Toen we vorig jaar ons huis gingen verbouwen, heb ik met veel bewondering gekeken naar de mannen die van niets iets konden maken. Eerlijk gezegd kan ik daar best jaloers op zijn. Ik zou graag willen dat ik iets kon bedenken en het dan ook helemaal zelf zou kunnen maken. Ik zou graag willen dat ik een aantal dingen gewoon zelf zou kunnen doen, dan hoef ik ook niet steeds te wachten op iemand die het voor mij komt doen. 

Tegelijkertijd weet ik dat ik het nooit zo goed zou kunnen als die mannen die dit al jaren dag in, dag uit doen. En ergens is het best wel fijn dat ik niet alles zelf hoef te doen. Die fase heb ik bovendien ook wel een beetje achter mij gelaten. Of beter gezegd: moeten afleren. Tot zes jaar geleden heb ik namelijk altijd gedacht dat ik dingen maar beter zelf kon doen. Ik was vaak teleurgesteld door de kwaliteit van werk dat anderen aanleverden en dacht daarom steeds: “Laat maar, ik doe het zelf wel”. Als gevolg was ik altijd het drukste van iedereen.  

Er nu op terugkijkend, zou ik willen dat ik wist wat ik nu weet. Dat alles maar zelf doen niet sneller is en vooral in de weg staat van het kunnen benutten van je unieke gaven. Ik heb zoveel tijd verspild aan dingen doen die eigenlijk niet zo belangrijk waren. Aan het perfect maken van dingen die daarna de prullenbak ingingen. Aan het zelf uitzoeken van wat ik nodig had, omdat ik om hulp vragen maar een zwaktebod vond. En bovendien: ik was toch slim genoeg om het zelf wel op te lossen. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je ongetwijfeld ook wel herkennen dat anderen niet altijd aan jouw maatstaven voldoen. Dat jij ziet en doet wat anderen niet zien of niet doen. En dat maakt het logisch dat je gaat geloven dat als er iets goed of snel moet gebeuren, dat je het maar beter zelf kunt doen. Maar het resultaat daarvan zal altijd zijn dat jij continu druk bent met het werk van anderen en daardoor niet kunt doen wat de bedoeling is voor jou. 

Er zijn simpelweg dingen waar jij beter in bent en dingen die anderen net zo goed kunnen als jij. Of in ieder geval goed genoeg. De truc is dat je gaat onderscheiden wat wat is. Dat je bij jezelf de gedachte “Laat maar, ik doe het zelf wel” herkent, zodat jij je niet stort op het werk dat anderen eigenlijk horen te doen. Wat jou daar enorm bij gaat helpen is het kennen van jouw blauwdruk. Hoe beter jij jezelf kent en begrijpt wat de rol is die hoogbegaafdheid in jouw leven speelt, des te gemakkelijker je gaat zien wat jouw tijd en aandacht waard is en wat vooral verspilling is van jouw tijd. 

Ongeacht wat jij voor jezelf wenst dit jaar, gun ik het je dat je het niet allemaal alleen gaat proberen te doen. Ik geloof dat je slim genoeg bent om veel dingen zelf uit te vinden, maar de vraag is waarom je het per se zelf moet doen. Ik krijg elk jaar mailtjes van mensen die ingestapt zijn in Insight en achteraf gezien al een jaar eerder hadden willen instappen, maar het toen niet durfden of nog dachten dat ze het eerst zelf moesten proberen. En als gevolg hebben ze een jaar lang in cirkeltjes gedraaid en is er niets veranderd of is het zelfs erger geworden.   

We staan aan het begin van een heel nieuw jaar. Hoe mooi is het dat dit jaar nog alle potentie heeft om onze dromen en plannen te realiseren. Om ons werk superleuk te maken en onze relaties superfijn. Ik help je daar graag mee. Zo helpt Insight je om jouw blauwdruk te ontdekken en in het verlengde daarvan te gaan leven. De deuren van Insight zijn nog een paar dagen geopend, dus als je klaar bent met het zelf doen, dan doen wij het graag samen met je.

Als je vragen hebt over Insight, stel ze dan ook gerust. En als je het nog een jaartje zelf wilt proberen, is dat ook helemaal oké. Maar weet dat het niet hoeft.

Oh, en ben je ondernemer en toe aan een volgend level en mooie doorbraken? Kijk dan even bij het Gifted Business 1op1 traject. Je ontvangt mijn persoonlijke ondersteuning om dit jaar supermooie stappen te gaan zetten in het verlengde van jouw ondernemersblauwdruk.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden