Over hoe de omgeving bepaalt hoe je jouw kwaliteiten ziet
Laatst stond ik in de Primera om wat af te geven bij de post en ik stond daar in mijn donkerblauwe regenlaarzen die onder de modder zaten.
Ik werd mij er, terwijl ik aan het wachten was in de rij, ineens heel bewust van dat dit best een rare schoenkeuze is voor de Primera.
Vlak daarvoor was ik met Harm aan het wandelen in een bos bij ons in de buurt. Door de regen waren daar enorme modderpoelen ontstaan. Wij hadden daar, dankzij onze regenlaarzen, helemaal geen last van en wandelden overal rustig doorheen.
Een aantal voorbijgangers reageerden dan ook op onze laarzen en maakten opmerkingen over hoe slim het was om die aan te trekken tijdens het wandelen.
Ik vond dat wel een grappig contrast. In beide situaties waren het dezelfde donkerblauwe regenlaarzen die onder de modder zaten. In de eerste omgeving waren deze regenlaarzen een, wat ik dan altijd noem: “interessante keuze”. In de tweede omgeving waren ze juist een slimme keuze.
Nu kom ik in de Primera nog wel weg met het dragen van die regenlaarzen. Maar stel dat het niet de Primera was, maar een luxe vijf-sterren restaurant? Dan waren mijn regenlaarzen pas echt een “interessante keuze” geweest. De kans is groot dat ik ook niet eens naar binnen had gemogen.
Als ik kijk naar hoogbegaafdheid en de kwaliteiten, eigenschappen en kenmerken die je als hoogbegaafde bezit, zie ik dat contrast vaak ook. Dat waar je als hoogbegaafde in de ene omgeving op afgewezen wordt, kan in een andere omgeving zomaar iets zijn waar je juist om geprezen en voor gewaardeerd wordt.
Daarom is het ook belangrijk om de kenmerken en eigenschappen die je hebt niet als goed of fout te bestempelen. Net zoals modderige regenlaarzen niet goed of fout zijn. Beter is het om te gaan ontdekken in welke omgevingen jouw kwaliteiten en eigenschappen tot hun recht kunnen komen.
Soms betekent dit dat je gaat herkennen dat de omgeving waarin je nu functioneert niet bij je past en dat je op zoek mag naar een andere omgeving die beter past.
Maar vaak genoeg kun je ook in je huidige omgeving (kleine) aanpassingen maken waardoor de omgeving beter bij jou past en jij beter in de omgeving past.
Misschien merk je bijvoorbeeld dat de mensen op je werk jouw kritische ingesteldheid “niet altijd even makkelijk” vinden. Dat betekent dan niet dat je een andere baan moet gaan zoeken. Het betekent ook niet dat je dan maar beter niet meer kritisch kunt zijn.
Je wordt hier vooral uitgenodigd om te erkennen dat je kritisch bent en om dit bespreekbaar te maken met je collega’s, zodat zij ook meer begrijpen over de achtergrond van jouw kritische opmerkingen.
Als je merkt dat jouw werkomgeving nu niet het beste in jou naar boven haalt, dan is het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ een mooie eerste stap. Daar ga ik dieper in op hoe je ontdekt welke werkomgeving bij jou past, zodat je kunt herkennen wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw werkomgeving beter bij jou gaat passen.
Je zult merken dat hoe meer de omgeving bij jou past, des te gemakkelijker het is om te zien dat jouw kwaliteiten waardevol zijn en hoe meer plezier je er zelf van hebt. Je kunt het boek hier meteen bestellen.
–
PS. Deze maand gaan de deuren van Insight weer open. Je kunt je hier alvast aanmelden voor de Insight wachtlijst. Je hoort het dan als eerste wanneer de deuren precies opengaan en je ontvangt ook nog een leuke kortingscode die je tijdelijk kunt inwisselen.