Waarom ik doe wat ik doe

Ik geloof dat jij met jouw unieke skills/gaves, persoonseigenschappen en ervaringen iets kunt wat niemand anders kan en dat jij hiermee van betekenis kunt zijn voor de wereld om je heen. En ik geloof dat als je dat niet doet, dat dit een groot gemis is voor jezelf en een verspilling van de talenten en het potentieel wat jij in je draagt. We hebben in deze wereld mensen nodig die kunnen wat jij kan. En door jezelf te zijn in een wereld die probeert jou te vormen naar de maatstaven van “normaal”, is het een grootse prestatie om dicht bij jezelf en op jouw eigen weg te blijven.

Het is mijn missie om jou daarin te ondersteunen. Ik help je graag met het vormgeven van een leven waarin jij kunt doen wat voor jou de bedoeling is, waarbij jij jezelf steeds beter leert kennen en ook steeds beter begrijpt welke rol hoogbegaafdheid speelt in jouw leven zodat je dit positief kunt inzetten.

Mijn eigen reis

Rond mijn twintigste leidde mijn zoektocht naar antwoorden over wie ik ben, nodig heb en wat ik wil, mij bij het ontdekken van hoogbegaafdheid. “Wow” dacht ik, “dit verklaart zoveel voor mij”.

Al die tijd had ik gevoeld dat ik anders was, maar ik kon er mijn vinger niet opleggen. Ik had mezelf afwisselend dom en slim gevoeld en soms stiekem wel eens gedacht of er niet iets mis was met mij. En toen kwam daar hoogbegaafdheid om de hoek kijken. Iets waar ik in eerste instantie nooit in was gaan zoeken. Hoogbegaafdheid kende (en nog steeds) namelijk veel stereotypen en misvattingen waar ik mezelf totaal niet in kon vinden.

Het moment dat mij werd uitgelegd wat hoogbegaafdheid nou echt is, verdween er een soort last van mijn schouders. Wat ik altijd al gevoeld had, werd nu ineens heel duidelijk verklaard. Er was opluchting en het begin van zelfacceptatie. Alsof ik niet meer hoefde te vechten om in mijn “rol” te blijven. Ik kon gewoon mezelf gaan zijn.

Dit ene puzzelstukje gaf mij nieuwe kracht. Beter gezegd een schop onder mijn kont. Want ik wist al heel lang dat ik een missie had die ik niet aan het leven was. Ik wist alleen nog niet precies wat die missie was en hoe ik die vorm ging geven.In de jaren die volgden, deed ik allerlei “testen” om achter mijn passie en missie te komen. Allerlei drijfveren analyses en persoonlijkheidstesten. En hoewel ik die super interessant vond, liet het mij vaak wel achter met een “Ok. Wat nu?” gevoel. Ik had duidelijk iets anders nodig om uit de hoeveelheid dingen die ik leuk vond een toekomst voor mezelf te gaan vormgeven. Wie of wat kon mij die antwoorden geven?

Het bleek de start van een ontdekkingsreis waarbij ik investeerde in coaches, netwerken, boeken en veel tijd besteedde aan het vormgeven van mijn eigen leven. Ik probeerde alles uit en wat werkte schreef ik op. Ondertussen ging ik mij specialiseren in hoogbegaafdheid en las ik alles wat los en vast zat over wat het nou precies inhoudt en wat de invloed van hoogbegaafdheid is op je leven en levensinvulling.

In 2014 kwam ik weer een stuk dichterbij mijn missie door het dagelijks werk wat ik deed met en voor hoogbegaafde jongeren. Ik voelde me geroepen, ik voelde dat ik hier iets in te doen had. Maar ik voelde ook dat er ergens nog iets voor mij ontbrak. Ik zag dat niet alleen deze jongeren met belangrijke levensvragen vragen zaten, maar dat ook hun ouders dezelfde zoektocht doorgingen. Ik kwam veel volwassenen tegen die nog steeds niet wisten “wat ze wilden worden als ze later groot waren”. En voor volwassenen was nog minder passende ondersteuning te vinden. Ik keek om mij heen en zag een enorme hoeveelheid mensenlijk potentieel verloren gaan, zoveel mensen die op 50% van hun kunnen leefden en dat ging mij aan het hart.


Ik voelde aan alles dat dit mijn volgende stap moest zijn en ik maakte de overstap van jongeren naar volwassenen. Wat voor mij werkte, bleek ook te werken voor de mensen die ik in hun weg ging ondersteunen. Ondertussen leerde ik steeds meer over wat jou als HB’er anders maakt en wat dat betekent voor het vormgeven van een leven dat bij jou past en het vinden van jouw levensmissie. Ik realiseerde me ook dat het in de kern allemaal helemaal niet zo moeilijk is, als je de juiste inzichten en tools hebt en als je bereid bent om er bewust mee bezig te zijn.

Inmiddels heb ik hier in de vorm van mijn coaching al honderden mensen mee verder mogen helpen en daarmee leef ik echt mijn missie. Bovendien mag ik zelf mijn leven leven zoals ik dat het liefste wil en heb ik werk gecreëerd waar ik wonder boven wonder al mijn interesses en talenten in kwijt kan. Ik vond dat in het ondernemerschap, maar geloof me, ook in loondienst is er veel meer mogelijk dan je denkt.

Nog wat Inside Information

  • Naast werken, wat ik dus met veel plezier doe, kun je mij 2 keer per week vinden bij de Crossfit. Je kunt mij ook gedurende de dag tegenkomen tijdens mijn dagelijkse wandeling in Nijmegen of in de zomer buiten op het terras met leuke mensen of alleen en al denkende aan alles wat nog komen mag. Je kunt mij wakker maken voor een reis naar mooie landen en dansjes doen op zomerse avonden. En de sleutel naar mijn hart is sterke koffie en heel veel humor.

  • In mijn zoektocht naar wat ik wil worden als ik later groot ben, kwam ik erachter dat ik een passie had voor de fitness. Dus liet ik mij officieel certificeren als fitness instructeur en ging ik in een sportschool aan de slag. Na zo’n 6 maanden realiseerde ik mij dat mijn passie voor de sport iets anders was dan passie voor het uitoefenen van dit vak. Nog steeds ben ik blij dat ik de opleiding heb gedaan, het heeft mij ontzettend veel gebracht en openende onverwachte deuren in mijn carrière. Maar sportschema’s maken en tegen klanten zeggen “Houd je rug recht. Nee, niet zo, maar zo” dat is niet aan mij besteed. Heb ik gewoon het geduld niet voor.

  • Ik zou een boek kunnen schrijven over de hoeveelheid (verschillende) baantjes en klussen die ik heb gedaan waarbij ik er sowieso een paar ben vergeten, of liever wil vergeten.

  • Ik lees zo’n 3-4 boeken per maand en volg veel online studies en cursussen om te zorgen dat ik bij blijf in mijn vakgebied en om mijn enorme leerhonger te kunnen stillen. Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd ;).

  • Ik geloof dat het één van de grootste menselijke valkuilen is om niet om hulp te vragen en zelf te proberen het wiel uit te vinden. Als je kijkt naar de hoeveelheid tijd die je in dit mensenleven hebt gekregen, is het zonde om niet veel meer gebruik te maken van de kennis en ervaringen van anderen.

  • Ik zie het als een groot geluk dat ik vroeg in mijn leven al vastliep in de reguliere systemen gecombineerd met een duidelijk verlangen om het anders te doen en de steun en ondersteuning van de mooie mensen die er steeds op het juiste moment voor mij waren.

  • Mijn grootste dankbaarheidsmomenten zijn als ik mij realiseer dat ik mijn leven precies leef zoals dat past bij mij en dat ik op dagelijkse basis andere mensen mag helpen met het vormgeven en creëren van het leven dat bij hen past.

Interview met Jeanet Wolf

Meer over mij horen en over hoe ik tegen hoogbegaafdheid aankijk? Bekijk dan mijn interview met Jeanet Wolf.

Meer interviews vind je hier >>