Soms scrol ik door mijn computer heen en dan zie ik allerlei cursussen die ik heb gekocht en waar ik aan begonnen ben, maar niet heb afgemaakt. Ik vind creaties waarmee ik halverwege het maakproces ben gestopt. En ik vind projecten die ik super-enthousiast ben opgestart en ook zo snel weer aan de kant heb geschoven, omdat ik mijn interesse erin verloor. 

Als ik dat allemaal zie, verbaas ik me er soms over hoeveel ik ben begonnen. Maar nooit denk ik dat het mislukkingen waren of dat het slecht is van mij dat ik het niet heb afgemaakt. Ik zie juist hoe ik het nodig heb gehad om verder te komen. Alle inzichten en creaties die ik heb opgedaan hebben mij geholpen om te zien wat mijn volgende stap moest zijn.  

En ik weet dat ik altijd bewust de keuze heb gemaakt om het nu niet af te maken. Voor mij voelt het juist als een succes om te besluiten iets niet af te maken als ik zie dat het nu niet bijdraagt aan mijn pad. Zeker omdat ik altijd geleerd heb ‘Wie ‘A’ zegt moet ‘B’ zeggen. 

Als hoogbegaafde heb je relatief snel dingen in de vingers, ben je nieuwsgierig en wil je graag dingen ontdekken. Zodra je iets weet en kunt, is er weinig motivatie en reden om ermee door te gaan.  

Eigenlijk heel logisch dat je dan stopt. Want, ergens mee doorgaan alleen omdat je vindt dat je het moet afmaken, is een beetje onnodig, vind je niet? Ik geloof dat het er veel meer om gaat dat je ergens uithaalt wat je nodig hebt en dat je herkent wanneer het tijd is om verder te gaan. 

Toch merk ik dat er nog veel schaamte en schuld gevoeld wordt bij het niet afmaken. Alsof het dan mislukt is. Vaak zie ik ook dat er dan meteen conclusies aan verbonden worden: ‘Ik ben blijkbaar niet iemand die dingen afmaakt’. 

Helemaal in deze trend las ik laatst een e-mail van jaren geleden waarin een dame aangaf te twijfelen om mee te doen met Insight, omdat ze bang was dat ze het niet ging afmaken. Ze maakte ook nog een opsomming van andere dingen in haar leven die ze niet had afgemaakt.  

Het lastige daarvan is dat je ofwel niets meer aangaat, ofwel zodra je iets aangaat je meteen zoveel druk op jezelf zet, dat je eigenlijk al gedoemd bent om te falen. Ik heb daarom altijd de intentie dat, als ik ergens mee begin, om eruit te halen wat ik nu nodig heb en juist niet om het af te maken.  

Ik zal daarom ook nooit tegen deelnemers van het Insight programma zeggen dat ze koste wat kost alle modules moeten volgen, alle live sessies moeten bijwonen en bij alle live events aanwezig moeten zijn. Ik geloof dat het er veel meer om gaat dat je gebruikt wat je krijgt aangereikt en dat je dat gebruikt om steeds de volgende stap te zetten. Binnen Insight of buiten Insight.  

Ik zou het heel zonde vinden als de angst om het niet af te maken je weerhoudt om mee te doen aan Insight. Juist omdat ik weet dat zelfs als je het niet afmaakt en je niet alles binnen Insight doet, je ontzettend veel over jezelf, je blauwdruk en over hoogbegaafdheid gaat ontdekken. En je krijgt natuurlijk toegang tot ons superfijn netwerk van gelijkgestemden.  

Wil je meer weten over het Insight programma? Vraag dan hier gratis het Insight magazine aan. 

P.S. Als je meedoet aan Insight, ontvang je nu ook toegang tot de replay van de workshop ‘Enthousiast beginnen én afmaken’. Want het kunnen afmaken van wat je wel WILT afmaken is ook een vaardigheid die je kunt leren en waar je beter in kunt worden.  

Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Het programma ‘De valkuilen van hoogbegaafdheid’
  3. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden