Van intentie naar doelen

Van intentie naar doelen

Adrienne | Gifted People Intentie 16 Comments

Elk jaar zet ik mijn intenties. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld als intentie dat ik gave dingen ging doen met leuke mensen. En ik had de intentie om met Gifted People te groeien. Enerzijds om zo nog meer mensen te kunnen informeren over hoogbegaafdheid, zodat de misvattingen steeds meer verdwijnen. Anderzijds om nog meer hoogbegaafden te inspireren en te helpen om op basis van hun blauwdruk in beweging te komen, zodat ze hun weg en plek beter vinden in deze wereld en hun unieke gaven kunnen benutten. 

Mijn intenties zijn als een deken die over mijn jaar heen ligt.  

Voor mij mag een intentie best vaag zijn. Het mag een gevoel weergeven, een reminder zijn om niet te vergeten wat echt belangrijk is. Het mag onrealistisch lijken, of juist heel simpel. Het mag ook iets zijn dat nooit wordt afgerond, iets dat nooit klaar is.  

Maar, onder die deken, liggen mijn doelen die mijn intentie ondersteunen. En daar gelden hele andere regels voor. Mijn doelen zijn niet vaag of multi-interpretabel. Ze zijn juist heel duidelijk en heel concreet. En dat is superbelangrijk. 

Waarom je doelen duidelijk en concreet moeten zijn 

Misschien herken je wel bij jezelf dat je wel doelen hebt, maar het toch moeilijk vindt om jezelf in beweging te zetten.   

Vaak ontstaat er dan weerstand, zelfverwijt of gedachten als: ‘Ik ben gewoon niet iemand die goed is met doelen’, ‘Ik heb het nu gewoon te druk’ of: ‘Ik ben gewoon een uitsteller’. Veel waardevoller is het om te onderzoeken wat de onderliggende belemmeringen zijn waardoor je niet in beweging komt. Denk aan belemmeringen als: 

 1. Je vindt het eng om in beweging te komen 
 2. Je gelooft niet dat jouw doelen gerealiseerd kunnen worden 
 3. Je weet niet wat je moet doen.

Deze belemmeringen kun je oplossen met een stukje helderheid over wat jouw doel nu precies is. Want, als je doel concreter is, kun je ook gemakkelijker zien wat de eerste stap is. En die eerste stap mag zo klein zijn dat deze bijna niet eng is. Door te kijken naar wat een kleine eerste stap kan zijn, kun je ook, zelfs als je nog niet helemaal gelooft dat jouw doel gerealiseerd kan worden, al wel geloven in de haalbaarheid van deze eerste stap.   

Duidelijkheid over je doelen maakt het vervolgens ook mogelijk om te zien welke acties daarbij horen, zodat je in beweging kunt komen. In beweging kom je er dan achter dat het allemaal niet zo groot en spannend is als je misschien dacht. In beweging ontdek je steeds meer over het ‘hoe’. Hoe je iets mogelijk kunt maken voor jezelf. 

Wat kun je doen? 

Als je dit nog niet gedaan hebt, denk dan na over jouw intentie voor dit jaar. Een intentie hoeft niet uitgebreid te zijn. Neem voor jezelf twintig minuten de tijd om met pen en papier te gaan zitten. Stel jezelf de vraag: Wat is mijn intentie voor 2022? En schrijf vervolgens alles op wat er naar boven komt. Kijk vervolgens of je dit kunt ondervangen in één woord: jouw woord van 2022. 

Creëer ook een beeld voor jezelf van hoe je er aan het einde van dit jaar bijzit als je jouw intentie hebt geleefd. 

Wat is jouw intentie of woord voor 2022? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 16

 1. aangezwengeld door je twee korte blogjes liggen de intenties bij prioriteiten stellen. In één woord: prioritijd. Het besef is er dat ik mijn tijd maar één keer kan uitgeven. Zal best lastig worden, want ik vind heel veel leuk, ben snel verveeld en maak ook moeilijk dingen af. Maar goed, m’n eerste twintig minuten zijn goed besteed. Dank.

  1. Dankjewel voor je reactie John. Dat klopt tijd is zo kostbaar, geld kun je verdienen, energie weer opladen maar de tijd tikt langzaam verder en krijgen we niet meer terug 🙂

 2. Ik start volgende week met een nieuwe baan en in maart ga ik een 2daagse training volgen (heeft niet direct met mijn nieuwe baan te maken). Ik word blij van de gedachte aan de training en hoop daarmee de diepte in te kunnen gaan en dingen neer te kunnen gaan zetten. Voor mij heel nieuwe kennis (of aloude kennis die weer herinnert mag worden…) Geen idee hoe of wat, maar ik heb daar, bij de 2daagse training, aanwezig te zijn..

  Voor nu heb ik een aantal woorden voor 2022:
  Durven, Doen, Beginnen, Mezelf neerzetten, Ontspannen, Healty
  Kijken hoe dit zich zal gaan uit kristaliseren!

 3. Ik geloof dat mijn woord voor dit jaar neerkomt op “afsluiten”. Het afronden van mijn studie, het afsluiten van financiële zekerheid en afscheid nemen van mijn eigen onzekerheid (en welkom heten van mezelf als professional en als uniek persoon). Misschien gaat het zelfs lukken om dit jaar een contract voor een eigen studio of appartement af te sluiten! Dat zou tof zijn! Het woord afsluiten kan als iets negatiefs klinken, maar voor mij brengt dit woord eigenlijk innerlijke rust. Eens zien hoe ver ik hierin ga komen dit jaar!

  1. Dat is een mooi woord en een prachtig doel Stefanie. Succes met het halen van jouw doelen! Dat zie je inderdaad goed, afsluiten brengt rust! Ik hoop dat de blogs van de komende weken je ook kunnen bijstaan in het behalen van jouw mooie doelen.

 4. Loslaten. In allerlei opzichten eigenlijk. Sommige delen van het verleden, maar ook: mijn perfectionisme en faalangst. Niet zoveel meer moeten van mezelf maar het gewoon laten gaan en zien dat het dan ook wel goed komt. En niet bang zijn om bepaalde dingen te ondernemen of stappen te ondernemen, zowel in werk als privé. En daardoor dus genieten van het leven en vooruitkomen op een relaxtere manier.

  1. oh geweldige intentie! Hier ben ik het afgelopen jaar ook mee bezig geweest en weet niet of dit kan helpen, maar ik hield mijzelf de zin voor “I’m perfectly imperfect” en de zin “Imagine where you’ll be in six months if you take your first step today”. Heel veel succes gewenst dit jaar!

  2. Dat is een mooi doel! De komende weken komen er blogs aan die je hier vast bij kunnen helpen 🙂

 5. Mijn woord en intentie voor 2022: VROUWMAGIE

  Je boek is een wereld van herkenning eindejaarskado voor mij, DANK je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *