Hoe je de wereld kunt redden

In de Insight community kwam vorige maand het thema naar boven over hoe om te gaan met alles wat er in de wereld gebeurt. 

Voor jou als hoogbegaafde kan dat moeilijk zijn. Juist omdat je zoveel voelt en ziet, kun je het onbegrijpelijk vinden dat bepaalde dingen gebeuren of juist niet gebeuren. Dat mensen bepaalde dingen doen of juist niet doen. Het kan heel zwaar voelen en je een gevoel van machteloosheid geven. 

Wanneer jij je hierover uitspreekt naar de mensen om je heen, zullen zij als goedbedoelde reactie dan misschien tegen je zeggen dat je het je niet zo moet aantrekken. Dat je niet alles zo zwaar moet maken. Dat je ook moet kijken naar de positieve dingen.  

En voor een deel is dat waar. Het is belangrijk om het perspectief op te zoeken, zodat je ook ziet wat er wel allemaal al is en goed gaat. Maar net zo belangrijk, of misschien wel nog belangrijker, is dat je gaat onderzoeken wat het zegt over jou en jouw rol. Er is namelijk een reden dat het jou zo raakt. Een reden dat je er boos om wordt of verdriet van ervaart. En als je kunt ontdekken wat er precies in jou wordt aangeraakt en daarmee van jou gevraagd wordt, kun je daar ook jouw rol in gaan pakken. 

Jouw rol daarin pakken hoeft overigens niet meteen heel groots te zijn. Je hoeft niet in je eentje de hele wereld te redden. Je kunt ook iets kleins doen, zoals wat je ziet en voelt bespreekbaar maken met mensen die dit ook zo ervaren. Daarmee geef je elkaar de mogelijkheid om je te kunnen uiten en dat lucht vaak al op. Daarnaast kun je nadenken of hier een stukje van jouw levensmissie in ligt. Misschien heb jij hier namelijk ook wel iets in te betekenen. Of misschien realiseer jij je hierdoor dat je op een andere manier graag wilt bijdragen aan de wereld. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je doneert aan een goed doel of dat je vrijwilligerswerk gaat doen.  

Voor mij is het oprichten van Gifted People bijvoorbeeld een manier om om te gaan met alles in de wereld wat ik wel zie, maar in mijn eentje niet kan oplossen. Gifted People is wat ik te doen heb in deze wereld. En het helpt om te weten dat ik mijn rol heb gevonden en aan het invullen ben. Daardoor voel ik me niet de hele tijd machteloos. Daardoor kan ik er oké mee zijn dat ik niet overal iets aan kan doen. Alles willen oplossen zou er ook voor zorgen dat ik geen focus heb en daardoor niet zoveel van de grond krijg. Want, als je alles probeert te doen, doe je uiteindelijk weinig. 

Als je hier herkenning in vindt, is het heel waardevol om te onderzoeken wat jij te doen hebt, wat jouw rol is. Dit ligt altijd in het verlengde van je blauwdruk. Jouw blauwdruk is namelijk de samenvatting van wie jij bent, wat je wilt en wat je nodig hebt. Wanneer je jouw blauwdruk helder hebt, ga je ook gemakkelijker zien waar jij een rol in te spelen hebt. Je gaat gemakkelijker zien wat jij graag wilt betekenen in de wereld, op jouw voorwaarden. Want, iets goed doen voor de wereld betekent niet dat het ten koste moet gaan van jou of jouw leven. Het gaat juist samen. Goed voor jou en goed voor de wereld. 

Jouw blauwdruk is onderdeel van het Insight programma. Als je meedoet aan Insight, krijg je meteen ook toegang tot een netwerk met gelijkgestemden. Je zult merken hoe fijn het is om te kunnen delen wat jou op het hart ligt met mensen die het begrijpen en vaak genoeg ook hetzelfde ervaren. Je ontdekt binnen Insight ook meer over jezelf, over hoogbegaafdheid en over hoe je jouw unieke gaven kunt benutten op de juiste plekken. Op die manier kun jij namelijk het meest en het beste bijdragen aan een mooiere wereld, terwijl je zelf ook een superleuk leven hebt. 

Komende week starten we met een nieuwe groep Insight deelnemers. Meld je hier aan voor de wachtlijst en je hoort als eerste wanneer Insight opent 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

15 Reacties

 1. Annette

  Soms voel ik me inderdaad machteloos, maar gelukkig herinner ik me ook regelmatig dat ik in het onderwijs ook veel verschil maak. Ik heb regelmatig leerlingen die niet ‘passen’ en bij mij mogen ze lekker zichzelf zijn. Uiteraard leer ik ze ook dingen en neem ik toetsen af etc. Maar bij mij zijn ze zover mogelijk eerst mens en dan leerling. Ik heb al veel leerlingen mogen helpen om te zien dat zij uniek zijn en dat ook gewoon mogen omarmen, hoe de rest van de maatschappij daar ook over denkt. Het is geweldig om te zien hoe leerlingen kunnen opbloeien op die manier.

  Antwoord
  • Vinzent

   Wat goed Anette, ik zou willen dat andere leerkrachten ook zo goed zijn als jou!

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Wat fijn Annette, inderdaad zoals Vinzent ook schrijft, wat zou het waardevol zijn als er meer leerkrachten waren die dit ook deden.

   Antwoord
 2. Vinzent

  Het is logisch dat je als hoogbegaafde niet kunt “aarden” in een samenleving die is gebaseerd op “macht en geld” in plaats van “Liefde & Seks”. Maar goed, we moeten ons (niet dus), desnoods met behulp van allerlei (dure) therapieën/hersenspoelingen, net als in alle andere landen die dictatoriaal zijn, leren aan te passen aan de maatschappij…
  Dat betekent vaak een groot incasseringsvermogen (hoe vermoeiend) en mogelijk zelfs (onterechte) detentie,als je je niet kunt aanpassen aan het foute systeem…!
  Dat geldt voor elke dictatuur, dus ook voor Nederland, helaas.
  Als je je niet wilt of kunt aanpassen, dan word je een psychische stoornis aangepraat (net als in elke dictatuur), dan wel kom je in de bijstand terecht, of eindig je als zwerver.
  Alleen mensen die zich gewetenloos aanpassen aan het foute systeem hebben – net als in andere dictaturen – helaas meer succes.
  En denken daardoor misschien ook nog wel dat ze dan volgens hun blauwdruk leven, maar dat is dan feitelijk de blauwdruk volgens het systeem, waarvoor ze – net als in elke dictatuur – beloond worden. Hoe wreed: mooi huis, auto, en de studie van de kinderen kunnen ze betalen, kortom: ze denken dat ze het – net als in elke dictatuur – “goed doen” en zich dus “maatschappelijk geslaagd” voelen…(!)
  Maar goed, hoe gaan hoogbegaafden hiermee om ? Als een kluizenaar leven, je aanpassen of een genie worden ? Het laatste is de beste optie mijns inziens, ook al leidt dat wellicht tot sociale uitsluiting, etcetera…maar dat was toch al zo.
  Dus leven volgens je blauwdruk ? Maar naïviteit ligt op de loer, want wil de maatschappij immers niet dat we ons gedragen als ratten, zoals omschreven door Joep Schrijvers in zijn boek “Hoe word ik een rat?” De maatschappij wilt dat, op straffe van sociale uitsluiting…
  Hoe hoogbegaafd moet je zijn om je daaraan te kunnen onttrekken ?
  Als je je niet aanpast aan asocialen/meelopers word je gek genoeg zélf gezien als asociaal, wat natuurlijk bizar is, maar helaas de realiteit. Omdat hulpverleners, net als in elke dictatuur, zich aangepast hebben aan het foute systeem, hebben we daar ook niets aan. Misschien wel als ze hoogbegaafd zijn. 😉

  Antwoord
  • Niels

   Zit zeker wat in Vinzent. Wat natuurlijk hierin meespeelt is dat wij als hoogbegaafden veel verder vooruit kunnen denken en verbanden kunnen leggen dan de gemiddelde Nederlander. Je bent dan al snel complotdenker tegenwoordig..

   Hoe je er als hoogbegaafde mee omgaat: elke keuze is nog best lastig. Wat Adrienne aangeeft, e.e.a. bespreekbaar maken, er met anderen over praten die zaken zien, net zoals jij, kan wel helpen. Soms kun je daar lokale initiatieven uit starten. Desondanks zullen veel mensen je als vreemd zien, maar zoals jij zegt: dat gebeurt toch al aangezien we anders dan gemiddeld zijn en dus niet in het algemene plaatje passen.
   Aangezien het algemene plaatje de meerderheid betreft, is het je onttrekken van al het bizarre dat er momenteel gebeurt wel aantrekkelijk, maar lang niet altijd eenvoudig. Hoe onttrek je je aan verplichtingen die vanuit overheidswege worden opgelegd en een dictatoriaal randje hebben (tenminste)?

   Nogmaals: je aansluiten bij mensen die ook zo denken, en weten dat je niet alleen staat, helpt een beetje. De praktijk is lastiger. Ook met blauwdruk..

   Antwoord
   • Vinzent

    Mee eens ! Bedankt voor je reactie…

    Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Vinzent, dingen bespreekbaar maken kunnen daar bij helpen, zoals Adrienne in het blog schrijft. Als je dichtbij je blauwdruk komt, weet wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt dan zul je merken dat je ook mensen aantrekt die hier soortgelijk instaan. Dat is de omgeving waarin jij je ook fijn voelt, een stukje herkenning vinden en weten dat je niet de enige bent is vaak al een fijn begin.

   Antwoord
 3. Koenraad

  Dag Adrienne

  Serendipity :-).
  Alweer nagel op de kop.
  Ik vermoed dat ik dan toch misschien vroeg of laat terug op de wachtlijst zal terechtkomen.
  Maar alles op zijn tijd.
  Heel waardevol wat je doet en mooi om te zien hoe je je impact maximaliseert door zeer gerichte acties.
  Momenteel heb ik mij opnieuw kunnen focussen op het goede in de wereld en dat levert enorm op.
  Het is wel een grote uitdaging om zelf die (publieke) rol op te nemen na allereerst te weten of je die wil en kan opnemen.
  Misschien dat ik vroeg of laat daar dan toch je zeer waardevolle hulp voor zal inroepen.
  Dat is soms inderdaad een drempel zoals ik ook laatst in een van je (video)podcast optredens hoorde.

  Zeer moedig van je om die rol op je te nemen.
  Bedankt!

  Groeten
  Koenraad

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Wat mooi om te lezen Koenraad, dankjewel voor je reactie en ook voor het delen van je persoonlijke ervaring, echt heel waardevol ook voor anderen om dit te lezen. Fijn dat het gelukt is om je weer te focussen op de goede dingen in de wereld. En bedankt voor het fijne compliment, ik zal het doorgeven aan Adrienne.

   Antwoord
 4. Ben

  Hallo Adrienne, ik lees jouw mails altijd graag. Ja, ik wil nu voor het eerst eens reageren op jouw blog. Ik denk door wat meer naar elkaar om te kijken, het is nu ieder voor zich, iedereen heeft haast en 90 procent van de bevolking loopt als `n soort robot met een Iphone wat als het ware aan het oor is getransplanteerd. Het analoge is helemaal weg! Maar wat kan je er aan doen? Ik denk je positief opstellen, wat gelijksoortige energie aantrekt, alles in het Universum is met elkaar verbonden, dingen, dieren, planten en ja ook mensen.
  Bij jezelf blijven en je niet door de overheid gek of bang laten maken. Zelf ben ik ook `n computerman, maar goed menselijk contact, de natuur, muziek staan bij mij hoog in de top 40. Ik merk het helaas ook bij buren, je maakt `n praatje, ja sorry hoor, ik ga weer verder, het menselijke sociale element is verdwenen. In de grote steden als Amsterdam en Den haag gaat dat nog wel, maar ik woon in zo`n bekrompen dorp Zoetermeer een verstedelijking van Staphorst waar elke vorm van menselijkheid ver te zoeken is!
  Nogmaals neem wat meer tijd voor elkaar!

  Groeten van Ben

  Antwoord
  • Niels

   Helemaal met je eens Ben: “Ik denk je positief opstellen, wat gelijksoortige energie aantrekt, alles in het Universum is met elkaar verbonden, dingen, dieren, planten en ja ook mensen.
   Bij jezelf blijven en je niet door de overheid gek of bang laten maken”.
   Dat helpt absoluut en geeft een soort vrijheid. Wat tijd voor elkaar nemen is ook iets wat men meer zou moeten doen. Stap uit je robot-gedrag, denk weer zelf na. Ook in het verkeer; hoe vaak je een aanrijding weet te voorkomen omdat een fietser zomaar voor je auto langs schiet, of iemand blind doorrijdt zonder te beseffen dat jij voorrang hebt en hij dus had moeten stoppen… Ook in dorpen. Ik blijf zelf stug volhouden in mij menselijk op te stellen, zélf na te denken (i.p.v. achter alles blind aanlopen wat overheden roepen en doen). Uiteindelijk komt het goed….

   Antwoord
  • Vinzent

   Dan ben je (door die bekrompenheid) zeker ook al vaak lastig gevalllen dooe de politie …?
   Want die zoeken altijd, net als bekrompen mensen, altijd problemen…

   Antwoord
  • Vinzent

   Dan zul je ook wel lastig gevallen worden door de laffe honden van de politie, die, natuurlijk, net als andere ambtenaren, willen dat je meeloopt met het systeem. Dus: elkaar maximaal misbruiken om zo ver mogelijk te komen in de maatschappij…!

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi geschreven Ben, het is inderdaad belangrijk om dichtbij jezelf te blijven. Dat is precies waar wij van Gifted People ook vaak naar verwijzen. Wanneer wij onszelf positief opstellen, zal dit ook een wisselwerking hebben op de mensen in onze directe omgeving, misschien niet gelijk, maar de aanhouder wint 🙂

   Antwoord
   • Vinzent

    Helaas is het leven niet zo simpel en mooi.
    Als je vriendelijk bent, tegen kinderen of jongeren bijvoorbeeld, dan wordt dat vaak negatief ipv positief uitgelegd en kun je, zeker als vrijgezellen volwassen man, problemen krijgen…
    Ook flirten of “versieren” wordt vaak als “lastig vallen” uitgelegd en dan wordt soms zelfs de politie ingeschakeld…en dat zijn helaas niet de slimsten van de samenleving.
    Dus voor liefde geven komt dan haat terug…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden