Ik hoop dat je een prachtige jaarwisseling achter de rug hebt en 2025 al fantastisch bent gestart. Ik kijk er naar uit je het komend jaar weer te mogen inspireren met de wekelijkse HB-updates en om je te mogen ontvangen in alle mooie programma’s die we al aanbieden én nog gaan maken dit jaar.
Deze maand wil ik graag in het teken zetten van een aantal hardnekkige misvattingen.
Deze misvattingen zorgen er namelijk voor dat je onterecht gaat denken dat je niet hoogbegaafd bent of daar alsmaar aan blijft twijfelen.
Naast dat een eindeloze welles-nietes met jezelf enorm veel energie kost, staat het je ook in de weg van het kunnen ontdekken van wat hoogbegaafdheid voor jou meebrengt en betekent. En dat maakt het lastig om juist de mooie kanten van hoogbegaafdheid te kunnen benutten.
De misvatting die ik vandaag met je wil bespreken is: hoogbegaafden zijn altijd succesvol in school- en werkomgevingen.
Er gaat nog steeds de gedachte rond dat hoogbegaafden altijd succesvol zijn en dat hoogbegaafdheid zich laat zien in de vorm van hoge cijfers op school, ergens in uitblinken, klassen overslaan, een geniale uitvinding doen of een succesvolle carrière. Het zijn ook nog vooral de ‘slimme’ kinderen die op school aangemerkt worden als hoogbegaafd.
Natuurlijk zijn er hoogbegaafden die wel hoge cijfers halen, klassen overslaan, floreren in werk of prachtige uitvindingen doen, maar net zo goed zijn er ook hoogbegaafden die onderpresteren op school en in werk, gaan disfunctioneren of zelfs uitvallen. En er zijn hoogbegaafden die wél een fantastische uitvinding hebben, maar dat met niemand durven te delen.
Daarbij is het zo dat je als hoogbegaafde een bovengemiddelde intelligentie en potentie hebt. Deze stellen je in staat om tot bovengemiddelde resultaten te komen, maar dat betekent niet dat dit ook gaat gebeuren.
Daarvoor is het namelijk op de eerste plaats nodig dat je in een omgeving functioneert waarin jouw vorm van intelligentie tot z’n recht komt en in een omgeving bent die past bij jouw blauwdruk, zodat je jouw potentie verder kunt ontwikkelen.
Als je functioneert in een omgeving die niet past bij jouw blauwdruk, zul je vooral last krijgen van dat wat hoogbegaafdheid meebrengt en minder goed uit de verf komen of gewoon gemiddeld. En als jij meer een creatieve intelligentie hebt, dan zul je het lastiger hebben in omgevingen waar klassieke intelligentie beloond wordt.
Op de tweede plaats is het nodig dat je passende ondersteuning krijgt. Als je als hoogbegaafde bijvoorbeeld een leerbelemmering hebt en daar wordt geen aandacht aan gegeven, zul je het moeilijker hebben om tot successen te komen. Het lastige hierbij is ook dat hoogbegaafdheid een leerbelemmering kan verbloemen en andersom. Daardoor kunnen deze twee jarenlang verborgen blijven.
Hoewel hoogbegaafdheid niet altijd opvalt in de vorm van succes en bovengemiddelde resultaten, valt hoogbegaafdheid wél altijd op. Hoogbegaafdheid is namelijk onderdeel van jouw zijn en komt daarom tot uiting in de dingen die je doet, ziet, voelt en zegt.
Om de signalen van hoogbegaafdheid te kunnen herkennen is het echter wel nodig dat je weet wat die signalen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het anders voelen, intenser waarnemen en het sneller denken.
Over deze signalen, over wat hoogbegaafdheid wel en niet is en over hoe je hoogbegaafdheid kunt herkennen, deel ik uitgebreid in de gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid. Ik deel ook wat het verschil is met hoogsensitiviteit en over of het slim is om je te laten testen.
Ik heb besloten om deze masterclass na jaren weer een keer LIVE online geven 😊. Je kunt je hier gratis aanmelden. Als je meedoet aan de masterclass, kun je ook jouw vragen over hoogbegaafdheid stellen.
Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met: