Laat maar, ik doe het zelf wel

Laat maar, ik doe het zelf wel

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 11 Comments

Toen we vorig jaar ons huis gingen verbouwen, heb ik met veel bewondering gekeken naar de mannen die van niets iets konden maken. Eerlijk gezegd kan ik daar best jaloers op zijn. Ik zou graag willen dat ik iets kon bedenken en het dan ook helemaal zelf zou kunnen maken. Ik zou graag willen dat ik een aantal dingen gewoon zelf zou kunnen doen, dan hoef ik ook niet steeds te wachten op iemand die het voor mij komt doen. 

Tegelijkertijd weet ik dat ik het nooit zo goed zou kunnen als die mannen die dit al jaren dag in, dag uit doen. En ergens is het best wel fijn dat ik niet alles zelf hoef te doen. Die fase heb ik bovendien ook wel een beetje achter mij gelaten. Of beter gezegd: moeten afleren. Tot zes jaar geleden heb ik namelijk altijd gedacht dat ik dingen maar beter zelf kon doen. Ik was vaak teleurgesteld door de kwaliteit van werk dat anderen aanleverden en dacht daarom steeds: “Laat maar, ik doe het zelf wel”. Als gevolg was ik altijd het drukste van iedereen.  

Er nu op terugkijkend, zou ik willen dat ik wist wat ik nu weet. Dat alles maar zelf doen niet sneller is en vooral in de weg staat van het kunnen benutten van je unieke gaven. Ik heb zoveel tijd verspild aan dingen doen die eigenlijk niet zo belangrijk waren. Aan het perfect maken van dingen die daarna de prullenbak ingingen. Aan het zelf uitzoeken van wat ik nodig had, omdat ik om hulp vragen maar een zwaktebod vond. En bovendien: ik was toch slim genoeg om het zelf wel op te lossen. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je ongetwijfeld ook wel herkennen dat anderen niet altijd aan jouw maatstaven voldoen. Dat jij ziet en doet wat anderen niet zien of niet doen. En dat maakt het logisch dat je gaat geloven dat als er iets goed of snel moet gebeuren, dat je het maar beter zelf kunt doen. Maar het resultaat daarvan zal altijd zijn dat jij continu druk bent met het werk van anderen en daardoor niet kunt doen wat de bedoeling is voor jou. 

Er zijn simpelweg dingen waar jij beter in bent en dingen die anderen net zo goed kunnen als jij. Of in ieder geval goed genoeg. De truc is dat je gaat onderscheiden wat wat is. Dat je bij jezelf de gedachte “Laat maar, ik doe het zelf wel” herkent, zodat jij je niet stort op het werk dat anderen eigenlijk horen te doen. Wat jou daar enorm bij gaat helpen is het kennen van jouw blauwdruk. Hoe beter jij jezelf kent en begrijpt wat de rol is die hoogbegaafdheid in jouw leven speelt, des te gemakkelijker je gaat zien wat jouw tijd en aandacht waard is en wat vooral verspilling is van jouw tijd. 

Ongeacht wat jij voor jezelf wenst dit jaar, gun ik het je dat je het niet allemaal alleen gaat proberen te doen. Ik geloof dat je slim genoeg bent om veel dingen zelf uit te vinden, maar de vraag is waarom je het per se zelf moet doen. Ik krijg elk jaar mailtjes van mensen die ingestapt zijn in Insight en achteraf gezien al een jaar eerder hadden willen instappen, maar het toen niet durfden of nog dachten dat ze het eerst zelf moesten proberen. En als gevolg hebben ze een jaar lang in cirkeltjes gedraaid en is er niets veranderd of is het zelfs erger geworden.   

We staan aan het begin van een heel nieuw jaar. Hoe mooi is het dat dit jaar nog alle potentie heeft om onze dromen en plannen te realiseren. Om ons werk superleuk te maken en onze relaties superfijn. Ik help je daar graag mee. Zo helpt Insight je om jouw blauwdruk te ontdekken en in het verlengde daarvan te gaan leven. De deuren van Insight zijn nog een paar dagen geopend, dus als je klaar bent met het zelf doen, dan doen wij het graag samen met je.

Als je vragen hebt over Insight, stel ze dan ook gerust. En als je het nog een jaartje zelf wilt proberen, is dat ook helemaal oké. Maar weet dat het niet hoeft.

Oh, en ben je ondernemer en toe aan een volgend level en mooie doorbraken? Kijk dan even bij het Gifted Business 1op1 traject. Je ontvangt mijn persoonlijke ondersteuning om dit jaar supermooie stappen te gaan zetten in het verlengde van jouw ondernemersblauwdruk.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Volgende blog

Comments 11

 1. Jaja. Laat maar ik doe het zelf wel. Zooooo bekend. Maar ja aan nieuw dak plaatsen op ons huis kan ik niet. Uiteindelijk, vanwege verrot hout maar waarom zou je dat vervangen????, wel zelf een 30 centimeter missend gedeelte van ons dak eraan moeten bouwen. Tsja, voorkomen is beter dan genezen maar ik was heeeeeeel even bezig met een surprise visite van mijn moeder bij ons op Kreta en even niet op mijn hoede🙃. En hier is ” ik doe het zelf wel” in 90 procent van de gevallen best goed. Of je moet genoeg tijd en geduld en zenuwen en kennis van de Griekse taal hebben om er constant bij te staan. Ga binnenkort maar de voegen van onze terrastegels openslijpen om er extra tegellijm onder te persen. Tegelen kan ik niet, hahaha. Het is wat het is😂

 2. [Opgesplitst, deel 5 – laatste deel ]

  Ik heb de afgelopen tijd af proberen te komen van de aangeleerde hulpeloosheid/afhankelijkheid/gemakzucht/gewoonte die anderen hadden terwijl/doordat ik vanalles voor ze deed, al ben ik nog wel aardig van het slag “leer mensen vissen i.p.v. ze vis te geven” altijd geweest al.
  Een gewoonte die ook niet iedereennnn erg leuk vind.
  Ik zou het zelf niets vinden als iemand dingen voor me deed gewoon die wel echt voor mij zijn hehe. Sterker nog, ik vond het zelf niets. Mijn moeder deed dat graag. Ik denk nu terug aan een foto van mezelf als kind met chocohagels op me met het bijschrift “Die Phoenix maakt zelf haar broodje wel klaar” (en voor de beer). “Lastige kinderen, heb jij even geluk!”, zoals Berthold Gunster dat zegt. (Ik was niet zo lastig hoor, ik wàs het aangepaste kind, in hoeverre dat mogelijk was, dus niet enorm).

  We hebben uiteindelijk allemaal onze eigen compositie van nature + nurture

 3. [Opgesplitst, deel 4]

  Voor dingen die ik niet zo belangrijk vind en/of ik er meer in waarde zie in dat een ander te laten doen voor de persoon en/of relatie, die hoef ik niet perse te doen, en geef ik graag en niet zo moeilijk uit handen.
  Als een partner mij een kopje thee wil inschenken of iets intiemers, ja graag!

 4. [Opgesplitst, deel 3 (blijkbaar stond er in deel 2 een verboden woord, waardoor mijn oorspronkelijke reactie niet doorkwam):]

  Daarnaast heb ik nog mensen die het op zichzelf aardig goed doen en bundelen we ons krachten samen dan fantastisch.
  En dan zijn er nog de mensen die niet voldoende weten en/of niet alles weten wat ik weet, maar wel het papiertje hebben dat ik niet heb om dingen te doen, en die mij serieus nemen of hebben leren te nemen, waardoor ze/en mij daarin kunnen/willen helpen.
  …. Misschien moeten we een gezamenlijke database maken van: Voldoet aan een HB/HSP standaard.
  Ik zocht nog een matchende en betaalbare trauma-therapeut, maar volgens mij ben ik inmiddels wel wie die wie ik zoek daarin geworden.

 5. [Opgesplitst, deel 2:]

  Ik heb voor wat belangrijke dingen, alvorens zelf aan de slag daarmee te gaan, omdat ik inderdaad nog meer, andere, betere dingen te doen nog ook heb en resource had daarvoor,
  door mij daarin te verdiepen, mensen gevonden die wat zoals mij zijn en dan in het betreffende ontwikkeld zijn. Die vertrouw ik en laat ik gewoon aan de gang met goed resultaat.

 6. [Mijn reactie kwam niet door. Misschien als ik hem opsplits!
  Deel 1:]

  “Efficiency is doing things right; effectiveness is doing the right things” – Peter Drucker

  Voor óf meerdere mensen inclusief mezelf óf minstens mezelf
  beter wel wat dingen zelf (hebben) (leren te) doen.
  Heb 22 sterke kerntalenten & 1 halve in m’n kerntalent analyse, dat zal een rol kunnen spelen.
  Ook niet dat alles daarvan (wat ik geleerd heb) in zijn totaliteit in mijn brein begonnen, gebleven en geëindigd is. Toffe dingen tot stand gekomen n.a.v. dat wat vanuit een ander kwam.

 7. Dag Adrienne, over bouwen en verbouwen gesproken… Ik heb indertijd toch ook aardig wat meegewerkt met de bouwvakkers aan het verbouwen van ons huis: mortel maken, bakstenen aanbrengen én zelfs meehelpen metselen (mooi langs het spantouwtje). Ik kon het misschien niet beter, maar heb ondanks mijn “onervaren-zijn” in het bouwvakkerswereldje toch aardig mijn (bak)steentje bijgedragen! 😉 Ben er nu nog trots op! En ik schrik niet terug om mijn handen eens vuil te maken.

 8. Vind dit ook een moeilijke … deze week alweer een paar zaken gedelegeerd aan anderen maar opnieuw geconfronteerd met het feit dat de afspraken niet nageleefd werden. En het is niet dat ik het beter zou kunnen, maar ze waren gewoon niet op het afgesproken moment op de plek waar ze moesten zijn ed waardoor ik het op het nippertje zelf heb moeten oplossen …
  Dus ja wat je zelf doet, doe je meestal best en in mijn ogen spaart het soms zelfs energie omdat je er dan zeker van bent dat het ook echt gebeurt.

 9. Voor de eerste keer dat ik niet helemaal met je eens kan zijn. Mijn ervaring is zeker in priveleven, dat als je wilt dat iets gedaan wordt je het wel zelf moet doen, of je het nu wilt of niet, er is echt niemand die het in jouw plaats komt doen.
  Wordt nu ook weer keihard op de feiten gedrukt, heb je een architect nodig om je huis te verbouwen, en ook al kan ik dat zelf, ik mag het niet zelf ( wetgeving weet je wel) zit dus al maanden te wachten en er staat nog niet 1 streep op papier, straks kan ik op de bouwwerf gaan wonen, want intussen moet ook het huis waar ik nu woon wel op tijd verkocht worden. Ben eigenlijk al heel mijn leven zo teleurgesteld op verschillende vlakken, steeds als ik iets aan iemand anders overlaar dan gebeurd het niet maar wordt ofwel ik verantwoordelijk gehouden of ik mag met de gevolgen leven 🙁 Dus ja als ik het zelf kan dan doe ik het maar gewoon zelf, kost me veel minder stress ook al ben ik dan minder snel of minder goed, ik weet tenminste dat het gebeurd dan.

 10. Heel herkenbaar Adrienne! Ik heb nu nog één van de 3 huizen (2 in Noord-Frankrijk) over. Inmiddels 76 en kan nu wel erkennen dat je sommige dingen beter kunt laten doen. Maar ook niet altijd.. ik ben zelf gaandeweg een hele bouwvakker geworden, ook een bron van veel plezier. Bij werkmannen ontbreekt het toch vaak aan enige artisticiteit vind ik. Dat is te veel gevraagd misschien.. dus toch maar weer zelf, behalve werk waarvoor je echt sterk moet zijn. Hihi, groet Joanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *