Toen ik – inmiddels al meer dan tien jaar geleden – mezelf ging onderdompelen in de wereld van hoogbegaafdheid, weet ik nog dat er een wereld voor mij openging. Het verklaarde zoveel voor mij. De kenmerken en valkuilen kon ik bijna volledig kopiëren naar mijn eigen leven. Al vond ik het best moeilijk om te geloven dat ik hoogbegaafd zou kunnen zijn. Ik voelde me totaal niet hoogbegaafd. 

Voor mij stond hoogbegaafdheid namelijk gelijk aan supersuccesvol zijn in alles wat je doet, dat alles wat je aanraakt in goud verandert of dat alles je gemakkelijk hoort af te gaan. En dat waren niet de dingen waar ik herkenning in vond.  

Maar hoe meer ik mij ging verdiepen in hoogbegaafdheid, des te meer ik erachter kwam dat hoogbegaafdheid helemaal niet gelijk staat aan succesvol of dat je alles goed kunt. Ik kwam erachter wat hoogbegaafdheid wel was, los van de misvattingen. En daardoor kon ik mezelf er steeds meer in herkennen.  

Tegelijkertijd dacht ik als kritische hoogbegaafde natuurlijk ook, ‘ja maar dat heeft toch iedereen?’ En aan de andere kant verbaasde ik mij juist vaak weer over de dingen die mensen wel en niet deden. Dingen die voor mij zo vanzelfsprekend waren, waren dat voor anderen blijkbaar niet. Wat ik zag en dacht, werd niet altijd begrepen of gedeeld.  

Ik weet nog dat ik daardoor juist regelmatig dacht ‘hoe kun je dat nou niet zien of zelf bedenken, dat is toch logisch?’ ‘Hoe kan ik hier nou de enige in zijn, het ligt zo voor de hand!’ 

Mijn e-book en masterclass over hoogbegaafdheid zijn inmiddels door tienduizenden mensen gelezen en bekeken. Vaak krijg ik daar ook eenzelfde reactie op als ik had: ‘Het is alsof je mijn levensverhaal vertelt. Maar heeft niet iedereen dat dan?’  

Mijn antwoord daarop: ‘Nee, dat heeft niet iedereen’. Hoe ik dat weet? Onder andere omdat ik inmiddels al zo’n tien jaar bezig ben met wat hoogbegaafdheid is en hoe dat anders is ten opzichte van niet-hoogbegaafden. Ik heb bovendien de afgelopen jaren genoeg handjes geschud met zowel HB’ers als niet-HB’ers om het verschil te kunnen zien. En ik krijg ook vaak genoeg reacties van mensen die zich niet herkennen in de kenmerken van HB en in wat ik beschrijf. 

Toch is het niet gek dat we geneigd zijn om te denken “dat iedereen dat heeft”. Als mens kijken we namelijk steeds vanuit onze eigen kaders en eigen realiteit. We kunnen alleen ervaren wat wij zelf ervaren en de aanname is dan snel gemaakt dat dit bij een ander ook zo werkt.  

Maar als hoogbegaafde ben je in bepaalde opzichten fundamenteel toch echt anders. Dat anders-zijn is soms moeilijk onder woorden te brengen, het is vooral iets wat je zelf diep van binnen ervaart. Ik omschrijf het onder andere als het gevoel hebben dat je een net iets andere taal spreekt dan de mensen om je heen. Of dat je vanaf een andere hoek naar een situatie staat te kijken.  

Wanneer je dit voor jezelf begrijpt, wordt het gemakkelijker om te zien hoe je anders bent dan de mensen in jouw omgeving. Dan wordt het ook gemakkelijker om met elkaar een gezamenlijke taal te vinden. En dan wordt het gemakkelijker om vanuit de verschillende hoeken van waaruit we kijken een gezamenlijke visie te creëren die elkaar aanvult.  

Mijn advies is dus: als je herkenning vindt in bepaalde kenmerken van hoogbegaafdheid, blijf jezelf er dan in verdiepen. Uiteindelijk gaat het ook niet om anderen, maar om jou. En over hoe jij bedraad bent en wat jij nodig hebt, ongeacht of jij jezelf nou ‘officieel’ hoogbegaafd kunt noemen.   

Als je meer over hoogbegaafdheid wilt ontdekken, hebben we daar in ieder geval deze opties voor: 

De Gifted People Podcast 

Gratis masterclasses over hoogbegaafdheid 

E-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ 

E-book ‘Nooit meer een burn-out’ 

Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ 

En natuurlijk onze waardevolle programma’s 

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden