Elk jaar zet ik mijn intenties. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld als intentie dat ik gave dingen ging doen met leuke mensen. En ik had de intentie om met Gifted People te groeien. Enerzijds om zo nog meer mensen te kunnen informeren over hoogbegaafdheid, zodat de misvattingen steeds meer verdwijnen. Anderzijds om nog meer hoogbegaafden te inspireren en te helpen om op basis van hun blauwdruk in beweging te komen, zodat ze hun weg en plek beter vinden in deze wereld en hun unieke gaven kunnen benutten. 

Mijn intenties zijn als een deken die over mijn jaar heen ligt.  

Voor mij mag een intentie best vaag zijn. Het mag een gevoel weergeven, een reminder zijn om niet te vergeten wat echt belangrijk is. Het mag onrealistisch lijken, of juist heel simpel. Het mag ook iets zijn dat nooit wordt afgerond, iets dat nooit klaar is.  

Maar, onder die deken, liggen mijn doelen die mijn intentie ondersteunen. En daar gelden hele andere regels voor. Mijn doelen zijn niet vaag of multi-interpretabel. Ze zijn juist heel duidelijk en heel concreet. En dat is superbelangrijk. 

Waarom je doelen duidelijk en concreet moeten zijn 

Misschien herken je wel bij jezelf dat je wel doelen hebt, maar het toch moeilijk vindt om jezelf in beweging te zetten.   

Vaak ontstaat er dan weerstand, zelfverwijt of gedachten als: ‘Ik ben gewoon niet iemand die goed is met doelen’, ‘Ik heb het nu gewoon te druk’ of: ‘Ik ben gewoon een uitsteller’. Veel waardevoller is het om te onderzoeken wat de onderliggende belemmeringen zijn waardoor je niet in beweging komt. Denk aan belemmeringen als: 

  1. Je vindt het eng om in beweging te komen 
  2. Je gelooft niet dat jouw doelen gerealiseerd kunnen worden 
  3. Je weet niet wat je moet doen.

Deze belemmeringen kun je oplossen met een stukje helderheid over wat jouw doel nu precies is. Want, als je doel concreter is, kun je ook gemakkelijker zien wat de eerste stap is. En die eerste stap mag zo klein zijn dat deze bijna niet eng is. Door te kijken naar wat een kleine eerste stap kan zijn, kun je ook, zelfs als je nog niet helemaal gelooft dat jouw doel gerealiseerd kan worden, al wel geloven in de haalbaarheid van deze eerste stap.   

Duidelijkheid over je doelen maakt het vervolgens ook mogelijk om te zien welke acties daarbij horen, zodat je in beweging kunt komen. In beweging kom je er dan achter dat het allemaal niet zo groot en spannend is als je misschien dacht. In beweging ontdek je steeds meer over het ‘hoe’. Hoe je iets mogelijk kunt maken voor jezelf. 

Wat kun je doen? 

Als je dit nog niet gedaan hebt, denk dan na over jouw intentie voor dit jaar. Een intentie hoeft niet uitgebreid te zijn. Neem voor jezelf twintig minuten de tijd om met pen en papier te gaan zitten. Stel jezelf de vraag: Wat is mijn intentie voor 2022? En schrijf vervolgens alles op wat er naar boven komt. Kijk vervolgens of je dit kunt ondervangen in één woord: jouw woord van 2022. 

Creëer ook een beeld voor jezelf van hoe je er aan het einde van dit jaar bijzit als je jouw intentie hebt geleefd. 

Wat is jouw intentie of woord voor 2022? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden