Ruimte voor wat komen gaat

In de vorige blog ging het over afsluiten en loslaten. Over het bepalen van wat jou dient en wat niet. Een ontzettend groot voordeel van afronden en wegdoen van wat jou niet dient is dat je daardoor ruimte creëert voor wat je wel wenst.  

Als je alleen maar mensen om je heen hebt die jou energie kosten en waarbij je het gevoel hebt dat je niet jezelf kunt zijn, dan is er geen ruimte voor mensen die jou energie opleveren en die bij jou als persoon passen. 

Als jij alleen maar spullen om je heen hebt die je niet aanstaan, is er geen ruimte voor spullen die je fijn vindt. En als je alleen maar denkt aan negatieve ervaringen, is er geen ruimte meer voor de fijne ervaringen. 

Stap 1 is daarom het creëren van ruimte die je opnieuw kunt invullen. Stap 2 is dat je de ruimte ook daadwerkelijk weer gaat invullen met wat je wel wenst.  

Hoe vul je de ruimte in? 

De kans is groot dat je weer terugvalt in oude patronen als je nog niet hebt nagedacht over wat je wilt met de ruimte die ontstaat. 

Heb je bijvoorbeeld besloten dat je een bepaalde vriend niet meer zo vaak gaat bellen? Bepaal dan vooraf wat je gaat doen op het moment dat je behoefte hebt aan het zien van een vriend. Kun je andere vrienden bellen? Of kun je de ruimte die ontstaat gebruiken om op bepaalde plekken te komen en nieuwe vrienden te maken? Doe je dit niet, dan zul je merken dat je uiteindelijk toch die vriend belt omdat je behoefte hebt aan het samenzijn met iemand. 

Heb je besloten dat je minder aandacht gaat geven aan een belemmerende overtuiging of gedachte? Dan is het belangrijk dat je een positieve overtuiging of gedachte paraat hebt. Dan kun je namelijk op het moment dat jouw aandacht naar deze negatieve overtuiging of gedachte gaat er een gewenste overtuiging of gedachte tegenover zetten.  

Heb je besloten dat je afscheid gaat nemen van bepaalde spullen? Bepaal dan eerst of je deze ruimte wel wilt gebruiken. Als je juist minder spullen wilt, dan hoef je de ruimte natuurlijk niet op te vullen. Het kan zijn dat je bepaalde wensen hebt over spullen die je graag wilt hebben. Soms ontstaat die mogelijkheid dan door het verkopen van spullen die je niet meer wilt.  

En als laatste is het goed om te onderzoeken welke ervaringen je niet meer wilt. Misschien heb je bijvoorbeeld steeds de ervaring dat je overprikkeld raakt op verjaardagsfeesten (al is dat met Corona misschien al opgelost). Maak dan de keuze om deze ervaring minder vaak op te zoeken.  

Wat kun je doen? 

In de vorige blog heb je een lijst gemaakt met wat je bewaart en wat je achterlaat. Maak nu voor jezelf een lijst met wat je graag wilt, maar nog niet hebt. Dat zijn nieuwe wensen en verlangens die je kunt toevoegen aan je leven in de ruimte die ontstaat als je achterlaat wat niet meer bij je past. 

 1. Welke mensen wens je in je leven? 
 1. Welke spullen wens je nog in je leven?  
 1. Welke ervaringen wil je meer gaan opdoen? 
 1. Aan welke gedachten en overtuigingen wil je meer aandacht besteden. 

Maak daarna een top vijf van de wensen die je het allerliefste in het komend jaar wilt realiseren voor jezelf en schrijf deze voor jezelf op. Zoek er eventueel wat plaatjes bij en hang het overzicht van jouw wensen ergens op waar je het elke dag ziet. Zo heb je jezelf op de best mogelijke manier voorbereid om er komend jaar naartoe te kunnen werken. 

— 

Wat zijn jouw top 5 wensen? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

9 Reacties

 1. Sydney Renning

  1. Gezondheid, stoppen met roken, weer begonnen na 25 jaar nadat ik een hulp heb aan gevraag voor mijn drank (mis)gebruik.
  2. Gezondheid, weer beginnen met hartlopen , dus weer mee sporten, in het slop gekomen door psychische problemen en drank gebruik.
  3. Meer rust creëren en tijd voor zelf reflectie ook in verband met bovenstaande.
  4. Werken aan betere sociale contacten ondanks mijn autisme, wordt een lastige opgaven.
  5. Concentratie beter proberen te verbeteren, lastig om dat ik nogal snel enthousiast wordt door dingen die op mijn pad belanden.

  Ik heb de lifescan in gevuld en hoop dat dat een leidraad kan worden.

  Antwoord
 2. Saskia Boere

  Mijn wensen voor komend jaar:
  1. Groei en ontwikkeling door het volgen van GP Insight en NLP Practitioner opleiding.
  2. Meer ruimte voor mezelf maken door voor mezelf op te komen en keuzes te maken voor wat mij gelukkig maakt.
  3. Opruimen en loslaten en ruimte maken in huis door fysieke spullen weg te doen en ruimte te maken voor welke spullen ik wil.
  4. Tijd nemen om te ontdekken wat een passende baan is en deze vinden in een voor mij passende werkomgeving, passend bij mijn wensen en voorwaarden.
  5. Op ontdekking in eigen land, in elke provincie een keer zijn geweest en slapen in een strandhuisje.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Mooie wensen Saskia! 5 is ook een leuke, op ontdekking in eigen land 🙂 Heel veel succes met uitvoeren van je waardevolle doelen!

   Antwoord
  • Katrijn

   Waw Saskia,

   Ik las je wensen en die komen sterk met die van mij overeen, vandaar even mijn reactie. Ik wens je dit.
   Dank je dit te delen.

   Groetjes, Katrijn

   Antwoord
 3. Grady

  1. Meer aandacht voor mijn gezondheid. Doorgaan met meer bewegen, bewuster eten en misschien mijn gebit laten renoveren/vervangen.
  2. Doorgaan met me richten op het positieve. Welke gedachten geven me energie?
  3. Weer wat meer ruimte voor mijn geloof. Een meer structurele plaats, dan het maar een beetje laten gebeuren. Het bouwt me op en helpt me met alle andere punten.
  4. Nieuwe uitdagingen aangaan. Gericht op o.a. verdieping van mijn vak. Zo wil ik een boek laten uitgeven. Ik ga voor nieuwe uitdagingen ook nieuwe trainingen volgen. Ik word blij als ik mezelf met mijn bedrijf verder kan ontwikkelen en ik me kan richten op een nieuwe stip aan de horizon.
  5. Aandacht voor de ander. Wat kunnen we elkaar geven en wat kunnen we van elkaar leren? Onverwachte ontmoetingen de ruimte geven. Dit zie ik ook als een vorm van poëzie. En als een bron van inspiratie voor het schrijven van Poëzie.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Super mooie doelen Grady, veel succes! Houdt je ons op de hoogte hoe het gaat met je doelen 🙂 Dat kan makkelijk via bijvoorbeeld de FB groep.

   Antwoord
 4. Else

  1. Vrijheid: de gezondheidszorg verlaten met alle protocollen die inmiddels voelen als een dwangbuis. eigen praktijk in stress counseling uitbouwen.
  2. Eigenheid: dichter bij mezelf blijven als coach, niet teveel aanpassen en ‘pleasen’. Mijn sterkte zit in mezelf blijven.
  3. Meer kennis opdoen: kennis is heerlijk!
  4. Aanschaffen materialen voor coaching: whiteboard, statief voor telefoon.
  5. Video’s maken voor online training.

  Zo, door dit even zo op te schrijven, kan ik er niet meer om heen. ‘Delen’ is één van de handvatten, die helpen je doelen te bereiken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden