Het jaar starten

Het jaar starten

Adrienne | Gifted People Anders zijn, Hoogbegaafdheid 9 Comments

In het dagelijks leven zien we bij Gifted People vele interessante en talentvolle mensen. Mensen met bijzondere verhalen en prachtige missies die ontzettend veel uit hun leven halen. Dat is ook wat er gebeurt als je leeft naar je eigen blauwdruk: naar wie jij bent en wat je nodig hebt. Als je leeft in het verlengde van jouw unieke gaven en je levensmissies. Dat brengt plezier en voldoening mee.  

Maar we zien ook in onze samenleving nog veel mensen die kwijt zijn wat ze echt willen en niet weten waar ze naar op weg zijn of hoe ze ervoor staan. Mensen die het gevoel hebben dat ze geleefd worden door de dag, door de verwachtingen van anderen en door de eindeloze to-do lijst. 

Zeker als hoogbegaafde kun je jezelf verliezen in het aanpassen aan de verwachtingen. Dit zijn enerzijds dan de verwachtingen van anderen over hoe jij moet zijn, wie jij moet zijn. En anderzijds de hoge verwachtingen die jij over jezelf hebt. Verwachtingen over wanneer je goed genoeg bent en over wanneer je genoeg doet. 

We zien het regelmatig dat hoogbegaafden maar door en doorgaan tot ze niet meer door kunnen, en zelfs dan proberen ze nog even door te gaan. Ze proberen alle ballen in de lucht te houden en nemen te weinig tijd om even stil te staan en koers te bepalen. Te weinig tijd om te investeren in zichzelf en de gewenste toekomst. 

Als je hier herkenning in vindt, loop je het risico om door de dagelijkse waan te worden meegesleept in de illusie van urgentie. Dan is bovendien de kans groot dat je vergeet waar je eigenlijk naar op weg was. Je drijft meer en meer van je eigen koers af als je vergeet jezelf af te vragen waar je eigenlijk staat in het leven. Dan ga je namelijk automatisch in de richting die de wind je opduwt. Maar dat is niet per se de richting die je op wilt en die klopt voor jou. 

Maak de balans op 

Dat van koers raken gaat daarbij vaak heel geleidelijk. Het kan jaren duren voordat je het doorhebt. Hoe groter het verschil tussen de koers die je vaart en de kant die je op moet, des te meer je daar wel last van begint te krijgen. Jouw emoties hebben hierbij een belangrijke signaalfunctie. Zo zul je vaker vervelende emoties ervaren, denk aan boosheid en teleurstelling. Je zult bovendien gedurende de dag sneller vermoeid raken.  

Wil je voorkomen dat je te ver van je eigen koers raakt? Dan is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de vraag: ‘Hoe sta ik er nu voor?’ Vanuit daar kun je de weg uitstippelen naar waar je naartoe wilt. En dan kun je heel veel voor jezelf mogelijk gaan maken. 

Start met waar je bent 

In het Insight programma is dit ook de eerste stap. Want als je ergens naar op weg wilt zijn, dan is het nodig dat je weet waar je vandaan komt. Als je, zoals veel hoogbegaafden, vooral gefocust bent op de toekomst en het bereiken van het volgende doel, kun je deze belangrijke stap over het hoofd zien.  

In de vorige december blog heb je helder kunnen maken wat vorig jaar jou heeft gebracht en wat je wenst voor jezelf voor dit jaar. Het is goed om deze focus te hebben, en dan nu de tijd te nemen om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden: 

 1. Hoe sta ik er nu voor op al mijn levensgebieden? 
 1. Waar scoor ik onder de maat? 
 1. Waar scoor ik goed? 
 1. Waar lekt nu de meeste energie weg (werk, relaties, etc.)  
 1. Welke emoties ervaar ik nu voornamelijk (positief/negatief) 

Wat kun je doen?  

Neem regelmatig de tijd om te bepalen waar je nu staat in het leven. Kijk naar de doelen die je hebt en hoe je in het leven wenst te staan. Kloppen deze met elkaar? Zo niet, weet dan dat je ergens een aanpassing hebt te maken. Voorkom dat je in een wereld blijft leven die draait om de verwachtingen van anderen, en de verwachting van jezelf dat alles perfect moet. Focus je op jouw koers en doe wat daarbij klopt. Ondanks de verwachtingen. Het is aan jou om te bepalen hoe je jouw leven leeft en hoe jij invulling geeft aan jouw dagen. Doe het bewust. Doe het omdat jij ervoor kiest en omdat het past in jouw plaatje. 

Creëer dagelijks momenten waarop je even incheckt bij jezelf: maak zichtbaar hoe je er die dag voorstaat. Hoe zat je vandaag in je energie? Welke emoties heb je ervaren? Dit zijn waardevolle signalen die zichtbaar maken hoe je ervoor staat en wanneer je ergens bij te sturen hebt. 

— 

Hoe sta jij er nu voor? Is de balans positief of negatief? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende. 

 

Vorige blogVolgende blog

Comments 9

 1. Ik heb zojuist de masterclass meegedaan en zo mij graag vandaag willen inschrijven voor insight.

  De liknap werkt niet.

  Kunnen jullie mij even contacteren?

  Wendy Stoop

 2. Post
  Author
 3. Allereerst een heel mooi 2021 gewenst, Adrienne!

  Mijn balans is grotendeels positief. Maar het is altijd balanceren. En dat komt door mijn chronische beperkingen. Ik kan niet voluit leven. Mijn honger naar kennis en ontwikkeling kan ik niet voluit voeden. Ik zou graag op een Hogeschool werken, promoveren, met innovatie bezig zijn. Maar dat kan niet (alhoewel innovatie tot op zekere hoogte wel). Dus kijk in naar wat wel kan, en daaruit haal ik veel voldoening. Ik heb naast mijn arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf als kunsteducator en kunstenaar. Op mijn eigen tijd en in mijn eigen ritme, geef ik workshops, houd ik me bezig met het trainen van basisschoolleraren tot Interne Cultuur Coordinator, draai ik mee in verschillende besturen op het gebied van Kunst & Kerk en ga ik in een denktank over interdisciplinaire onderwijsvorming op het gebied van filosofie, kunst en geloof. Ik schrijf ook artikelen voor een kunstwebsite en kunstreflecties op Instagram. En natuurlijk ben ik actief met mijn kunst. Ik hoop in 2021 een boek met mijn kunst uit te brengen. Een heerlijk vooruitzicht is dat ik komende tijd 2 trainingen ga volgen. 1 op het gebied van kunsteducatie en 1 op het gebied van kunst maken. Een verdieping, verbreding en verfijning van mijn expertise.

  Erg zoekend ben ik nog wat betreft mijn life-stile. Mijn eet- en beweegpatroon met name. Die balans is nog negatief. Ik heb nu een appmaatje voor het wandelen. We appen elkaar elke dag wat we hebben gewandeld. Het helpt al een klein beetje. Is en blijft een groot aandachtspunt.

  1. Post
   Author

   Dankjewel Grad, wat een mooi plan om een boek uit te willen brengen met jouw kunstwerken! Ik wens je hier heel veel succes mee en fijn dat je toch binnen jouw mogelijkheden zoekt naar manieren om jouw honger te voeden!

 4. Hallo Adrienne, na het lezen van jouw boek, was het voor mij duidelijk, Ik, HB all the way! (Ik had alleen geen imaginaire vriendjes) Waar ik echter niets over lees, is mijn grootste probleem. Ik heb over de jaren een erg negatief toekomst beeld gekregen. Bij alles wat ik hoor, zie en ervaar, word ik met de dag somberder, mijn motto ondertussen: ik leef per dag, beloof per week, hoop per maand en vrees per jaar. Ik zie bijna geen positieve ontwikkelingen meer, klimaat, wereldpolitiek, en de bevolkingsgroei, hebben ook zeker invloed op het feit dat ik geen kinderen wilde. Ik begrijp dat ik op dit alles zo goed als geen invloed heb (en ook niet wil hebben) maar hoe gaan anderen hiermee om? Al bij verschillende psychiaters geweest, maar ja…ik HB, dus kan niets met de info, je hebt gelijk, maar probeer het een plekje te geven! Dat plekje zit dus in mijn hoofd, en doet niets anders dan toch te proberen om een zinvolle oplossing voor dit alles te vinden, erg vermoeiend…en tot heden niet echt succesvol (sorry?)

  1. Dag Arno.
   Even een reactie op je negatieve toekomstbeeld als dit goed is?
   Ik herken dit beeld en heb hier ook enige tijd mee rondgelopen totdat ik me besefte dat dit veelal bepaald wordt door de media. We horen nu alles dat er in de wereld gebeurt, meestal zijn dit negatieve berichten. Maar als je verder zoekt, zoals hongersnood wereldwijd, ongeschooldheid, armoede, ziektes etc… dan zul je zien dat we als mensheid erop vooruitgaan. Er zijn ook social media nieuwsgroepen zoals Blijnieuws op FB die zich op het positieve nieuws richten.
   Natuurlijk is nieuws zowel positief als negatief maar door iets meer positieve berichten te lezen dan zie je het grotere plaatje en zul je jezelf beter gaan voelen. Succes!

  2. Post
   Author

   Wat naar Arno dat je dit zo ervaart. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

  3. Dag Arno,

   Heel herkenbaar wat je schrijft, ik worstel met exact dezelfde dingen, ook geen kinderen willen, echt down voelen, denken “kluizenaar worden” of ergens in een commune met gelijkgezinden gaan wonen lijkt me fantastisch, geen gedoe meer met mensen, … Psycholoog zei een paar jaar geleden dat heel licht medicatie, zou kunnen helpen om alles minder hard te laten binnenkomen, maar dat lijkt me ook zo fout, want eigenlijk voelt het alsof de rest van de wereld zou moeten veranderen en niet jij of ik. Kortom, ik heb ook nog geen ma Ier gevonden om er mee om te gaan, maar ik wou even laten weten dat je niet alleen bent hierin! Groetjes, Tanja

 5. Hoi Adrienne,
  Ik lees met veel interesse en plezier je blogs. Sinds iemand mij in de richting van HB heeft laten kijken vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plek. Doorgaan en nooit tevreden zijn, ook als je dat wel zou mogen zijn.
  Ik dacht dat ik alleen hoogsensitief was, maar ik herken zeker zoveel in de typeringen van hb. Ik hang nog wel een beetje in de fase van teleurstelling dat sommige zaken anders zijn gelopen dan ik ooit had gehoopt, maar ik weet inmiddels ook dat ik blijkbaar bepaalde talenten heb waar ik misschien wel wat meer aandacht voor mag hebben. Dit jaar dus sowieso meer creativiteit ontwikkelen via tekenlessen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *