In het dagelijks leven zien we bij Gifted People vele interessante en talentvolle mensen. Mensen met bijzondere verhalen en prachtige missies die ontzettend veel uit hun leven halen. Dat is ook wat er gebeurt als je leeft naar je eigen blauwdruk: naar wie jij bent en wat je nodig hebt. Als je leeft in het verlengde van jouw unieke gaven en je levensmissies. Dat brengt plezier en voldoening mee.  

Maar we zien ook in onze samenleving nog veel mensen die kwijt zijn wat ze echt willen en niet weten waar ze naar op weg zijn of hoe ze ervoor staan. Mensen die het gevoel hebben dat ze geleefd worden door de dag, door de verwachtingen van anderen en door de eindeloze to-do lijst. 

Zeker als hoogbegaafde kun je jezelf verliezen in het aanpassen aan de verwachtingen. Dit zijn enerzijds dan de verwachtingen van anderen over hoe jij moet zijn, wie jij moet zijn. En anderzijds de hoge verwachtingen die jij over jezelf hebt. Verwachtingen over wanneer je goed genoeg bent en over wanneer je genoeg doet. 

We zien het regelmatig dat hoogbegaafden maar door en doorgaan tot ze niet meer door kunnen, en zelfs dan proberen ze nog even door te gaan. Ze proberen alle ballen in de lucht te houden en nemen te weinig tijd om even stil te staan en koers te bepalen. Te weinig tijd om te investeren in zichzelf en de gewenste toekomst. 

Als je hier herkenning in vindt, loop je het risico om door de dagelijkse waan te worden meegesleept in de illusie van urgentie. Dan is bovendien de kans groot dat je vergeet waar je eigenlijk naar op weg was. Je drijft meer en meer van je eigen koers af als je vergeet jezelf af te vragen waar je eigenlijk staat in het leven. Dan ga je namelijk automatisch in de richting die de wind je opduwt. Maar dat is niet per se de richting die je op wilt en die klopt voor jou. 

Maak de balans op 

Dat van koers raken gaat daarbij vaak heel geleidelijk. Het kan jaren duren voordat je het doorhebt. Hoe groter het verschil tussen de koers die je vaart en de kant die je op moet, des te meer je daar wel last van begint te krijgen. Jouw emoties hebben hierbij een belangrijke signaalfunctie. Zo zul je vaker vervelende emoties ervaren, denk aan boosheid en teleurstelling. Je zult bovendien gedurende de dag sneller vermoeid raken.  

Wil je voorkomen dat je te ver van je eigen koers raakt? Dan is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de vraag: ‘Hoe sta ik er nu voor?’ Vanuit daar kun je de weg uitstippelen naar waar je naartoe wilt. En dan kun je heel veel voor jezelf mogelijk gaan maken. 

Start met waar je bent 

In het Insight programma is dit ook de eerste stap. Want als je ergens naar op weg wilt zijn, dan is het nodig dat je weet waar je vandaan komt. Als je, zoals veel hoogbegaafden, vooral gefocust bent op de toekomst en het bereiken van het volgende doel, kun je deze belangrijke stap over het hoofd zien.  

In de vorige december blog heb je helder kunnen maken wat vorig jaar jou heeft gebracht en wat je wenst voor jezelf voor dit jaar. Het is goed om deze focus te hebben, en dan nu de tijd te nemen om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden: 

  1. Hoe sta ik er nu voor op al mijn levensgebieden? 
  1. Waar scoor ik onder de maat? 
  1. Waar scoor ik goed? 
  1. Waar lekt nu de meeste energie weg (werk, relaties, etc.)  
  1. Welke emoties ervaar ik nu voornamelijk (positief/negatief) 

Wat kun je doen?  

Neem regelmatig de tijd om te bepalen waar je nu staat in het leven. Kijk naar de doelen die je hebt en hoe je in het leven wenst te staan. Kloppen deze met elkaar? Zo niet, weet dan dat je ergens een aanpassing hebt te maken. Voorkom dat je in een wereld blijft leven die draait om de verwachtingen van anderen, en de verwachting van jezelf dat alles perfect moet. Focus je op jouw koers en doe wat daarbij klopt. Ondanks de verwachtingen. Het is aan jou om te bepalen hoe je jouw leven leeft en hoe jij invulling geeft aan jouw dagen. Doe het bewust. Doe het omdat jij ervoor kiest en omdat het past in jouw plaatje. 

Creëer dagelijks momenten waarop je even incheckt bij jezelf: maak zichtbaar hoe je er die dag voorstaat. Hoe zat je vandaag in je energie? Welke emoties heb je ervaren? Dit zijn waardevolle signalen die zichtbaar maken hoe je ervoor staat en wanneer je ergens bij te sturen hebt. 

— 

Hoe sta jij er nu voor? Is de balans positief of negatief? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende. 

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden