Een tijd geleden kregen we een superleuk mailtje van iemand die het gratis e-book over hoogbegaafdheid had gelezen en die daar veel dingen in herkende en ook een paar dingen niet. Dus deelde ze met ons haar conclusie: ‘Ik ben blijkbaar gedeeltelijk hoogbegaafd’.  

Ik vond dat wel mooi bedacht.  

Alleen… dat kan niet.  

Je bent hoogbegaafd of je bent het niet. Hoogbegaafdheid is ook niet iets dat je kunt kwijtraken of worden. Het is iets waarmee je geboren bent en waarmee je eindigt. 

Het kan wel zo zijn dat bepaalde kenmerkende eigenschappen van hoogbegaafdheid minder bij jou tot uiting zijn gekomen vanwege de omgeving waarin je bent opgegroeid.  

Als je bijvoorbeeld al vroeg hebt moeten leren of hebt meegekregen dat anderen het niet waarderen dat je een beetje ‘te’ bent, zul je het ‘intense’ of het gevoelige van jezelf misschien niet zo herkennen.   

Aan de andere kant kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld moeite hebt met jezelf als intelligent zien, omdat je bijvoorbeeld niet altijd hoge cijfers behaalde. Of omdat je dingen vaak anders deed en daardoor eerder het gevoel kreeg dat je dom was. Of omdat de mensen om je heen slimmer leken doordat zij bijvoorbeeld meer algemene kennis hadden. 

Daarnaast kan het zo zijn dat je bepaalde lastigheden niet hebt ervaren. Als je in een omgeving bent opgegroeid waarin bijvoorbeeld je ouders ook hoogbegaafd zijn en jou hebben ondersteund in het jezelf zijn, dan zul je mogelijk niet zo vaak de ervaring hebben dat je onbegrepen wordt. En als je genoeg gelijkgestemden om je heen hebt, zul je je minder vaak anders of eenzaam hebben gevoeld.  

Het lastige van hoogbegaafdheid is dat het zich niet in één ding laat vangen. Ik heb om die reden een gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid gecreëerd waarin ik de drie hoofdkenmerken met je deel en hoe deze tot uiting komen.  

Ik geloof namelijk dat hoe meer herkenning je vindt in deze hoofdkenmerken, des te belangrijker het is om jezelf te blijven verdiepen in hoogbegaafdheid. Hoe beter jij weet wat hoogbegaafdheid met zich meebrengt, des te gemakkelijker kun je de mooie kanten ervan benutten. 

Je kunt deze gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid hier bekijken. 

Heb je deze al gezien? Doe dan mee aan de LIVE masterclass ‘van last naar gave’, of bekijk de nieuwste masterclass ‘De valkuilen van HB’. 

Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Het programma ‘De valkuilen van hoogbegaafdheid’
  3. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden