Lekker eigenwijzen

Lekker eigenwijzen

Adrienne | Gifted People Valkuilen 16 Comments

Ik ben zelf extreem eigenwijs. En dat heeft mij veel en ver gebracht. Ik ben afgeslagen van paden die niet bij mij klopten, terwijl anderen probeerden mij van gedachten te doen veranderen. Ik heb ‘nee’ gezegd tegen dingen waarvan iedereen riep dat het ‘toch zo’n mooie kans was’ en ‘ja’ gezegd tegen dingen waarvan iedereen zei: ‘Zou je dat nou wel doen?’. 

Dat ik eigenwijs ben betekent overigens niet dat ik naar niemand luister. Dat is een denkfout die ik veel eigenwijze hoogbegaafden zie maken. Eigenwijs zijn is in mijn ogen het gebruik maken van jouw ‘eigen-wijsheid’, maar niet uitsluitend van jouw eigen wijsheid. Juist de wijsheid van andere mensen kan jou veel verder brengen dan waar je nu bent. De wijsheid van andere mensen kan jou dingen doen (in)zien die je anders nooit had kunnen zien. Daar moet je dan alleen wel voor openstaan. 

Als hoogbegaafde heb je misschien de ervaring dat de wijsheid van andere mensen jou in het verleden juist niet verder hielp. Je hebt bijvoorbeeld gevraagd aan mensen om je te helpen. Je hebt gevraagd aan anderen om met je mee te kijken. Je hebt anderen gevraagd om iets voor je te doen. En de eindstand was vaak dat je eigenlijk teleurgesteld was. Wanneer je die ervaringen hebt, is het logisch dat je de wijsheid van anderen niet meer op waarde kunt schatten. Maar, daarmee houd je jezelf ook klein. 

Het mooie van ons mens-zijn is dat we elkaar hebben. En ja, als hoogbegaafde ben je onderdeel van een kleine minderheid en ben je in bepaalde dingen anders, maar niet in alles. Dat betekent dat er mensen zijn die jouw vraagstukken snappen en deze voor zichzelf al hebben opgelost. Het is dus vooral een kwestie van de juiste mensen zoeken en daar je vraagstukken neerleggen. Dat vraagt om een spannende investering. In geld, maar ook in tijd.  

Als je ondernemer bent, mag je bijvoorbeeld investeren in mensen die bepaalde taken bij jou uit handen nemen. Je mag investeren in een coach die ervoor zorgt dat je jezelf niet in de weg gaat zitten en die jou helpt om te zien wat jij zelf nog niet kunt zien. Je mag investeren in een netwerk, want je omgeving is vaak sterker dan je wilskracht.  

Als je in loondienst bent, mag je bijvoorbeeld investeren in het verbeteren van je vaardigheden, zodat je nog beter wordt in je werk. Je mag investeren in een coach die jou helpt om jouw gaven nog meer te kunnen benutten. Je mag investeren in zelfonderzoek, zodat je beter weet wat je nodig hebt en wenst. En ook dan mag je investeren in een netwerk van gelijkgestemden, omdat het superfijn is om samen te zijn met mensen die jij begrijpt en die jou begrijpen.  

Als we het hebben over om hulp vragen en investeren, dan denken we vaak aan wat het kost. Zodra je kritisch bent op wie je vraagt om hun wijsheid te delen en de vraag gaat stellen ‘Wat levert het op?’, kun je tot de conclusie komen dat de investering veel lager is dan wat je eruit krijgt. 

Ik ben waar ik nu ben, niet door alleen mijn eigen wijsheid, maar vooral ook door de wijsheid van anderen. Ik maak geen grapje als ik je vertel dat ik in de afgelopen jaren al meer dan 70.000 euro heb geïnvesteerd in de wijsheid van anderen. Ik maak ook geen grapje als ik je vertel dat er heel veel meer voor is teruggekomen. In geld, maar ook in geluk, in vrijheid, in plezier, in de liefde en in de wijsheid die ik weer mag doorgeven aan de mensen die in mij investeren. Ik ben dankbaar voor de wijsheid van anderen en ik ben heel kritisch op in wie ik investeer. Dat mag jij ook zeker zijn. Zoek naar mensen waarbij je een klik voelt en waarbij je op eenzelfde frequentie zit. Mensen waarbij je voelt dat zij al echt wat stappen verder zijn en jou daarom ook kunnen helpen met de vraagstukken die jij nu hebt.  

Als ik dat voor je ben, geef ik graag mijn wijsheid aan je door. Dit is waar ik je mee kan helpen:

 • Insight. Voor als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, dat nu nog te veel als last ervaart en je graag meer wilt ontdekken over jezelf, je blauwdruk, hoogbegaafdheid en gelijkgestemden wilt ontmoeten.
 • Gifted Business [nieuw]. Voor als je al een succesvol bedrijf hebt, maar de verveling steeds meer toeslaat en je graag wilt zien wat er nog meer mogelijk is voor jou.

Ongeacht waar je nu staat, is er overigens altijd een groeistap die je kunt maken. Dat hoeft niet meteen groot en duur te zijn. Begin waar je nu bent en maak de stap die passend voelt voor jou. Zodra je die stap maakt, wordt er namelijk weer een nieuwe stap mogelijk. En, natuurlijk, durf wel gewoon lekker eigenwijs te zijn en blijf vooral vertrouwen op je eigen wijsheid.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 16

 1. Ik wil niet eigenwijs overkomen 🙂 maar ik denk dat “autonoom denken” een positievere benadering is van “eigenwijs zijn”.
  “Eigenwijs zijn” zie ik als een negatieve benadering van “autonoom denken” in de zin van ten onrechte denken dat je het beter weet. Hoogbegaafden denken autonoom en als we het niet bij het rechte eind hebben zou je het “eigenwijs” kunnen noemen.
  Door levenservaring kunnen mensen het bij het juiste eind lijken te hebben in de zin van “zo zit het leven nou eenmaal in elkaar” dus doe maar wat ik zeg in je eigen belang, of zoals ik vroeger eens hoorde van een baas: “je hebt wel gelijk, maar je krijgt het niet…”! Zo zit de samenleving blijkbaar in elkaar en met “eigenwijs zijn” of “autonoom denken” kom je niet altijd verder in het leven, ook al heb je gelijk en leef je volgens je blauwdruk… Een levensles in opportunisme overkomt je dan, maar dat leidt wel tot afstand van je blauwdruk, wat tot innerlijke conflicten kan leiden en dus tot neurosen etcetera…

 2. Alweer erg helder verwoord Adrienne! Zowel de wijsheid over ‘eigen wijsheid’ als de die over het ‘investeren in jezelf’. Hoewel ik het zelf steeds vaker al durf te volgen, durf ik nog niet (altijd) voluit naar mijn eigen wijsheid te handelen of deze te ventileren… Ik ben wel begonnen met het investeren in mezelf en wel door te beginnen bij het ‘laaghangend fruit te plukken’. Daar vallen voor mij bijvoorbeeld de meetups onder. De reiskosten zijn de leuke en leerzame gesprekken met gelijkgestemden meer dan waard! Bedankt hoor!

 3. Wat ik mij altijd afvraag, is waarom er bij veel mensen zo’n aversie is tegen eigenwijs zijn?

  Dan bedoel ik gezond eigenwijs zijn.

  Dat is misschien nog wel waar ik het meeste tegenaan loop bij mensen.
  Ik vind het heerlijk, ook wanneer andere mensen lekker eigenwijs zijn.
  Gewoon eens een nieuwe frisse blik op iets.

  Sterker nog, de grootste veranderingen in de wereld kwamen voornamelijk van mensen die eigenwijs waren.

  1. Dat is een goede vraag P Muijs. Misschien omdat mensen het fijner vinden als je met de flow meebeweegt?

 4. Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht, en geen enkel mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen. Daarom probeer ik voortdurend mezelf te beperken tot het geven van bijspraak, omspraak, tegenspraak en voorspraak, zo ook tot het leren begrijpen van de domheid van anderen.

 5. Getverderrie, het is bijna eng als er iemand me zo’n zuivere spiegel voorhoudt. Ik krijg het er gewoon benauwd van.

  1. Oeps, dat is niet de bedoeling 😀 maar het is vast wel fijn om te weten dat je niet de enige bent op de wereld 🙂

 6. Ik ben er stil van, zo herkenbaar..jij verwoord wat ik niet kan verwoorden. Dank!🙏🏼Een voorbeeld; onze jongste zoon. Voor hem begon onze zoektocht 2,5 jaar geleden naar vraagstukken, en vallen puzzelstukjes (vanaf lagere school) sinds kort, in elkaar. Niet alleen voor hem, ook vooral voor mijzelf. Maar op zoek gaan naar de juiste mensen, heeft moed, doorzettingsvermogen en lef gekost, want je stuit tegen “muren”.
  Of onbegrip..maar het is gelukt, en dat geeft mij en ons kind weer vertrouwen in ons zelf. Mede door de wijsheid “aan te nemen” van anderen (de juiste mensen) en dat te combineren met mijn “eigenwijsheid” heeft ons gebracht waar we zijn.

  1. Dankjewel voor je mooie woorden en je compliment Ilja. Mooi voorbeeld wat je aanhaalt met de zoektocht van je jongste zoon.

 7. Ik betrap mezelf ook wel op een vorm van eigenwijsheid, doch heb ik hier soms schrik van omdat ik namelijk narcistische ouders heb die daarmee al veel kwaad hebben berokkend. Hierdoor blijf ik dus steeds op mijn hoede omdat ik ergens schrik heb dat ik eventueel narcistisch zou overkomen. Enige bedenking?

  1. Kan me voorstellen dat je hier inderdaad zorgen overhebt. Maar bij narcisme komt veel meer kijken naar eigenwijs zijn. Een beetje eigenwijs is helemaal niets mis mee 🙂 probeer toch dichtbij jezelf te blijven.

 8. Adrienne je schrijft mijn leven. Morgen zie ik je bij de meet-up hoop ik. Ik wil je heel graag vertellen wat ik bedoel. Ik word straks ge” boosterd”. Als ik er ziek van ben kom ik niet. Dan zal ik je mailen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *