Hoeveel maskers heb jij?

Hoeveel maskers heb jij?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Aanpassen 52 Comments

Ik ben jarenlang een fantastische kameleon geweest. Ik deed wat er van mij verwacht werd. Gedroeg me zoals ik dacht me te moeten gedragen. Ik vormde me naar wat er nodig was. Ik werd mijn omgeving. Ik dacht dat dit zo hoorde. Dat je dit moest doen om vrienden te maken. Om ergens bij te kunnen horen. 

Iemand vroeg in die tijd aan mij “Ik zie zo veel verschillende Adriennes, maar wie is nou de echte?” Eerst vond ik dat een rare vraag. Ik voelde me ergens ook wel betrapt. Maar erger nog, ik wist oprecht het antwoord niet. Ik wist niet meer wie de ‘echte’ Adrienne was.   

Ik had mezelf jarenlang verscholen achter mijn maskers. Als gevolg voelde ik me nergens echt thuis. Overal speelde ik een rol. Er was niemand in mijn leven die had gekozen voor de persoon die ik echt was, simpelweg omdat ik ze niet de kans had gegeven om de echte Adrienne te leren kennen.   

Met de maskers wijs je jezelf af 

In de blog over aanpassen schreef ik al over het menselijke verlangen om bij een groep te horen. En hoe dat een onderdeel is van ons overlevingsinstinct. Het doet pijn als je het gevoel hebt afgewezen te worden. Iets wat we als mens zoveel mogelijk proberen te voorkomen.  

Als hoogbegaafde heb je op jonge leeftijd al door dat jij net iets anders bent dan de rest. Je leert daarom (vaak onbewust) dat het handig is om snel te kunnen inschatten wat de groep van jou verwacht en om daarop in te spelen. Je leert de juiste maskers te creëren. Als je in verschillende omgevingen functioneert, zul je wellicht zelfs wel een hele kast vol maskers hebben. En de hoop dat mensen uit die verschillende omgevingen niet ooit samen met jou in één kamer staan. 

Het kunnen inspelen op je omgeving is enerzijds een mooie gave. Een gave die ervoor zorgt dat je met verschillende mensen uit verschillende lagen in de samenleving een connectie kunt bouwen. Maar de keerzijde is het risico op identiteitsverlies. Want hoe vaker je functioneert in een omgeving waarin je een masker nodig hebt, des te verder je jezelf verwijdert van de persoon die jij in de kern bent. Als gevolg raak je uit verbinding met jezelf en ontstaan vragen als: ‘wie ben ik eigenlijk?’ en ‘wat vind ik eigenlijk nou echt leuk?’ En er ontstaan zingevingsvraagstukken, zoals ‘waar doe ik dit nou eigenlijk voor?’ en ‘wat heeft het eigenlijk voor zin?’ 

Het opzetten van een masker geeft bovendien een vals gevoel van veiligheid. Omdat je denkt jezelf te kunnen beschermen voor afwijzing. Maar de waarheid is dat je daardoor juist jezelf steeds afwijst. En omdat je een masker draagt, maak je het onmogelijk voor anderen om jou te herkennen als gelijkgestemde, waardoor je een omgeving in stand houdt die helemaal niet bij jou past. 

Wat kun je doen? 

Voorkom dat je jezelf altijd maar achter een masker verschuilt door helder te maken wie jij bent en waar je voor staat (onderdelen van jouw blauwdruk). In de volgende blog gaan we daar verder op in.   

Onthoud dat de wereld niet zit te wachten op kopieën van andere mensen. De wereld zit te wachten op jou. Op de originele versie van wie jij bent. Want juist daarmee kun jij iets wat niemand anders kan. 

Herken je dit? Draag je ook nog te veel maskers? Laat je het onder de blog weten? 

 

  

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 52

 1. Wat leuk om zoveel multiculti-reacties te lezen! Ik heb mijn extreme aanpassingsgedrag altijd aan mijn multiculturele achtergrond geweten, maar zie nu in hoe hoogbegaafdheid het ook kan versterken. Ik ben al jaren bezig met dit proces. Het lukt me steeds vaker om echt bij mijzelf te blijven en mij niet te verliezen in wenselijk gedrag, want ik ben al aardig genoeg van mijzelf, HA! Een relatie durf ik nog niet aan, eerst maar oefenen op mijn familie en vrienden…

  1. Als je een omgeving creëert rondom wie jij ook de kern bent, heb je geen makers meer nodig en word je juist gewaardeerd om de persoon die jij echt bent.

 2. Jeetje, wat is het toch iedere keer weer confronterend herkenbaar.. zo fijn te weten dat ik daar dus niet de enige in ben, maar zo frustrerend dat dat dus is wat ik doe en dat ik daardoor een wereld om mij heen heb gecreëerd die dus niet (helemaal) bij mij past.. (ik heb het al omgedraaid, want anders pas ik nergens in..)
  Ergens wist ik dat altijd wel. Want over songteksten gesproken, ik had het altijd moeilijk bij Marco Borsato met ‘Maskers af’ ..
  Maar wie ben ik dan wel. En nog belangrijker: wat vinden anderen van mij als ik wel zou zijn wie ik ben. Soms probeer ik mezelf terug te vinden en dat even vast te houden, maar zelfs bij nieuwe contacten raak ik al heel snel mezelf weer kwijt. Het aanpasingsgedrag zit zó diep geworteld, dus nog een pittige weg te gaan met mijn blauwdruk enzo..

  1. Wat heftig Mary, dat is ook niet iets wat je zo maar veranderd hebt. Kijk daarom eerst of je de volgende vragen beantwoord kunnen krijgen:
   Wat is voor jou belangrijk? Welke mensen en welke omgeving draagt daaraan bij en wie of wat niet? Onthoud dat de wereld niet zit te wachten op kopieën van andere mensen. De wereld zit te wachten op jou. Op de originele versie van wie jij bent. Want juist daarmee kun jij iets wat niemand anders kan. Heb je al eens een gratis online masterclass gevolgd? Misschien heb je dat al eens gedaan, ik heb daar persoonlijk geen overzicht van, maar je bent altijd welkom. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

  1. Misschien is dit een mooi moment om dat te veranderen. Heb je al eens een gratis online masterclass gevolgd? Het af doen van je makers begint namelijk met het helder maken wie jij in de je kern bent. Wat wil je? Wat heb je daarvoor nodig? Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 3. Heel herkenbaar. Omdat ik mijn voelsprieten altijd ahw hoizontaal (naar de ander/ buiten) had uitstaan, en dat nog versterkt was door een onveilige omgeving, was ik wat ik noem de verticale verbinding kwijt. Mij helpt het om iedere ochtend even die verbinding te bevestigen door een soort meditatie , met boven en beneden, het fysieke en het spirituele, het concrete en het abstracte. Ik voel ook dat daar mijn grootste talent ligt, in het maken van die creatieve verbinding, en sinds ik dat doe, heb ik een plek in een grote onderwijsorganisatie waar ik help met die vertaling van abstracte, theoretische visie (1 waar ik persoonlijk achter sta natuurlijk) naar praktijk en vice versa. Grappig genoeg stromen binnen de organisatie de contacten met gelijkgestemden opeens naar me toe, en heb ik het sociaal nu ook leuk!

 4. Herkenbaar absoluut. Een masker in de zaak ,een masker voor de familie, een masker waar ik mijn verdriet achter verborg, een masker om erbij te horen. Na jaren mijn ware ik volledig kwijt. Toen ik op 38 jaar weduwe werd wist ik niet wie of wat ik was. Mijn HB heeft er toen wel voor gezorgd dat ik me wist te redden en een nieuw leven kon opbouwen door creatief om te gaan op zowel financieel gebied als nieuwe vriendschappen en jobs. En dat laatste was wel het moeilijkste tot ik besloot dat ik het beste functioneerde door ondernemer te worden.
  Ik weet slechts enkele jaren van die gave door Adrienne haar blogs te volgen en er vielen zoveel puzzelstukjes op zijn plaats .HB heeft mijn hele leven de kracht en mogelijkheid gebracht om steeds de draad op te pikken en vindingrijk mij van vele problemen te verlossen.
  De minpunten die ik wel ervaar ,door mijn veelzijdigheid en drive ,dat ik nu bijna 60 me soms zo ontzettend kan moe voelen en toch nog steeds de nood heb aan doelen stellen.

  1. Dankjewel, wat heftig Marcella om zo jong al weduwe te worden.. Vreselijk..

   Fijn dat je hebt ervaren dat juist jouw hoogbegaafdheid je hier doorheen heeft geholpen en sterk heeft gehouden.

 5. De neiging je net iets te vaak of te veel aanpassen is erg herkenbaar. Ik merk dat ik zonder aanpassen vaak alleen kom te staan of dat mensen zich bedreigd voelen door mijn tempo en geringe aantal fouten. Heb nu gelukkig werk gevonden waar dat veel minder een punt is. Nadeel is dat ik wat meer solo opereer. Het blijft balanceren tussen lekker doorwerken en mensen om me heen.

 6. Dit is even een eye opener voor mij. Niet op het gebied van vrienden. Ik weet dat ik me aanpas en vind dat juist een talent, zolang het maar bewust is. Bij een paar mensen ben ik volledig mezelf, dat noem ik dan echte vrienden en daar heb ik er niet zoveel van. Ook dat vind ik oké, ook al zou er nog wel iemand bij mogen.

  De eye opener zit hem in de liefdesrelaties! Ik pas me aan (wat iedereen in het begin vast doet?), maar ik pas me altijd aan ‘naar beneden’ om de connectie te voelen. (Dat klinkt arrogant, maar zo bedoel ik dat niet. Dat snappen jullie vast.)
  Daarna ga ik me snel beknot en betutteld voelen en neem ik dat diegene kwalijk. Wat ik dan ook weer in mezelf houd en steeds maar weer op zoek ga naar de verbinding, tot ik niet meer kan. En dan komt de breuk voor diegene als een verrassing.

  Ik dacht dat ik minder kritisch moest zijn, maar het is juist het tegenover gestelde. Of anders gezegd, ik moet met mezelf zijn en dan komt de juiste match vanzelf naar mij.

  Even verder filosoferend denk ik dat dit bij vrouwen nog meer speelt dan bij mannen. Dat ze zich aanpassen. En bij slimme/ wijze vrouwen nog meer (ik heb nog steeds een beetje moeite met de term hoogbegaafd). Zij maken zich volgens mij vaak ‘onnozeler’ zodat de naam zich niet bedreigd voelt of het gevoel heeft dat hij voor haar kan zorgen. Interessant dit! Ga ik eens verder onderzoeken. Bedankt!

  1. Ti’s je empathisch vermogen die het in werking stelt. Je hersens helpen je er bij empathischer te zijn :).

   1. Sorry mn post verdween en dit was meer een test.
    Wilde alleen maar zeggen dat als je dus om diegene geeft, er op valt etc. , je empathischer bent.
    Altijd jezelf zijn en in dit geval ook kritischer kan dus geen kwaad zodat je niet te lang ergens in blijft hangen door je empathie voor diegene en als gevolg naar beneden tuned door je vermogens om je beter in te kunnen leven.

    Vrouwen zijn over het algemeen toch al empathischer en ik ben overtuigd dat je inlevingsvermogen weer afhankelijk is van intelligentie aangezien intelligentie bepalend is voor empathische grenzen.

    1. Had ik iets onduidelijk verwoord. Ik bedoelde dat intelligentie je meer begrip geeft en dus in die zin ook bepalend is in hoeverre jij empathisch kunt zijn naar de schaal van wat je begrijpt. Zoiets 🙂

  2. Volledig herkenbaar!

   Na mijn scheiding en een aantal essentiële inzichten en ontwikkelingen on de afgelopen jaren heb ik ervoor kunnen en durven kiezen om ze af te laten.

   Het brengt zo veel!

   De ‘juiste’ mensen blijven over en die banden/verbindingen verdiepen zich. Om nog maar niet te spreken over de nieuwe mensen die aangetrokken worden.
   Er gaat een hele wereld voor me open.

   Ik ben er regelmatig even stil van in al mijn dankbaarheid.

  3. Waar Boukje, aanpassen aan belang van het grotere geheel of de ander zit er vooral bij vrouwen nog steeds in, ik ben er ook niet z lang achter dat ik dat deed! Maar misschien heeft het ook te maken met idd grote empathie en een verlangen zuiver te handelen, het juiste te doen..

 7. Mijn familie is multicultureel, ik ben meertalig en als je mij ziet, zie ik er oer Hollands uit. Als ik vertel over mijn familie en roots zijn mensen altijd verbaasd. Mijn familie woont verspreid over de wereld op diverse continenten. Soms heb ik contact met mensen op heel hoog niveau en soms juist heel laag. Mijn aard is dat ik echt een bruggenbouwer ben en me heel makkelijk aanpas. Het is een gave en een vloek. Als ik de juiste mensen om me heen heb kom ik tot bloei. Is dat niet het geval dan verlies ik mezelf. Er is niets erger om in de spiegel te kijken en het gevoel hebben dat je jezelf niet meer bent. Helaas heb ik dat meegemaakt door huiselijk geweld waarvan het merendeel psychisch maar ook fysiek. Dat was echt heel erg! Als je jezelf niet meer herkent. Gelukkig heb ik mezelf terug gevonden ? Het was een hele moeilijke periode. Maar therapie en groepstherapie heeft enorm geholpen. Soms weet ik nu nog steeds niet wat ik nou wil op zakelijk vlak. Laatst weer een beroepskeuze test en persoonlijkheidstest , zo kom ik langzaamaan steeds weer dichterbij mij zelf. Want iedereen zegt dit past bij je, zus en zo… maar dan denk ik “ja, maar wat wil ik nou echt?”

  1. Hoi Annemarie,

   Mooi verwoord.
   Ik herken mij heel erg in jouw stuk.
   Het multiculturele, hoe je functioneert binnen verschillende gezelschappen, het huiselijk geweld en tot slot ook het zoeken naar de juiste baan die bij je past.

   En dat alles weegt mee in wie ik (nu) ben, maar een deel zorgt er ook voor dat ik juist mezelf verloren ben, omdat ik nooit mezelf mocht en kon zijn.

   Hopelijk vind je de juiste antwoorden voor jou. Adrienne heeft mij in ieder geval al erg op weg geholpen en alle mensen die ik (via haar) heb leren kennen.

  2. Goed dat je dit voor jezelf steeds weer helder maakt. Terug komen bij jezelf, wat wil je en wat heb je daarvoor nodig of juist niet.

  3. Hallo Annemarie,
   ik herken me ook heel erg in wat je geschreven hebt.
   Momenteel is vooral de beroepskeuze een issue voor mij. Heb zoveel interesses en wil van zoveel proeven dat het echt moeilijk is om de juiste keuze te maken. Er moet namelijk ook brood op de plank en de betalingen wachten niet echt…
   Heel erg bedankt voor de reactie

  4. Hoi Annemarie, ik herken de TCK (third culture kid) deel van jouw leven. Hoe rijk het multiculturele ook is, het kan ook leiden naar nog meer varia aan maskers en overmatig aanpassen. Succes met het steeds meer ontdekken van wat je zelf wil ?.

  5. Ik haak in bij Annemarie, maar had dit net zo goed kunnen doen bij sommige andere reacties, waarvan veel zeer herkenbaar is.

   Mag ik een andere draai geven aan het probleem, positief bedoeld? achtergrond: heb ook in drie andere culturen gewoond en geleefd, waarvan in twee vrij diep.

   De pijn en frustratie onderkennend van het masker-probleem, zou ik toch ook dit willen zeggen, n.a.v. wat iemand anders mij onlangs zei: Je HB heeft je enerzijds in staat gesteld om je zo goed aan te passen, maar aan andere kant ben je daardoor (misschien?) je zelf kwijt geraakt. Ik zeg nu dit: Als dit zo is, zijn die maskers toch, ook, deel van mezelf geweest. Anders had ik ze niet kunnen op- en vervolgens weer afzetten. Dus, probleem? Soms, in verschillende graad afhankelijk van de fase of situatie waarin je zit. Aan de andere kant, tegelijk, een enorm vermogen dat je kunt gebruiken ten gunste van anderen en ook je zelf, ten ware en goede (om op de achtergrond Augustinus er even bij te halen).

   Groeten allemaal, dank voor jullie verhelderende en behulpzame reacties, en openhartigheid.

   Jelle

 8. 1 Korinthe 13 vers 12, HSV ( herziene Staten vertaling)

  Want wij zien nu door een spiegel in een duistere rede, maar alsdan zullen wij zien aangezicht tot aangezicht; nu ken ik ten dele, maar alsdan zal ik kennen, gelijk ook ik gekend ben.

  Thijs

 9. Erg herkenbaar, inderdaad. Ik ben al een paar jaar in therapie en heb al meerdere malen verzucht; “Mezelf zijn? Hoedan???” Ik begin pas sinds een paar jaar te ontdekken wie ik echt ben, onder al die aanpassingen. Ik ga er emdr voor starten, hoop dat dat wat op gaat leveren. Want dat het me in de weg zit, is wel duidelijk.

  1. Super dat je zo bezig bent om jezelf te ontdekken. Ik heb er zelf geen overzicht van, maar mocht je het leuk vinden je bent altijd welkom voor de gratis online masterclass. Het vinden van jouw blauwdruk dat is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 10. De theorie is mij al jaren duidelijk, maar die verrekte praktijk! Ik durf mijn maskers niet af te leggen. Ik weet niet wie ik ben. Altijd in dienst gestaan van een ander. Nu gewezen op mezelf. Blauwdruk maken: tja, ik durf er niet eens aan te beginnen.
  Nou ja, ik zit even in de sombere periode. Zal er wel weer uit komen. Ik herken veel van wat er hier voorbij komt, maar ik zou niet weten wat ik er mee moet. Mijn angst houd mij tegen. Nogmaals, de theorie is mij geheel en al duidelijk. Heb jaren aan mijn herstel gewerkt, maar elke keer loopt het weer vast. Er is er maar één die mij kan helpen en dat ben ik zelf. Zou ik maar weten hoe.

  1. Dat is ook moeilijk. Hoogbegaafd of niet, veranderingen zijn moeilijk. Het onbekende kan ook juist heel spannend zijn. Wat nou als ik straks alleen overblijf? Het stukje onzekerheid. Ik heb er zelf geen overzicht van, maar mocht je het leuk vinden je bent altijd welkom voor de gratis online masterclass. Het vinden van jouw blauwdruk dat is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 11. Ik heb altijd gestaan voor eerlijk en open zijn, ongeacht wat de ander er van mag vinden of er mee doen. Als ik open en eerlijk ben heb ik voor mijn gevoel het juiste gedaan. Dat de ander er dan verkeerd mee om kan gaan dus ook het verkeerd kan oppakken is niet mijn probleem maar een probleem van die persoon zijn visie en eigen ontwikkeling.
  Hoewel ik wel begrijp dat ik niet alles over mijzelf kan vertellen want ik kan niet verwachten dat anderen alles juist zullen beoordelen dus daar ben ik dan onzeker over maar wie doet dat wel ? Ik zelf zou net zo goed ook een beoordelingsfout kunnen maken naar de ander toe.

  Het enige contextuele masker wat ik kan bedenken is dat ik aangepast leef maar dat is naar m’n algemene omgeving toe en vind ik niet echt een masker.
  Ik zou veel te analytisch zijn als ik dat niet doe en het zou niet alleen een afstand van anderen naar mij maar ook een afstand van mij naar anderen creëren wat niet gezond is dus dat heb ik afgeleerd om m’n leven aangenamer te maken en teleurstelling te voorkomen.

  1. Een klein beetje aanpassen is ook geen probleem. Ook in een relatie of vriendschap zul je bruggen moeten bouwen. Zolang je jezelf maar niet verliest in een persoon die zichzelf zo aanpast dat jij niet meer bent wie je echt bent.

 12. Ik had maar 1 masker, waarachter ik wegdook: altijd aardig zijn. Ik eist totaal niet wat ik zelf leuk vond / wilde. Dankzij veel familieopstellingen ben ik uit doe donkere kamer gehaald en kom ik steeds tevoorschijn als mezelf. Ik heb prachtige contacten, ben daar enorm dankbaar voor. In het begin verraste het me als mensen mijn ware ik leuk vonden / waardeerden, maar ik begin er steeds meer op te vertrouwen. En heb inmiddels veel mensen geinspireerd om eerlijk naar jezelf en je kindwonden te kijken. Ben er heel dankbaar voor, en trots op!

  Juul

 13. Absoluut herkenbaar.
  Maar omdat ik het laatste maskers al een tijdje geleden heb afgezet. Kwam ik ook tot de conclusie dat ik mijzelf al die jaren in een minderwaardige, of zelfs denigrerende positie had geplaatst…
  Ik heb de laatste maanden afscheid genomen van mensen die mijn niveau niet konden halen. En dat heeft zoveel mooie nieuwe contacten mogen opleveren…
  Voor mij echt geen maskers meer!!!

 14. Zo herkenbaar! De energie die je krijgt als je echt op je eigen level, in je meest authentieke vorm, met een gelijkgestemde in gesprek kunt zijn, is dan ook enorm waardevol.

 15. Zeker erg herkenbaar. Vanwege mijn dubbele afkomst heb ik twee nationaliteiten: nederlands en ghanees en automatisch twee versies van mezelf. Wat in Nederland wordt verwacht is zo anders dan wat er in Ghana wordt verwacht. Ik kom regelmatig in de knoop omdat ik daardoor het gevoel heb nergens bij te horen. Hierover praten met mensen die kunnen luisteren is erg fijn. En ik krijg steeds meer zelfvertrouwen in mijn eigen mix van culturen en geloof. Dit is juist wat mij uniek maakt.
  Ik heb gemerkt dat de vrienden die ik nu maak oprechter aanvoelen en mij het gevoel geven ergens bij te horen ookal delen we niet hetzelfde verhaal.

 16. Hmmm… andere benaderingswijze: ik las van de week de passage tussen de vos en de kleine prins uit het gelijknamige boek ‘Le petit prince’. Het thema was temmen (of, ookwel hechten).

  Nadat ik dat gelezen heb, heb ik de volgende benaderingswijze: het is prima dat je een camelon bent maar als je geen vrienden hebt, is alles en iedereen hetzelfde. Zonder vrienden, mensen bij wie je jezelf kunt zijn, raak je verdwaald. En als je goede persoonlijke relaties hebt èn die mensen ook regelmatig ziet, heb ie niets te vrezen.

  Volgens mij draait het in de kern om dat je jezelf bloot kunt geven, ruimte hebt voor jouw gevoelens, en als die plaats er goed en stabiel is, kun je je gave om andere mensen te begrijpen, zoveel inzetten als dat je zelf wilt 🙂

  Raad sowieso iedereen aan omdat boek te bestellen en te lezen. Ik beloof je, het is echt de moeite waard. Ik zou willen dat al mijn dierbaren het lezen, maar ik kan het niet voor ze lezen ?

 17. Ik heb ooit een persoonlijkheidtest moeten doen als onderdeel van een sollicitatieronde en vroeg toen aan de ’tester’: hoe wil je dat ik dit invul? Met mijn thuispet op of mijn werkpet? Want dat waren op dat moment twee verschillende dingen. Gevolg van de test was natuurlijk dat ik heel onuitgesproken tevoorschijn kwam, terwijl dat echt niet het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *