Niet zomaar geloven wat je denkt

Soms als Harm en ik in de auto zitten, verbazen we ons over de capriolen die andere bestuurders uithalen. Rechts inhalen, bovenop onze achterkant zitten totdat we aan de kant gaan, of op een rotonde er net even voor duiken, zodat wij vol op de rem moeten. Op die momenten zitten Harm en ik dan nog wel eens onvriendelijke dingen te roepen over deze bestuurders.  

Tegelijkertijd bemerk ik bij mijzelf dat het goed is om soms ook even te relativeren en het oordeel dat we hebben te onderzoeken. Is het echt waar dat deze bestuurder roekeloos is, een gevaar op de weg is, opgejaagd is of agressief rijdt? Of kan iets anders ook waar zijn? Bijvoorbeeld dat hij of zij op weg is naar het ziekenhuis en geen tijd te verliezen heeft.  

De realiteit is dat we nooit weten wat er bij de ander speelt en waardoor de ander doet wat hij of zij doet. Maar met wat we geloven kunnen we onszelf wel begrenzen en kan ons wereldbeeld gaan verkleuren. Zo kan ik zomaar gaan geloven dat iedereen op de weg gevaarlijk en roekeloos is. En dan kan het in de auto zitten ineens een bron van stress en angst worden.  

Als ondernemer en als mens kom ik regelmatig in situaties waarin anderen een sterk oordeel over mij hebben. Net zoals dat ik in situaties kom waarin ik een oordeel over de ander heb. Dat oordelen zit in onze aard, maar het handelen op het oordeel dat we hebben, daar kunnen we regie over nemen. We kunnen ervoor kiezen om ons oordeel te onderzoeken, om te herkennen wat wij zelf in onszelf te ontwikkelen hebben, of om het oordeel als waarheid te behandelen en dat bij anderen neer te leggen. 

Als hoogbegaafde weet ik ook hoe het is als je zelf allerlei dingen ziet die anderen niet zien. Of dingen logisch vindt die anderen niet logisch vinden. En dingen doet die anderen nalaten. De conclusie is dan snel getrokken dat anderen er met de pet naar gooien, het niet belangrijk genoeg vinden of geen zin hebben om jou te helpen. In de praktijk is dat vaak niet zo. Het is eerder onmacht dan onwil en raakt vooral iets aan wat pijn doet bij jou waardoor er oordeel en een emotie tot stand komt.  

En nogmaals, het is niet erg om een oordeel te hebben of om geraakt te worden. Waar het om gaat is wat je ermee doet. Ga je er blind op handelen? Of kun je een situatie waarin je stress of spanning ervaart zien als een mooie uitnodiging om te ontdekken wat er in jou leeft en wat er geheeld mag worden? In dat laatste geval kun je heel waardevolle inzichten over jezelf ontdekken. En het maakt het mogelijk om in verbinding met die ander te blijven in plaats van dat je relaties onder druk gaat zetten. Maar dat vraagt wel wat van je. Het is immers veel makkelijker om het oordeel over de ander te laten bestaan.  

Eerder dit jaar heb ik aan het Insight programma het onderdeel ‘Insight in je mind’ toegevoegd. Hierin neem ik je mee in hoe je bij jezelf kunt onderzoeken waar je vasthoudt aan iets dat niet waar hoeft te zijn en hoe je jezelf daardoor begrenst in je eigen geluk en groeimogelijkheden.    

Ik gun het je namelijk dat je niet zomaar al jouw gedachtes en oordelen als waarheid gaat zien, maar dat je regelmatig de vraag stelt: Klopt het eigenlijk wel wat ik denk en vind? Of kan het zijn dat ik dat niet zeker weet? En als het wel 100% zeker waar is, wat zegt dat dan over wat ik belangrijk vind en over waar ik iets te leren heb? 

Overigens betekent dit allemaal niet dat je niet meer mag voelen, vinden of oordelen. Het gaat erom dat je jezelf kunt losmaken van de emoties die jou naar beneden halen en in de weg staan van je groei. Dat je niet blijft vasthouden aan de gedachtes die jou pijn doen en kwetsen en jou vooral stress geven. Want daarmee houd je vooral jezelf klein en saboteer je jouw kansen op geluk en levensplezier.  

Wil je aan de slag met de speciale methode die je hiervoor kunt gebruiken? Doe dan mee aan Insight. Met Insight ontdek je ook jouw blauwdruk en hoe je de mooie kanten en unieke gaven die jij hebt nog veel meer kunt benutten. Meer info over Insight vind je hier. 

PS. Komende week kun je meedoen aan de Masterclass ‘van Last naar gave’. Daarin ontdek je hoe je de voordelen van hoogbegaafdheid kunt gaan ervaren en benutten in plaats van de lasten ervan. Aanmelden kan hier

 

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Gratis Introductie Masterclass over hoogbegaafdheid
  2. Gratis Masterclass ‘Van Last naar Gave’
  3. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  4. RISE. Coaching voor slimme, sensitieve ondernemers
  5. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

 

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden