Hoe ga je om met conflicterende intenties en doelen?

Hoe ga je om met conflicterende intenties en doelen?

Adrienne | Gifted People Intentie 14 Comments

Als je jouw intentie voor het komende jaar helder hebt gemaakt, zul je merken dat dit al meteen meer houvast geeft. Als je bijvoorbeeld de intentie hebt om de verbinding met je partner te verstevigen, zie je direct welke van de volgende acties bijdragen aan deze intentie: 

 • Netflixen op de bank 
 • Een date-avond inplannen 
 • Overwerken 
 • Met vrienden zijn 

Nu is overwerken, een avond Netflixen of met vrienden zijn niet erg, maar ze passen niet bij deze intentie omdat ze in de weg staan van quality time met je partner. De enige reden om deze acties wel te doen, is omdat het past bij een andere intentie of een ander doel.   

Met het bepalen van een intentie en het helder maken van jouw jaardoelen krijg je in ieder geval een stuk duidelijkheid over wat je dan beter wel en niet meer kunt doen. 

Hoe ga je om met conflicterende intenties en doelen? 

Alleen, soms lijkt wat je wilt ogenschijnlijk conflicterend. Als jij bijvoorbeeld meer verbinding wenst met je partner én je wilt meer uit je werk halen, zul je enerzijds tijd moeten investeren in je partner en anderzijds in je werk. Of als je meer tijd voor jezelf wilt en tegelijkertijd een groter sociaalnetwerk op wilt bouwen, zul je enerzijds tijd voor jezelf vrij moeten maken en anderzijds tijd moeten nemen om de juiste mensen te vinden en je relaties te onderhouden. 

Dit kan verwarring met zich meebrengen, want je wilt aan de ene kant dit en aan de andere kant wil je iets wat dat in de weg lijkt te staan of het tegenovergestelde lijkt te zijn. Maar, het kan prima samen bestaan. De enige kanttekening hierbij is dan wel dat je in plaats van 100% aandacht voor één ding nu 50% aandacht per intentie of doel hebt. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel intenties en doelen stelt, want dan versnippert jouw aandacht dusdanig dat je weinig voor elkaar krijgt. 

Wat kun je doen? 

Kijk naar jouw intenties en doelen voor dit jaar. Wat zou voor jou de ideale verhouding zijn? Hoeveel ruimte wil je maken per intentie of per doel? Plan vervolgens aan het begin van de week wanneer je bezig gaat met het ene en wanneer je bezig gaat met het andere. Zo is er voor allebei tijd en ruimte.  

Hoeveel intenties en doelen heb jij voor dit jaar? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 14

 1. Ik heb soms nog moeite met intenties helder verwoorden. Het blijft dan wat vaag en wellicht dat de intenties daardoor minder leven.
  Om de intenties/doelen in te plannen en van te voren te bepalen hoeveel tijd ik eraan wil besteden geeft in eerste instantie een benauwd gevoel…
  (Volgens mij omdat ik nu nog niet zo goed ben om mij aan iets te committeren.. oeps..)

  Interessant om te onderzoeken… of beter nog er doorheen gaan en gewoon eens ervaren hoe dat is om wel tijd van te voren in te plannen voor iets. Kijken hoe dat werkt voor mij in de praktijk.

 2. Het is inderdaad een gegeven voor mij dat ik heel veel wil en intenties heb maar alles strand omdat ik niet de afwegingen maak die daarbij horen. Dus: laat maar waaien, stukje eraan werken en vervolgens koffie gaan drinken gewoon omdat het zo voorkomt. Niet erg doelgericht, laat me snel afleiden in het moment. Goed om weer eens stappen in te nemen om in ieder geval eens iets af te krijgen in plaats van lethargisch te worden omdat het “toch wel niet weer zal gaan lukken”… dank daarvoor weer 🙂

 3. Hallo allemaal,

  Grappig hoe iedereen dit anders ervaart, voor mij is “quality time” dat je tijd maakt voor elkaar, niet omdat dat moet maar omdat je dat wilt, omdat je graag samen bent en verbinding maakt, gevoelsmatig (vrolijk, gezellig maar ook verdriet delen), met liefde, echt samen zijn en de verbinding voelen met elkaar, dat betekent het voor mij. Hierbij hoeft het allemaal niet perfect te zijn als we de verbinding maken en voelen met elkaar.
  Echte gesprekken voeren, elkaar begrijpen en respecteren. Begrijpen waarom je het fijn vind om met elkaar samen te zijn.
  Heerlijk bomen over het leven tot diep in de nacht en de werkelijke innerlijke verbinding voelen.

  maar ook een heerlijk kopje thee in de tuin met het zonnetje elkaar aankijken, genieten en niets zeggen is voor mij ook “quality time”.

  Vrolijke groet, Alexandra

 4. Een filmpje stop zetten , even over denken en / of opnieuw afspelen werkt voor mij uitstekend.

  De term “Quality time” ben ik jaren geleden tegen gekomen bij een cursus “time management”.
  Ik snap wat ermee bedoeld wordt.
  Het blijft echter een vreemde term, het is dan net alsof de rest van de tijd geen kwaliteit zou hebben, hetgeen ik dan toch erg mager over vind komen.

 5. Vanaf Tenerife even een klein commentaar.
  Heb wat moeite met het word quality time. Denk dat we niet alles zo nauwkeurig hoeven af te stellen. Wat meer op gevoel leven denk ik.

  Dit geldt ook voor te stellen doelen. Het leven mag geen wedstrijd worden. Gewoon dingen op je af laten komen is ook okay denk ik.

  Bij quality time werd ik getriggerd. Mijn toekomstige partner wil ik gevoelsmatig benaderen. Soms lever ik mogelijk minder kwaliteit. So be it

  1. Interessante reactie René. Zo benadere ik het ook. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde maar dit werkt helaas niet voor mij. Totaal niet zelfs. Een wedstrijd is ook niet nodig. Ik denk dat Adrienne het niet zo bedoeld dat je de snelste of de beste (kwaliteit) moet zijn. Zo heb ik als doel een bepaalde hobby, doe ik dat niet dan eindig ik er met 100 die ik eigenlijk allemaal niet echt doe. Mijn doel is niet om heel goed te worden maar een afspraak met mezelf zodat ik niet na een maand al stop omdat ik het trucje begrijp.
   Zijn er dingen die je graag zou willen die misschien niet zo maar op je af komen?

  2. Hallo allemaal,

   Grappig hoe iedereen dit anders ervaart, voor mij is “quality time” dat je tijd maakt voor elkaar, niet omdat dat moet maar omdat je dat wilt, omdat je graag samen bent en verbinding maakt, gevoelsmatig (vrolijk, gezellig maar ook verdriet delen), met liefde, echt samen zijn en de verbinding voelen met elkaar, dat betekent het voor mij. Hierbij hoeft het allemaal niet perfect te zijn als we de verbinding maken en voelen met elkaar.
   Echte gesprekken voeren, elkaar begrijpen en respecteren. Begrijpen waarom je het fijn vind om met elkaar samen te zijn.
   Heerlijk bomen over het leven tot diep in de nacht en de werkelijke innerlijke verbinding voelen.

   Telefoons wegleggen, TV uit, muziekje en kaarsjes aan en gezellig lang tafelen samen. Tijd aan elkaar besteden.

   maar ook een heerlijk kopje thee in de tuin met het zonnetje elkaar even aankijken en glimlachten, zo genieten en niets zeggen is voor mij ook “quality time”.

   Vrolijke groet, Alexandra

 6. Hallo Adrienne
  Ik jouw workshop proberen te volgen maar jouw spreektempo was voor mij te hoog en ik het niet goed kon volgen. Overprikkeling? Dat gebeurt me de laatste tijd del meer. Ik heb een aantal workshops gevolg en daardoor ben ik gauw overprikkeld. Het is wel mooi dat ik nu zoveel voel maar je moet het ook een plek kunnen geven
  Komt dit jou bekend oor?
  Groetjes Frans

  1. Hi Frans,
   Ze spreekt snel inderdaad, maar ik vond het heerlijk. Sindsdien zet ik vaak een youtube filmpje op 1.25. Kan het jou helpen als je het filmpje snel stopzet en even dingen opschrijft? Ik had laatst een filmpje over een natuurkunde concept en dat ging ook even te snel. Vroeger was ik stug door gaan kijken, maar nu zorg ik wel voor dat ik het echt begrijp anders maak ik het filmpje niet af.
   Al dat gevoel, ik probeer het heel bewust aan en uit te zetten anders neemt het mij volledig mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *