Mijn beste ideeën, onuitgevoerd

Van de week dacht ik even terug aan mijn tijd in loondienst en aan de mooie ideeën die ik in die tijd heb gehad – en tot mijn grote spijt ook aan het overgrote deel van die ideeën die nooit tot uitvoer zijn gekomen, of later door iemand anders ineens ‘bedacht’ werden.  

In die tijd heb ik daardoor ook alle emoties gevoeld en alle gedachten gehad, van teleurgesteld tot boos en van ‘mijn baas is een pannenkoek’ tot ‘ik kan mijn ideeën maar beter voor mezelf houden omdat ze toch niet begrepen worden’.

Nu erop terugkijkend zie ik eigenlijk wel dat het logisch is dat mijn ideeën en oplossingen niet altijd gehoord werden.  

Ik ging er bijvoorbeeld vaak genoeg vanuit dat iedereen zag wat ik zag. Daardoor keken anderen mij regelmatig aan alsof ik chinees praatte als ik mijn ideeën en oplossingen begon te delen.  

Inmiddels weet ik dat als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid je vaak de eerste bent die ziet dat er kansen voor het oprapen liggen of iets mis dreigt te gaan binnenkort of verder in de toekomst. En dan hebben anderen het van jou nodig dat je hen daarin meeneemt op een manier dat het mogelijk maakt dat zij het begrijpen en de urgentie ervan inzien.  

Wat ik ook vaak onhandig deed was de oplossing of mijn idee gewoon even over de schutting gooien. Dan was mijn leidinggevende, of mijn collega helemaal niet klaar om mijn idee of oplossing te horen en werd ik vooral tegemoet getreden door weerstand en bezwaren, waar ik dan weer niet op voorbereid was.  

Als gevolg droop ik dan af, teleurgesteld omdat anderen mijn mooie ideeën en oplossingen steeds aan de kant schoven. Of ik ging juist een beetje drammen waardoor de goede relatie die ik had met de ander onder druk kwam te staan.  

Als hoogbegaafde heb je de mooie gave van het vooruitzien en kun je met vooruitstrevende ideeën en slimme oplossingen komen die echt een verschil kunnen maken en daarmee een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf waar je werkt.  

Ik geloof daarom ook dat het heel belangrijk is dat je als hoogbegaafde weet hoe je die ideeën en oplossingen op zo’n manier kunt delen, dat anderen daar ook iets mee kunnen, én dat de kans dat de ander ‘ja’ zegt op jouw idee of oplossing ook zo groot mogelijk wordt. Want, dan kun je jouw gave van het vooruitzien echt gaan verzilveren.  

Speciaal hierover heb ik laatst een online workshop gegeven waarin ik precies gedeeld heb hoe dat te doen. En omdat deze workshop zo’n succes was en zo goed werd ontvangen door de deelnemers, heb ik besloten om de workshop nog een keer te geven. In deze workshop ontdek je: 

  1. hoe je jouw leidinggevende of collega’s (en ook de andere mensen om je heen) meeneemt in jouw idee of oplossing, zodat zij begrijpen wat je bedoelt en openstaan om naar je te luisteren in plaats van al meteen jouw idee of oplossing aan de kant te schuiven. 
  2. hoe je omgaat met weerstand en de bezwaren die er altijd zijn als je jouw ideeën of oplossingen deelt, waarom dit zo is, en hoe je die weerstand en bezwaren op een zachte manier wegneemt, zodat anderen de zin in zien van jouw ideeën, zonder dat je hoeft te gaan overtuigen en zonder dat je met elkaar in de verdediging schiet. Want dan wordt het steeds moeilijker om de mensen om je heen met je mee te krijgen. 
  3. ook hoe je er helemaal oké mee kunt zijn als je alles hebt gedaan binnen jouw mogelijkheden en je leidinggevende of collega toch ‘nee’ zegt. Dat voorkomt namelijk dat jij dit dagen of weken met je meedraagt ten koste van jouw werk- en levensplezier. 

Wil je meedoen aan deze workshop? Meld je dan hier even aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer de volgende workshop gepland wordt, zodat je verzekert kunt zijn van jouw plek én mee kunt doen met een speciale early bird korting.    

PS. Ben je ondernemer? Kijk dan ook even op onze nieuwe Gifted Business website. Op deze website vind je binnenkort inspirerende artikelen en podcasts over hoogbegaafdheid en ondernemen en je kunt er zien welke mogelijkheden er zijn om te gaan samenwerken. 

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Gratis Introductie Masterclass over hoogbegaafdheid
  2. Gratis Masterclass ‘Van Last naar Gave’
  3. Gratis E-book ‘Nooit meer een burn-out’
  4. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  5. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  6. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

 

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden