In de Insight community kwam vorige maand het thema naar boven over hoe om te gaan met alles wat er in de wereld gebeurt. 

Voor jou als hoogbegaafde kan dat moeilijk zijn. Juist omdat je zoveel voelt en ziet, kun je het onbegrijpelijk vinden dat bepaalde dingen gebeuren of juist niet gebeuren. Dat mensen bepaalde dingen doen of juist niet doen. Het kan heel zwaar voelen en je een gevoel van machteloosheid geven. 

Wanneer jij je hierover uitspreekt naar de mensen om je heen, zullen zij als goedbedoelde reactie dan misschien tegen je zeggen dat je het je niet zo moet aantrekken. Dat je niet alles zo zwaar moet maken. Dat je ook moet kijken naar de positieve dingen.  

En voor een deel is dat waar. Het is belangrijk om het perspectief op te zoeken, zodat je ook ziet wat er wel allemaal al is en goed gaat. Maar net zo belangrijk, of misschien wel nog belangrijker, is dat je gaat onderzoeken wat het zegt over jou en jouw rol. Er is namelijk een reden dat het jou zo raakt. Een reden dat je er boos om wordt of verdriet van ervaart. En als je kunt ontdekken wat er precies in jou wordt aangeraakt en daarmee van jou gevraagd wordt, kun je daar ook jouw rol in gaan pakken. 

Jouw rol daarin pakken hoeft overigens niet meteen heel groots te zijn. Je hoeft niet in je eentje de hele wereld te redden. Je kunt ook iets kleins doen, zoals wat je ziet en voelt bespreekbaar maken met mensen die dit ook zo ervaren. Daarmee geef je elkaar de mogelijkheid om je te kunnen uiten en dat lucht vaak al op. Daarnaast kun je nadenken of hier een stukje van jouw levensmissie in ligt. Misschien heb jij hier namelijk ook wel iets in te betekenen. Of misschien realiseer jij je hierdoor dat je op een andere manier graag wilt bijdragen aan de wereld. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je doneert aan een goed doel of dat je vrijwilligerswerk gaat doen.  

Voor mij is het oprichten van Gifted People bijvoorbeeld een manier om om te gaan met alles in de wereld wat ik wel zie, maar in mijn eentje niet kan oplossen. Gifted People is wat ik te doen heb in deze wereld. En het helpt om te weten dat ik mijn rol heb gevonden en aan het invullen ben. Daardoor voel ik me niet de hele tijd machteloos. Daardoor kan ik er oké mee zijn dat ik niet overal iets aan kan doen. Alles willen oplossen zou er ook voor zorgen dat ik geen focus heb en daardoor niet zoveel van de grond krijg. Want, als je alles probeert te doen, doe je uiteindelijk weinig. 

Als je hier herkenning in vindt, is het heel waardevol om te onderzoeken wat jij te doen hebt, wat jouw rol is. Dit ligt altijd in het verlengde van je blauwdruk. Jouw blauwdruk is namelijk de samenvatting van wie jij bent, wat je wilt en wat je nodig hebt. Wanneer je jouw blauwdruk helder hebt, ga je ook gemakkelijker zien waar jij een rol in te spelen hebt. Je gaat gemakkelijker zien wat jij graag wilt betekenen in de wereld, op jouw voorwaarden. Want, iets goed doen voor de wereld betekent niet dat het ten koste moet gaan van jou of jouw leven. Het gaat juist samen. Goed voor jou en goed voor de wereld. 

Jouw blauwdruk is onderdeel van het Insight programma. Als je meedoet aan Insight, krijg je meteen ook toegang tot een netwerk met gelijkgestemden. Je zult merken hoe fijn het is om te kunnen delen wat jou op het hart ligt met mensen die het begrijpen en vaak genoeg ook hetzelfde ervaren. Je ontdekt binnen Insight ook meer over jezelf, over hoogbegaafdheid en over hoe je jouw unieke gaven kunt benutten op de juiste plekken. Op die manier kun jij namelijk het meest en het beste bijdragen aan een mooiere wereld, terwijl je zelf ook een superleuk leven hebt. 

Komende week starten we met een nieuwe groep Insight deelnemers. Meld je hier aan voor de wachtlijst en je hoort als eerste wanneer Insight opent 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden