Lekker eigenwijzen

Ik ben zelf extreem eigenwijs. En dat heeft mij veel en ver gebracht. Ik ben afgeslagen van paden die niet bij mij klopten, terwijl anderen probeerden mij van gedachten te doen veranderen. Ik heb ‘nee’ gezegd tegen dingen waarvan iedereen riep dat het ‘toch zo’n mooie kans was’ en ‘ja’ gezegd tegen dingen waarvan iedereen zei: ‘Zou je dat nou wel doen?’. 

Dat ik eigenwijs ben betekent overigens niet dat ik naar niemand luister. Dat is een denkfout die ik veel eigenwijze hoogbegaafden zie maken. Eigenwijs zijn is in mijn ogen het gebruik maken van jouw ‘eigen-wijsheid’, maar niet uitsluitend van jouw eigen wijsheid. Juist de wijsheid van andere mensen kan jou veel verder brengen dan waar je nu bent. De wijsheid van andere mensen kan jou dingen doen (in)zien die je anders nooit had kunnen zien. Daar moet je dan alleen wel voor openstaan. 

Als hoogbegaafde heb je misschien de ervaring dat de wijsheid van andere mensen jou in het verleden juist niet verder hielp. Je hebt bijvoorbeeld gevraagd aan mensen om je te helpen. Je hebt gevraagd aan anderen om met je mee te kijken. Je hebt anderen gevraagd om iets voor je te doen. En de eindstand was vaak dat je eigenlijk teleurgesteld was. Wanneer je die ervaringen hebt, is het logisch dat je de wijsheid van anderen niet meer op waarde kunt schatten. Maar, daarmee houd je jezelf ook klein. 

Het mooie van ons mens-zijn is dat we elkaar hebben. En ja, als hoogbegaafde ben je onderdeel van een kleine minderheid en ben je in bepaalde dingen anders, maar niet in alles. Dat betekent dat er mensen zijn die jouw vraagstukken snappen en deze voor zichzelf al hebben opgelost. Het is dus vooral een kwestie van de juiste mensen zoeken en daar je vraagstukken neerleggen. Dat vraagt om een spannende investering. In geld, maar ook in tijd.  

Als je ondernemer bent, mag je bijvoorbeeld investeren in mensen die bepaalde taken bij jou uit handen nemen. Je mag investeren in een coach die ervoor zorgt dat je jezelf niet in de weg gaat zitten en die jou helpt om te zien wat jij zelf nog niet kunt zien. Je mag investeren in een netwerk, want je omgeving is vaak sterker dan je wilskracht.  

Als je in loondienst bent, mag je bijvoorbeeld investeren in het verbeteren van je vaardigheden, zodat je nog beter wordt in je werk. Je mag investeren in een coach die jou helpt om jouw gaven nog meer te kunnen benutten. Je mag investeren in zelfonderzoek, zodat je beter weet wat je nodig hebt en wenst. En ook dan mag je investeren in een netwerk van gelijkgestemden, omdat het superfijn is om samen te zijn met mensen die jij begrijpt en die jou begrijpen.  

Als we het hebben over om hulp vragen en investeren, dan denken we vaak aan wat het kost. Zodra je kritisch bent op wie je vraagt om hun wijsheid te delen en de vraag gaat stellen ‘Wat levert het op?’, kun je tot de conclusie komen dat de investering veel lager is dan wat je eruit krijgt. 

Ik ben waar ik nu ben, niet door alleen mijn eigen wijsheid, maar vooral ook door de wijsheid van anderen. Ik maak geen grapje als ik je vertel dat ik in de afgelopen jaren al meer dan 70.000 euro heb geïnvesteerd in de wijsheid van anderen. Ik maak ook geen grapje als ik je vertel dat er heel veel meer voor is teruggekomen. In geld, maar ook in geluk, in vrijheid, in plezier, in de liefde en in de wijsheid die ik weer mag doorgeven aan de mensen die in mij investeren. Ik ben dankbaar voor de wijsheid van anderen en ik ben heel kritisch op in wie ik investeer. Dat mag jij ook zeker zijn. Zoek naar mensen waarbij je een klik voelt en waarbij je op eenzelfde frequentie zit. Mensen waarbij je voelt dat zij al echt wat stappen verder zijn en jou daarom ook kunnen helpen met de vraagstukken die jij nu hebt.  

Als ik dat voor je ben, geef ik graag mijn wijsheid aan je door. Dit is waar ik je mee kan helpen:

  • Insight. Voor als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, dat nu nog te veel als last ervaart en je graag meer wilt ontdekken over jezelf, je blauwdruk, hoogbegaafdheid en gelijkgestemden wilt ontmoeten.
  • Gifted Business [nieuw]. Voor als je al een succesvol bedrijf hebt, maar de verveling steeds meer toeslaat en je graag wilt zien wat er nog meer mogelijk is voor jou.

Ongeacht waar je nu staat, is er overigens altijd een groeistap die je kunt maken. Dat hoeft niet meteen groot en duur te zijn. Begin waar je nu bent en maak de stap die passend voelt voor jou. Zodra je die stap maakt, wordt er namelijk weer een nieuwe stap mogelijk. En, natuurlijk, durf wel gewoon lekker eigenwijs te zijn en blijf vooral vertrouwen op je eigen wijsheid.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden