Ergens tijdens mijn hogeschooltijd kwam bij mij het besef dat ik na mijn diploma een baan zou moeten zoeken, waarschijnlijk een huis zou kopen en vervolgens die baan nodig zou hebben om mijn huis te kunnen behouden. Dat voelde meteen al heel beklemmend, dus zei ik tegen mijn vader dat ik nooit een huis ging kopen. Ik wilde vrij zijn.  

In 2015 kocht ik mijn eerste huis.  

Maar, wel op mijn voorwaarden. Ik wilde voorkomen dat mijn normaal zou worden wat Ellen Goodman mooi omschrijft in haar quote: “Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving through traffic in a car that you are still paying for – in order to get to the job you need to pay for the clothes and the car, and the house you leave vacant all day so you can afford to live in it.” 

Een van mijn belangrijkste voorwaarden is altijd geweest dat ik onder mijn niveau leef. Oftewel dat mijn huis altijd minder kost dan dat ik maximaal zou kunnen betalen. Dat geeft namelijk vrijheid. Dat voorkomt dat je van maand tot maand leeft in de angst dat je op een dag je baan kwijt bent. Het geeft je de mogelijkheid om een buffer op te bouwen en daardoor te stoppen met je werk als het niet meer bij je past. 

Veel van wat we denken nodig te hebben, hebben we ook helemaal niet nodig. Die opslag waar je spullen hebt staan die je nog niet weg wilt doen, maar ook thuis niet meer kwijt kunt. Die abonnementen voor vijf verschillende streamingdiensten, zodat je kunt kiezen waar je die ene serie gaat kijken. Die extra ster van het hotel waarin je overnacht, maar niet van kunt genieten omdat je laat aankomt en heel vroeg weer uitcheckt. 

Sommige dingen zijn belangrijk. Sommige dingen zijn overbodig. En het verschil daartussen wordt heel duidelijk als je jouw blauwdruk helder hebt. Jouw blauwdruk is namelijk een overzicht van wie jij bent, wat je nodig hebt en wat je wilt. Jouw blauwdruk omvat daarmee ook hoe jij wilt leven. Als je jouw blauwdruk kent, zie je duidelijk waar je geld aan wilt uitgeven omdat het belangrijk is voor je. Je ziet ook waar je beter maar geen geld meer aan uit kunt geven, omdat je ermee iets onderhoudt wat je eigenlijk niet wilt.  

Binnen Insight zie ik regelmatig deelnemers die op basis van hun blauwdruk en aan de hand van de tijd-en-energie-analyse en de financiële analyse heel kleine veranderingen doorvoeren. Ze gaan elke dag net iets minder doen van wat niet zo goed past en net iets meer van wat wel past.   

Alleen al door dat principe toe te passen, creëer je meer financiële ruimte en meer tijd en energie. Daarmee creëer je voor jezelf ook meer vrijheid. Er ontstaan meer mogelijkheden om je eigen pad te kiezen en om bij te sturen als je van jouw pad bent afgeraakt.  

Eind mei openen we de deuren van Insight. Insight gaat je helpen om je blauwdruk te ontdekken en geeft helderheid bij het maken van de juiste keuzes over jouw tijd, geld en energie. Meld je alvast aan voor de wachtlijst, dan hoor je als eerste wanneer Insight weer opent. Het loont om er snel bij te zijn, want we laten maar 20 nieuwe deelnemers toe. Aanmelden voor de wachtlijst kan hier.

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden