in je omgeving wilt behouden 🙂 is het fijn als je ze een beetje betrekt bij het afzetten van jouw maskers. Dit omdat het makkelijker maakt om dan een nieuwe omgeving op te bouwen en je minder weerstand ervaart dan dat je tada vandaag in eens alles anders gaat doen 🙂 het is voor anderen ook wennen als je een masker afzet.

   Antwoord
 12. Heleen

  In 1999 deed Ik dit en kreeg dr zelfs een vorm van burn out van en raakte in een neerwaartse spiraal. Momenteel ben ik er weer aan toe: het masker juist niet opnieuw weer opzetten , nooit meer een masker opzetten. Dus het masker aflaten. Inderdaad heb ik veel weerstand van mijn omgeving erdoor. Grotendeels zelfs zo ernstig dat ik bepaalde familieleden nooit meer spreek… nu ik deze blog heb gelezen kan ik verder gaan met meer voorzichtigheid. Dank

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Het is niet voor niets dat er verschillende soorten mensen zijn met verschillende soorten begaafdheden en verschillende soorten intensiteit. Hoe beter jij weet wie jij bent, wat jouw blauwdruk is, des te beter jij gaat zien welke omgevingen daarbij aansluiten.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden