Niet kiezen is zeker verliezen

Niet kiezen is zeker verliezen

Adrienne | Gifted People Werk, Ondernemerschap 6 Comments

Laatst reed ik langs een gebouw en realiseerde ik me ineens: ‘Hee, daar heb ik ook nog gewerkt’. In mijn tijd in loondienst heb ik dusdanig veel projecten gedaan en verschillende banen gehad dat ik er oprecht soms een aantal vergeet. Die komen dan heel willekeurig ineens weer ergens naar boven.  

Destijds deed ik ook van alles tegelijk. Dat voelde voor mij alsof ik een “loophole” had gevonden. Ik kon zonder te kiezen en zonder compromissen te maken op wat ik wilde verschillende interesses najagen. Dacht ik.  

Op een bepaald moment werd het namelijk steeds vaker chaos in mijn hoofd. Mijn projecten liepen uit de hand. Het werd alsmaar groter en meer werk dan ik van tevoren had gedacht. En uiteindelijk moest ik dan alsnog compromissen maken.  

Nu ik ondernemer ben, is dit een valkuil die ik elke dag probeer te voorkomen. Ik heb nog steeds 1.001 interesses en ideeën, maar als ik die allemaal zou najagen of proberen te integreren in mijn bedrijf, komt er niets meer van de grond en verdrink ik uiteindelijk zelf ook in de chaos.  

Ik weet uit ervaring dat wanneer je veel interesses hebt, kiezen altijd een beetje pijnlijk is. Tegelijkertijd is kiezen wel noodzaak. Ik zie bijvoorbeeld bij veel hoogbegaafde ondernemers dat er niet gekozen wordt. Misschien herken je in jouw website ook wel een soort verzamelbak aan dingen die je kunt en leuk vindt. Of misschien doe jij nog wat je doet voor ‘iedereen’.  

Daarmee maak je het voor jezelf vooral heel moeilijk om de juiste mensen aan te trekken. Mensen die jij echt heel goed kunt helpen. Als je niet durft te kiezen, kun je de beste in jouw markt zijn, maar doen jouw potentiële klanten alsnog zaken met jouw concurrenten. Concurrenten die wel hebben gekozen. En je zit jezelf door niet te kiezen enorm in de weg. Want dat waar jij uniek bedreven in bent, krijgt veel te weinig ruimte. Dat kost enorm veel plezier. 

Een belangrijke ondernemersvaardigheid is daarom dat je kunt inzoomen. Dat je heel specifiek bent in wat je doet en voor wie. Een misvatting daarbij is dat je maar één ding doet voor de rest van je leven en dat je al het andere buitensluit. Want, juist als je snapt hoe dit concept werkt, kun je er ook steeds weer op verder bouwen. Steeds meer van je interesses toevoegen aan je bedrijf, terwijl je heel scherp bent op welke van jouw interesses ondersteunend of juist afleidend zijn. Daardoor houd je jouw focus op de juiste dingen en kun je echt impact maken met wat je aanbiedt.   

Vandaag is de laatste dag dat jij het intake-formulier kunt invullen voor het ondernemerstraject speciaal voor ondernemers die zich herkennen in hoogbegaafdheid. 

Begin mei ga ik intakegesprekken voeren met een selectie van de ondernemers die zich via dit intake-formulier aanmelden. De ondernemers die door de selectie komen, krijgen de kans om zich aan te melden voor een speciaal ondernemerstraject. Tijdens vijf live en vijf online bijeenkomsten gaan we het hebben over de principes die je moet kennen als ondernemer. We gaan het hebben over de vaardigheden die nodig zijn om jouw unieke dienst in de wereld te zetten, zodat je mensen echt kunt helpen. En we besteden aandacht aan de valkuilen die je als HB-ondernemer tegenkomt in je ondernemersreis, zodat jij je hier tijdig tegen kunt wapenen.  

Het belangrijkste doel van het ondernemerstraject is dat jij in staat bent om met jouw unieke gaven en unieke waarde een positieve impact op de wereld te maken. Wij geloven namelijk bij Gifted People dat iedere ondernemer met zijn of haar eigen bedrijf de wereld een beetje mooier en beter kan maken. Als je interesse hebt, vul dan nog even snel hier het intake-formulier in. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 6

 1. Hoe kies je voor 1 vak en project om te doen en zorg je dat daar een logische opbouw in zit? Hoe kies je 1 nieuw bedrijf om te werken en 1 vak om te doen als er zoveel leuk is?

 2. Ik vind het elke weer bijzonder hoe jouw blogs op mij aansluiten.

  Ook deze weer. Ik dit momenteel middenin een ontwikkelmoment. Leren kaderen, prioriteren en inderdaad kiezen. Waar ik erg nee worstel is, naast de grote ideeën, ook het feit dat ik zoveel (knelpunten) zie (aankomen). Die anderen dan weer niet zien. Zo ontzettend vermoeiend. Maakt ook dat ik nergens helemaal plezier in kan hebben qua werk.

  Hopelijk kan ik daar steeds beter mijn balans in gaan vinden.

  1. Hier hetzelfde. Niet als zelfstandig ondernemer, maar als “ondernemer in een organisatie”.
   Omdat ik mijn intuïtie niet vertrouw (iets met vroeger) prioriteer en kies ik op basis van argumenten en risico-afwegingen, maar daar heb ik in mijn huidige functie niet meer de tijd voor.

  2. Fijn dat je herkenning in de blogs vindt. Ik heb toevallig net voor Emmelie het werkboek opgezocht, maar ik denk dat het voor jou ook interessant kan zijn. Hier kun je het gratis boek, werk dat past downloaden. https://giftedpeople.eu/gratis-ebook-werk-dat-past/

   Wat wil ik?
   Wat past bij mij?
   Wat zijn mijn werkvoorwaarden?
   Waar word ik blij van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *